Коментари - Илон Мъск: Twitter временно затваря офисите си | IT.dir.bg
назад

Илон Мъск: Twitter временно затваря офисите си

Милиардерът може да остане с около 1/4 от работниците в социалната мрежа

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Илон Мъск: Twitter временно затваря офисите си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мъск си знае работата. Накрая ще се окаже, че работата, която са вършели 10 хиляди души може да се свърши и с няколкостотин човека. Такъв човек да навмерим да управлява държавата, направо ще надминем Китайците, че тук половин мильон писарушки по министерства, агенции и т.н. не произвеждат продукт за пет пари - трябва всичко да се реже най-малко едно към десет.

Да го закрива този клюкарник, на никого няма да липсва. После ако обича да купи фейсбук и да го закрие и него !

Мъск е спекулант ..... и целия цирк е просто храна за борсата ....

Тоя боклук работи са съветския съюз

спекулация с акциите .

За всички, които казвате, бе Илън се бил набутал много с туитъра - май забравяте, че това му беше предтекстът да разпродаде яко акции от тесла, без да подплаши рибата и да й срине капитализацията докато още държи . Нали уж питаше в туитъра, докато още беше чужд, дали цацата "одобрява" решението му да го купи това и да "възстанови свободата на словото". Е, малко ще се наложи да събере сухо и то ще е за сметка на продаването на акции от тесла, но то е защото прави жертва в името на човечеството, а не щото бяга от нея. А, пропо YTD за теслата е -55,5%, ха, ха, ха. Илън само от тази си маневра се предпази от съответната загуба в капитализацията си. Дал бил двойно за туитъра. Хубаво, ама и в началото на тая епопея продаде акциите на двойна на днешната цена. Сега пак покрай нея продава на цена, която съпоставена с това, което ще бъде след година пак е двойна. Човекът екзитва тесла и измисля пинизи да захлеби максимално.

Само дето Туитър вече не е публична компания , а е само на Мъск и ако не я оправи може да загуби всичките пари вложени в нея и цялата схема която си описал се проваля .

Е, то хипотези - всякакви. Може утре и инфаркт да го удари или ток, та туитърът ще му е последна грижа. Риск има във всичко, само че Илън е играч и дори и туитър да потъне, ако междувременно врътне няколко pump-and-dump схеми като с дождкойна, ще се поизбие. А и в туитъра има разни неща като интелектуална собственост, огромни масиви от данни, както и все още captive audience, така че чак да загуби всичко няма как да стане. Спорно е и доколко туитърът е еднолична собственост на Илън - консорциум от банки го е кредитирала с 13 млрд., а ако сам не се сещаш, когато си длъжник на банката, нямаш същата автономност и тя може да започне да ти се меси, ако вижда, че гаранцията по кредита започва да изтънява. Пък и аз никъде не съм казал, че сметките му няма начин да излязат криви. Той може да изгърми без това да е бил първоначалният му замисъл. Това не само не е рядкост, ами даже е най-честата развръзка - едно мислихме, друго стана.

Главно хората на работни визи като H1B, защото нямат избор.

И 2000 са много. Като йм се пресметнат всички осигуровки и разходи, един работник средно сигурно му излиза $25,000 на месец. 50 милиона на месец. За да поддържат twitter?

Да не се окаже, че Мъск има българска жилка. Нашите "бизнесмени" си живеят и управляват с убеждението, че са измислили топлата вода. А всъщност разчитат на топлата връзка с държавата.

КОГАТО НАЙ-БОГАТИЯ КИТАЕЦ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ ...ДЖАК МА ... ПОЧНА ДА УЧИ КИТАЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ НА СЛИ БАБА, ЧЕ ЗА ДА СТАНАТ ХОРА И ДА СА ЩАСТЛИВИ .... ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ПО 14 ЧАСА НА ДЕН И ДА ПРАВЯТ СЕКС ВСЕКИ ДЕН ..... ЦК НА ККП , ГО ПРАТИ В МАНАСТИРА ШАО ЛИН НА ДУХОВНА ТЕРАПИЯ И ЕДНИ МНОГО ЯКИ ХАПЧЕТА .... А КОМПАНИЯТА ВЕЧЕ НЕ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КОМПАНИЯ В КИТАЙ :)(

Джак Ма хич не беше представителен. С тоя вид на изрод и с тая крива малка глава. Смениха го по естетически съображения.

