Как Израел създава един от най-добрите съвременни танкове

Merkava IV може да съперничи на най-добрите немски, руски и американски бронирани машини

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

явно ще ни карат да купува от тия

Вижте, тъпо е да се съпоставят оръжия, проектирани за конкретни географски райони с такива за универсална употреба. Я да видим как ще се представи тази модификация на Меркава в планинско-гориста местност, примерно. Каква активна защита, какви 5 лева? Вижте за тази цел примерно шведите какво са си направили - танк без купол. Оръдието не се върти... Ако израелците го закарат в Алабино, могат да добият представа колко "струва" машината. И екипажа, защото без него си имаме тухла на бойното поле, нищо повече. То и затова руснаците не дадоха ход на проекта Армата - Т-72 и модификации превъзхождат по защитеност от съвременните противотанкови ракети всички налични образци. А да не забравяме аксиомата - таковете воюват в движение!!! Спре ли - в разход...

Шведите изоставиха този си проект отдавна и се въоражиха със ,,Леопард"-и ,,Армата"е само проект,а ,,Меркава" се е бил и е побеждавал сирийски Т-72.

"Липсата на изход на купола допълнително повишава шансът машината да издържи на ракетни удари." Е ПА БЕХТЕ ПОГЛЕДНАЛИ СНИМКИТЕ А .............

Всичко руско е по най най..те имат по един мужик открил първи всичко на света: компютъра, смартфона, интернета, ..даже и Америка, която е открита от милиони руснаци, сега американци...

Особенно във времената на ционизма.

Меркава, Меркава...ами Армата? А?

Армата, освен да го тътрят с влекач на червения площад, за друго не става

Машина за смърт.

Всяко оръжие (и не само) се проектира за дадени условия и противник. Не можеш да сравняваш зеленото с кръглото. Пред руските, американските и европейски танкове се поставят други задачи в други условия. Все едно да спориш кое е по-добро за лов на глигани ловджийска пушка, AR-15 или АК-47.

Именно - затова руските имат строги ограничения в габарите и теглото. Тази Меркава няма как да я закараш до Русия - евентуално може с кораб до Калининград и дотам. От там нататък не може да я качиш на влака, Евентуално може на прицеп, ама той е извънгабаритен и не може да минава през тунели и мостове, а ако Меркавата тръгне на собствен ход е до там където свърши асфалта, защото рекички, блата и кал в западна Русия колкото искаш.

аха... с танкове ще се тръгва за някъде.... я сметни колко тона нафта ще изгориш само. Няма да говоря колко пъти ще дърпаш руския танк. Той на павета не мое да се движи дори.

Това, как не може да се движи руския танк, го обясни на германците от 1945-та, и на джихадистите в Сирия.. даже и към днешна дата!

колко руски танка има в Сирия? :)))) а това как са движат РУСКИТЕ (не СЪВЕТСКИТЕ) танкове го видяхме на парада :))))

T-90 е руски танк!!!! В Сирия има между 60 и 100 такива танка по различни оценки, но по всички оценки е унищожен само един единствен Т-90, след 3 попадения на ракети на в него и запалване на боекомплекта на ПКТ-то. Знаеш ли колко Леопарда губят турците за 2 седмици? А колко Абрамса иракчаните за 3 месеца??? Чак се стигна до там да си поръчат руските Т-90. Руската танкова промишеност е призната за най-добрата танкова промиленост в Света. Не случайно всички нововъведения в танкостеронето през последните 70 години идват от там.... композитна броня, реактивна броня, КАЗ, системи за управление на огъня, системи за зареждане на оръдието, стигна се до монтиране на АФАР в Т-14.. Разбирам Ви злоботията срещу всичко руско, но ... бъдете обективни!!!

Колко бил убав...а едно автоматично зареждане не можахте да направите.

Aми автоматичното зареждане е по бавно от "човешкото"....

Метал

Само да попитам, колко пъти в живота си си зареждал танк със щатен изстрел?... Честно по-голяма глупост не бях чувал...:))))

По-бързо е първите 2-3 изстрела. Когато пълнача е свежарка и не е замаян от барутните газове и сътресенията от експлозиите. Защото колкото и добра система за вентилация да има смрадта от затвора на оръдието и гилзите пълнача си я диша харабийската.

И първо влизал ли си във танк? Второ виждал ли си сняряд? Трето знаеш ли колко тежи един бронебоен снаряд? Ще ти кажяа на Т55 кохто е за 100мм -во оръдие тежи 43kg. Този танк е със 129мм оръдие. Следователно снаряда ще тежи поне с 2-3 килца отгоре. Затова вземи една 50кг торба цимент. Вдигни я и я преместо на 1.50 м странично като имаш в редвид че пространството в което манипулира пълнача е по-малко от 50 см на 1.5 м. Изълни това действие за 17 секунди защото T72 който е танк с автоматично зареждане от преди 45 години го прави за толкова, а в това време е включео и времето за което мерача избира целта и насочва оръдието. Е повтори това действие 42 пъти защото толкова е боекомплекта на един танк и тогава ми говори, че с пълнача било по бързо зареждането.

