Коментари - БАН дава награди за снимки на правописни грешки | IT.dir.bg
назад

БАН дава награди за снимки на правописни грешки

Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин” при БАН пусна Facebook страницата "Езикови справки“ и Twitter профил @ezikovispravki като част от кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!”.

Обратно в новината

Коментари - БАН дава награди за снимки на правописни грешки | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В БАН са минали покрай културата, щом ни се предлагат във Фейсбук.

Ако някой ми плати по левче за всяко документиране на изречено от политик "влезна(хме)" и "излезнах(ме), то аз за месец ще стана милионер. Документирането - от мене! А отсега ви давам списъка на избраниците: Кунева, Нейнски, Станишев и т.н., и т.н.

Предлагаме на БАН , специализиран институт ,или български специалисти да се разработи умна машинка , която да не позволява на пиян водач да запали и използва автомобил . Иначе рискуваме застаряващата ни нация да я затрият пияни , надрусани и крадливи политици .

Ей, селяци! Вие, дето напълнихте София! Да се научите да говорите правилно, че ми е писнАло да слушам мякащия ви говор! Научете се да говорите като нас - софиянците. Ние говориме и пишеме правилно. Когато с жената излеземе да вечеряме на вън - само някакви странни диалекти чуваме! Учете бе, тъпаци! Вчера с колежката излизаме да изпушиме по една цигара и някакви провансаджии ни спират и "извинети, къдей ендекату?"

Софиянец 4то поколение 11.07.2013 11:53 ( нерегистриран ) Ей, селяци! Вие, дето напълнихте София! Да се научите да говорите правилно, че ми е писнАло да слушам мякащия ви говор! Научете се да говорите като нас - софиянците. Ние говориме и пишеме правилно. Когато с жената излеземе да вечеряме на вън - само някакви странни диалекти чуваме! Учете бе, тъпаци! Вчера с колежката излизаме да изпушиме по една цигара и някакви провансаджии ни спират и "извинети, къдей ендекату?" Сега , ако искаш ,софийски , преброй си грешките .

Уважаеми, Софиянец 4то поколение, Вие сте толкова неграмотен, че просто няма накъде - говоримЕ, пишемЕ, излеземЕ, на вън, изпушимЕ. Сигурен ли сте, че тези думи са написани правилно?

Много мекаш софиянецо!

И сега на този сайт има реклама с правописна грешка. Няма какво да ги търсим, те сами ни намират, защото сме невероятно неграмотни.

Четете повече вестници и там ще откриете много грешки....

За фонетичната на БАН специални поздрави и от мен. Толкова уникално, че всеки се хвана да си прави сам клавиатура за Вистата. Мъка, мъка...

БАН са изцоцали едни пари и понеже се надига скандал с неизплатени средства за МЛАДИ учени си правят ПР. Кой ще говори езика? В България не останаха БЪЛГАРИ само МУТРИ и БАН-ските "старци" също спомагат за това!

БАН са изцоцали едни пари и понеже се надига скандал с неизплатени средства за МЛАДИ учени. Кой ще говори езика? В България не останаха БЪЛГАРИ само МУТРИ и БАН-ските "старци" също спомагат за това!

В "Сеир.БГ" е пълно с такива снимки!

Грамотни (и достойно платени, защитени !!!) учители = грамотни ученици още до 7-и клас !!! Толкова е просто. А сега - по всички медии,инситуции, реклами - отчайваща (ЗАРАЗИТЕЛНА !!!!)неграмотност :-( Цитат от "Лице в лице" - БТВ : "На кой да дам думата оттук насетне?"

