Коментари - Изкуственият интелект връща университетите към Сократ и диалога | IT.dir.bg
назад

Изкуственият интелект връща университетите към Сократ и диалога

Забраните не помагат: студентите независимо от това намират начин да използват технологиите

Обратно в новината

Коментари - Изкуственият интелект връща университетите към Сократ и диалога | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Американските университети са МАРКСИСТКИ РАЗВЪДНИЦИ. Днес буквално бият и прогонват професори и студенти посмели да спорят. не да отричат, Марксизма.

Но не са само американски, тази чума си я произведе западна европа и си я отглежда.........

Со кратце, со благо и с малко преписване

На устен изпит ще минат само студентките и тук-там някой джендър.

ами ако професора е от женски пол?

Айде да оставим професорите да се самоопределят!

Повечето професори вбъдеще ще са флуидни - They/Them.

Ти затова ли три пъти ми се явява на Съпромат по къси панталонки?

Имайки предвид че маркетинговия тренд "изкуствен интелект" няма нищо общо с технологичното понятие "изкуствен интелект" (което още дълго ще остава теоретическа концепция) проблема очевидно не е в развитието на технологиите, а в деградацията на хуманитарния им потенциал. Нормално, за хора, които се плашат от разума дотолкова, че са изчистили дори езика си от думи, които да го обозначат, а опитите някой да го развива се диагностицират като психическо заболяване е нормално да не са в състояние да отличат отсъствието на съзнателна мисловна дейност при съставянето на текста, който четат.

Покрай Сократ и перипатетиците на Аристотел са минали програмисчетата, ама уеко у уево.

Наистина, най-добрият начин за преподаване е присъствена лекция. Обичам да пия кафе с колегине си между лекциите, както и да разговарям с преподавателите.

AI и в частност ChatGPT все още се счита за "Тъп като Галош" в Северозападна България и не е заплаха за нито една професия, така че...споко...

Предполага се че за тройка стига. А за някои, които не могат да си купят готова диплома, само това е важно.

Изкуствен интелект има всеки хладилник, който поддържа 3 градуса. ТОЙ решава кога да спре компресора, за да се поддържа тази температура. Термостатът на фурната ви също е изкуствен интелект. Като загрее до колкото градуса сте я нагласили и изключва нагревателя. Изкуственото съзнание е темата. Един робот да може да се погледне отстрани. Кой замени понятието "изкуствено съзнание" с "изкуствен ум/интелект"? Вижте историята на темата. Има я в мрежата.

Не може да има изкуствено съзнание. Това е допълнително съзнание.

Много лесно се оправям. На петата секунда го спирам и казвам - Колега, тук сте използвал понятието трансцедентален. Бихте ли обяснили какво означава?

Трябвало е и Вас някой да ви беше спрял навремето, щото трансцеНдентален е сложна дума, а тълкованието ѝ още по-трудно.

Ех, прецакаха и даскалите. Пък едно време колко лесно им беше: тема по литература, есе по биология, задачи по математика и физика... И после мъмриш учениците, че пак са без домашни, поставяш им лесно оценки...

Само разговори, ами то те се въртят около футбол, пиене и жени. Фурбола не е както преди, пиенето е с акциз и жените вече не са жени. За какво ли ще си говорят, дали ще правят записи незадоволените жендъри?

Ученето на запад - теглиш кредит за стотици хиляди за да ди плащаш обучението. Получаваш - разговор с други прецакали се. И 4-5 години теории и глупост. После се хващаш на работа и бичиш 30 години да връщаш кредити. И за жилище... Тук в БГ - не учиш и нямаш глупав кредит. Четеш книги и сам се оправяш. Земеделие. Взимаш земя от арендатор. Минават 5 години колкото за университет. Субсидират те вместо ти да даваш пари. Те на теб дават. След 5 години имаш стабилно печалба. Без кредит си и можеш малка китна къща да си вдигнеш. Продаваш реколтата на зубрачите, а те си мислят, че си глупакът. После цяла зима като няма реколта, обикаляш на екскурзии. След 12-15 години труд си на 34 със бизнес, земя, къща, храна и семейство. Не звучи зле за човек на 34г. Кажете сега студентите на по 34г. Къде са? В софийска бетонна панелка и на опашка в маркета? Май зареждат бензин или ток за новата кола. Почиват само лятото. Бързат за работа в офиса... Успехът е на 3 книги разстояние и 10г. Труд. Чао ви, келеши! Водете разговори.

А при тази суша как поливаш?

Трудности и лоши времена винаги е имало. Природа е. Загуби имаш, животните и те ти окълвяват или мачкат посева. Ама лесно няма. Хубавото е че има равновесие. Сега тая година е така, догодина обаче може да ти е двойна. Има начини. Мулчираш, кладенци правиш, сондираш. Дъждовна вода събираш. С помпата докарваш. Много зависи какъв ти е терена и спрямо него посевите. Ако е сухо. Комбинирай със нещо, което задържа влагата. Ако ти е глинеста почвата трябва да я обогатиш и да докараш почва. Ториш. Това изисква време. Явно не е за теб работа.