Обяснено е защо е предпочетено ръчно зареждане - за да се осигори повече място за екипажа. Така пише.

Освен със своята надеждна броня, най-новият танк на Израел разполага и с активна защита, която засича летящи към танка ракети или реактивни снаряди и ги унищожава. Тази защита е ключова, защото предишното поколение на танка търпи загуби от ракетите на Хизбула. Танкът се доказва в битки, като успешно са прихващани РПГ-29 и Корнет. Системата показва и мястото, от което са изстреляни ракетите, за да може опасността да бъде бързо неутрализирана.......Да не тревожа автора, но не всички Меркави са екипирани с системата за активна защита Трофи, а една малка част ,защото в повечето случаи цената на една такава система е на стойност на една трета от танка! Затова и никой не пройзвежда МАСОВО системите за активна защита...Защото са прекалено скъпи! Или поне са скъпи за повечето страни, които ще предпоочетата на цената на две-три системи, да си купят цял танк, и да му сложат реактивна броня. А и срещу тази система вече отдавна има лек, руското РПГ-30 «Крюк»..Който изтрелва два снаряда, един боен и един фалшив, про което системата за активна защита не може да определи кой е истинския и унищожава фалшивия а истинския унищожава танка..На всяко действие, има противодействие.Факт.

и как като не може да определи кой снаряд какъв е унищожава точно фалшивия според теб?

Много просто мойто момче, Трофи прихваща първия снаряд който е фалшивия и го унищожава, а втория снаряд на РПГ-30 поразява и унищожава Меркавата. Дори да те светна нещо мойто момче, затова в новите руски ПТРК се предвижда изстрелването на две ракети една след друга. Пък нека си имат усраелците и говедарите каквито искат системи за активна защита жалки копия на руската Арена.

значи СЕ ЗНАЕ кой е фалшивия....това едно на ръка и второ не пречи танка да унищожава всичко изстреляно към него за пълна сигурност, но ти явно си дете идиотче .

Глупости на търкалета!А от къде ще знае че не е първия снаряд а Незнайко! нАЛИ МОЖЕ ДА Е СНАРЯД НА рпг-7 ИЛИ рпг-29 вАМПИР! Как усраелския Трофи ще различи каква ракета е изстреляна по него?! НИКАК! Така че седни си кротко и си сери глупостите от които нищо не разбираш някъде другаде! И просто деби като тебе което бъкел не разбира от това което сере по сайта може да провери че на такава система като Трофи и трябва време да се презареди както и да засече изстреляната по танка ракета. Като си прост по дадена тема не се излагай Мунчо.

един път пишеш "прихваща първия снаряд който е фалшивия и го унищожава" а после пишеш "А от къде ще знае че не е първия снаряд" Ясно е , че нищо не знаеш и говориш като бабка на пазара, Това ,че си се писал АК не те прави АВ експерт.

Абе, те на руските РПГ-та снарядите са с изместен център.:)

По отношение техническите и бойни възможности на танка статията е изключително обективна. Между редовете се промъква и голямата истина за възможностите на танковете. Какъвто и да е танка поне 50% от възможностите му зависят от екипажа. Там хора и машина са едно. На необучен екипаж ако искаш наблъскай машината с всичко що се сетиш и най-много след 10 минути са ги думнали. Така че танковете на израелците имат и много добре обучени и сработени екипажи. Там националния отбор по художествена гимнастика пропусна първенство поради влизане в казармата !? У нас Каракачанов само спомена за връщане на казармата и нашите "юнаци" ореваха всичко. Сигурно се уплашиха, че няма да могат да участват на първенствата по художествена гимнастика !?

Не разбрах, като е толкова високотехнологичен,.отговаря ли на EURO6 нормите?

евала на евреите...винаги съм им симпатизирал...жалко че Хитлер ги е използвал за катализатор( кризата '29-та е трябвало да има обяснение)..нашето "не сме народ" при тях е "народ сме"

Няма и сто години откакто им съдзадоха държава наново,а имат най добрият танк във света! 1300 години държава -три робства и накрая едни чушки не можем да отгледаме ,че е по лесно да внесат от Турция или Македония!

Имаме си троен чушкопек - единствен в света!

американците никога не са имали истински танк. немските са преклено томави и големи мишени,а руските са нискотехнологични сравени с това. А и израелскищ е специално праВЕН ЗА ПУСТИНЯ, където другите ще се издънят веднага.

