Коментари - Новият ”Правец” - истински, с тайвански части | IT.dir.bg
назад

Новият ”Правец” - истински, с тайвански части

Новият български лаптоп "Правец" ще се прави с тайвански части, но ще се сглобява в София. Той ще излезе на пазара догодина и ще струва под 1000 лв. Вече се тестват два прототипа.

Обратно в новината

Коментари - Новият ”Правец” - истински, с тайвански части | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз пък искам Гюрга Пинджурова да ми пее, като се пуска лаптИопа!

Човека е предприемчив и поема риска без да ни задължава да купуваме. Нека само да го подкрепим за усилията да създаде работни места в България

Тук чета разни разбирачи пишат, че няма значение марката :) Абе, кауни, дали няма разлика между Lamborghini и селския Голф, дето търкаляте? А? Дали няма разлика между на дядо ви пърцуцата и Chivas Regal ? А? Научете се да си плащате и ще живеете много по-добре. С тези миши мисли ще си умрете бедни и недокоснали се до живота !

Няма никакво значение марката ,а частите вътре.Ако пише сони вайо вътре може да няма нито една част произведена от Сони надявам се зацепи поне малко!!!

Не мерси можете да си го заврете в .... тоя спечен ултра мега бук!

IT извращения:)

мисла че цялата електроника която се предлага на пазара е една и саща само марките са различни. 1989 си купих правец 8д. постояно ядове блокираше и какво ли не но беше изцяло балгарска работа сега мисла че са на прав пат и дори бих рискувал да си купя ако е малко по технологичен като например. монитор 3D,HD,да реагира на докосване, интел I7 хард на мин.7200 видео карта ... водо устоичива клавиетура и добар софтоер гаранця 2 години минимум и нека е албански пак бих си го купил разбира се на добра цена.

Е да ама нема да е 1000 лева... ;-)

е нема да е 1000 лв но не сам само аз на тоя свят

Комунистите са на власт. КопОтри Правец пак са на мода.

Абе глупчо, не бъркай комуноидите с хилядите Български Инженери и Софтуеристи, които през 70-те и 80-те години на ХХ-и век бяха на световно ниво.

Cyce

Има огромна разлика между разработка, производство на преносим компютър и оборудване на т.нар. barebone. Във втория случай мушкаш само процесор, памет и диск. Кутия (дизайн, производство, охлаждане), дънна платка, клавиатура, камера, екран..всичко вече е събрано от едни малки жълти човечета под името Клево. Та в случая тоя е асемблатор, а не производител и ако сам твърди обратното е просто обикновен измамник, като в близкото минало "производителите" на Конелиано, Сандик и други подобни хитове.

С цена 1000 лв няма кой да го купи,при условие,че по магазините има далеч по-евтини.Човека може да пробие само с цена.

Cyce

Аман от цървули, за които 1000 лева за компютър са много! Ако човекът предлага прилични конфигурации и не прекалява с маржа, Клево продават беърбоните си на страхотни цени и конкурентността му на пазара е гарантирана!

Голям ли си паралия, бе бастун?

Естествено,че 1000 лева за лаптоп са много. Лаптоп hp има за под 650 лева. Лаптопи asus са по около 500-550 лева. Скоро ще има лаптопи от известна марка и за под 500-лева, не евро. Говорим за чисто нови, с гаранция. Реално погледното лаптоп трябва да струва до 200 евро-части от китай или тайван и труд са до 150 евро, и 50 евро печалба за търговци и прекупвачи

некрофилски истории амин

Като чета коментарите и разбирам защо стигнахме до тук,защо вече нямаме нищо и защо който има повече мозък в главата си се маха от тук.Много тъжна картинка.За съжаление ,а това не вещае нищо хубаво за държавицата ни.