Бойко ще излезе прав, че има глад за овчари... Какво работят 7000 в една социална мрежа?

Тролове и цензуристи.

44 милиарда ей така на вятъра. Язък. Можеше да ги изпием тези пари. Пада се по 5 долара за пиячка на всеки на тая планета. Таман едно шише ракия.

"Най-добрите хора остават, така че не съм много притеснен" обикновено при такива вътрешнофирмени сътресения конкурентите веднага предлагат по-добри условия и изсмукват най-добрите хора, а остават само тези които смятат, че нямат шанс другаде. е успех му на Мъск в каквото и да е планирал за Туитър, ако не друго шоуто е забавно за зрителите!

"най-добрите остават"? Моят опит показва, че най-добрите най-бързо напускат, когато има проблеми, защото най-бързо могат да си намерят нова работа.

Съгласен съм принципно. Ма не зацепвате ли, че конкурентите и те уволняват масово? Проверете си статистиката. Всички, които биха взели "кадри" от Туитър, уволняват и правят подобни чистки. Пожелателното мислене не храни в рецесия. В рецесия храни адаптацията към реалностите. И колкото по-бързо ви стане ясно, че те са неизбежни, толкова по-добре за вас. Проблемите тепърва започват. И няма да приключат докато големите компании не изринат тотално ейчар отделите си. Процеса на взимане на интервю е счупен по всички възможни модели. Ще мине време докато се оптимизират нещата. Дано не е много време, защото мотивацията на който и да е специалист след кандидатстване на 200 позиции и безумни интервюта по няколко месеца, се топи безвъзвратно. Ако големите компании не си размърдат задниците, може да им се наложи да затворят кепенците тотално. Това не е кризата 2008ма, в която бързичко се наместиха нещата сами. А дотук не виждам надежда, защото първото, което се прави в такъв случай е да си уволниш ейчар отдела, за да си гарантираш, че новите ще са наясно с актуалните изисквания. Уви, не виждам такъв процес. Уволняват се първо инженери. Тъпа оптимизация предложена от оялите се финансови отдели. Така, че се гответе за дълга, грозна и кървава рецесия.

Ами да я фалира, явно това му е плана. Така и така се набута с туитър и плати х4 пъти повече Ако фалира компанията може би ще загуби по малко

Илон трябва да бърка дълбоко за да оправи Туитър. Те са компания тръгнала надолу и тежки решения могат да я вдигнат. Не знам как се изръси 44 милиарда за Туитър. Тук се дават данни, че реалната стойност е около 26 милиарда и продължава да пада. Има оплаквания че се махат хора с цвят на кожата различен от бял - индийци, пакистанци, китайци, и тем подобни. Всъщност, предният шеф на Туитър, индиец, е напълнил компанията със свои сънародници и азиатци като цяло. По негово време персонала се е устроил, грубо сметнато, и то с хора на високи заплати. Но факт е че Туитър тръгва надолу. Сега Мъск се опитва да върне много работи обратно.

Нормално е да я изчисти и смали ... това ок ... но дейтствайки по този начин ще изреже и напълно здравото и хора които са работили здраво без да има някой да им казва да го правят ще се махнат.

Виртуална чекия

Отварят

В Тесла има 99000 работника, мислите ли, че там няма кой да замести тези 7500 търтея!

То пушенето на кабели и лепенето с тиксо няма много общо с програмирането....пък ако щете и с модерирането, неуките латиноси, които ползва трябва да могат и да четат с разбиране!