защо има задна врата за бягство на екипажа

си мислиш, че това е недостатък?!? Ти някога лично в танк влизал ли си ,заяото звучиш като виждалтанк на картинка в нета.

Не е нормално да се сравняват високотехнологични нации с ватата. Видяме пияндурниците през ВСВ - ползваха си танковете за мишени на германците и така спечелваха битки. А ако я нямаше американската подкрепа, за която сега позорно мълчат, отдавна да са забравили руския език, а ние щяхме да сме с 220 000 кв/км

и затова все още американската подлкрепа падна още във корея,а във виетнам яде хуя в джунглите и сега пиндосите молят по улиците за хляб и цигари,а пък във афганистан който ви е любим на козяците всеки месец се изнасят по стотина оловни кофчези със подкрепените кравари,а че историята показва че е платено на краварите е друг въпрос за който вие соросите нямате толкова мозък

Викаш затова ватата изклеца нацитата, които преди това яко клецаха лудите говеда от кочината Америка и британските телета от Британия а? И добре че беше чичко Сталин да ги спаси да не ги изклецат от Ардените та чак до Ла манша, нали затова му се и молеха Рузвелт и Чърчъл в поза Г, да ги спасява! А да не говорим как горяха немските тенекета при срещите им с Т-34 и КВ-1...И как нацитата копираха най-жалко руския Т-34 с тяхната високотенологична и вечно дефектираща Пантера. Затова и в Сирия и Ирак и Афганистан и Йемен краварските бараки Абрамс горят като погребални клади, със се немските Леопарди..А руските Т-90 и Т-72Мспокойно държат попаднеията на краварските ПТРК ТОУ с които лудите говеда снабдяват свойте Джихади Джота от ИДИЛ! Им да кончи, има ги на видеоклипове в нета и в туба как гърмят Абрамсите и как държат попадения руските танкове!

Виж сега приятелю, от много клецане в тъпото ти и жалко подобие на ганглий наречен мозък, напълно са ти станали мислите на тюрлю гювеч. Имам чувството, че май теб те клецат пияните ватници, щото си влюбен в тях до полуда, но нищо и вашият на всички русофили кумир Владимир Илич Ленин се е праскал със педала Зиновиев. По принцип всички болшевики и феновете им като теб са педали. А сега да ти проясня картинката, че си много зле - няма как немците да са клецали САЩ преди СССР, тъй като с тях воюват по - късно, понял дурак?

Поредната руслямска лъжа. Битката за Ардените завършва един месец преди руслямците да почнат настъпление.

Бе никъв Борис не си ти..А чиста проба Пидирос което значи педераст. Чиста проба козяцки педераст. И като истински козяцки педераст не може да вържеш и две смислени изречения защото мозъка ти е като на смрадливка, демек под грам. И ти като истиснки козяцки пидирос така и не каза кое от тези неща които съм написал, не е ФАКТ а педик? Това че Пантерата е копие на Т-34, копие е! Дори прост като хгъз пидирос като теб не знае, че немците са искали да копират Т-34 на 100% но са се отказали, защото силуета му е щял да обърква немските артилеристи с ПТА. Прост пудирос като тебе ще рече, че Чърчъл и рузвелт не са молили Сталин да започне веднага настъпление на Източния фронт ьа да им спаси жалките задници при Ардените..НО ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ ДРАГИ МИ ПИДИРОСЕ! Така че кат не знаеш, не сери като калъфа Дада. Оди да духаш като истински манаф на краварските Джихади Джота които оанждат твойте господари лудите говеда и си траикай!

Доста си неграмотен НААКА 47. Да не ти се пръснат хемороидите от напъване.

гледай калъпче сапун как се носи в пустинята

аФтора е крайно неграмотен и тъп

просто е прост преписвач на прости статии

Руските консерви изобщо не могат да се сравняват с Меркава. От 2004г Меркава има активна защита, която уж ще я има в Т 14. Само,че Т 14 никакъв го няма . Хахахахахахахахахахахахахахахха

