Huawei, по примера на Apple, подготвя ARM-компютър

MateStation B515 разчита на 7-нанометров процесор с осем ядра

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи китайците ЩЕ правят АРМ компютър ама настолен със 180 вата консумация а Apple СА направили и продават лаптоп и софтуер за него със кансумация 10 вата!!! Е как да ги сравниш.Сравнение между каруца и Ферари,като Ферарито е налично а каруцата ще я правят по-нататък.

BajMihal

Само дето Епъл си имат добър софтуер, който да върви на техния M1 Процесор. Да не говорим, че техния процесор (за добро или за лошо) включва в себе си RAM и GPU, както и споделен с тях кеш, което оптимизира допълнително работния процес. За китайците не става ясно точно как и какво е навързано в процесора им. Отделно силно ме съмнява да имат вече изградена и изтествана ОС, която да е оптимизирана като тази на Епъл. За да не бъда разбран погрешно, не съм фен на ябълките. Дразнят ме маркетинговите им стратегии, но не може да им се отрече, че софтуера им е писан специално за хардуера, на който работи и това е предимството с по-малко ресурси да имат подобна или по-висока производителност от техни конкуртенти с по-високи хардуерни характеристики.

Да бе и Розетата е толкова добра, че може да транслира х86 байнъри към М1 версията на АРМ64 и да работи по-бързо от и7. Пичове, Епъл избухнаха, но това е само началото. Говори се за М2 вече а аз мисля и че ще се хвърлят и на дейтъсентър/облаци/сървърния пазар. Поживем - увидим, както казват албанците.

Не си в час , Пешо!

Прочети го още веднъж. Сложно е. Може и да го разбереш какво иска да каже.

Хората стават по-прости и явно и процесорите също стват по-прости. Трудно някой, занимаващ се с наука ще се възползва пълноценно от ARM архитектурата, но пък да си пуснеш клипче от youtube си е добре... Всъщност ако има много добри програмисти, биха могли да разработят в пъти по-сложни програми, които правят същото нато на х86 архитектурата, но пък за това вероятно производителността ще падне. Все едно де, нали хората сами си гледат facebook-a, Инстаграм-а и tik-tok-a. Няма нужда в света от сложни неща, като има прости неща и прости хора.

Дюд, нямаш си и на идея какво говориш. Иди почети малко за архитектури, поразгледай малко научно популярни материали, скъсай си дипломата от начално образование и забрави да пишеш коментари в тази секция. Извини ме ако бях груб, но това беше идеята. Чао.