Коментари - Илон Мъск: Изкуственият интелект ще ни довърши | IT.dir.bg
назад

Илон Мъск: Изкуственият интелект ще ни довърши

Илон Мъск заяви, че рано или късно изкуствения интелект ще ни довърши.

Обратно в новината

Коментари - Илон Мъск: Изкуственият интелект ще ни довърши | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не виждам как хората ще станат киборги, ние един аспирин не знаем как ще ни понесе и какви странични ефекти ще има, а ще ставаме киборги. Хората след трансплантация пият какви ли не лекарства, за да я понесат - една трансплантация на един орган и много често организма го отхвърля, а как си представяте повечето органи да са заменени от машини? Това засега са немислими неща, няма да се случат в обозримо бъдеще.

Самоубочаваща се машина ще изгради и протокол за самосъхранение ще унищожи хората заради собствената си сигурност а от друга страна ще може да разкодира човешкото ДНК на 100% и да даде вечен живот и младост без никакви болести, глад,мизерия, войни, власт и т.н хората ще еволюират за десетилетие в нещо между машина и човек. Защо да ни помага изкуствения интелект след като ще е номер 2 и винаги ще е застрашен от изключване и т.н когато стане стар модел ? А хората от алчност и желание за господство над всички ще създадат нещо което няма да може да се спре и контролира. Иначе идеята за секс роботки ми допада много по умни, надарени, всеотдайни, красиви и безразлични към матвериалното ще са :)

Е да ,ама синия екран може да го изключи само човек !:)

Айде сега редакторите, пребройте до 10 и пак кажете :) AI сам ли се учи или някой го учи на емоции и морал???!!! Истината е много по -страшна ... а именно що е то морал? На едни ни обясняват да не крадем и убиваме, защото другото е аморално. А на други, след като започнат да изплюват златната лъжичка им обясняват колко е морално да си аморален спред критериите за първите ... и такаааа. На кой морал ще научат AI???!!!

Само не стана ясно кое ще задейства инструкцията за унищожаване на хората след като роботите нямат емоции, защо да вдигат въстания. Пак някой човек ще трябва да бъде.

Само след няколко години като качат програми за изкуствен интелект върху квантови компютри, ще усетим технологичния скок

Илон Мъск явно е гледал много филми. Предимно фантастични и предимно американски.

Не е много прав. "Естественната тъпота винаги побеждава изкуственния интелект."

Илон Мъск дава шанс на 5-10%, професора на БСПто дава 80%, значи сме родени на правилното място.

Понеже темата е в сферата на научната фантастика нямаше как да не сетя за Дан Симънс и неговия Техноцентър... :) Е точно в Хиперионите могат да се открият най-големите заплахи от АИ. Не е толкова страшно ако АИ ни унищожи или пороби, по-страшно би било в мнимата си всеотдайност да паразитира върху нас. Реално погледнато всеки един човешки мозък е съвършен процесор. От години се правят експерименти за свързването на човешки мозък с машина... за щастие неуспешни... за сега. Момента в който нашия мозък се синхронизира успешно с машината, никой не знае какво може да влезе от там. Гадно, а? Прекланям се пред човешкото любопитство и гений, но има места на които е по-добре да не ходим...

Извънземни се връщат на собствената си планета след посещение на Земята. Техните ги питат: -Има ли разумни същества на Земята? -Има. Викат им смартфони, ама нямат крака и се налага едни безмозъчни същества да ги носят!

Припомнете си историята на Робинзон Крузо. Ако имаше и жена на острова, те можеха да създадат и цивилизовано общество. Колко време роботи биха оцелели при същите условия, без електричество и другите постижения на човешката цивилизация, които са ги създали, развиват и подържат?

Докато измислят начин да спрат ентропията?

Мощна е вавилонска пропаганда по темата изкуствен интелект. Забележете натрапчивоста с която вавилонските шамани ни осведомяват за всякакви модерни "опасности", без да споменават обаче истинската опасност за човекът - егоизмът, гордостта и липата на покаяние заради грехът, който е във фундаментално противоречие с живота. Какъв интелект да очакваме от машина която не осъзнава какво върши и никога няма да осъзнава това? Само съвършеният вечен несътворен Създател на всичко видимо и невидимо има власт над живота и смъртта защото само Той е свят и може да го гарантира през вечността в любов, истина, смисъл, красота и хармония. Това за което си струва самият живот.

Да бе, ама естествената простотия е тази, която винаги и без изключение се оказва "довършващият" фактор. Иначе, ако човек не е самовлюбен дебил, може да погледне в историята към отзивите за почти всяка една техническа иновация. Парната машина, дизеловия двигател, компютрите или интернет, за всички тези неща има планини от томове за това, как ще затрият човечеството. Просто, системата превръща удобните в "светила". Нищо, че 99,999% от тях са тотални кретени, което се доказва от времето впоследствие. Мъск между другото, също не е направил нищо, абсолютно нищо полезно!

Мъск и останалите милиардери не системата ги ппревръща в светила. Превръща ги в такива масата средностатистически загубеняк който няма по-добър критерий за стойности от парите. Фактът, че му е даден и тоя критерий след толкова векове развитие е сериозен напредък разбира се.

