Коментари - 99,6% от суперкомпютрите - с Linux | IT.dir.bg
назад

99,6% от суперкомпютрите - с Linux

Почти всички суперкомпютри в последния рейтинг Топ 500 използват Linux-базирана операционна система с отворен код, сочи статистиката.

Обратно в новината

Коментари - 99,6% от суперкомпютрите - с Linux | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тоест, 100% от суперкомпютрите в Топ 500 ползват UNIX

Ако Windows беше толкова стабилен, сигурен и бърз дали повечето сървъри нямаше да са с него. Отделно повечето сървъри на сайтове с голям трафик също са с Линукс. Тук става въпрос за сайтове с няколко милиона посещения на ден.

Какви точно сървъри, от сървър до сървър има разлика?? Има много инсталирани домейн контролери в цял свят. И още ако Windows беше толкова бъгав щеше ли всички сървъри в промишленоста да са под Windows? Все едно да вземеш един танк и да го изкараш на магистралата всяко нещо е добро в нещо и по-малко добро в друго. Хората си знаят работата и знаят какво да ползват, пазарният дял в отделните сектори е красноречив за това.

И win-a не се чупи случайно, тия patches са да къртят кинти и проблемите са за да капят кинти. Аре спирам, cheers

Xa сега ми обясни кой линукс или unix го има тва? На гол тумбак чифте пищови не става. Само лиценза на oracle database струва повече 10 програмиста заплатите на куп, ами другите неща? Щеш не щеш опираш до windows, билито гатес не е прозд!!!!

Цъкам си на ipada и съм ок. Win-а е ок, повече проблеми начи повече работа за мене което е добре. Казано честно ако си програмист и ше ревеш с линукса много. Микрософт не са прости - имат си .Net, TFS, SharePoint, Sql Server, SSIS, Cloud, Hyper V, DPM, мога да продължа листа но спирам. И всичко е интегрирано и лесно и поддържано

Аз съм на бира

Само дрънкате глупости.Линукса е прекрасна OS но е за тия които разбират...затова е и номер 1 при съряърите ...но за крайния потребител Windows и Mac OS X никой не може да ги бие....все пак крайния потребител не използва сървър у дома си.

Сподели, какво му трябва на масовия потребител дето гледа клипчета в тубата, пише текстови документи, слуша музика и си говори по скайпа, дето не може да го прави на Линукс, без да е "Разбирач" ?

игри ?, и ползване на хардуер, за който не му трябват от "супер специалните" драйвери на линукс

Боже Господи ама вие още на компютри ли сте :) Линикс минус :) ние сме на Акаша там всичко е от 100 % - 1 000 000 000 000 000 010 100 110 , 010 011 001 по бързо по точно и вече изчислено още преди да се сетиш за него :)

Аз лично ползвам и Линукс и Уиндоус и мога да кажа определено, че Линукс е доста по-гъвкава система от Windows. Стига да знаеш какво правиш могат да се направят страхотни неща на нея, много процеси да се автоматизират и т.н. Искам да вметна само, че съм работил и с Windows Server и там е голяма каша. За обикновенния потребител Windows е по-лесен, но пък е много по-несигурен и нестабилен.

има правописна грешка пише се nub

Типично по български, като не може да се аргументираш, се заяждаш. Надявам се осъзнаваш колко жалка душичка си :)

Моля не се бийте, не се карайте! В личен потребителски план всеки един има свободата да избира СПРЯМО забележете НУЖДИТЕ и ИНТЕЛЕКТА който има! Това в потребителски и комерсиален план. Но когато се говори за професионализъм и милиарди долари изхарчени за един продукт, то тогава е задължително-нормално да изберш сигурното и производителното! Не започвайте война Линукс, айос или уин интел или амд! Хората са го преценили! Харчим милиард за супер комп и за да не се бъгва ни трябва нещо сигурно! И слагат негово величество Линукс! Никой не иска по средата на работата син екран!!!

Очакваше се всичките 5-ма линухчикиджии от link да посетят тази новина поне 10-20 пъти, и да бият по 4-5 чик от кеф.