Дали ще получа награда за Вашето: "инситуции" ;)

Защо да получавате награда за думата "институции" (мн. ч. на институция)? Виж, за поголовно срещнаното Й, вместо И в края на думи, завършващи на И в множествено число, много награди могат да се получат. Под път и над път срещаме изрази: "Имаме пресни кайсиЙ", "Писна ни от тези институциЙ", но изрази, изписани като горните, само посочват неграмотността на хората, която за съжаление, става все по-голяма. "Институции" си е вярна дума. ;)

Най-големите сатрапи на езика щели да го защитават! Нали точно този институт към БАН постоянно прави промени в правописа и шашка хората. Тъкмо научим кое как се пише и хоп- промяна. Само и само да се издават нови учебници и да се пълнят нечии гуши.

На това му се казва актуализация. Това му е хубавото на нашия език, че се обновява спямо говоримия такъв.За това нямаме думи като рено и пежо на френски. Сега си представи как французите Франсоа Митеран

А кой да каже на някои водещи в БНР, да престанат да натрапват новоизмислените поздрави "Добра вечер" и особено "Добра НОЩ" ?

знам дума от четири букви и четирите сгрешени:уфсъ-овца/ударението е на последната буква/ това не е измислена дума,а се използва в сз България

Правилно сгрешената дума се пише: уфтчъ Получава се четирибуквена дума с пет грешки...

А не може ли аудиофайлове с бисери на политици?

Aз не сам булгарин. обаче, когато слушам и гледам как много хора и даже политици говорят и пишат булгарскiя език, ми става лошо; и ако прибавиме и как лошо се произнасят някои вмакнати англииски думи, тогава става какaфонiя....

Ето ви една от вашата конкуренция link

Нещо не излезе: link/186.html

Че то стига из интернет сайтовете да пообиколи човек.БАН ще фалира.

БАН не дава парите на млади учени link Въпрос на приоритети!

Нека да обяснят защо се пише "вкъщи слято", а "в гъзо" отделно. Пък и двете са наречия за място.

Защото едното е в одушевено а другото в неодушевено :)

Другото е направо ВЪОДУШЕВЕНО

Започнете да преподавате правопис и правоговор във Факултета по журналистика! И аритметика! Аборигените най-много се влияят от неграмотните водещи в електронните медии.

Като знак, на добра воля, започнете с ограмотяването на колектива на този портал, че са ЖЗ ( от жив зян! )

А, по-лоновитИ турбЙ са ощи бизплатний !

Да и всеки си избира дали да ги използва или използУва. :)

В българското общество се шири ужасяваща неграмотност. Вече 20 години на много места, където се работи с текст, няма коректори - редакторите знаели правописа. Един добър коректор се изгражда с години. Веднъж дори прочетох, че коректорът не се "замислял много много, като коригира". Ами да - въпрос на знания и практика. Тази професия не се уважава. Плащат се нищожни суми. Днешните работодатели не я ценят. Доколкото знам, в училище не се учи практическа българска граматика. Един коректор

Системна болест на образУванието. Произвеждат се повече от необходимото прависти, "манагери" и др. професии. Лек в "белите държави" е намерен - квалификация, за съжаление не и тук или ще ти предложат "залесител" (преди време барман/ка) или ще те пратят на курс по компютърна грамотност или английски и пак ще те хвърлят на борсата. Може да имаш късмет да си по мургава и да минеш за "ромка" и да ти дават някой лев за да се ограмотиш. Никой не му минава и през ум да инвестира същите тези пари за добра квалификация на липсващите няколко хиляди ИТ и лекари и да прибира данъци след като се запълнят проблемните работни места.

" ..манагери и други професий"

Хайде разяснихме поредната буря в чаша вода, ала "Кой махна класиците от учебниците" сервирана ни от ПР-ите. Наближава 18:30 и е време да се обяснява кой и защо не трябва да управлява държавата.

Как да маркираме всички изказвания на неграмотните ни журналисти и политици, които не знаят как да членуват и безнадеждно узакониха "протестите пред МинистерскИ" съвет и "гласуването в пленарнА зала"?