Много глупости се изписаха по темата. За тези които се съмняват, че е имало собствено производство на компютри в България-Правец, ще кажа, че действително е така. И малко история. През 1979 екип начело с инж. Иван Марангозов създават прототип ИМКО-1 на базата на Епъл2 и по скоро копирана и доработена платка на Воз. Със възможност за добавяне на периферия. След това идва ИМКО-2 и започва масово производство в Правец под името Правец-82. Компонентите и чиповете са родно производство в завода за микро-процесори в Ботевград. А тези чипове които не се произвеждаха се вкарваха от Соц лагера. Части в Правец компютъра се произвеждаше и от заводи в България , като ДЗУ - Стара Загора, ЗМД - Пазарджик, ЗЗУ - Пловдив, завод Аналитик в Михайловград (Монтана) Само можем да се гордеем с това масово производство в Европа. По това време само в България имаше реално производство на ПК от цяла Европа...останалото го знаете.

Не е ли Apple прототип на ИМКО-то ?

"Основно компютрите Правец са се произвеждали в КМТ - Правец (Комбинат по Микропроцесорна Техника Правец), както и в БАН. Почти всички модели на Правец 8 (ИМКО-1, ИМКО-2, Правец 82, Правец 8М, Правец 8А, Правец 8Е, Правец 8С, Правец 8S, Правец 8VC) са изцяло съвместими с архитектурата на Apple II. Единствено Правец 8Д е базиран на Орик Атмос. Компютрите от серия Правец 16 (Правец 16, Правец 16A, Правец 16H, Правец 16ES) са базирани на IBM PC."

pmotikov@abv.bg

И за всичките изброени от Вас модели елементната база се произвеждаше в България ? Работил съм с Иван Марангозов, когато беше в ИП, а след това в ИТКР.

Като си купя японска марка климатик,като си купя скандинавска марка мобил. телефон,а вътре чарковете поизведени в Китай и къде ли не????Да не изреждам други примери!

Кога ще разберете, че не е важно КЪДЕ, а от КОЙ се произвежда даден продукт. Вземи един марков компютър (дори втора употреба) и го сравни със сглобявана щайга за 500 лева и ще ти стане ясно за какво говоря.

Какви "Правци", кви пет лева. Човека си направи безплатна реклама на сервизчето дето го има, и когато мина от там все е затворено или никой няма в него. Но както и да е. И тази брандирана дивотия бял свят няма да види, не защото ще е скъпа, а защото трудно ще и поддържа гаранцията. Поне две години, а този така наречен нет-бук трудно ще устиска и година.

Няма как хем да е 'истински', хем частите да са китайски, освен ако Китай не са поели Правец. Асемблиране на лаптопи от готови компоненти не е и не може да се нарече 'производство'. А смешното изречение "Вучев се свързал с голям производител в Тайван и поръчал два прототипа по негов дизайн. " съвсем ясно показва, че това ще е китайски 'сбиротък'! Общо взето тази статия е срам, както за специалистите разработвали истинските "Правец", така също и за техните колеги от УНТР-ПГУДС осигурявали 'прототипите' :)

"Блондинка се оплаква на своя приятелка: - Купих си лаптоп "Lenovo", защото си мислех, че е Българско производство, от родното ми родопско село Леново, а се оказа, че бил китайски!"

Не ви разбирам нещо! Правец може да е синоним за нещо добро само за малоумници! Ако не знаете България беше мачкана от един циганин роден там - Тодор (Яшар) Живков. На една улица "от махалата" в Правец са - Валентин Златев, Красимир Гергов, Пламен Вачков (този беше директор на завода за компютри в града) и други по-малки "бизнесмени". Всичко е порочно и правец не е реклама той е лъжа. Бих могъл да ви рзакажа за нивото 6502 (ако знаете какво е) или за 6800. Те са от едно и също време и ние можехме да правим апликации с тях и да ги използваме ефективно. Имахме линии за платки и не само в Правец. Имахме сравнително добри хардуеристи и програмисти! Сега всички са на ниво - оператор на бази данни! Знам какво приказвам и ми е тъжно.