Тия хора всепак се опитват да учат и правят нещо, ако и линукса/цялото гну да са отишли в отвратителна посока. Да им се присмиваш от висотата на нищоправенето цъкайки по дистанционното на компютризирания си телевизор е жалка работа - и си го знаеш.

Така си е Божко - къв е тоя Линукс бре? От както се помня работя в корпоративна среда - като почнеш от Win3.11, през Win95, WinXp, Win7, Win8, а сега се налага и Win10. Прекрасно е за Microsoft, че има бълъци да дават пари за тази недомислица :) Добре, че извън фирмата (в една друга фирма) си ползвам едно дистро - кеф ти сървър, работна станция, хост за виртуализация, iptv. Че даже работи и на "малки сладки arm-чета" :)

ARM са егати боклуците.

Не е никаква изненада, но е трагедия, че само това е останало като масова опция за практични цели от тоя вид.

И с колите е така. Едни карат Мерцедес, автоматик, с климатроник, с ABS, ESP etc. Други са на Москвич и са горди, че могат да отвиват и завиват болтове. Но задължително го изтъкват и се присмиват на другите, че ръцете им не били в масло.

Вие с Прозорците наясно ли сте, че от време на време трябва да се проветрява, а за това са нужни гаечни ключове.

Доста тъпо сравнение, вървеше преди около 15 години.

Те Линуксите са Юникс тип, както и FreeBSD. МАК-а също е тръгнал от там. И Андроида. Така че си е 100% Линукс/Юникс. Което е и напълно нормално. За какво на някой ще му трябват прозорци? Да не си мислите, че са и с графична среда, дори линукска? ;) Там се борави на команден ред (bash/shell), кронове, демони и всякакви други процеси. Какви имена има само - убий, демони, зомбита, тръби и така нататък. ;)

То и microsoft е преработка на unix. Така,че не казваш нищо ново. Отвори някой стар windows пусни ftp и виж как пише bsd :) Тук става въпрос,че се изтъква убунту а това е възможно най-калпавата дистро спрямо всички останали линукси. А за мен лично е по калпава и от mac os x и windows

Това някаква новина ли е? Разумните хора използват подходящия инструмент за съответната работа. Линукс е идеален за задачи, при които ти трябва само основната инфраструктура на ОС-а за свръзка с хардуера и управлението на задачите, общо казано. Затова е идеален за суперкомпютри и като цяло за бакенд. Уиндоус от друга страна е точния избор за офис/работна станция/гейминг/дизайн. Това нито е от вчера, нито ще се промени утре.

Windows и gaming...Преди много време им се наложи да пускат directx за да им се заобикаля глпостта...

Майкрософт използват Linux за много от техните услуги, като например техните облачни услуги. Очевидно причините за избора на Linux не е в това, че е безплатен или с отворен код, защото за тях Windows е с отворен код и те могат да инсталират колкото си искат Windows сървър инсталации безплатно. Не, че не може същото да бъде направено и с Windows, няма невъзможни неща в софтуера, но явно си има причини за избора на Linux.

Правилният инструмент за правилната работа! Каквото и да си говорите Windows-ите са най удачния вариант за домешен/офис компютър. Това не значи, че вършат същата работа за суперкомпютри. Явно Линукса е по удачен в случая. нали се сещате и с отверка можеш да човъркаш и отваряш орехи, но с чук е някак безкрайно по-просто.

Да, има си причини, една много голяма такава е, че Windows не се справя ефективно с управление на повече от 4-8 ядра...

Понеже за тях Windows е с отворен код спокойно могат да премахнат ненужното и да го докарат до максимална производителност, за вътрешни нужди. За чий хвърлей им е Линукса? Ах, да, за да са наясно с конкуренцията. Смешки.

... на сървъра не му трябва потребителски интерфейс, който е част от операционната система Уиндоус. По-малко заредени библиотеки по-бърза работа. Потребителският интерфейс при Линукс се зарежда само при стартиране на такава програма. Двете операционни системи са с различна концепция по отношение на UI

Виждал съм Уиндос-и за технологични цели без GUI. Въпрос на настройки.

Т.е. ДОС?