Всички идиоти забравиха, кой е най-големият Туитър трол. Мъск. В идващата рецесия оптимизацията на персонала е задължителна. Има един много известен акселератор Ycombinator. Та тези още лятото дадоха официално съвет към всичките си стартъпи и компании: 70 процента от персонала трябва да се разкара. Мъск не прави нищо по-различно, просто не му пука и директно тряска брадвата. Другите са същите само дето се правят, че не са. А Туитър ще стане като Уичат. Щат не щат ще го ползват. Дори да се измисли алтернатива, положението е такова, че за маса хора това е "единственият" модел за достигане до аудитория. Не виждам масата олигофрени да седне и да си направи блогове, да си дръпне аудиторията към лични сървиси. Възможно е, но не им се дават пари и ги мързи. Индиректно, аз съм доволен. Поредната платформа за спам и свинщина пътува към небитието. Предпочитам да имам 10 процента аудитория, но да имам контрол върху интеракцията с нея, не да се събудя и посредника да ми е разгонил фамилията. В малко по дълъг план това ще е супер добре за малките и средните бизнеси в айти. Загубил съм тонове пари от 2010 та насам, заради тия монополи. Компаниите видяха, че има безплатно и се хвърлиха на далаверата. Ей ви са далавера. Пак ще ми кацнете да ви разработвам софтуер. Но този път цените няма да са "Български":)

Прав си за оптимизацията. Но оптимизираш нещо, което разбираш. Ако не познаваш топ кадрите нищо чудно да отсечеш 100% от кадърните и оставаиш 60% некадърници. Днес се заговори, че няма нито един човек останал отговорен за 2FA и вече имало хора, които не можели да си влязат в акаунтите. А ако махнеш 100% от security хората (които се търсят и ги взимат на същия ден в друга компания) услугата може да изчезне от раз и да не се върне повече на бял свят. (не буквално, но ако утре пуснат хак на всички потребители и пароли и конфиденциална информация като цяло ще се приключи с Twitter). Какво правим ако системен срив не може да възстанови Twitter за повече от 1 ден, 1 седмица? Аз вече си изтрих акаунта и данните, но на дали това ще помогне много, защото всички знаем, че нищо никога не се трие.

Има един руски гражданин - Сноудън се казва. Той обясни всичко. ма нали хората нямат какво да крият.:) А Мъск си е леке тарикат. Не знам защо хората са се заблудили, че е някъв гении и са го взели за аватар на технологичният прогрес. Поредният нает актьор с роля. Някой имат възможността да са позиционирани от самото начало на "правилното" място. Други са ползвани за по-краткосрочни проекти. Като тоя лебед на FTX. Масите това искат. Това получават. От както има технологичен прогресс е по приятно да се кланят на някой корпоративен сатрап като Джобс, Безос, Гейтс, Мъск, Цукърбърг, отколото да търсят реална връзка с истиснките научни работници и инжинери. А защо не ви минава през акъла, че цялата патаклама може да си е политическа поръчка. Не ви ли е ясно, че идва корпоративен фашизъм глобално? До пет години ако искате да споделяте мнение в нета ще внимавате яко в картинката, щото няма да има никво криене и действията ви ще са част от перманентният запис (Сноудън книжката му се казва точно така) част от социалният ви рейтинг, директно вързан за парите ви в Карбонов индекс. И това не са никакви конспирации. Има си го като официални планове, проекти и стартъпи. Просто няма кой да чете.

Нещо бъркаш тези дето ползват платформата и тези дето я поддържат. Ако ще 100 000 да решили да я ползват, ако няма работещи в нея, тя отива в коша. Тия номерца с капиталистическата робия за по 13-15 часа дневно, минават до време

Минават номерцата. И тепърва ще минават. Свърши се с "растежа" с цел "оценка". Частично и балона наречен айти ще се спука. Не може разработчик да получава 7к лева заплата и да не може да напише една SQL заявка. Не може React да е нещо, коеото има смисъл в бъдеще на скъпи енергийни ресурси. Повечето от "специалистите" са лепачи на готова функционалност. Работата им ще бъде автоматизирана до две години на половина. От там и заплатите им ще паднат рязко. Ще останат на работа само мотивирани и можещи хора. Не назначени по ЛГБТКЮ квоти или на някаква "приятелска" основа. Свиквайте. Или си сядате на гъза да ставате професионалисти, а това означава да можете да свършите работа без стаковърфлоу сайта, или заминавате в небитието. Между другото не може всички да са айтита, трябва да има и носачи, и миячи и копачи. И в това няма нищо срамно. Цялата тая прогресивна помия ще бъде заметена. И го намирам за супер смешно Мъск, който се правеше на големият иноватор с мислене от "Първият принцип" да спазва толкова бетониран модел от миналият век. :)

