Huawei: Санкциите само ще усилят производството на чипове в Китай

Компанията е осъществила пробива в технологията за производство на полупроводници

Обратно в новината

Коментари - Huawei: Санкциите само ще усилят производството на чипове в Китай | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

компания. По нищо не остъпва на корейските и американски гиганти.

първо ядосваш Русия, след това ядосваш Китай колко трябва да си малоумен краварите са ясни, аз говоря за ЕС

Това е много хубаво. Трябва да има конкуренция и китак със сигурност ще спечели от санкциите.

Направо ръководствата на русия и китай, трябва да бъдат съдени, че не са самоотделили по-рано, за да почнат да им дърпат икономиките толкова силно... Или? :))) И на двете страни ръководствата са им несменяеми от доста време, та не е и на друг вината... :)))))

Прах в очите на простолюдието,надъхват се, но резултата е ясен, направиха уж тяхна операционна система, а то се оказа фейс-лифтната стара версия на андоид,цялата работа им е такава

Тия от високите етажи дето ги врякат тия работи за самостоятелност просто не знаят за какво говорят, не знам доколко си вярват на брътвежите. Едно е ра ползваш процесори и въобще сложен силиций който е на пазара, друго е да те сложат на производствена линия направена от други хора за да произвеждаш; и съвсем трето е да разработваш нови продукти в тоя бранш, било железа било софтуер. Никой който не е правил такива неща не може да си представи дълбочината на пропастта.

и тия са тръгнали по безаналоговнетовия път - няма да стигнат далеч!

То който следи нещата, няма как да не е забелязал колко много нови китайски процесори излизат на пазара. Не говоря за персоналните компютри - явно те вече залязват. Но в момента на али на ДРЕБНО за 2-3лв може да се купят процесори западните аналози на които са 3-5пъти по-скъпи. Да те не са баш същите, трябват известни усилия по миграция но си струва. Още повече че за много западни процесори все още има срок за доставка 6-12 месеца (тихи санкции май и китайците налагат). За 10-30лв се предлат вече съвсем сериозни китайци, многоядрени с всякакви екстри и дори хардуерно вградени невронни мрежи. Единствения сериозен проблем е че някои фирми просто не дават документация на английски. Има само китайска и това е. Китай ВЕЧЕ е дръпнал напред. И перспективите им са добри, защото явно имат инженери, а у нас инженер стана синоним на неудачник.

само за тест, проба как тоя "ми" си е ожълтил поста.

Ясно, работа на щатния руски врякалник с административен достъп е.

Всичките тия "китайски" процесори са я ARM я MIPS в по-добрия случай. Опитват се но сериозен продукт на пазара с китайски процесор няма. А с документация на китайски и самите китайци могат да стигнат до под крушата. Тая техника се прави на английски, друг вариант няма.

Не е баш така, да не казвам че хич не е. 1. МИПС е в историята (макар че той е дал начало на китайска серия Loongson която сега преминава в LoongArch и тя е за големи компютри ) . 2. Има много процесори с ядра на ARM, но и много ново с RISC-V. РИСК архитектурата е предложена от американци преди 10на години. Тя е свободна и си имат даже международна организация. В тази международна организация обаче болшинство имат китайците и фактически стандарта го определя китайската академия на наукте. И двете архитектури се движат от китайската академия на науките. ARM все още си е лицензионна архутектура но най-новите процесори на нея са баш китайски. Т.е проектират ги китайци, само плащат за това че ползват западния стандарт. ----------- Да! Компютрите и техническата цивилизация каквато я виждаме е построена от запада и по негов "лиценз". Но запада в момента е зает в производство на инфлуенсъри, дежндъри и псевдозелени дивотии (+ истински зелени калинки). Бъдещето ще го определят китайците. (това ако не изгорим в процеса на смяната в командването на планетата)

Много искам да гласувам , ама нямам желание.... Правителство има , други крадци не ни трябват !