Ходи и върви с две пръчки и където се пресичат копа за вода. Хахаа приказки от 101 нощ.

Човече, шапка ти свалям! Твоят коментар наистина ме изкефи. Продължавай в същия дух. Жалко, че никога не съм ставал за земеделец, имам и силни алергии, какво да се прави. Но всеки със собствените си способности, важното е да си върши работата добре.

Хубавото е като има пазар. Сушата е друго на ръка. Пазарът е по-тревожен Най-трудната част е да продадеш на добра цена и да има къде да изнесеш. Много години на безценица по борси и на оцеляване е било положението. Никак не е забавно. Нагли и алчни прекупвачи, но им се навиваш щото стоката ти се разваля. Опитваш с други култури и ти се отщява, на ръба си да приключиш с драмите и да хванеш по европа като работник.

Ти наясно ли си какво е арендатор и как се взима земя от такъв? Като арендаторите се избиват за всеки декар земя като гледат по-скоро да им е собствена, отколкото да я държат под аренда. Също така наясно ли си как се закупуват машини за обработка на земя, как се стопанисва земята и как се поддържат машините, а и как се стъпва на този пазар, който е гнездо на змии. Покажи ми го тоз арендатор дал земя на 20 годишен, ако това не е сина му или тоя 34 годишен успял земеделец тръгнал от 0. Бахта у глупака.

Не ми е намерението да споря. Никъде не съм казал, че съм мега успешен земеделец със хиляди декари земя. Казах, как започна всичко, докато сигурно другите са спали и лежали. В момента парцелите земя са едно, преди 15-18 години бяха съвсем друго. Недей ми говори какво се случва 2023г. Моя резултат и виждане е както описах. Машини техника и огромни капитали за такава все още нямам. Не си представяй лъскъв и луксозен живот. Със стар неголям трактор, плугове, сейлки и пр. Но се смятам за нормално живеещ и щастлив човек. Естествено че от малко съм разчитал и на наследство и помощ от близки. Не съм съвсем от 0-лата. Само това позна! Що ли изобщо ти пиша. Ти ме извади че притежавам цяла Тракия. Съвсем даже съм далеч от там.

Леле мнооого си далеч от истината. Бил съм земеделец, производител и арендатор! Кредити невероятни, работниците идиоти и пияници, цена на продукцията надолу и оцеляват само тези със стотиците хиляди декари субсидии и партийни касички! Откакто се махнах от земеделието и от крадливите съдружници си позволих почивка, нови коли и спокойствие базирано на ВИСШЕТО ми образование!

Прекрасно е, че си се махнал. 1 нагъл и неуважващ пияните си работници по-малко. Сигурно си поиграл на шефче за кратко и видя, че не ставаш.

Нищо не съм те изкарал, а зададох въпроси. Не мога да нося отговорност за това какво се случва в главата ти, но асоциациите ти са много показателни, защото ти си един лъжец, който се опитва да въвежда хората в заблуждение.

Ти си русофилче, нали?

... в кръга на фантазиите нещата звучат горе долу както го казваш ... Това със земеделието ... май опита ти със земеделието се изчерпва с Farmville. Пробвай все пак с истинско. Пожелавам ти успех! "взимаш земя от арендатор" - Как? На честна дума ли? Да ти издам една тайна при арендите: Първата година с паричките напред! О нямаш парички - кредит! "Четеш книги и сам се оправяш. Земеделие." - Как? Добре прочел си, добре имаш 2 ръце няма спор, ами семена, торове, трактор, инструменти, гориво ...? Първата година с паричките напред! О нямаш парички - кредит! "След 5 години имаш стабилно печалба." Как? Само ако годината е добра, ако си познал какво да посадиш, ако е валяло колкото трябва, ако не е паднала слана когато не трябва, ако не е имало наводнение, ако не е имало суша, ако не ти се е строшил трактора баш когато ти трябва, ако съседа не е ожънал и твоята нива без да знаеш ... АКО СИ СИ ПЛАТИЛ КРЕДИТА ОТ ГОРНИТЕ РЕДОВЕ! Една суша, едно наводнение, един пожар на нивата ... и кредита Х2. "Продаваш реколтата на зубрачите, а те си мислят че ти си глупакът." ... а зубрачите продават на други зубрачи, вторите зубрачи на трети зубрачи, те пък на четвърти, накрая четвъртите зубрачи на магазин и всеки по линията си казва: "На гърба на оня глупак спечелих сигурно поне колкото него и то без земеделие! Кой е глупака от нас?". "После цяла зима като няма реколта, обикаляш на екскурзии." Как? Кога? Освен когато не ремонтираш техниката си, не се опитваш да договориш отсрочка на кредита, не се молиш на арендатора да не вдига рентата и да не ти вземе земята ... в свободното време се опитваш да познаеш какво ще е скъпо идната година, да продадеш тазгодишното преди да е за боклука, да намериш семе, да го засадиш, да наториш, да иззидаш някой гараж че трактора да не ръждяса пък и да има ти самия къде да спиш ... Е... пак ти пожелавам успех, все пак не всички начинаещи земеделци са обречени на провал.