Аре бегай да преточиш зелето сега и умната

Само да кажа че лиценза за ред хат ентерприсе не е по нисък от лиценза за win ами са на една цена в us/canada. Няма enterprise wise компания която ще се хване с ефтини версии на линукс, просто щото искат гарантирана поддръжка като се засере всичко - ето къде е бизнеса на компании като microsoft, ibm, vmware, и други

Ал

"Широкото възприемане на Linux в суперкомпютрите се дължи на факта, че стойността за лицензиране ..." Някой ще даде десетки/стотици милиони за желязото, па ще се скръндзи за няколко десетки хиляди за ОС!? Глупост, та дрънка! Причината не е в лицензионните такси, а във възможностите на съответните ОС. Просто само Линукс и Юникс стават за суперкомпютри.

Ей сега, току що си направих обновление от 14.1 на 14.2 Slackware Linux на десктопа, всичко е чудесно! Айде лека...

Slack - ти си мазохист :)

Суперкомпютрите са с Линукс, не е равно на компютрите с Линукс са супер :)

Куха новина за спор. Така, ааааъъм във формула 1 участват само болиди, ааа във НБА играят само високи, океанът е дълбок, ааа снегът студеееен, и т.н. Ползвам от години и Линукс (на работна станция и на суперкомпютър, един от най-мощните в Европа и също така и в света - в момента върви 4ти ъпгрейд), ползвам и Уиндоус на 2 лаптопа, и Андроид на телефони. Новината е "невероятно обективна", веднъж гледах Хамър в НАСКАР и нищо не направи, а после гледах Еърбъс А320 във въздушен двубой със Ф22 раптър, Еърбъса победи (ама друг път), ааа накрая Юсеин Болт надбяга Новак Джокович на сприииинт, и те така е и тая новина. Ако никога не си барал Линукс, си заври Убунтуту в дъто и си карай на виндолса, точка ... защо да се мъчи баба, стрина, кака и т.н. пена от горнонанадолнище с разни библиотеки, аптгет, юм и други простотии, когато съседа може да дойде на гости и да ъпдейтне/инсталира/квото и да е на виндолса??? Все едно някой ждрольо да каже, че Бил Гейтс е гола вода, миии нека си говори, и Тръмп е гад, и Путин, и Цукърбърг, и Мъск, и всички милиардери, кучетата си лаят, кервана си върви, за да се задържиш 40 години на върха, значи нещо ...

А пък 100% от линукс компютрите използват Линукс.

А 100% от тъпаците си остават такива!

Виждам, че си доволен да си в бройката.

И са горди, че използват тази бебешка операционна система.

Вин 10 хоум изначало му дойде супер як и небъгав. Откак му направиха първия ъпдейт и ми рестартира 3 пъти без предупреждение лаптопа го размених с убунту. И вкъщи и в работата. Е нека ми е зле с линукса сега. Нека.

Като отидеш 2 пъти на ремонт с Мерцедеса - псуваш, продаваш и си вземаш Москвич. После нека ти е зле, нали.

Сравнението ви е неточно. Ако Windows е мерцедес, линuкс е по-изчистен болид без излишни екстри и шарении. Система ориентирана към сигурността, стабилността и професионалната работа. Система, която предлага реална алтернатива и освбождава от монопола на големите софтуерни компании.

Ами не карам мерцедес а мицубиши. И с Линукса не се ходи на сервиз, защото не се чупи за разлика от Вина.

Разликата идва най-вече от игрите.Ако човек не е някой геймър може преспокойно да минава на убунту.Почти всички популярни програми имат версии и за линукс

и защото уйндовса като го качат на един суперкомпютър е като слон в стъкларски магазин - и не може да се оправи върти се чупи осира фучи - а отстрани седят няколко кокошки с очила тип муха и тесни дрешки подчертаващи дебелите им мазни Гъ-зове и цъкат с мишката върху синия екран.

абе вие уж се правите на умни а сте прости май :)) много ясно че ASCII нали компютрите са измислени в сащ!!! и нали вече има unicode можеш да създаваш променливи и на кирилица :)))

Уха, пробвай да използваш променлива на C на кирилица! Компилатора направо ще ти изключи компа :>

То да го изключи само добре...