кат ти е тъжно зяложи си апартамента и наеми работници ааааааааааа

МАЛОУМНИК СИ ТИ!!

след лаптопа измислиха нетбук след това таблета след това таблетфона след това смартфона след това гугъл глас след това смарт за 1000 лв има чудесни тел с всички функции на компютър

Ти, зареждал ли си CAD - програма на телефон.....или не разбра какво те питам?

google play autocad 360 inard cad

светът принадлежи на смелите а постоянно щастлив е само трудолюбивия

Светът принадлежи на късметлиите, родените богати и мафията. Другото са приспивни песнички за плебеите :)

от това което чета разбирам, че въпросният предприемач си е направил собствена конфигурация на лаптоп, сложил е марката "Правец" и готово. само това с Правец ОС ми звучи някак мистериозно. какъв софтуер ли ще върви под него? Правец Офис ще има ли?

Линукс - например Убунту, ама с тунинг за българи

След като може да се продава все още марката БКП/БСП, защо да не може и Правец. Добро маркетингово позициониране сред клиенти в трета възраст.

само да не се окаже поредното нискокачествено нещо - купено "на ишлеме" в Китай - лепнато му отгоре лепенка Правец и да се надяваме някой и друг балък да закупи тази щайга. Без нито лев въпросните бизнесмени да вложат за разработката на хардуера, не можем да говорим дори за новина, а само за евтин маркетингов трик, който най-вероятно само ще досъсипе и направи смешна и малкото останало от положителната репутация на компютрите "Правец"

Тъй ката само името е българско всичко останало ще е цена и качество. Очакваме поне 20% по-евтина цена от по-известните марки със същия хардуер, иначе ще стане същото като с "българските автомобили" great wall.

Нека претеглим с разум. Какво означава български. Според мен това означава ИЗЦЯЛО български, български електронни компоненти, български завод, българска концепция за развитие и т.н. Но тук е лепнат един етикет от миналото и се осигурява работна ръка на изтока. С други думи спазва се поговорката "С чужда пита помен да се прави". Това е поредния кьор фишек, за хората с наивна носталгия по миналото. А и операционна система с отворен код отсега е обречена на провал. Като почнат да бъркат всички многознайковци и от цялата работа нищо няма да остане. Пак работа на парче, пак откриване на топлата вода, пак франчайз и пак мижи да те лажем... Така мисля. Да видим!?!?!?

алооо специалистааа,американците от години живеят на гърба на правенето на пари от продаване на лицензи,марки и бизнеси,така че какво против имаш това да се прави и в родината ти,в която надявам се че са останали по-малко от твоя вид

амин!!!

Виждам, че разумът и адекватността отстъпват много сериозно. А тези лицензи откъде се появяват, а? Все трябва да има някоя умна глава, която да създаде технологията, нали? Ама тази умна глава има серизна подготовка. Къде е сериозната подготовка тук, у нас? Какви ги дрънкаш? Я ми покажи един програмист, който може да напише нещо, което да се конкурира със Cubase, например. А за стандарти може би изобщо не си чувал. Ако работеха бившите заводи за електронни компоннети щеше да е хубаво, ама няма такова нещо. Поне едни 2Т3167 да правехме, ама и това не правим. Той тръгнал за лицензи да ми говори. В страна, където програмистите учат единствено бази данни и се смятат за богове нищо умно не може да произлезе. Защото, за да програмираш нещо свястно трябва да се научат много други неща и да се работи с много други специалисти: художници, музиканти, психолози, лекари и т.н. Я като си велик напиши нещо по добро от SPSS да те видя перко такъв. Все топлата вода ще откриваме вместо да я ползваме по предназначение и да подобряваме качествата и, в което има някакъв смисъл.

Моля всички да се замислят от къде започнаха другите производители ? Не мога да разбера кога ще изчесне зависта в българина ? За голямо съжаление с гоните зависта се увеличи !!!