Не зная за убийствените шансове на изкуствения интелект ... Житейският опит, обаче, ми нашепва, че ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ прави всичко възможно да изпревари изкуствения в областта на злодеянията и ще успее "да ни довърши" своевременно. А изкуственият да си чука главата после ...

"""""изкуственият интелект може да бъде научен на морални правила"""".Не съм сигурен ,че може , та ние имаме едно малцинство , на което са му изпуснати юздите и не можем да го научим на някои прости дейности като трудолюбие, честност, чистота , отговорност,планиране на живота си,дисциплина и т.н. , а се надяваме ,че ИИ ще го научим

А ти сигурен ли си, че това наше "едно малцинство" не е "алфа версия" на изкуствения интелект, нещо като негово "първо приближение"?

по-скоро е отдалечаване от онова дето прави хората хора... нагледен пример,че еволюцията може и да връща назад :)

на доста неща сме изпуснали юздите ако се случи с АI, ще се отвори кутията на пандора

Въпрос на време е холивъдските екшъни и фентъзита да станат реалност, както вече видяхме,ч е се случва. Битката на доброто със злото е ежедневие. Дано тези, които определят живота на планетата имат повече разум и още повече добро в душите си.

Извинявам се за техническите грешки.

Сега разбрат този защо иска да бяга на Марс ;))

Тоя кога намира време за такива дълбоки съждения. Нали спеше на пода във фабриката за електрокари, та поне един да излезе на печалба.

Мъск много точно формулира "изкуствения интелект": "...тexниĸa, ĸoятo мoжe caмocтoятeлнo дa ce yчи, дa ce caмoycъвъpшeнcтвa бeз yчacтиeтo нa чoвeĸa, дa peшaвa пpoблeми и дa peaгиpa. Ho нитo eднa мaшинa нe мoжe дa бъдe oбyчeнa нa eмoции, дa ce pъĸoвoди oт мopaлa, дa нaпpaви изĸлючeниe..." Напълно съм съгласен с формулировката. Докато някой не ми покаже работещ код на Любов, Омраза, Благородство, Завист, Амбиция, Страст, Мъка, Радост, Състрадание, Алчност, Смирение и т.н. , всичко сътворено в тази област ще си остане просто една машина на която не знаеш къде се намира щепсела... А всички знаем какви проблеми може да създаде една развалена машина...

А малоумниците които застрелват десетки защото им превъртяла съчмата сякаш не познаваме? Емоциите са толкова полезни колкото и вредни. На мен ми стига пред всяко дейстиве на робота да има проверка може ли да нарани убие човек и ако риска е голям да не предприема действието.Емоциите са за биооживотни и обикновено замъгляват разсъдъка макар понякога и да са полезни,

Разбирам какво ми казваш, но представи си ситуация в която АИ трябва да реши кой от двама души да остане жив... абстрактна история. То и за това Азимов дефинирал и Нулевия закон. Отделно оставам настрана тълкуването на думата "вреда".

Определението не е лошо но ако само това може нещото за никъде не е като наш конкурент. Без да се самовъзпроизвежда няма да го бъде.

Тия тези са смехотворни. Да, има някакъв шанс това да се случи, но шансът утре да ни шибне мтеорит е по-голям. Може би, шанса утре да кацнат извънземни и да измрем от някой техен вирус (като индианците) май е по-голям. Но пък теорията е много подходяща за филмиране - я вижте терминатор 2 колко е успешен :)

Това е много, много голяма глупост!

Кое е глупост? Че не си си дал местоположението и телефона във фейса и че един зъл интелект не може да изпрати дрон да ти свети маслото във всеки един момент? това, че не си наясно какво значи искуствен интелект и как би можел да процедира не те оправдава да си толкова глупав:)

много примитивен коментар

Съгласен съм, че искуственият интелект може да довърши хората. Не съм съгласен, че киборгът е нашата единствена защита.Още Азимов според мен е дал решението. ако се заложат принципите на Азимов във всеки изкуствен интелект той няма да ни довърши. ако обаче не се заложат това наистина е много вероятно.

При Азимов нещата не са толкова прости... въпреки, че говорим за художествена литература. Да, неговите закони на роботиката са точни и ясни, но самия автор много от по-късните си разкази представя различни проблеми свързани със същите тези закони - робот който зацикля технически заради разлика в потенциалите на два закона, робот който се крие, робот който се припознава за пророк, робот който лъже за да не нарани човек, колония която разработва роботи с подтиснати закони за да са по-ефективни в дадени изследвания... И забележи, с много малки изключение (200 годишен човек или Позитронният човек) Азимов винаги говори за машини, а не за интелекти - просто позитронни мозъци. Дори Р. Даниил Оливо до края си остава хладна машина...

Crazy Space

Чел съм Азимов доста отдавна но разликата между неговите "машини и днещния изкуствен интелект е много в полза на неговите "машини".Естествено, че ще има проблеми.Но поне няма да ни избият просто защото на някой му щукнало като на софи мисля да "унищожи човечеството" :)

Киртакът е закъсал с кинтити и набива заплахи за да му кихнат още някой и друг милиард за харчене.

Киртакът... абе пич, ти цял живот си останал в задръжка! Ужас!

Накрая едно масивно слънчево изригване ще бахтиса всичката електроника на света и ще спаси човечеството .. да си живи и здрави Маите и култа им към слънцето :)