"Специалист" по тези науки да каже с ръка на сърцето каква е реалната полза от всички тези джаджи, които създават такава безмислена суматоха и емоции, превръщайки във виртуална реалност нормалната действителност на човека?! Отговорът е : повече от съмнителна в този й вид, в резултат на което процесът на изчерпване ресурсите на планетата върви с нарастващи темпове. (Същата е историята с пускането на пазара на все по- нови и по хай-тек никому ненужни авто возила!)

Ами една от многото реални ползи от "всичките тези джаджи", наречени суперкомпютри е че ще помогнат да се намери лечение на рака, друга полза е че ще може по-точно да се предсказва времето, както и природни бедствия, което ще спаси човешки животи, това малко ли е според теб?

За намиране на лечение на рака съм твърде скептичен. Компютрите колкото и да са бързи няма да решат въпроса с универсалната ентропия и старението благодарение на мутациите. Както на отделният индивид, така и на генофондовете на видовете живи организми. Спасението от смъртта не се решава с технологии, а с живот според небесните морални стандарти.

Суперкомпютрите са за намиране на криптоключове (примерно на противника, за подслушване и т.н.). Това за "рака" е за данъкоплатците...

Е то много ясно че е така, за всеки влак си има пътници. Всъщност какво точно правят тези супер-компютри??? Съхраняват огромно количество информация и я обработват с голяма скорост затова и се ползва линукса. Обаче само сега да не почнете да ми говорите за някоя дистрибуция като Убунту например защото на тези супер компютри има инсталирани точно толкова на брой Убунту колкото и Уиндоус. В сферата на промишлената автоматизация, инжинеринга, администрацията и интертейнмънта е точно обратното.

Шест са с убунту ,с уиндоус нула.

Добре е като казваш А да кажеш и Б. Изброй 3 от тях да ги видим и ние.

цъкат pac-man и tetris .... какво друго да правят :))) . м/у другото и в БГ има суперкомпютър и си беше в топ 500 когато го купиха. нали не мислиш че са за шир потреба комповете от това ниво :))) . и помежду другото графика на такива машини и пълен понякога с месеци напред :))) имаш гугъл предполагам напиши суперкомпютър+потребител+българия примерно и чети ... откъде ви изравят такива динозоври вее :)))

А ти прочете ли аз какво съм написал МИШОК??? Или и това ти е трудно? Хайде ходи си цъкай тетриса понеже само той ти е допирната точка до науката.

Всеки преминал веднъж на линукс повече не иска и да чуе за уиндоус, има само плюсове. Съвременните линукси могат да правят всичко само с цъкане с мишката, така че трабва да си изключително малоумен за да не се справиш. А това което не можеш да направиш с мишока може да го направиш през команден ред, абе в линукс няма невъзможни неща. Линуксите работят с години без проблеми, докато уиндоуса умира на всеки 2 седмици ако е без антивирусна.

Моите 2 Windows-a работят без проблем вече няколко години. Да не би да съм Линукс маскиран като Windows, знаеш ли начин как да разбера това?

Виж ся пич, работил съм в голям интернет доставчик няколко години и съм видял стотици уъндоуси в хорските домове. Не съди по твоите 2 уиндоуса. Като цяло е пълна трагедия, абсолютен мит е българската компютърна грамотност.

Да не забравяме, че основният играч в борда на Линукс е Майкрософт.

А може ли да простира?!

Ще се радвам да те назначат да поддържаш 100 компютъра, на които работят полуграмотни лелки и чичовци. Всеки да те пита "как да" - и ти да тичаш да им показваш. Ако си с Линукс ще се застреляш скоро или ще плачеш за Windows. Но си е друго у вас да теглиш някой филм и да гледаш картинка на десктопа, а.

400 компютъра и хмм няма проблем и не говоря за сървърите ... 50+ и това не са VM ..

Цитат "Широкото възприемане на Linux в суперкомпютрите се дължи на факта, че стойността за лицензиране на автономна дистрибуция е еднаква за всички типове компютри. " Тия изтепаха рибата в полет!!!