"Между другото не може всички да са айтита, трябва да има и носачи, и миячи и копачи." С другите ти разсъждения съм много съгласен, но с това точно — не. След като GPL вече може да пише приличен програмен код, нищо не пречи да се автоматизират и разносът, и миенето, и копането на канавки. Въпрос на (още малко) време.

Не мисля, че мислиш реалистично. Провери си данните. Последните професии за автоматизация ще са водопроводчик като пример. За да имаш автоматизация, някой трябва да я произведе. В материалният аспект това е роботизация на масово ниво. Много сме далеч от прилагане на роботизация в такъв размер. Изисква чудовищна инвестиция, която в рецесия няма как да се случи. Ще се автоматизират дигиталните процеси и то с огромна скорост. Дигиталните илюстратори вече заминаха, следват дизайнерите на интерфейси (UX reseearch ще оцелее временно), после са фронт-енд разработчиците. Девопс и бекенд ще ги удари по-бавно. Но като цяло, всичко това, което в момента се води дигитални професии е аут. И това не се знае от няколко години. Отделен въпрос е защо толкова "интелигентни" индивиди като айти специалистите са хванати по бели гащи. За един период от време бяха доволни, защото с минимални усилия имаха максимални резултати. Ми видовден дойде.

На мен парите, изкарани от IT, стартапи и т.н. са ми вкарани в материални активи и най-вече в търговски имоти. Появата на франтенд платформите нещо ме поотблъсна от бранша и квото все още правя е не само бакенд, ами преоткривам лоулевъла и имбедед. За капак, в момента карам втора техническа магистратура - електротехника и енергетика, защото е добре човек да има по-широка база в днешно време. Колегите от бранша "инвестират" основно в пасиви като прескъпи жилищни имоти, скъпи коли, екскурзии и вечери по ресторанти.

да ходят да копат конпири

Смахнат и неприятен тип е тоя. Не изпитвам никакво уважение към него. С удоволствие бих му се изсpaл на главата. Другия плешив гущер Безос е същия клепар.

Амбър Хърд ти ли си?

Туитър е една платформа, готова, работеща, не се занимава с активно разработване на нови проекти. Производство и логистика няма. И аз се чудя защо са необходими над 7000 човека за да работи.

Е що тогава ги юрка да работят дълги часове под високо натоварване?

Да изчистят глупавите алгоритми дето са напляскали там с цел цензура на определени типове съдържание. А затваря офисите, понеже има много от тези дето искат да напускат които смятат да вземат с тях лап топи за да саботират работата.

Африканчето настъпи мотиката с twitter. Началото на края е факт!!

Гони ги всичките и пускай кепенците.

А офисите - защо не допускат никого за една седмица?! Дали пък няма да ги прегледат за бръмбари:))) Чичо Мъск, май, не е чак толкова глупав, за колкото го представят:)))) И това , че е е дал 40+ млрд. не значи, че е на загуба - може и на нещо да му е пречил и това нещо да е струвало в пъти над тези 40 млрд. и сега вече като е купил врага, си подсигурява другото нещо, което да му дава в пъти повече. Е, дали е на загуба тогава?!

Конспираторе....за момента Мъск е МНОГО на загуба!!!

сега временно, пък после може и за постоянно...

и най-големият тарикат си намира майстора - та така и найлончо сам си сложи намордник с този туитър. и сега демос-ите ще го притискат до стената - спират реклами, бунят му персонала, а кредитите си вървят и инвеститорите цъкат с език. че и теслата ще замине към дъното повлечена от авантюрата му

Не си наясно... Само гледай продължението. Ще се изненадаш доста...

