Кризата изглежда даде тласък на Linux

Хората проучват различни алтернативи за операционна система, докато стоят с компютрите си у дома, предполагат анализаторите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В последните 10 години Microsoft и Intel имат най-голям процент програмен код в Линукс при всяка нова версия на ядрото. Проблемът е при периферия. На машина единствено с ключови компоненти от интел нямаш грижи. Достатъчна ти е една wifi карта на Aterox в лаптопа и жална ти е майка.

"Бил не може един компютърен вирус да оправи,а се е заел да спасява света от корона вируса."

Проблемът е на М$. Последните ъпдейти за Win10 са направо шит.. И да, и аз си инсталирах Linux Mint на едния ми компютър у дома, който е само за мултимедия и засега нямам никакви ядове.

Ами и аз преди два месеца купих нов лаптоп, на който сложих Убунту, но честно казано мисля да мигрирам към Прозорец 10. За жалост тези маймуни от Леново нямат драйвери за Линукс (нов модел е лаптопа) и машината работи отчайващо слабо, за машина от среден клас. Естествено има опция да се използва по-лека графична среда, като стария Гном, но на нова машина да слагаш дърта графична среда, която е правена за да работи на 10-13 годишни компютри ми се струва нелепо. Единственото хубаво е, че батерията издържа 8-9 часа, не знам дали заслугата е на Убунту или на Леново.

точно обратният случай - нов лаптоп, среден клса, работи добре само с Линукс. С Win10-shit edition, с драйвери от производителя не може да изкара ден без да забие. В Линукса проблеми няма

И тук да те репликирам лекично, Симеончо ;) НЯМА драйвери нали? Хайде сега ми кажи, че е проблем за Lenovo да "ИНВЕСТИРА" в написването на такива за всички познати нам ОС :) Всъщност замислял ли си се дали не е гадно да си купиш машинка, на която предварително за изтипосали М$ ОС, за който плащаш, а на теб не ти трябва и ще я смениш веднага след като си купиш нещото? Сещаш се, че на никой не му дреме и няма да ти върнат пари. И преди да си ми казал, че то има и такива с инталиран LInux, да има, но е много рядко да е такова положението точно с модела който си си харесал. А с това за "стария Гном" направо ме уби :) Дано не помислиш че се заяждам - няма таакова нещо, но от това дето си писал личи доста повърхностно познание на материята. НО.... всичко е поправимо, не спирай да копаш и ще стане . ;)

"предварително за изтипосали М$ ОС, за който плащаш" Предвид че напоследък MS раздават наляво и надясно безплатни лицензи за Win10, с цел да зарибят публиката, не вярвам, че цената на машинката включва някакви съществени суми за операционната система. Възможно е дори, ако MS наистина имат политика да спонсорира фирмите, за да й се разпространяват продуктите, компютърът да е по-евтин отколкото без MS OS. "НО.... всичко е поправимо, не спирай да копаш и ще стане . ;)"

Мммм... не мисля че Linux има ядове с десктопа. Зависи много от това кой как ще си настрои нещата. Ето това е основната разлика с Windows, при който яко се експлоатира мързела (казвам го с най-добри чувства .. и мен ме мързи). Потребителя не иска да знае подробности за това кое как работи, в което няма нищо лошо, но нали се сещате, че няма как едно нещо хем да е универсално, хем да е надеждно. При Linux за да върви всичко както трябва се искат малко повече познания, за да може потребителя да си настрои нещата за конкретната машина., там не се търси универсалност, а максимална производителност и надежност. Има и още нещо - "войната" се води и с доста удари под кръста от страна на М$. Плащат се луди пари на производителите на хардуер за да не се правят драйвери за други ОС - може би някой си спомня какво беше с първата поява на USB WiFi устройствата ;). Плаща се яко и на гейм индустрията за да си разработват игрите за DirectX, след като многократно бяха доказани предимствата на OpenGL. Плащат се големи комисионни за да се ползва Windows при корпоративните мрежи в големите фирми - най-голямата дивотия! Всеки който е работил и разбира Linux знае че таси ОС е родена в мрежата. Точно там силата и е огромна! Замисляли ли сте се какво движи суичовете и рутерите? A суперкомпютрите? Не, не е Windows ;) Но....парите са си пари ;) Дори в основата на МАС OS е BSD- система от семейството на UNIX (и Linux е там). Ами при Android - Linux kernel + Java обкръжение... Но както и да е... Важното е потребителите да имат избор. Та така...

Това са градски легенди. Ти ако се производител на хардуер ще правиш ли драйвери за ОС, която се използва от 2-3% от компютрите? И ако при прозорците пускаш драйвери за Уиндоус 10 и вероятно 8, то при Линукс трябва да са за Дебиан среди, пък за други, пък и за free bsd ще пуснеш. Трябва да тестваш как работи при една камара диструбуции и графични среди. Ще инвестираш ли? Управлявал ли си някаква мрежа, фирмена? Народа под компютърна грамотност разбира Уиндоус. То и с него едвам се оправят, трябва да им обясняваш, да им настройваш ... Да, повечето съвременни линукси имат графични среди, които са си почти като Уиндоус и повечето хора няма и да забележат, че не е Прозорец 10 да речем, но ще те саботират. По едно време не забелязвах на Линукс ли съм или на Уиндоус, ту на една, ту на друга машина сядах и използвах почти едни и същи програми, та за мен разлика няма, но за масовия човек има. Всичко работи за масовия човек, не за някой на който му се бъзикат настройки.