Що мъка има по тоя свят... дано се оправи човека.

Са далече от ИИ. Интересният въпрос е обаче колко правещи се че могат и знаят ще бъдат заметени от него. В момента в айти сектора хвърчи една голяма метла и всички, които изкараха пари от копиране на функционалности през Стак овърфлоу слизат надолу по веригата. Калинки, малинки, айти тутурутки и мимиченца обслужващи шефчета на ейчар позицийки са чао. До година максимум ще има платформи за интервюта и селекция на кадри, които парадоксално въпреки статистическата грешка ще повишат достъпа на компаниите до кадърни хора. Всичките квоти за назначаване, всичките напомпани терминологии и маркетинг повърни са вън. На първият етап ще се спасят с връзчици и непотизъм. Ма скоростта на промяна ще замете всички компании с нефелни и изтърбушени продукти и безкрайни инвестиции. Ако преди за да вдигна MVP ми трябваше екип от 10 човека, сега с трима ще съм на линия да валидирам и тествам. Програмирането ще остане в ръцете на истинските програмисти, които имат идея що е то алгоритъм и имали почва у нас. Всичкото лепачи на Риакт бизнес логика с две клетки в мозъка ще е на улицата, където им е мястото.

Винаги ме е озадъчавало какво те кара да си мислиш, че щом си ИТ си велик? Ако си написал най-качествения алгоритъм, това ли те прави горд? Обиждаш колегите си и ги пращаш на улицата с лека ръка? Браво. Получаваш потупване по рамото от мене. Велик си. Ти си бащата на програмирането. Ти си фен на Строуструп или как му се изговаря името (.cpp) Величаеш се. Сякаш всеки ден за теб е писане на сложни алгоритми. От твоя алгоритъм зависи живота ми. Аз трябва да ти се поклоня? Къде са паметниците на тези величия? Ти пишеш история брато! Твоя софтуер движи светове и решава съдби и трябва да си горд на гъз.

Значи все пак е истина, че изкуственият интелект е заплаха за естествения. Обаче не по начина, по който всички очакваха.

Изкуствения интелект не знам, ама сега нашумялите езикови модели са много далеч от всичко което може да бъде полезно. Обаче са кошмар за мързеливите преподаватели. Трябва да се зачетеш, за да разбереш че написаното е глупост. Преди си личеше от първите думи и можеше да врътнеш цафунгера на калпазанина.

Преди ако трябваше да ретранслирам кодбаза от пайтън към риакт, трябваше да наема поне двама човека. Сега просто ползваме ChatGPT и Codepilot. Всички си заминават. GPT4 има и визуално разпознаване и 25000 токъна. Задаваш му въпрос: Приложи ми данъчните закони за семейство от двама души и ми дай какво да пиша стъпка по стъпка и хоп имаш детайлен отговор. Нима мислиш, че това няма да разкара огромна част от счетоводителите? А адвокатите? А маркетинг специалистите? Помисли пак.

Западът търси начин да роботизира всичко и изкуственият интелект да управлява всичко и така нормалните хора да останат без работа и да бъдат лесна плячка за западната пропаганда.

Западът НАМЕРИ ТОЗИ НАЧИН. Сега е въпрос на ЗАНУЛЯВАНЕ да го приложи.

Закривай университети вече не трябват.

Няма нищо за чудене. Човешкият интелект в Западните университети отдавна е "пресъхнал". Затова ще го заместват с изкуствен.

Назад са .. В Австралия отдавна се фокусират върху не Как да забранят, а как по успешно да използват чат гъпътъ е учебният процес. Отговорът е добър, само ако въпросът е добър! Та в Австралия в университетите се фокусират върху как правилно да формулират въпросите към чат гъпътъ

Зададох на чатгтп много конкретен въпрос. Трябваше да ми отговори с едно изречение с вярната информация. За мой ужас получих половин страница с 4-5 точки общи приказки и верният отговор изобщо не присъстваше. Тоест информацията я има в мрежата но чатботът не може да я открие. Чатботът няма критичен поглед и не открива истината, а преразказва, тоест извлича същата информация от мрежата, която би могъл да получиш много по-подробно с Гугъл. Явно парадоксът на Дънинг Крюгер яко е заразил чатгтпто, може би защото първо е заразил неговите създатели, а може би и цялата мрежа. Тоест според мен ако целта е да се демонстрират запаметени знания наистина е по-добре това да става устно. Но ако трябва да се покаже някаква мисъл дори и да им бъде разрешено на студентите да ползват компютри резултатът няма да е много по-добър, отколкото ако не могат да ги ползват. Само ще има повече плява.

"само говорите, само говорите", дори когато пишете, и без да поглеждате какво пишете. По-добре дайте на ChatGPT да випише статиите и хлопнете кепенците, че се изприщихме от правописа, фактологията и стилистиката на умници като вас!