Китайски космически апарат се върна на Земята след първия си полет

Наред с това Пекин разработва космически апарат, подобен на американския X-37B

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

:))) Искрено се забавлявам на коментарите! Пак старата комунистическа приказка за нашите доблестни и смели разузнавачи, които добиват важна за нас икономическа и техническа информация и за мръсните чужди шпиони, които крадат от нас икиномическа и техническа информация... Ми, могли да се докопат до нещо китайците - направили го. Далеч по-евтино и по-бързо им излиза, отколкото сами да го разработват. Първите руски ракети са копие на немски Фау. При американците е същото - нали са си провели операцията "Кламер", по която са измъкнали огромен брой немски учени и инженери (вкл. фн Браун и екипа му). Да не би пък сами да са си направили и ядреното оръжие? Не са - като почнем от Айнщайн и минем през цялата плеяда европейски учени и инженери в програмата за разработването му. Е, някои от тях по идеологически причини предали разработките на руснаците... Ми случва се. Гледах интервю с руски резидент във Вашингтон - разказва си човекът, как по предложение на някакъв негов агент и приятел дори го изпратили на ограмотителни курсове по ядрена физика - за да може да разбира поне до някъде за какво става въпрос в информацията, която му предава... Даже и Курчатов направо казва, че тези информации са им спестили огромни разходи и време при разработването на руското ядрено оръжие. Великите британци се хвалят, как разчитали Енигма през войната, но "гордо" премълчават", че поляците са им предали още преди войната маса документации, модели на машини и че поляк е разработил математическите модели. И пак - щото американците напреднали повече, се наложило те (в САЩ) да им дешифрират голяма част от прехванатите немски радиограми... Никой и никъде по нормалните страни, които се грижат за националните си интереси не е отменил или спрял научно-техническото и икономическото разузнаване. То работи и срещу противници и срещу съюзници. Освен такива прошляци като нас, които официално и доброволно се отказахме от него (щото и ние сме имали и то доста добро) - по искане на новите ни големи братя, които ни ръкопляскаха. Просто за информация - колко от вас знаят напр., че един от първите и най-големите заводи за производство на алуминиеви джанти в света е бил български и се е намирал в (тогавашната) Западна Германия. По перестройката разбира се е откраднат, но това е съвсем друга история...

А Русия кога?

Това прилича на совалката летяла 1989г, а другото където ще го правят вече е изобретено от Бойнг x-37. Нищо ново само крадене и копиране на щатски технологии. Страна в която човек не е свободен не се раждат идеи, само се копира и се раздухва в местната преса за "стягане на редиците" и "светлото бъдеще".

Ние пък понеже мразим на другите да им е добре или да са по-напред от нас, предлагам да изстреляме гьон с кисело мляко "Земен" 3.6% в космоса. Така хем ще го изпратим извън Земен, което си е буквално извънземна технология, хем ще вкиснем Млечния път, а постепенно ще се вкисне и цялата Вселена. И типично по български ше пренесем селото в следващото измерение, вместо да се напъваме да излезем от селото. Селската идилия ще е пълна - в косомса и без това се носи гласа на Валя Балканска с "Излел е Дельо Хайдутин", та сега като вкисне и Млечния път, направо ще го прекръстим на киСело млечния път и спокойно ще можем да скандираме по адрес на марсианци и всякакви други потенциални форми на извънЗемен живот - "Селяни! Селяни!"

Колко поетично, мале мила. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Ами, селяндур е най вероятно!

Мозъчната клетка на dp стига само зе един тип коментар :D

Същото нещо си имат Джеф Безос и Ричард Брансън и си летят всеки месец. Т.е. колхозна чайна драпа да постигне нещо, което 2 американски фирми вече си го правят без проблеми! :)))))) Жалки и смешни комуноиди!

_stankow

Няма нищо общо с играчките на господата. Които летят точно 5 минути на 100 км височина. Даже не излизат в орбита, само подскачат. Това нещо лети с дни и седмици, по истинска орбита.

Да бе, години лети без да кацне колхозното менте

Китайцитечудеса правят, а ние чакаме тоя нефелен чалгарин правителство данаправи....

Чалгарина си е чалгарин, ама чак пък чудеса... Нищо повече от Брансън. Някои почти от там скачат с парашут - Baumgartner.

Края на атмосферата и началото на космоса не са едно и също нещо. Космоса е прието че започва след линията на фон Карман, на 100 км. височина. Но там има остатъци от атмосфера и ги има дори на 300 и 400 км.

Всъщност всеки от нас е в космоса. Земята не е извън космоса, и пътува в космоса, вклч и всичко на земята.

Достатъчно е да подскочиш

Колхозна чайна прави нещо, от което САЩ се отказаха преди 40 години! Жалка история! :))))))) Истината е СпейсЕкс, а не пропагандните напъни на изостаналите комуняги!

Така е , но сега го няма фон Браун .

_stankow

САЩ се отказаха от совалките. Но това е друго. X-37B е разузнавателен безпилотен КА с възможност за продължително оставане на орбита. Руснаците и китайците се притесняват, че може да го използват и за експерименти с космическо оръжие. Лети си съвсем успешно. В момента е в космоса. Последният му старт беше на 17 май миналата година. Вече 400 и кусур дена е в орбита.

Китайците са велики. Само с тях и с руснаците може да се прави нещо. Кога ФАЩ ще ги стигнат и ще направят ракети, които да се връщат на земята а?

А ти какво точно искаш да правиш с китайците и руснаците? Аз се досещам ама все пак е учтиво да попитам.

Нишо...особено китайците, ако не откраднат технология от САЩ и това няма да имат

Нищо неще те отдавна са го дефлорирали. Ама от как откри едни черни соросоиди от козяк преоткри либералните плюсове. Ония го клатят на смени от тогава виси пред оградата им чака някой соросоид напил се с кокакола да му изпъне бръчките за подарък дъвка и чорипогащник. Събирал долари за лада и да може да си плати екскурзията до Москва да сложи 2 карамфила на мумията

На руснаците им трябваше 80% от държавния бюджет зада направят копието Буран. И то неуспешно!. Прави ми огромно впечатление че Китай успява за нула време да направи копие на нещо технологично ново обикновенно американско. За 2-3 години. Визирам стелт самолети ракети всякакви кораби за потребителска техника да не говорим, коли там са чудо. Като го сравниш със СССР разбираш че и там в копирането и кражбата на технологии руднаците са далеч далеч назад още от СССР времето за сега няма смисъл. Чудил съм се и според мен отговора е в капитализма частните заводи лаборатории предприятия частната инициатива ако и комунистическата партия да е на власт. Или пък може би разликата идва от това че техните комунисти са патриоти все пак не като руските с тяхния интернационал?Или пък може би липсата на любов към алкохола? Но най вероятно е че нямат такава сериозна подкрепа както руснаците от български кучки като АК47.

Няма какво да се чудиш. Просто китайците крадат цялата документация и технология директно от американските фирми. Затова става бързо .Краденето е повсеместно.

Ей малкия, ти не следиш ли космонавтката, сега не сме 60-те години на миналия век?