Коментари - Бил Гейтс: ”Control-Alt-Delete” беше грешка | IT.dir.bg
назад

Бил Гейтс: ”Control-Alt-Delete” беше грешка

Бил Гейтс, съоснователят на софтуерния гигант Microsoft, призна за първи път, че комбинацията от клавиши "Control-Alt-Delete" за влизане в системата на персоналните компютри е била грешка.

Обратно в новината

Коментари - Бил Гейтс: ”Control-Alt-Delete” беше грешка | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

глупи, 'направо рестартира' само при (някои) линукси. а и там може да се наконфи да не го прави - лесно. 'хукването' на логина е МНОГО правилен ход, спира 99.99 да не кажа 100% от това, което се наричаше 'фалшив логин екран'.

Работата е там, че комбинацията първоначално правеше рестарт в ДОС. Измислена е "сложна" с идеята, че такъв рестарт трябва да се прави в много крайни случаи - хем не е толкова трудно да се натиснат 3-те клавиша относително рядко, хем защитават от случайно цъкане. После във Windows комбинацията е наследена. Там вече е малко погрешно специално за таск мениджъра. Но не мисля, че толкова често се прибягва до тоя начин за извикването му и дизайнерите на IBM отдавна не са имали влияние в/у избора (т.е. става на по-късен етап).

Е то и клавиш не е нужен, може на таймер ... Тва са пълни безумия. Не знам какво точно е казал Бил Гейтс, но си спомням безумните клавиатури с клавиши 'Sleep' и т.н. над стрелките, където по рефлекс цъкам няколко пъти в секунда. Та той е доказано умен мъж и според мен нещо са му изкарали думите от контекст, защото това е безумие да правиш Ctrl+Alt+Del с един клавиш, Разбира се го имаше по комикси.

Просто всички други комбинации били патентовани от Apple и останала само тази свободна затова така се получи :)

Голям праз????

Бил се опитва да внедри ваксини, с които да избие голям брой население.

Статията е изпълнена с фактологически грешки! Явно автора не е работил с компютър преди '98-ма!

Имам един съсед, който продава само Мак-ове! На всеки два от три нотбука им слага Windows 7. Толкова за превъзходството на Епъл - фукат се хората, но като дойде време за работа пеят друга песен ...

Зависи какво работят. Ако се занимават с дизайн, фотография, музика- само Мак е изборът. Ако ще ползваш скучни счетоводни и тем продобни изчислителни простотии вероятно ще ти е нужен Уиндоус, но Мак не са направени за толкова банални операции.

Ах...да бе. верно че MAC-а беше направен само за възвишени цели като да изтрелва совалки в космоса и котакт с извънземни раси.(за това последното си върши работата идеално гледайки потребителите му)

и папата се извини за инквизицията и това свали ли джордано бруно от кладата?! дасе извини за безброините рушвети за правителствата за да му купуват системата на космически цени *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

тази комбинация я имаше още в DOS (първо IBM DOS после MS DOS) и беше "хот" рестарт. По-късно в MS Windows стана Task manager и т.н. И какъв е проблема??? Ако има клавиш за всичко, то ще си е...бе мамата... ма дай да се жалваме... всичко Мара втасала, сомо п.у.т.к.а .т.а си не вчесала. :D

А, ти колко пъти си ползвал примерно F12?

А знаете ли кога се появи f12?

Не само аз, но и много други хора ползват F12 и то не с предназначението, което най-вероятно ти визираш. Има сума ти професионален софтуер, който ползва всичките функционални бутони.

Освен специализиран софт има и сървъри, в чиято ОС се ползват до F23, че и нагоре. Например HP NonStop Servers..

Човек, летящ на въздушен балон, установил, че се е загубил. Той се спуснал по-ниско и забелязал на земята човек. Спуснал се още и се обърнал към него: - Простете, можете ли да ми помогнете? Аз се разбрах с един приятел да се срещнем още преди час, но не знам къде се намирам сега. - Вие се намирате на въздушен балон на 3 метра от повърхността, между 40 и 42 градуса северна ширина и между 59 и 60 градуса западна дължина. - Вие сигурно сте програмист? - Да, как се досетихте? - Вие ми дадохте абсолютно точен отговор, но аз нямам никаква представа какво да правя с тази информация и все още съм се загубил. Откровено казано, вие с нищо не ми помогнахте. - А вие навярно сте мениджър? - Да, и как се досетихте? - Ами не знаете къде се намирате и накъде отивате. Издигнали сте се дотук благодарение на въздух под налягане. Дали сте обещание, което нямате представа как да изпълните, и очаквате хората, стоящи по-ниско от вас, да решат вашите проблеми. И накрая, намирате се в същото положение, в което бяхте, преди да ме срещнете, но неизвестно защо за него се оказах виновен аз.

