Google Chrome стана на 15 години

Най-популярният браузър отбеляза юбилея си с някои ъпдейти

Обратно в новината

Коментари - Google Chrome стана на 15 години | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На фона на Експлорър, Хром навремето беше супер браузър. Но в днешно време още нямам обяснение защо се ползва. Едж ползва същия енджин, но е поне два пъти по-ефективен и лек, без да праща данни до Гугъл. Мозила не е лош също. Опера стана ковидарски, така че не е опция.

Да повторяя, защото дирци усърдно трият Добър бръузър. Ако не беше "телеметрията", може би щях да го ползвам. А и тези ипромени с новия Manifest V3 ще направят невъзможно ползването на adblock добавки към браузъра. Което напълно изключва варианта да го ползвам за каквото и да е.

А кой уби иноваторът на всички времена Опера?

Всички браузери имат бъгове. Част оправени после. Част са и на стандарти, като решения. Но са технически неща. Като за Хром за пренареждане на масиви по числови ключове (подаваш JSON и ти го преобръща), последователност на събития и така нататък. Фирефокс-а ядеше яко рам и забиваше при държане на много отворени табове. Освен стари грешки с визуализации, като при изтрит ред от таблица, XSLT и така нататък. ИЕ и не знам за Едже, преди дори слепване на стринг е като забил и само от слепване на стринг съм виждал да тутка половин минута да не може да покаже изображение от джаваскрипта. Сафари да не говорим и Маковете. Има ли проблем, почти 100% ще е там. Като дизайн във вътрешен прозорец умишлено забранен в Макове - прозорци в прозорци са, нищо че не виждате, като не места с реклами или често за плейване на видео.

За хрома не знам, но на мозилата бъговете с рама и табовете ги махнаха преди доста години. Малко си изостанал с материала явно.

Говоря за откривани от мен бъгове с времето, които е трябвало да решавам някак и съм се чудил какъв и проблема. Почти не ползвам Фирефокс, че да имам мнение за сега. Всички описани грешки са от личен опит. И кой знае още колко, които не помня. Това с вътрешните прозорци дори не е грешка на браузера, а на ОС-а - МАК-а и така се държеше и при Хром на него, после на по-нови го отмениха това решение за ОС-а, но бе умишлено - грешно решение на някакви. ИЕ навремето имаше огромни способности, заради свързаността с ОС-а, но точно това бе пробойната, както и проблем, че се отличава от другите като стандарт. Например при преинсталиране на Уиндоус си търсих антивирусна в Гугъла и само от клик на линк знаех, че съм завирусен, защото се рефрешна и пътя ми бе локален С: нещо си към темп, който очакват. После забраниха локално отваряне без разрешение. И там в скриптът на отворенто имаше обръщение към контрола на Уиндоса и претърсване на диска. От програмна гледна точка възможност, от гледна точка сигурност пробойна.