Много ти разбира на тебе главата от процесори и нови продукти

>Не е баш така, да не казвам че хич не е. Всъщност е точно така, не че ти има как да го знаеш. Във всеки случай постът ти наподобява повече разумен такъв след като ти е помагал chatGPT. 1. МИПС е в историята (макар че той е дал начало на китайска серия Loongson която сега преминава в LoongArch и тя е за големи компютри ) . Може да са в историята за китайците но маса сериозни продукти ги ползват и то как. > 2. Има много процесори с ядра на ARM, но и много ново с RISC-V. Добре че някой е показал смислен продукт с risc-v. Замисълът не е лош, изпълнението (изпълненията) е трагично. >РИСК архитектурата е предложена от американци преди 10на години. > Тя е свободна и си имат даже международна организация. В тази международна > организация Брааво на chatGPT, намерил и прочел та и ти го написал. За съжаление risc-5 е все така недоносена архитектура както и ARM, по много причини за които chatGPT не може да ти помогне. >обаче болшинство имат китайците и фактически стандарта го определя > китайската академия на наукте. Това вече е твое свободно съчинение, забелевидимо по-неграмотно от тия от AI-то >И двете архитектури се движат от китайската академия на науките. Не редактирай output-а на цхатГПТ ако не искаш да плещиш глупости като тия. >ARM все още си е лицензионна архутектура но най-новите процесори > на нея са баш китайски. Т.е проектират ги китайци, само плащат за това че ползват > западния стандарт. Пак съчиняваш сам и пак глупости. Има няколко ARM ядра и те се ползват от тия, които ги ползват. Докога ще ги има зависи от nvidia. ----------- > Да! Компютрите и техническата цивилизация каквато я виждаме е построена от запада > и по негов "лиценз". Не е по лиценз.Просто цивилизацията, която човечеството има, е западната такава. Друга няма. > Но запада в момента е зает в производство на инфлуенсъри, дежндъри и псевдозелени > дивотии (+ истински зелени калинки). Не знам напълнили ли са ти главата с тия глупости или ги пишеш по задължение но реалността е, че цивилизованият свят винаги има проблеми и винаги ги решава. Диваците гледат отстрани и се присмиват, когато видят някого да се разкиха и очакват да умре; а той си взима антибиотика и след два дни е пак на линия. >Бъдещето ще го определят китайците Не няма. Те вече вървят надолу, а нямат и частица от съпротивителните сили на отворената западна цивилизация, която се е справял с такива кризи безброй пъти. >. (това ако не изгорим в процеса на смяната в >командването на планетата) Нито ще има смяна на командването нито някой ще изгори. На кремълските феодали им се живее, имат деца и т.н. Врякат разбира се, и щатни врякалници държат на заплата да врещят глупостите им но дотам.

Що се прави на компетентен по въпроси, от които имаш само бегла представа?

>Що се прави на компетентен по въпроси, от които > имаш само бегла представа? Де ще съм компетентен аз по тия неща, дааа. Отде ви изравят бе.

Има си хас да ми разбира главата от такива работи, нали щатният руски врякалник така е отсъдил. Я марш обратно в гоьола си, за толкова години не е да не съм те научил къде е.

Разбрахме , колкото разбираш от процесори , толкова и от ИИ

А андроид е феслифт на линукс , при това лош

Китайците вече имат 14 нанометра SOI , явно бързо ще настигнат американците. Да видим кога ще ги изпреварят.

Ако беше до печатането китайците - тия в Тайван - вече са ги дистигнали та и изпреварили. Печатницата е важно нещо, но трябва да можеш да съчиниш какво да отпечаташ.

Не се пъни много, всичко е измислено от американци докато китайците са развъждали нов сорт ориз, за да не умрат от глад

Нищо нямат, с такова литогравски машини разполагат и това ще им е максимума ,докато не им разрешат нещо повече

За които пишете, повечето са холандски. Затова щатите се опитват да накарат Холандия или Нидерландия да не продават машини на Китай. Но Китай им каза да забравят за Ротердам. От там минава 50 % от стоките за Европа произведени в Китай. Холандците сега се чудят какво да правят.

Ако чичо Тръмп не се беше усетил навреме, щяха да са изместили Апъл досега. И това от фен на Апъл с 14 про макс в момента.

Още един обсебен

Китайците вече имат собствени. Още не са стигнали холандците , но скоро и това ще стане

А ипазар голям ще имат. Русия ще им ги купува. Дано работят при минусовите температури във външните клозети.

Преди 20 години на практика нямаше китайски телефони и компютри. Преди 10 години имаше и телефони и компютри, но беше някак не особено престижно да имаш и да ползваш. Днес на повечето от компютрите и телефоните са произведени в Китай, останалите са в Южна Корея. Въпрос на няколко години е и повечето масови процесори да се проектират и произвеждат в Китай. А ако вземе Тайван да се присъедини към континента....

добрите мнения са тези, на които сайта не ти отчита даването на "+"

Ще им отнеме време да догонват, ама това не е толкова лесно, колкото е на приказки. Те се развиха със западни технологии, ама се зъбят и заплашват, както и Русия. Дългосрочно имат потенциал, ама ще им е трудно.

