Коментари - Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости | IT.dir.bg
назад

Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости

Успешна кибератака срещу оръжейни системи може да доведе до непоправими последици, вкл. до пълномащабна ядрена война.

Обратно в новината

Коментари - Възможна е ядрена война заради ИТ уязвимости | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Единствената война, която ще промени нещо е тази срещу световната олигархия.

Стигне ли контролът за пускане до неща писани след 80-та година (след 85-а максимум - може би) спукана ни е работата. Тия днешните популярни мазала - MS, linux и подобни - ще направят белята и без човешка помощ настрана от написването им.

Само си представям програми писани на Java да контролират АЕЦ или ядрен арсенал. Няма да го преживеем това.

Абсолютен фейк, как може да хакнеш нещо което не е свързано с интернет, може би чукаш на вратата пускат те в базата и си сядаш спокойно на предоставения ти терминал да "хакваш"

С флашка. Една от версиите за Фукушима е, че е хакната от израелската фирма, която я е охранявала.

Остава да обясните от какъв зор израелци ще се моятат около японска АЕЦ. Просто всички критични места в Япония си ги покриват само японци. Изключително надежни са. Само една историческа препратка - охраната на генерал Маккартър по време на окупацията на Япония е била от японци. Той ги е смятал за по-надеждни от американците.

""Една от версиите за Фукушима е, че е хакната от израелската фирма, "" - и остава да обясниш какво точно е станало във Фукушима отвътре навън, че да е била ''хакната'' ?! Залята беше с вода при цунамито при което се повреди охлаждането на реакторите, които прегряха, но въпреки това НЕ ГРЪМНАХА (както в Чернобил) Кой ви пълни тиквите с подобни дезинформации бе..поне логика елементарна нямаш ли?

Мда, както са казали Тери Пратчет и Нийл Геймън в книгата си "Добри поличби" по повод множеството механизми за сигурност на ядрения арсенал (цитирам по памет): успокояващо е да се знае, че човечеството прави огромна разлика между случайното и умишленото си самоунищожение...

sudo apt-get start червен бутон

Това да не е Дебиан? И за какво ти е инсталация? И то без root права. Дори не ти трябва демон процес. Просто пускане на програма, ако са го направили така. Примерно: /bin/bash apocalypse.sh Ако няма вътре: #!/bin/bash И каквито си ги сътворил там.

Да знаете, като направим ТСВ, ИТ-тата ще са виновни.

Това: "Впоследствие системите бяха модернизирани с възможности за достъп до мрежата" Ако е вярно, е пълна кретения. Сигурните системи просто не са вързани навън, към обществена мрежа. Имат друго управление. Може по радиосигнали. Най-опасна е Система Периметър за автоматичен отговор на Русия/СССР. Там сама решава при определена ситуация, че има ядрен удар, по разни датчищи пръснати из страната. Вероятно чакащи отговор за известно време. После се изстрелват ракети издаващи команди. Някъде излезна, че са направили нов тип предаване на данни руснаците, което вероятно няма общо с интернет. Ако някой е в камион с ядрена ракета, вероятно единственото което може да направи е да бяга от камиона. Вероятно сам ще спре, ще се дигне на крака целият камион за стабилност. Ще се вдигне ракетата и изстреля. Вероятно само ще има някаква аларма шофьора, за да се маха от там.

"После се изстрелват ракети издаващи команди" ...от сорта "горе ръцете или ще падна върху вас" ;) Искал си да кажеш "издават се команди изстрелващи ракети" - ясно. Наистина звучи очасно - ако някой прихване линията свързваща установката със "сеъивата" и, може да подаде сигнали, заблуждаващи установката, че се случват условията при които трябва да стреля. Да се надяваме, че умни хора проектират и поддържат подобни с-ми.