Дори и така да е било, все още си върши чудесна работа, особено при стари и забиващи машини като моята...

Този си присвоява комбинация, избрана от IBM и реализирана на ниво BIOS (ROM) още в първото IBM PC. Баси наглеца.

Ех че ги разбираш ти операционните системи отпреди 30 години.

Представи си, разбирам ги, че и съм програмирал тогава ;)

Трябва да си пълен идиот за да коментираш тази статия!

Грешка е не извеждане на прозореца Task Manager, а клавишната им комбинация. Трябвало да е с един специален клавиш, а не с клавишна комбинация. Това казва. Според мен все тая

99% съгласен. Все пак оставям 1% заради чопленето - пак си е някакъв вид опит. А Cntr +Alt+Del си беше яко при първия NTFS а именно Windows NT4.

Swebus

Как се псува компютър по Windows, който е "забил" - с "Аlt-Contl-Del" разбира се :) Този май го хваща Алцхаймер....

Паркинсон.

Windos XP i Windows 7 са много добри, дори отлични Операционни системи! Linux системите са за особняци и не за работари! А, Windows 8 е нещо преходно, май! То е Win 7 с някакъв неудобен графичен интерфейс! Май, има нещо не доработено в него. Яд ме е, че минах на Windows 8 и си изтрих за повече място backup - a на страхотно работещата OS - Windows 7.

Всяка система според човека. Това че на теб ти е най удобно да работиш на Уиндоус не значи, че е най добрата ОС. За теб в твоят свят да, но не и за останалата част от света. Последниата ОС която съм ползвал за Десктоп около 4 години преди да премина на Убунту беше Уин ХП. Това поради несъврършенството на Линукс Десктопите по това време и фактът, че се намирах в България където по ред причини първата от която финансова МАК-овете не бяха толкова достъпни и популярни.

Ти какъв си смешник, не е истина:-) Как можа да надробиш толкова много глупости на толкова малко място?

МАК, Линукс, Юникс са системи за професионалисти работари, а не за посредствени "специалисти" и геймъри. Какъв "работар" си е ясно щом си позволяваш да се излагаш по този начин бълвайки пълни глупости без да имаш дори и повърхностни познания по темата която си отворил.

МАК и професионална работа?!?!? МАК се ползва само от "професионалисти" на които им трябва "професионален" компютър, демек всичко им се вижда сложно понеже толкова им е акъла.

МacОС=FreeBSD=Unix for PC професионален=изкарвам пари професионален работар=пълна глупост. Ти какво работиш 'професионално' :)!

Уиндовс е велика ОС, както и Нокиа са велик производител на тутурутки. Всичкото друго с отворени кодове е за домашно чоплене. Срещу 300 ЛВ получаваш ОС с поддръжка и драйвъри. А с фрее Линукс получаваш ТОПКИ и седмично ровене за правилни драйвъри.

Беше така едно време, сега няма проблеми особено с последните версии на популярните дистрибуции. Ако виндоса не ти е предварително инсталиран, си на същия хал. Айде със здраве.

Да бе да. Ти си провокатор и понеже това е спам тема от типа Уиндоус срещу Линукс ръчкаш другите да се карат :-) Ако верно го мислиш - Остави компютрите, не са за тебе, душо. Само си чешеш езика без да имаш понятие що е Линукс да на говорим за Мак. Мислил ли си да станеш библиотекар? По спокойно е...

Толкова велика , че всички суперкомпютри в света работят с unix/linux , както и болшинството от уеб сървърите по света :) А ако имаш предвид за кликачите си е супер :) ...и за счетоводителите разбира се :) п.с. Айде стига с това едните срещу другите , целта на двете ОС е съвсем различна.

Аз съм счетоводител и работя счетоводството си под ДОС. През прозореца влизам предимно в данъчното ;)

Ами подкарай Аутокад или Степ 7 на Линукса да ви видя разбирачите счетоводители...

Пич, подкарай яхта с 10 възела по магистрала "Хемус" плавйки. Продукти разработени за джам си работят добре на джам, есте.