Плашещото за мен, не е българската злоба, а българската простотия. Тук пишат хора от бизнеса, които ви обясняват как стават нещата, а вие вместо да ги послушате цъкате минуси и с комсомолски плам в очите крещите - НЕ ПЛЮЙТЕ ПО БЪЛГАРСКОТО ! Сори, пичове, ама е глупаво да купуваш лаптоп асемблиран от група самодейци, при положение, че можеш да имаш DELL, LENOVO, HP и т.н.

я асемблираи again,каквото искаше да кажеш,please

лейка, лейкааа, лейка

В повечето мнения във форума ярко личи смачканата предприемчивост - смачкана от многогодишната погрешна икономическа политика у нас. Аз - уви, съм също такава жертва ... Започни да правиш нещо (което не се наказва по закон), осигури му пазар, развивай го, разширявай го. Бори се. Не виждам нищо лошо в това - напротив, иначе дружно умираме. Светът, оказва се, бил на предприемчивите. За другите - само съществуването в него.

Икономическата политика си беше много правилна. Които трябваше, станаха олигарси, упражняват се на капитализъм. Два милиона млади - в чужбина. Останалите в Бг, средна възраст 70 г., се чудят как да оцелеят.

Да го напишеш е лесно, опитай да го направиш в действителност и ще ти станат ясни някои неща. Богат в България не се става с предприемчивост, а с връзки и кражба. Така е във всяко гето.

Бори се, скептико. А това да се бориш не е никак наивно - то е самата реалност и никой не е казал, че непременно ще успееш.

Хайде всички псевдопатриоти да изтеглят по хиляда левчуги и да си купят безименното чудо с надпис Правец Докато си плакнете кухите глави със спомени за Правец 8м, другите екссоц страни развиват МОДЕРНА индустрия

Браво!

ще ви разкая една исторя: през 90 те години на 19 век кока-кола започва да снабдява всички големи градове в уса сас продукта си. тои се доставял до местата за продаване вав варели.както наливната бира!!!макар че имало голямо тарсене не можел да задоволи пазара в по отдалечените раиони!!!един прятел на производителят го посетил и му казал:напиши ми един чек за 10 000 долара и ще ти дам една идеа!!!собственника отказал в началото но накрая се сагласил. след като взел чека прятелят му казал:бутилираи я!!!така че винаги има прозорец за нови идеи макар че си мислиме че всичко е открито преди нас!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

чудех се дали сте има вграден басиц. и оная игра със змята, нялои знае ли ? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Има е бе, обаче само на Силистренско флопи тръгва!

Като толкова знаете да плюете, защо вие не бяхте се сетили да го направите това, а? Ей това сме българите-злостни завистници, вечно оплакващи се в мизерните си панелки (подновени с пвц дограма и стиропорна 10 годишна изолация). Ами бъдете инициативни, вземете се в ръце и утре например възродете марката "Балканкар" за електрокари. Къде мислите се правят другите лаптопи??? В Лас Вегас или в Бевърли Хилс-всичко се джитка в Китай, Тайван и по лодките в жълтите морета. После му сменят логото. Кеф ти Правец, кеф ти Дел, кеф ти Леново :)))))

Завода бе сринат, за да се вдигне поредния мол с небостъргач! Стига писа под различни псевдоними нещастник... Когато направиш първия хард диск и отпечаташ платка в БГ, пак изпълзи от дупката си!

Едно мнение съм написал, сори :) Ето това ни е проблема, че разградихме всичко и посроихме..какво? "МОЛОВЕее" - клонинги на ЦУМ, където не се ПРОИЗВЕЖДА нищо, а се ПРЕПРОДАВАТ парцалки с 300% надценка.

Подобни наглеци, от няколко години, сглобяват китайски мотопеди и им лепят лепенка Балкан...