Не се чудят, вече спряха сделката още преди месец. Колкото до Китайците - нищо свое нямат. Всичко е крадено. Но в условията на стагнация и рестрикции, кражбите вече няма как да стават. Така че в дългосрочен план китайската икономика ще претърпи сериозни трусове.Вече обявиха огромни загуби на 20 от водещите китайски компании. Скоро се очаква и гръмване на китяският имотен пазар. наред с това има и недостиг на работна ръка и намаряване на популацията- Индия вече ги изпревари. Така че Китай в следващите 20 години ще има променлив успех, по скоро клонящ към свиване, а не разсрастване. Светът започна да се преориентира.

За да завършиш средно образование в Китай с отличие, трябва да си научи наизуст хиляди йероглифи и една сложна граматика, те за вършват с натренирана памет. След това каквото и да учат, те го учат с лекота, същото важи и за Япония. Ние за да научим наученото от тях трябва да положим усилия в пъти повече. И това е нещо, което не можем да променим. А ако си завършил с оценки писани по милост нямаш никакъв шанс. Но те са много повече от нас, това означава, че имат образовани хора много повече от целия западен свят. Индия. Независимо дали това ни харесва, това е реалноста, те са по-образовани от нас в пъти.

Абе, dp, те освен думата "врякат" друга знаеш ли? Какъв апломб, какви аргументи! Ха!

Разни лаладжии нашенци, умират да бистрят геополитиката и раличните народи. Най-големите специалисти в света не са опознали Китай и го изучават, но на Нане Вуте, Андрешко и госпожа Венче от форума всичко им е ясно! Фалират държави, раздават оценки, изразяват пренебрежение. Това не ви е тавата с пълнени чушки!

да обаче това ,което постгнат сега за него ще трябват нови машини с нови технологииа това в близките години на Китай няма да му

Процесорите на китайците (x86) са клонинги на AMD Ryzen Gen1 от преди 6 години. Веднага след като купиха лиценза им наложиха санкции. Т.е. оттук нататък са сами и каквото си откраднат, това е. Китайците крадат чуждия труд, насърчавани дори от държавата им. ASML не им продава машини за чипове, Япония им продаде старите си машини и могат да произвеждат само процесори по стари технологии. Те пак си работят, но харчат много повече ток и излизат скъпо. Последно четох, че с машина за 14нм процес са докарали 7нм чип, експонирайки пластината няколко пъти. Това неминуемо ще вдигне цената, ще има повече брак, но пък 7нм процесори ще са с по-ниско енергопотребление. За да влезе в час Китай, ще и трябват поне 10г. разработки и развитие за да настигне големите в бизнеса. А това е валидно ако големите в бранша не се развиват през тези 10 години. Засега Китай са царе на евтиното и многобройното - а именно - РАМ и стари чипове. Докато не направят своя машина за чипове на 5нм, винаги ще са догонващи. А тези машини са резултат от десетилетия развитие и разработки и тежат по 200 тона. Дори за да изкопира наличните и стари машини на 14нм, ще са им нужни поне 10г. за да сведе 14нм до 5нм и да произведе машина, която да прави пластините с достатъчно нисък брак. Понеже знам, че са добри в обратния инженеринг, вероятно ще успеят. Но ще е след 10г. А тогава американските фирми ще са на 2-3нм. Относно архитектурата: ARM иска лицензи, x86 също, оставяйки ги с отворените архитектури, които са добри на хартия, но като опреш до драйвери и софтуер, в един момент осъзнаваш, че това е еквивалентно на това да развиваш полупроводникова индустрия съвсем сам - няма от кой да си откраднеш драйверите или софтуера. Това ще ги забави с още едни 10г. и ще ги направи напълно несъвместими с който и да е западен софтуер. Така ще се отделят от света, ще секне обмена на информация и ползване на чуждото наготово. Нямам съмнение, че Китай ще намери начин да се справи, но да твърди някой, че в идните 20г. щял да стане лидер е смешно.

Не се усети дядо ти Байдън, я още Тръмп. И не усети, че Китай става твърде бърз в развитието си, а в кражбите на софтуер и незачитането на патенти. Т.е. нещо, в което западна фирма инвестира 10г. за да види бял свят, бива откраднато и ревърс енджиниърнато за месец, след което започва масовото му производство с ново име и дребни промени, в обем, на който е способен само Китай. Е ти ако си собственик на онази фирма с 10-те години изследвания и набиване на пари, няма ли да вдигнеш врява? Няма ли да си искаш парите от крадеца? Хуавей затова скочиха толкова бързо, защото самата китайска държава спонсорира кражбата на чужда интелектуална собственост.

ми шми,кото и да си там. ти едно правилно изречение не можеш да сглобиш,а камо ли да ми говориш за процесори по 2-3 лева!!!?? ти луд ли бе?какви 2-3 лева за процесор?научи се да пишеш ,пък после коментирай.

Писаха , че Китай имат пробив в литографията на принципно нов метод . Пожелавам и успех .

А ти не си лаладжия, така ли?