...явно това му е стратегията за обновяване на личния състав и кадрова подмяна. Създаваш напрегната до непоносима работна обстановка и всички "плъхове" сами напускат кораба. Хитро. И ако след "прочистването" има недостиг на персонал, новия ще си го подбира сам. Както се казва - my company, my rules!

Да де, ама кой читав ще отиде в компания известна със супер токсичната си атмосфера и масоаво напускащи служители (и то не само сактавки, но и читави хора) ?

2000 души ??! Тоа дрислив туитър може да се движи и от 200 души .... Незнам как така се прееба човек да изсипе такива пари за него -- ма отдето дошло -- там и отишло ...

е, ти явно знаеш... нали "експерт", вероятно от тези "диванните"...

НЯМА как с под 20 000!!! Всичките социалки скоро ще се озъбят, щото новите наредби в Европа и УС готвят промяна на това в поддържката да не участват хора. Просто казано - борбата срещу нарушаващите правилата да се извършва от ХОРА, не от компютърна програма на базата статистика, кой колка натиснал бутона "report". още по просто обяснено - като те баннат да може да се свържеш с ЧОВЕК, а не със стена!

кефиш ме Илоне, хахаха!

Всичко върви по план

Фирмата без хората, е просто празна черупка. В Сърбия и Македония казват на такива като Мъскович/Мъсковски, "Нашло па зашло". В България "Пази боже сляпо да прогледне". Аз лично не виждам абсолютно нищо специално в Туитър, че половината от 75% от хората, които са напуснали, да не си направят техен Туитър, не че някой ползва тази глупост. Глупаво е да дадеш 44 милиарда долара, заради егото си...

Добре си се нарекъл...Социалните мрежи не са служителите, те са потребителите. В тях, както правилно си посочил, няма ракетни технологии, а само популярност сред хората. Всички в туитър могат да бъдат заменени с китайски програмисти без да се разбере. И с виетнамски. И с български. Трябват им 20 ключови човека и толкоз.

Все едно преди това в Туитър са работили само английски аристократи. И тези напусналите, пак са виетнамци, индийци, пакита и българи. А лоялността на потребителите е толкова субективна, че Туитър може да изчезне като Майспейс..

Това е вярно. Въпроса е, че майспейса изчезна заради фейсбук. И в него нямаше държавни ръководители. Туитър е труден за убиване. Достатъчно е един популярен лидер да го подкрепи - кати Си например, оставяйки профила на ККП там и готово. А ако го отворят за РТ или Тръмп - даже ще порастне.

Явно трябва да изчакаме и да видим бъдещето какво ще покаже. Сега само гадаем. Или ще излезе, че Илън Мъск е гений, или че си е повярвал дотолкова, че се направи на глупак с тази покупка и неговата арогатност.

Мъск знае, какво прави... ПовЕрвай ми! Човекът си има план и си го следва, независимо, че изглежда брутален... Скоро ще се разбере. Явно за сега, просто иска бързо да се отърве от плявата...

Информацията и данните, които си купи може и да струват повече от 40 милярда. Дреме му за служителите и компанията, ако поработи някоя и друга година се е файда...

може би целта му е била да го фалира, ама защо ... тоя не е идиот, колкото и да се прави на такъв

Данните в Туитър са на практика несъществени, Мъск го използва, за да манипулира пазарите на криптовалути, акции и облигации и други машинации, но за каквото и да го е купил, не стува 44 милиарда...

Дали да вярвам на безимен драскач от мрежата или на най-богатия човек на земята?

Няма лошо Мъск е човека да ги шамароса марксистите в САЩ !

