Коментари - Учени създадоха ”времеви кристали” | IT.dir.bg
назад

Учени създадоха ”времеви кристали”

Учени от Калифорнийският университет в Бъркли са създали "времеви кристали", чиято структура се повтаря не само в пространството, но и във времето.

Обратно в новината

Коментари - Учени създадоха ”времеви кристали” | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

хората няма кво да ядът, те нам'коси шми праят...

само се чудя - това на картинката са фрактали. още преди 25 години имаше програмки които на добрите х386ци ги рисуваха...

Да, и по-специално - фрактал на Манделброт (f(x) = x^2 + c, където c е комплексно число).

Всичко, което откриват американските шарлатани, вече е открито от безаналоговите Съветски учени в средата на 20-ти век, само че е супер тайно!!!

Най-великото откритие което са направили руските учени е водката! Така са опазили живота и здравето на руските мужици които дотогава са пиели само отровен самогон. Менделеев е известен само в Русия (така че да, явно е секретно откритие) с това, че е написал научен реферат за смесването на спирта с вода и е открил идеалния руски стандарт за водката, която трябва да бъде 40 градуса! Оттам идва името и на водката "Русский стандарт".

Единия българин и Spiritusa над него са един и същи кап.ут... Грантаджии смотани!

По отношение на хипотетичния двигател EmDrive към който проявяват интерес от НАСА имам още какво да кажа. Значи, новината беше поднесена толкова сензационно и убедително, че известно време (точно един работен ден) аз също бях повярвал в нея. Щом от НАСА се интересуват, там са учени глави, значи трябва да е вярно. Впоследствие обаче след куп размишления стигнах до извода, че въпросният двигател е също както в разказите на барон фон Мюнхаузен, който като попаднал в блатото се хванал за косата и сам се издърпал нагоре от него. Ама едно към едно - точно това представлява двигателя EmDrive.

Изходната точка на твоите размишление е твърде простовата. Вероятно се опираш на знания получени от учебника по физика за 8-11 клас или общо-образователна литература. Теоретичната физика и квантовата механика (не у нас) е светлинни години напред. Ясно е че познаваме много малка частица от вселената, материята и времето, затова и физ. закони, които сме извели са по-скоро относителни отколкото абсолютни. Както някой по-долу писа - най-сигурното нещо което знаем, е че няма нищо сигурно.

Като видя ще повярвам. Вече един век плямпат едно и също - свръхпроводници, нанотръбички, и... толкоз. И през месец "преоткриват" някой квантов... идиотизъм. Теоретичната физика днес, да тя е само теоретична, щото потрошените милиарди за ускорители (от цял век, други идеи нямат) не дават резултат... освен охолния живот на "учени"-връзкари. Та, теоретичната физика от век насам е чисто МАТЕМАТИКОУМНО СЛОВОБЛУДСТВО! Факт. И нека "откриват", нека шляпат йероглифи на дебелите тухли с доклади, резултатът от които е поредната изсечена гора за хартия и... титлите на човечета, въобразяващи си, че са учени. САЩ няма как да разберат, че НЕ СТАВА САМО С ПАРИ, ТРЯБВА И АКЪЛ!!!

фром раша? Ени нюз фром дарк сайд ъф дъ ърд?

Йес , деър ар бад нюз фром йор асс .

Много лаишки е написаната статията и има твърде малко наука в нея. Повече е фантазията. "Kакто знаем, квантово заплетените частици поддържат връзките си извън времето и пространството." Всъщност не знаете.Това твърдение е чисто спекулативно, защото не съществува научен метод с който може да бъде проверено.

Всъщност, статията си е написана много професионално. Е, може тук там да намерим кусури но в никакъв случай не е "лаишка". А квантово обвързаните частици са факт и са открити и доказани експериментално. Знам, това звучи малко като Вуду магия, но е доказано. Такава е квантовата физика: Който твърди че разбира квантовата физика, значи никога не се е занимавал с квантова физика!

Момче, не става с цитати от евтини "научно"-популярни книжлета, които си купуваш от вестникарските сергии. И аз ги чета, когато съм уморен прекалено за забавление, но... Науката няма нищо общо с "квантовите" секти :) Те като всички секти са направени за трупане на пари, а парите нямат никаква връзка с науката.

един от законите на квантовата физика формулира, че в резултата от наблюдаван процес влияе дори и наблюдаващия... та, единственото абсолютно е, че нищо не е абсолютно. много велики умове твърдяха, че енергията е навсякъде около нас, вечна и безплатна... но света се управлява от тези, дето искат да събират пари и власт, и точно те спират прогреса, или по-точно казано го експлоатират за повече пари и власт.

"та, единственото абсолютно е, че нищо не е абсолютно. много велики умове твърдяха, че енергията е навсякъде около нас, вечна и безплатна..." Да, но за това не е нужно да се задълбаваме чак във квантовата физика. Даже като измервам ток или напрежение с обикновен мултицет има известна грешка защото уредът се включва като товар към електрическата верига. Затова с колкото по-висок входен импеданс е прибора, толкова по-точно измерва. Но не идеално. А по отношение на "вечната и безплатна" енергия която е "навсякъде около нас" мога да кажа едно нещо само: То и в Световния Океан знаеш ли колко много риба има? Ама нали някой трябва първо да я хване?

Иван Петров

ами Тесла, беше я хванал... един български учен, който се мерна в новините и изчезна безследно, беше я хванал... онези със студения ядрен синтез... има и други, ако се разровиш ...

Сменете си снимката. Не знам какво общо имат тези кристали с фрактала на снимката?

май е от снежинка... снега сега е актуален

Че в природата има фракталоподобни форми е вярно - снежинки, клони на дървета и други. Но точно този фрактал е сигурно най-известният и е резултат от формула - просто графика върху формула. Всеки поделемент изглежда като гледаният по-голям. Поделемента на поделемента също и така в безкрайност. Дълбоко ме съмнява да е верен текста отдолу "Времеви кристали са 4-измерна структура". На снимката има просто фрактал, който го има на милиони картинки и видеа, преди да се появи понятие като тукашното, на което да го припишат .

"те на практика извършват вечно движение без внасяне на енергия, или така познатото от латински Perpetuum Мobile." Такова животно нема! С други думи, сещам се че имаше един закон от физиката: Третия закон на Термодинамиката, който трябва да го нарушим за да стане.

Se taia

Ами втория, вече го нарушиха с този "невъзможен" двигател, който направиха. Сега явно ще гътнат и третия :)

Ами да, прав си, невъзможен е. Така че не, нищо не са могли да нарушат, просто защото лъжат сами себе си. Лъжат и такива балами като тебе. Нищо че са от НАСА. За Луната не са излъгали че са кацали, ама за тоя мотор утрепаха рибата! Доказано е че е менте!

Иван Петров

тези закони са изведени преди векове, малко преди тях, земята беше плоска и слънцето се въртеше около нея...

ние в росии отдавна го правим, пак гоните вятъра американи.

Учудвам се как е преведена статията - думите на български са смислени, подбрани и са използвани правилните термини в тази непроста област на науката.... нещо невиждано в дир-а

Затова "entanglement" веднъж е преведено "преплетени", а после пък -- "заплетени". Очаквах да видя и "оплетени", ама нейсе.