ПРОСЛУШАЙТЕ ВКЛЮЧВАНЕТО НА Г-Н ЙОНЧЕВ (СОБСТВЕНИК НА САЙТА ОФНЮЗ) С ПРЕДАВАНЕТО НА ЧАСЪТ НА МИЛЕН ЦВЕТКОВ ДНЕС. НЕПРЕКЪСНАТО МЕКАШЕ. ТОВА Е ОТВРАТИТЕЛНО. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАЧЕСТВОТО НА МАТЕРИАЛИТЕ, ПУБЛИКУВАНИ ТАМ?!

Какъв стикер да сложим на тези БАН-яджии дето "изобретиха" т.н. нова фонетична подредба и я натикаха на Microsoft да оцапат Windows Vista та сумата и народ да ги псува и да се мъчи? Какъв стикер да сложим на една баба от БАН дето на връх 24 май демонстрира "съвременни" информационни технологии в обучението. Горката баба даже не беше направила PPT презентация а "въртеше" през проектора doc файл? Какъв стикер да сложим на "гениите" в министерството прахосващи МИЛИОНИ за "ново поколение дъски", за да му оттичат краката на учителя от писане прав пред дъската, а учениците да не могат да се свържат с телефон/мишка/таблет към системата и да взаимодействат с преподавателя а трябва да ги "изправят пред дъската"? Събудете се хора това не ви е килийното/взаимното училище на Рада Госпожина :).

Останах с впечатлението, че си човек, който може да си сложи каквато си иска фонетична подредба - стара, нова, розова, пимбяна, що чакаш някой от БАН да ти я сложи? Не я знам коя е тази баба от БАН, ама в случая ти влизаш в ролята на буквояд. Не било ППТ, ами ДОК. Важното е съдържанието, не обвивката.

Заради другите 1 000 000 дето са в БГ и ползват фонетична и може и да няма кой да им я сложи. Слагат им само данъци и после ги харчат за "изобретения" и ПР като тази!

"Важното е съдържанието, не обвивката." ДА но когато не се опитват да пробутваш на "простия народ" ОСТАРЕЛИ ТЕХНОЛОГИИ като обвивка ВРЪХТЪ на ТХНОЛОГИИТЕ, което е редовен "номер" на "изпечените тарикати".

Това си беше шах и мат с пешка !

А Вие, като претендирате за нещо - открийте собствените си грешки в написаното....КРАКАТА ОТИЧАТ, а водата се оТТича....

Както и да ги пишем проблемите са си същите и някой продължава да троши народна пара. Де да можеше правилно написаният проблем да се решава сам ... :).

И къде оТТекоха краката на учителя?

Хахаха, "да оцапат windows vista" - че той windows-а по принцип си е оцапан с лайна :D Само клавиатурната му подредба да беше проблема... :D

за това което пишеш няма толкова голям стикер. и не е само това. има куп други тъпотии дето разни "умни" глави ги раждат. Напълно споделям твоето мнение. Трябва им не стикер, ами да се върнат обратно в училищата и да си актуализират малко знанията и мисленето.

Това са две- три грешки както виждам, а какво да кажем за ежедневните грешки навсякъде около нас?

"Горката баба даже не беше направила PPT презентация а "въртеше" през проектора doc файл?" - не намирам че РРТ е демонстрация на ум и компютърни умения. Нека си върти doc файла, по-важно е съдържанието, не формата.

Не разбрах само защо някои имат нещо против фонетичната кирилица. Аз пиша на фонетична и не мога на БДС. Няма никакво значение дали ще е БДС, фонетична или каквато и да е там. Важното е да се пише на български !!!!

Важното е да те разбират и да не оставяш неприятно впечатление у събеседника.

Става въпрос за това, че едни умници промениха/размениха разположението на няколко букви на т.нар. фонетична кирилица. И като си писал с години на 'старата' фонетична е доста дразнещо наистина..