Ако си спомним по какъв съмнителен начин започна възхода си самият Китай и си представим къде е сега, може би ще трябва да си преглътнем храчките по адрес на този нашенец с "Правец"-а. Аз му пожелавам успех. И развитие.

Каква новина е това?! Беарбон лаптопи се сглобяват в БГ от години! Тоя правец е порочно заченат. Към едно шаси, което не е произведено в БГ се прибавят един мобилен процесор, един твърд диск, малко памет и т.н. и те пак не са произведени в БГ. Някой май си прави маркетинг с тоя безмислен шум и в крайна сметка ще извадят поредните чайна машини евентуално асемблирани тук. Правец ОС ... смях ... отворен код ... no comment

Айде гайда с компресор......

басимайката ?!?

И каква ли ще е цената? Ако както го пишат ще е около 1000 лв то не е ясно кой ще го купува. Би трябвало да е поне два пъти по-малко от HP. Иначе ще е лов на маймуни с трици. Ама при нашите климатическо икономически условия такива не се въдят.

я сравни показателите и цените!!! мислиш ли че тоя които е почнал това начинание има излишни пари за харчене? всъщност,може и да има,не го познавам....

харесва ми тази новина.

Бах ти и злобното и недоклатено племе сме, човекът решил да почне от някъде, и всички помияри ще се задавят от злоба, ми направете нещо бе, не се давете от собствените си храчки.

Напълно подкрепям! Ужасяващо е това, наистина в БГ си заслужаваме съдбата! Аз не мога да разбера, всичките тия плювачи, какво точно са постигнали, че са тръгнали да се подиграват на човека. А аз само да попитам форумните плювачи, какво точно име да използва човека, че да ви хареса? Каквото и име да беше избрал, все нямаше да ви хареса - защото така сте свикнали, да мрънкате, да критикувате, да осмивате. Айде със здраве...

Който прави нещо не виси по форумите/най-тъпите/ в интернет.

Тоест, ти не правиш нищо, само хейтиш.

"След 30 години Една легенда се завръща" Ето това изречение дразни хората. Ако някога си ходил в заводите в Правец, ще разбереш, че няма как да е изстина. Това което умело съсипахме беше мултимилонна индустрия и няма как да се опитваш да си присвоиш миналото в едно име ПРАВЕЦ. Това си е една нагла лъжа това е. Ако си беше казал истината в рекламата бъди сигурен никой няма да му каже и гък.

Какво съсипахме??? Поточна линия, сглобяваща двустранно фолирани печатни платки със схеми внос от Малайзия, Филипините и Сингапур??? Компютрите бяха клонинги и се продаваха само в социалистическите страни...

ОХ...ще падна... :D

Ако претендира, че продължава марката ПРАВЕЦ да стяга гърбината. Епъл ще го съдят за всяки един произведен компютър още от времето на "Правец-82,а,м,ц и т.н.", защото са крадени от Епъл 2. А те могат да съдят яко до дупка да знеш. Един съвет към човека: Не си мисли, че ще ти се размине тази марка е изоставена не случайно никой не я иска за компютри. Измисли си нещо друго пак българско ще ти е мирна главата.

Де да беше поне 10% вярно, това което си написал... Аз пък ще си купя Правец с КЕФ!!!

О купувай си то си твоя работа. Явно си от хората дето мислиш, че Епъл е само стикера а другото е лесно, платки и това е. :)

Кого ще съдят? На баба ми козата на село ли? Я вземи малко се образовай в история на технологийте...Джобс крал от Ксерокс, оня крал, оня кралица и крали кларинери накрая...кво, ДА СПРЕМ ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ЯБЪЛКИ, ЩОТО В КУПЕРТИНО СА СИ ГИ ЗАПЛЮЛИ ЛИ? Човекът наистина иска да почне някакъв смислен бизнес, а не да ми продава на сергия. Какво си мислите, че е другите марки не се сглобяват на някоя джонга в Китай и само им сменят надписите :))))))) 70% от парите, които се дават за даден НОВ технологичен продукт са за логото му.