Напротив, точно съм се изказал. Ракети които издават сигнали, а не ракети за поразяване. Те активират ядреният арсенал. За примера дават изстрелващата се от Камчатка и прелитаща към Москва над територията на Русия. Функцията на тези ракети е да активират другите, ако вече няма други начини. Иначе системата може и да е изключена. Но май се твърдеше, че са я тествали и обновявали. Може и сама да се включва при някакви условия. Иначе ми хрумва още по-прост принцип в лоша ситуация. Просто отлагат постоянно Апокалипсиса. Примерно всичко е задедено да се изстреля след определено време, но през някакъв период се отлага за същия този период. Тоест изпукат ли отлагащите, ракетите излитат. Разбира се с някакви подсигурявания. Дори при тип Катюши има различни типове ракети - ползващи кислорода като окислител (от типа на вакуумни), обикновенно предварително разпръскващи се на множество мънички ракети, срещу танкове насочващи се, с противотанкови мини да покрие поле. Но между тях последната може да е да лети над поразената цел и да предава видео от поражението. Все едно дрон, но без перки.

Усещаш ли че си написал същите глупости на които се надсмиваш. Системите били твърде критични за да се свържат с нета, но не били достатъчно критични да не се позволява автоматичното им активиране. Гений!

Активирането не води до ядрен удар. Отчитането на радиация, трусове и други характеристики води, като преди това прави и други проверки и не отговорят ли разни центрове все едно "не изстрелвай", излитат. Това за автоматичното включване го чух някъде, но по принцип се говори, че се включва или изключва.

Аз за сащианците и "скайнет", както и за руснаците не се притеснявам, те са го измислили. Обаче британци, французи, израелтяни, пакистанци, индийци, къде поради мърлявщина, къде поради твърде много врагове може да предизвикат весела "заря".

Много интересен кюп от народи в една торба. На колко си години?

Смешна статия, отново прилича на фейк новина. И като хакне системата какво ще стане? Дори и да има кодовете за изстрелване, накрая има едни карти които се дават от NSA в които са кодовете за изстрелване. Но не е само това! Извън състояние на война, всички ракети с ядрени бойни глави имат зададени координати на бойния план, някъде в океана, далеч от хора. За да се подмени координати на бойния план, трябват отново кодове. И накрая, винаги има механичен ключ за активиране на ракетата. В зависимост дали изстрелването става от подводница или от силоз, методите за авторизация са различни, но накрая винаги е механичното ключе. Тука има една малка особеност в руската система, там има система за автоматичен обратен удар в случай на нападение с ядрени бойни глави, за които не е необходимо авторизация на жив човек. Но и там системите са достатъчно добре подсигурени за ненанасяне на грешен удар.

sharga

а, има ли такива, които не се изстрелват а са преносими, ядрени?

Последните защити са на механично ниво.... Двама души трябва да пъхнат ключове извадени от пломбирани кутии и да ги завъртят след сверяване на хартиено напечатан код. Просто поредната журналистическа партенка !

Само така си мислиш, чип номер 55b67d940eb5002bb7a120d16db933825ad39ee32b8d0742bd5c55be11dc7402 , с гражданско име Muhata. Всички си имате програмно достъпни интерфейси до локалните ви мозъци и всичко което правите се знае и контролира от мен. Един много прост пример са рекламите които всички ненавиждате но всички гледате и изпълнявате. Е, отивам да пусна малко ъпдейти на чип 1526a50f3d67bf9c9e82852824be9c820dc9cb7e42a7705ff28725baa2be32af.

Ти си онзи, дето разправяше, че ни били облъчвали с някакви вълни и така препрограмирали хората. Време е Дир-а да даде списък с адреси на някоя лудница, ще си намерят предостатъчно клиенти, ако ги издирят по IP-тата.

много филми от 80те си се нагледал в сащ в момента за ядрена атака трябва одобрение от NORAD, Конгреса и сигнал от ядреното куфарче на президента, а на място на ядрената площадка сигнала се получава цифрово. при това има протоколи по които всяка от 3те инстанции може да бъде изключена и за реален да бъде признат един единствен сигнал с изключени другите два. в момент на обявена война и ядрена готовност, по принцип е нужен само сигнал от президента или NORAD. тая историйка с ключовете в САЩ я има още само на някои от подводниците им.

Мушице, а ако някой е пуснал ракетка срещу тебе нали се сещаш, че механичната защита ще се изключи иначе...

Мушице, а ако някой е пуснал ракетка срещу тебе нали се сещаш, че механичната защита ще се изключи иначе...

това е проблем на янките. В Русия тези системи са аналогови и следователно защитени от подобни атаки...

така е, тук хакерите използват няколко бутилки водка. И без значение вида на системата, достъпа е осигурен.