Е то така е малко параграф 22 - не правиш драйвери за ОС която се ползва малко, а ОС се ползва малко защото няма драйвери :-)

Развесели ме :) Градски легенди казваш.... Само да те светна, че драйвер не се пише за дистрибуция, а за ОС ! Драйвера работи на ниво kernel, а той си е Linux kernel независимо какво дистро ползваш...Но простено ти е..зеленичък си явно още ;) А колкото до инвестиция - я да те питам, когато тръгнеш да правиш някакъв хардуер, не мислиш ли, че целта е да покриеш колкото може повече от пазара? За каква инвестиция ми говориш и то за драйвер?! Че то без него хардуера ти ще бъде като табуретка в хола. Правилния въпрос по-скоро е защо производителя няма да напише драйвер за дадена ОС след като това ще му ограничи пазара? А отговора е, че му се плаща за това - тъпо но факт, не сучайно споменах случката с USB dongles. Има много инфо повъпроса. Не обичам да се пръцкам, ама като ме питаш - опита ми в индустрията е големичък, чак се стряскам колко време е минало, а съм работил и работя за една от най-големите в БГ, така че повярвай ПРЕКРАСНО съм наясно с много неща, които вероятно ти предстоят ако си в бизнеса ;) Последното го казвам понеже ми е странно как приравни това за "масовия човек" и корпоративните мрежи :) Нищо де има време.... И като за накрая, проблема не е в децата (студентите), а в образованието. Недопустимо е да не знаят, че има и други ОС освен тази на М$. Ама как да ти кажа и затова си има причина - пари...отново. Кой мислиш дарява техника и развойни среди? И какво очакваш след това да се преподава? Хайде със здраве и без лоши чувства....

haxor, радвам се, че ги разбираш компютърните работи, ама от икономика явно хабер си нямаш, без да искам да обиждам. Разработването на драйвер за дадена ОС коства определени средства (време, пари, персонал, и пр. - сигурен съм, че и сам си наясно). С драйвер за Win покриваш 90% от пазара. Ако удвоиш средствата (за втора ОС) покриваш още 2-3% от пазара. Струва ли си?!?

Linux и по-специално десктоп приложенията за жалост имат още мноого дълъг път да извървят, докато стане нещо стабилно за ползване. Особено със малко по-изчанчени компоненти. Nvidia задължително трябва да обърнат внимание на проблемите, които имат с Linux. Xorg задължително трябва да си оправят бакиите, за да имат производителност и безпроблемна работа. Wayland не става за нищо и със сигурност не е никаква алтернатива.

игри ли говорим? Ако е така препоръчвам някоя конзола, но м майкрософтска :) А тези броят грешно - само през последният месец съм всигнал 12-13 линикс сървъра, и нищо майкрософтско, щото нямата parallel-ssh :)

А не, по принцип. Попаднах на страшно крива видеокарта - mx230. Грешката си е моя де, че първо не я проучих, но от бързане така става. Та...под прозорците работи перфектно, но пусна ли комикс...то не премигване на екран при ползване на nvidia, не е прегряване. Единствено само с pop os работи, но видеокарта температура остава- над 60 градуса. Няма оправия. Какви ли не конфигурации пробвах. Та затова ми е горната мисъл. П.с. Допреди тая брадва мх съм нямал проблеми.

и аз попаднах на дъно с неподходяща видео карта, за която има само драйвери в Debian 7, но това не прави Дениан-а смотан. Напротив, това е предпочитаната ми дистрибиция за Dektop и servers. Майкрософт са дранещи, тромави, смотани ъпдейти, липса на елементарни tools за мениджмънт ....

MS се омазаха с джам 10 и вместо да го оправят с читави кръпки го бъгясват още повече. Не е тайна че МС са наели пишман програмисти с купени дипломи от кол и въже които карат на проба грешка бълвайки количество а не качество за да оправдаят заплатите си. Скайп до преди да бъдат купени от МС беше един уникален чат клиент , сега последните версии пипнати от идиотите в МС го правят меко казано - отблъскващ. Линукс може да не е съвършен но заради некадърните програмисти в МС може да излезе след време още по напред.

Скайп преди бе Р2Р клиент, а сега си е уеб базиран, дали ще го използваш през уеб или през някаква програмка е все едно, както АРР на телефоните. А за дипломите на програмистите на МС - говориш глупости. Майкрософт е една от най-добрите софтуерни компании в света, имат страхотни бизнес продукти. Не използвам Уиндоус 10, а 8 и нямам проблеми с нея. Да накараш една ОС да работи с планини от хардуер и с планини от софтуер без проблеми е титанична задача, с която тези хора се справят добре. Впрочем програмисти на Майкрософт работят за развитието на Линуксите.

Затова ли напоследък не мога да открия нито една читава версия на Линукс, която да ме накара да я оставя за повече от няколко дни? Всичките дават един и същ основен бъг. Колкото до планините хардуер и софтуер, посмали манго.

Юзвам си седмицата докато може да мърда!

Има начин да я използвате с обновления до 2023-а: https://blog.gridinsoft.com/my-digital-life-forum-community-has-found-an-illegal-way-to-extend-support-for-windows-7/ .

Има начин и да се използва, без никакви тъпизми и простотии и обновления, с които е инжектирана официално, и смея да твърдя, че е значително по-добре, от който и да е ъпдейтван бозикс. Прозорците имат едно много хубаво качество - момента в който спрат да ги ъпдейтват официално, и всичко се нарежда и тръгва прекрасно, без бъгове и липсват всякакви проблеми. А специално седмицата, ако изключим всичко, което съм разкарал от нея, е всъщност възможно най-универсалната, безпроблемна и съвместима версия от всичките.

Само дето, вее някои неща няма да вървят на седмицата, да речем новият Dot Net, а от там и приложенията, които го ползват и ...... край. А моето дистро си поддържа и двата "питоня" и всичко си работи :). Кеф ти LTS, stable, testing. Парадокс е, че Debian Testing е по-стабилен от WinShit Vбоклук1024 ...