За жалост ти си този, който трябва да се образова. Я кажи многознайко кой въвежда графичния интерфейс, и по точно шрифтовете и буквите в графичния интелфейс, онези познати като векторни шрифтове. И да видим какво ще ни разкажеш. Пък може и да се позамислиш малко повече какво означава "Силициева долина". Не я бъркай със силикона в циците...:-))) Ей, момче младо и зелено. Важно е кой изобретява технологията, кой държи патентите, кой има авторското право, кой има ресурса... и т.н. Най-големите печалби отиват за американските фирми, защото те държат патентите и разработките, а китайците са само инструмент, който прави евтини неща и ги продава на такива като нас. Пука им дали ще има напдис Правец или Москвич. Ако следваме твоята логика сигурно и Калашников трябва да си купуваме... Ееееехххх.....

Пожелавам на всички ганчовци "патриоти" да си купят по един и да четат на него статии за световните конспирации с най-голямо удоволствие.

За какво ми е Правец, като мога да имам Леново Т или W серия? За какво ми е Правец ОС, като има UBUNTU? Какво печеля? И как точно подкрепям българското, ако си купя некачествен тайвански компютър с надпис Правец ? Единствената подкрепа ще е за пича, който се е изхитрил да запази името ПРАВЕЦ, въпреки, че когато завода е работил, той е бил 10 годишно хлапе и няма НИЩО ОБЩО С ПРАВЕЦ??????

Що си мислиш, че Леновото не е ТАЙВАНСКИ боклук ?

Щото не е! Не е тайвански Не е боклук

Защото с това си изкарвам хляба и знам, че Lenovo НЕ Е тайвански боклук. Нещо неясно остана ли?

Прилича ми на НР, а това ме ужасява! Сори! Горчив опит след 3 изхвърлени НР-та. За мен тази марка не съществува вече! Лека вечер на всички:)

Хаха. Дупнишки предприемач тарикат.

Това не е зпазване на традицията, а подигравка с нея. Соц. или не, копиран или не старият Правец и всичките му наследници беше резултат от пълна гама усилия - от подготовка на специалисти в производството на полупроводници (от нулата) през инженери по електрониката, чак до програмисти - копирана, научена, но овладяна технология от а до я. С онова наистина може да се гордеем, а с тоя посредствен трик можем само да се срамуваме.

Това което пишеш е вярно, но и светът вече е друг, не мислиш ли? Ти говориш за времето когато например и Американската Армия изцяло е контролирала доставките си на електроника и какви точно чипове да им произвеждат Американските фирми. В последните десетилетия, дори и там изпитват затруднение, защото чиповете вече почти не се правят в Щатите! Нещо, което го знае всяко дете. Ти какво предлагаш, да вдигнем един развоен център с няколко хиляди човека персонал, да построим завод за чипове, за платки, за кутии, за дисплеи, за всичко. За да можем да докажем, че продукта е "наистина български"! В днешно време по този модел работят мнозинството от големите производители, почти няма компания на тази земя, която да произвежда всеки компонент от изделието си сама!

Голяма "сензация" Има десетки фирми които брандират китайска техника. Разликата на тоя тарикат с тях е само че хитро се е докопал до марката "правец"

Обзалагам се, че ще е възможно най-евтиния пласмаджос. И чакраляците му едвам ще изкарват гаранционният срок. Също така, до година време след пускане в продажба, проекта ще отмре, а с това ще "загинат" парите на всички баламурници купили поредният боклук като-за-безпари, БЕЗ ГАРАНЦИЯ!

За техници може ако е калпав ама за чий пък програмисти???

ОС Правец- дистрибуция на линукс винаги ще има нужда от обновяване

За да си струва знаеш ли какъв пазар е нужен. Такъв какъвто няма за подобна глупост. Това е чиста проба спекулация и реклама на някакъв гаражен сервиз.