Примерно преди 'V' си беше 'В', но сега е 'Ж', а 'В'-то е на 'W'. Гениално изобретение, нали? :))

Всяка една съвременна операционна система ти дава възможност точно с 2 кликания на мишката да си сложиш каквато си искаш клавиатурна подредба. Дали ще е БДС, дали ще е фонетична, дали ще е фонетична (традиционна) ...

Още един се изказа без да е разбрал за коя фонетика става дума. Става дума за една фонетика дето я измислиха в БАН и я дадоха на Microsoft. Microsoft я сложи във Win Vista и махна "грешната", което предизвика вълна от благословии по адрес на БАН и MS. Размяната на местата на 3-4 букви разсипваше навиците на стотици. MS се коригираха в 7-мицата. БАН не съм чул да се извинят пред ИТ обществото дето им докарва ОГРОМНА част от субсидиите. Сега пак са решили да ИЗПЕРАТ някой лев за ПР акции. Добре, че има и по прогресивни от тях дето се занимават с ДИГИТАЛИЗИРАНЕ на националното наследство, щото чакаме ли на тях ще изгният тонове реликви.

Какви извинения, какви 5 лева? Чете ли си лицензионното споразумение на Вистата? "AS IS" Като не те кефи - арменския поп.

По природа това са отговори на въпроса за правописните грешка, а не за подредбата на клавиатурата на компютъра! По отношение на правописа - много е отчайващо положението - поколението под 30 год пише направо безобразно, малко по-старите имат по-добри познания и навици. Най-голям проблем е при техническите специалности - според мен там трябва да има и изпит по правопис, а не само по математика! Същото се отнася и за доктори, а и за всички вишисти - всеки оценява най-вече някаква критика, отнасяща се до определеното произведение, но не се обръща достатъчно внимание на правописните грешки!

...и грамотно...

Идиотизъм на n-ta степен. Грешно или правилно срещу смислено и безсмислено. Днес сме изправени пред дилемата да слушаме правилно написаните безсмислици на буквоядите вместо да се замислим върху смислените, но от време на време с грешки смислени неща. Искате и 2-те, но тези дето го могат не щат да слугуват на мутрите у нас за СТОТИНКИ! Докато ви баламосват буквоядите, зад гърбовете ви НЕГРАМОТНИТЕ МУТРИ ПРИБИРАТ МИЛИАРДИ. Да отиде БАН-яджията да прибере на ДОГАН милиона и с него да направи стипендии за надарени деца или конкурс за правопис (като в Америка). Не му стиска щото мутрите на Доган ще му "изправят граматиката".

Получаваш 10 лева за коментара. Довечера на отчет в централата ни. Там ще бъде и др. Бойко Борисов. Знай: През 1995, другарят Борисов отказва да се деполитизира и напуска пожарната с думите: "За мен партията-майка, която обичам, е по важна от моята служба". Комунистът Борисов подава рапорт и е освободен по тази причина от МВР. И днес билетът на БКП си седи във вътрешния джоб на др. Борисов, което му прави чест.

Тия 10 си ги заври ти знаеш къде. Взимам 6000 долара и не ми пука за вас и за централите ви.

Днес, сутринта, по "битивито", една министърка така яко "е-каше", че надмина даже другия "е-кащ" простак Генерал Б. Борисов.

Слушай, ние кореняците така си говориме. Това е правилният български език! Другото всичко е диалект - във Варна мякат (здравейти, как сти, бебито расте ли...), в Търново ъ-кът (ръкътъ мъ боли!). В Западна България мекаме, това е положението! Но и това е правилният език! Всичко друго е диалект. Отиваме с колегите да дръпнеме по една цигара.

Една "редакторка" в Дира три пъти ми три коментара, преди да поправи "охльов". Вижте обявите за редактор - има всичко друго, но не и изискване за грамотност на родния език. На продавачките в магазина им е простено да не знаят правописа, ама на тия убавици, дето получават заплата... Няма да се оправим.