Че да имаш смислен комнетар, трябва преди това да четеш , иначе просто си пишеш глупости! Първата в Света комплекс за активна защита на бронирани машини (в това число и танкове) е съветската система "Дрозд" от 80-десте години на 20-ти век и от 83-та се монтира на танк Т-55АД. Други подобни руски системи са Арена (в различни модификации), Афганит, различни модификации на самият Дрозд. Иначе, да израелските КАЗ са изключително добри системи и дори американците си купуват КАЗ от Израел, но това не означава, че останалите нямат такива системи, които според думите на самите израелци, са по-ефективни от техните. Руските КАЗ са признати за едни от най-добрите и ефективни комплекси за активна защита с ефективност достигаща 95% (при израелския Trophy е с ефектвиност между 65 и 75 % и то срещу единични заряди, а срещу тандемни ефективноста спада под 10%). Отделно Дрозд-М е в състояние да отрази попадения не само от ракета, но и от противотанков снаряд, нещо, което е крайно непосилно за Trophy. Така че да, Меркава 4 е един много добър танк и би бил успешен конкурент на руските Т-72, Т-80 и дори Т-90 в основните варианти и на 3 модификации, но срещу Т-72 Б3, Т-80БВМ, Т-90М (дори Т-90С ще им дойде в повече), да не говорим за Т-14 ... та срещу тези танкове, има малки шансове за оцеляване... Отделно системата Trophy, както казах е КАЗ, който може да се монтира на Меркава, но това не значи, че всички Меркави са снабдени с такива сиситеми. Меркавите с монтирани такива системи се водят МК4М (ако не се лъжа) и към днешна дата има около 20-такива такива танка в Израелската армия. Това естествено се отнася и за руските танкове - могат да се монтират такива системи, но не всички танкове са снабдени с тях. Решението, дали на танковете да се монтират системите и на кои танкове да се монтират, се взима от командния състав в зависимост от поставените задачи... (поне така се води официално)

ВМЕСТО ПАЛМИ ДА ПОКАЗВА РОЗИ,ВСЕ ПАК СМЕ БЪЛГАРИ А НЕ КРАВАРСКИ ПОДЛОГИ

Нямам нищо общо с евреите, НО това което си написал е най голямата глупост, която някога съм чел относно евреите. През своите три войни с арабите, със своите чифтани...английски танк, те чупиха вуските бракми, наречени т55 като орехи. Сражаваха се смело и победиха безапелационно, включително в огромни танкови сражения срещу египет и сирия. Евреите просто мислят за всеки войник, защото отдавна са разбрали, че добрият пилот е по ценен от добрият самолет и добрият танков екипаж е по ценен от танка, поради което трябва да се направи всичко да останат живи или по леко ранени!

ЧЕ СА НАЙ ДОБРИЯ САПУН БЕ,ЕБАХ ТИЯ ЕВРЕИ НЕ ВИДЯЛИ ВОЙНА,А ПРОСТО С ДАДЕНИ ИМ НЕЩА СЕ ОПИТВАТ ДА БЪДАТ НЕЩО,А СА НИЩО СЪС БРАТЯТА ИМ ОТ ЦРУ КОИТО ГИ ЛАШКАТ КАКТО СИ ИСКАТ В ИМЕТО НА РОТШИЛДОВИТЕ ПАРИ

Има врата отзад на танка, през която екипажа можа да напусне възможно най безопасно...това го няма като опция нито един танк в света!

великите бойци евреите още преди да встъпят в битка с най биг танк са помислили как да бягат,ама то това им е кармата,още от древни ремена са бягали гонени отсекъде понеже са големите боклуци на света,ама па наште у7ж са ги спасили и пратили три пъти повече в пещите на хитлер,а е трябвало всичките страхливи и мизерни евреи да са там,то и затова мизерния евреин хитлер загуби всичко понеже библията е казала че евреите за презряноплеме

колко от колко?

Много има да се напинят, но "Армата" е най-добрият танк засега!

И в колко битки се доказа като най-добрият?

Войната в Сирия и Ирак показа, че неуязвими танкове вече няма, модерните ПРУР-ове ги правят на купчина желязо. Сирийците губеха всякакви модели съветски танкове. Турците загубиха около град Ал Баб над 10 танка Леопард 2(уж най-добрия в света) и много М60 Патън(при това модернизирани). В Ирак иракската загуби поне няколко М1 Abrams и всякакви други... Модернизираната Меркава сигурно е по-барната, но предполагам, че производителите на ПТУР, също са работили по въпроса.

Ох, сега забелязах каква глупост съм написал -"модерните ПРУР-ове" , да се чете "модерните ПТУР-ове" ПТУР - Противотанкова управляема ракета

РПГ-30 «Крюк»....решението на проблема..Отдавна създадено и прието на въоръжение от братушките.

Ами ето, вече са го били измислили. Не бях чел за това , благодаря.

няма да ги бавят с най добрия им танк на евреите,десетина ракети и да ти еба най добрия

една ракетна 9m133 корнет и достатачна :-)

" Танкът се доказва в битки, като успешно са прихващани РПГ-29 и Корнет."

Ей чукчата..Да ..прихваща ЕДИНИЧНИ ракети..Но не и масови пускове от 2-3 ракети по една цел! Нали тази система трябва да се презареди! Сети дали ще успее да унищожи 2- 3 ракети летящи една след друга!

Ако пуснат 200 или 2 000 000... ако ако ако... чупка бе посранко... много ако ако ако около тебе. Смешник

Една атомна бомба и танка го няма. Две за по сигурно.