Принципно в големите ИТ компании-монополисти 80 процента е пълнеж. Всъщност даже не пълнеж, а 4/5 от служителите са вредни търтеи и кариеристи, които по никакъв начин не държат на компанията си. Само дето трудно да се отсеят и да останат правилните 20 процента от хората. Но Мъск се е справял и с по-трудни задачи, вярно като беше по-млад и нахъсан. Но Туитър не е кой знае каква технология, просто мащаба е голям. Все пак Мъск може да уволни почти всички и да аутсорсне почти всичко. Много компании от Източна Европа, Виетнам и Индия ще се наредят на опашка. Въпросът е колко и какви технически инциденти ще понесат хората преди да престанат да използват Туитър. Все пак Мъск е атрактивна личност и аз не мисля, че ще има драматичен отлив на клиенти. Не е голяма драма дори и ден-два-три човек да не получи някой туит, особено ако Мъск поддържа шоуто в това време.

Въпреки това, че има 80% талаш, надали само талаша ще си тръгне от фирмата. Така че, очакваме Туитър, да прави последните си туит туит туит, преди да изправи чертата туииииииииииии....

Има един правило - 80/20 (Принцип на Парето) - “80% от функциалността идва от 20% от служителите", да ама другите 80% не са нищо правници, а те са причината да съществува продукта като такъв ;) (В софтуера е известно и като - "80% от функциалността се дължи на 20% от кодът")

Абе той верно че е шефа и може да прави квото си иска, ама като му останат едва 1-2000 човека на работа и всичко почне да се троши, да видим тогава какви ще ги върши.. То е ясно, че сега ще има пик в ползването - много кризи, крипто кризи и т.н. и всеки отива да търси инфо там. Но без сериозна поддръжка е въпрос на време нещо да изгърми сериозно и тогава ще се моли на бивши служители да се върнат..

По моя скромна преценка този сайт може да работи спокойно със 700 човека. От тях около 200-250 девс, другото поддръжка и девопс. Меринджеите могат да се съкратят до 30 човека, ако не им позволяват повече от 1 групов разговор на ден (online meeting). За справка - в годините на най-голям ръст, фейсбук имаше 700 човека, но тогава не беше още на борсата.

Найлон Муск трябва да е чел Макиавели, в което се съмнявам... даже не се съмнявам, не го допускам дори, но... край него има човек чел Макиавели и съм удивен, че подхожда към тази разплута структура точно както би подходил Макиавели... Желая му успех!

Негова е компанията и той решава.На който не му харесва да си направи своя.

Накрая ще се окаже, че Twitter Могат да работят и с 1/3та от персонала

Естествено, че могат. Мъск маха мързеливците и тези дето взимат заплати за нищо ,- мениджъри, маркетолози, човешки ресурси и от.

Мъск не маха, те се махат, чети внимателно.

Богаташи-кукловоди. Толкова са си насмогнали на масрафа, че не ги вълнуват парите. Голямото густо е да си играят с хората и съдбите им. Да ги вкарват в сценарии и да гледат сеири...То не са войни, то не са локдауни....

А дано и Фейксбук!

Душата, купи и мета!

Много изкукал тоя човечец! По-кукав от него май е само късокрапия бункерен сатрап Путлерчо!

Кодери да искаш. Вече всеки е кодерист и коди.

глиупакът ще фалира нещо, за което даде над 40 млдр!

Абе не е много глупав но както и да е. Не може да фалира нищо което вече е фалирало. За парите които е дал, времето ще покаже дали е било разумна инвестиция. По скоро поема голям риск но явно може да си го позволи. Той така си забогатя с рискови инвестиции. Явно му се отдава да преценява риска…

Какво е дало, я пак? Баба ти на село, дето ти е направила компоти, повече е дала от това нищо.

Чичо Елон има 8 деца. Това си е баш реален продукт :) също като компотите на бабата на колегата на село

опа, чичо Елон не спи. Вече има 10 деца... истински реален продукт!

Илончо, в Бг има една фирма дето се казва "Информационно обслужване"" Ела да я купиш , моля те?? Па после процедирай както с Туитър - нема да се оплакваме!!

Може да е най-богатия човек на планетата, но има доста тъпи решения понякога. Туитър беше в разпад, когато той го взе.

Ако и ние жблажваме що да е тъпо?

Жалко не може да те намери, да му станеш съветник.

Той го купи защото съда го задължи. Не го искаше.