Точно в БАН такива * са сътворили, че те са последните, към които бих се обърнал по правописните въпроси. Колеги, не се излагайте, ами мислете, преди да вкарате в езика някое малоумно правило или дублетна форма. Учете се от Куцаров: може и малко смахнат да е, но поне с напредничави възгледи - езикът се нуждае от граници, а не ограничения.

Запетая

ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ КАНДИДАТИ ЗА ДЕПУТАРИ, МИНИСТРИ, ПРЕЗИДЕНТ И ДРУГИ ВИСШИ ПОСТОВЕ В ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ЯВЯВАТ НА ПРЕДВАРИТЕЛЕН ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАТО ЗАДЪРЖИТЕЛНАТА ОЦЕНКА ДА БЪДЕ МИНИМУМ 5. АКО НЕ ИЗДЪРЖАТ И ПОПРАВИТЕЛНИЯ ДА НЕ МОГАТ ДА ЗАЕМАТ НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ. ПИСНА МИ ДА СЛУШАМ ШОПСКИЯ НА Б.Б., КАКТО И МЕ-КАНЕТО - ПРАВИМЕР СТРОИМЕ И Т.Н.

Според мен едни от най-неграмотните са от bTV. Първо водещите четат айкюто механично с грешките, текстовете които изписват към новините много често са сгрешени и дори заставките с които си рекламират собствените предавания са с правописни грешки. А за рекламните агенции не ми се говори, пълна неграмотност...

А кой ще дава награда за сбърканите журналя, които ни тормозят всеки ден по телевизии и радиа, с шопски, врачански и други смешни диалекти? Докога ще слушаме гадното МЕКАНЕ на управнци, журналя и други нескопосани лица? За рекламите дума да не става - там оевидно, гледайки съдържанието, става дума за ОЛИГОФРЕНИ! Но в преводите, масово се налива диалектен бълвоч!

Прегледайте плакатите на "интелигентните". Пълно е с неграмотност. Да не говорим за Рапоня на "интелигентните". Мале, мале...

Хайде сетете се кой бучи минусите тук - хора, които не смятат, че трябва да бъдат порицавани заради това, че не умеят да пишат на собственият си език.

собствения не се членува! ;)

собственияТТТТТТ - ТИ ЛИ СИ КРИТИКА ? ХАХАХАХАХХАХА

Ако си говорим честно едва ли можем да очакваме повече от 20% от населението да пише правилно. Това си е така и по света - грамотните хора са малцинство. А при нас има и още един проблем. Заради управленски глупости от 80-те години имахме проблеми с писането на кирилица по компютрите (такива проблеми почти нямаше в другите използващи кирилица държави). Поради това много хора свикнаха да пишат на методиевица и това допълнително влоши нещата с правописа.

Хайте да обясните на нас, които не сме на ясно, как точно на компютър се пише на "методиевица"?!? Използваме латиница (а написан текст на български език с латински букви в разговорната реч му казваме "шльокавица" или "маймуница"), но чак методиевица.... :D Такава азбука няма.

Едно и също е :). Правещите се на културни измислили да се казва методиевица вместо шльокавица. Едно време така БАН-яджиите измислиха новата фонетична подредба за кирилицата и оср..а windows-a. Заради глупостите на тези малоумници в 7-мицата има Фонетична и фонетична традиционна :) МАНИ от БУКВОЯДИ!

Това ми напомни за един виц: "Министърът на образУванието давал награда ДЖОН АТАНАСОВ, но той не знаел, че тя била всъщност награда Георги Атансов-Инжинера". Светла му памет на "инжинера" дето ни направи фонетична подредба за Windows XP. На кого учредили награда - на прогонен емигрант за когото тиражират лъжи, че бил измислил нещо е.т. махайте се в чужбина и ни пращайте парички тука ние мутрите да си живеем, умни на нас не ни требват.

Почвам да правя скрийнове на статии в дир, доста материал има с абсурдни грешки.

Първо БАН да изплатят полагащите се награди на спечелилите конкурси млади учени и тогава да предлагат др.награди