За работа от такова естество МАК е най подходящ. За графичен дизайн да не говорим. Като нещо не разбираш и нямаш опит не се пъни да коментираш и камо ли критикуваш.

нашия за теб важи оня виц дето един и-нджинер си мислел - "като знам какъв съм инжинер ме е страх да отида на доктор..." та и при теб съм убеден, че е нещо подобно, щом си вложил толкова време и услилия да се изучиш би трябвало от обща култура поне да се запознаеш какъв софтуер освен Аутокад съществува за тази дейност. Явно на теб ти стига един Аутокад дето предполагам си имал доста зор да го овладееш на ниско ниво, че си се наплашил да си дори да си помислиш за алтернативи. даже по точно назубрил в случая тъй като любопитството и креативноста ти се губят като се съди по това което си изръсил. направи една бърза справка Гугъл поне. А като става въпрос за 3Д графичен дизайн то МАК и Линукс/Юникс са най подходящи за целта и най използвани от големите специалисти в бранша като основното преимущество са употребата на компютърни ресурси и съответно скоростта на работа.

смятай колко ти е мозъчния капацитет след като си написал подбни абсурди. това преди колко години беше за драйверите? точно с Убунту не съм имал никога такива проблеми и мъки относно драйвери както с Уиндоус. Даже сега като ти прочетох абсурдния пост се сетих, че съществуваше такъв проблем. Като не разбираш нещо не го коментирай, а най малкото да даваш оценки или пък критикуваш. Излагаш се, но като съдя по интелигентноста ти едва ли ти пука за това.

Ахъ, а ти бичиш на FreeBSD слециално компилирана за железото на Стиви.

Яд го е понеже Стив Джобс е патентовал бутона :)

Това да му е проблема... Абе тея в ИТ-то май напоследък се чудят с какво да се занимават ....

тази комбинация не е направена нарочно в 1 клавиш, за да не се натиска погрешка/или от незнание/. Най-опасните машини се пускат с едновременно натискане на два бутона с двете ръце.

Тази комбинация е измислена за да се рестартира компютъра. Въпросната "грешката" е направена, благодарение на непреклонноста на дизайнер от IBM, който не е пожелал да добави отделен специален клавиш за логване в системата и оставя ползването на комбинацията за рестартиране да се ползва и за логване.

То целия M$ e една голяяяяма и дебела крадена грешка.

100% си прав за това и пишеш тук през тяхната операционна. Аман до вчера с козите днес с рогите и компетентно мнение !

"до вчера с козите днес с рогите" - интересна сентенция от някой екзотичен и хубав край на България. Нека да позная - дошъл си в София да превземеш големия град нали момко? И вече са ти промили мозъчето, че освен виндовс нЕма нищо друго. М$ са крадци и то цЕл живот. Аз ползвам нормална ОС. Linux. Успех с превземането на Големия Град :-)

Значи дизайнерът на Айбием не позволил копче за логон, а позволил цели други два с логото на Уйндолс и еднакво действие?

Къде го видя второто копче, говедо?!

От двете страни на шпацията, до Alt-овете. Никчето ти е половинчато, при това незаслужено.

А бат Бойко с кутре...

Прав е Бате Бил! НИКАКЪВ ДОСТЪП НА РОБИТЕ ДО КАКВИТО И РЕСУРСИ! САМО ДА НАТИСКАТ КЛАВИШИ БЕЗ ДА МИСЛЯТ! За мисленето - има си богоизбрани в америка! От нас - НЕбогоизбраните, се иска само покорство и да не им се месим в работата! Благодаря предварително за минусите...

Благодаря за минусите. Само а собственно успокоение да питам: От БОГОИЗБРАН или от НЕБОГОИЗБРАН са чукнати? /за моя статистика само..Нямам намерение да побликувам това инфо другаде/

Нагъл крадец първия Уиндолс е почти 1 към 1 с операционната система на Макинтош от ейпъл.

Изяж си ябълката и млъкни. Ейпъл е произведение на изкуството и е срам да го сравняваш с MS$

Това са думи на Стийв Джобс щом той така смята кой си ти?

И сигурно затова "изкуството" на Apple при операционните системи е с пазарен дял под 10% от всички персонални компютри.

Както казва Били на Стиви: - Стив, и двамата имаме един богат съсед (XEROX) и двамата искаме да му открадне видеото (графична ос с мишка). Е, Стив, аз бях пръв :)

Кога го е казал това, след като Уиндоус се появява след Мак ОС, а и Епъл купуват разработката, а не я открадват. Пък и като вземем предвид качеството на Маковете и качеството на Уиноуските боклуци, все си мисля, че кой е пръв, няма особено значение.

А, като прочетеш малко повече, ще разбереш, че първият прототип на компютърна мишка е показан 2 години преди основаването на XEROX PARC. И като прочетеш още малко, ще установиш, че идеите за графичен интерфейс идват с инжинерите на ARPA (днес DARPA), които XEROXнаемат. Голяма част сменят работодателя, отивайки в Apple. С други думи, графичният интерфейс като идея тръгва средата на 50-те години на миналия век, само 15-тина години преди да се появи XEROXPARC.

В "Пиратите от силиконовата долина" е доста преувеличено и репликите са измислени, не цитирай актьорите, визирайки спора за Зирокс - вместо това прочети някоя биографична книга на един от двамата. Гледай ако искаш и съвместното им интервю на Digital conf има го в тубата...

Само Чък Норис може да натисне с един пръст Alt+Ctrl+Del

Но не му се налага понеже компютъра като го види че приближава и сам ги натиска...

Да бе да, само той, а Той(Б.Б.) де го слагаш...

Ти па - даже и пръст не ползва. Само поглежда екрана и task manager-а веднага се показва.

"Можеше да имаме един клавиш, но човекът, който правеше дизайна на клавиатурата на IBM не пожела да ни даде нашия един клавиш" ... защото на login екрана 104 клавиша не стигат ...

много си е добре даже :) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

еее, тоя не се наяде с пари

As of 2007, Bill and Melinda Gates were the second-most generous philanthropists in America, having given over $28 billion to charity. The couple plan to eventually donate 95% of their wealth to charity. Когато дадеш 1/10000 от това което този "ненаяден с пари" човек е дарил за благотворителност, ще имаш моралното право да си отвориш устата.

28 МИЛИАРДА !!! Е тва наистина е ужасявачо много за един човек!

И каква е тая благотворителност, какво е платил с тия 28 милиарда, само се говори колко е дал, а не става ясно кой ги е взел? И значи ги е похарчил, а все си стои 1-2 в класацията за милиардери.

Тоя не прави нищо друго освен да храни и усърдно да увеличава популацията на негърчетата в Африка.Тва е много похвално наистина ама като загледаш населението на Африка с къф темп нараства мися,че няма особен смисъл от тея напъни.След като тия умрат и кинтите им посвършат негърчетата ще бъдат все тъй бедни,болни и гладни.

1/10000 от 24 милиарда = 2 милиона и 400 хиляди

еи, каква грешка само, що за глупости! само и само да изместят новината за крадливата гнила ябълка.

и на мен ми липсва новината за апълчето или още нещо от самсунга... що така се получава?!? кофти започва денят ми :(

То от луд какво друго да чакаш?! Филанкишията, видите ли, не му дал отделен клавиш!! Ами да не сте му плащали, щом не изпълнява исканото!!

IBM бе пич. IBM пише в статията, не Microsoft. Как да му плати, като не е работел за него?

ctrl+alt+del е комбинация от времето на DOS и е най-полезната комбинация за машини с OS то MS ;)

ctrl+alt+del пък изключва някои други OS

На превец 8 комбинацията беше ctrl+reset. A най в началото само reset. Клавишът беше в горния десен ъгъл на клавиатурата съвсем близо до ЕНТЕР-а (тогава RETURN)...И малко кат се улисаш и айдеее... Всичко в киреча... Верно че тогавашната ОС не беше на МС$, ама спомени, споменииии

Но на оригиналния епъл ][ винаги си е било ctrl-reset. A и доста от ромовете са им повечето от майкрософт.

any given day ! :D

С к'ви глупости се занимават мениджърите на инженерите.

Докато ПС-тата имат истинска клавиатура, ЦТРЛ-АЛТ-ДЕЛ е перфектно. Но за пад без клавиатура и мишка е мъка.

ех бил, бил. ами защо не направихте лог екрана директно да се зарежда? Kато на линуксите например, защо ти е клавишна комбинация?

Защо да се вижда? Баща ти какво разбира от него?

Винаги е можело да се направи да се влиза директно на пероснална машина стига да не е в домейн с групова политика и т.н. Т.е. ако го позлваш за у ДОМА не е проблем да се включва направо на десктоп-а. И не са го измилили "линуксите" това ами си го има от 100 години във всичките ОС-и.