Най-големата драма на IT разбирачите e, че немогат да направят така, че от тотото да изтеглят шестицата или пък да източат парите от банката. Всичко друго е смех на поразия.

Не бъди толкова сигурен за парите от банката. Достатъчно е супервайзера да вкара една програмка за отсичане на десетичните знаци след запетайката, а не да ги закръглява. :))

не се кахърете, Мария Габриел каза, че ще направи супер-компютър в Европа, а Румен Радев, че прати програмисти в космоса, щото развиваме космическа индустрия, където те да напишат новата операционна система за супер-компютъра на Габриел. Абе, калинка, калинка, калинка мая. А през това време, образование,, здравеопазване икономика ще изкопят и дъното и вседствие на горниете отрицателният прираст ще дозатрие, тази проста нация, която като си избира такива лидери, наистина си заслужава изтреблението.

Естествено, че за суперкомпютрите изборът е Линукс. Затова пък за тъпаците като компенсация има Уиндолс.

bate ti ot soper kompoter le pi6e6 be bate?! 6oto ako ne na4i si typ.

И като е Линукс сигурно някой ти го пише и инсталира без пари ? Точно от специализирания софтуер за подобни сървъри се изкарват милиони. А поддръжката на тия ОС е още по-голяма цифра. Линукс било - смех.

Така е. А още по-смешното е, че е евтино.

Ако наричаме суперкомпютър клъстер от машини - да. Но всъщност това вече не отговаря точно на структурата на новите суперкомпютри, за които се разработват съвем отделни и специфични операционни системи.

Светът на IT е пълен с недомислени неща: 1. Знаменитите думи на Бил Гейтс "Кому са нужни повече от 640К памет?". 2. Размерът на IP адреса, сега се борим да стане IPv6, а после колко? 3. HTML - сървър и браузер, две компютърни програми, си говорят през текстови формат, който трябва да парсват, вместо да обменят двоични данни с точно зададен формат на записите. По жицата летят милиарди ненужни байтове. Няма проблем, ще увеличим размера на паметта и на твърдия диск и ще поемем целия боклук. 4. PHP - интерпретация му е майката /клонинг на BASIC или Java?/ - вместо да го напишеш на C/C++ и да го компилираш го интерпретираш, важното е, че е безплатно. 5. Недоразумението UNIX изродило се в LINUX и популярно само защото е безплатно. И то смята, че компютърни програми трябва да комуникират през текстов формат. Въпрос на чест е да знаеш какво означават тайнствени буквосъчетания като df, ls, rm etc и да напишеш скрипта така, че колегата ти да загуби прилично време докато осъзнае какво точно прави този скрипт.

Знаменитите думи на Бил Гейтс "Кому са нужни повече от 640К памет и повече от 20 мв хард диск".

Така е, Windows 3.11 можеше да се инсталира на 20MB диск.

познавам доста хора, това което правят може да се прави и с такива машини и със софтуер от онова време ... факт ... като изключим супер шарените интернет загубивреме всичко останало което правят спокойно може да се прави и с такива машини :))) ... не е истина колко много истина има в това изречение :)))

Всичко написано си е точно така, но всичките тези неща вършат работа, даже отдавна са стандарт. Като за без пари - толкова.

Там е проблемът, че са стандарт. Стандарт, който не е определен от никой. Което автоматично отнема определението стандарт. Това е боза, приета от всички за стандарт.

Точно в десетката. Да добавя само, че за да се ускори интернета вече и оптика не им стига на някой. Защо занимаваш хората изобщо, че пренасят боклук?!

Докато не се премахне това безумие HTML и най-бързата оптика няма да ни спаси. HTML, CSS - ... - парсвай до полуда вместо да получиш . Мечта за в бъдещето: 1. По-малко данни 2. Лесни за обработка данни 3. Увеличено бързодействие 4. По-малък обем за сваляне

Личи си, че грам не си в час с компютрите :D Най-голямата недомислица е ASCII-то :D

Така е, не съм в час нито с компютрите, нито с компотите. По втората забележка, за ASCII - има прост тест - защо ASCII е само American - знаеш ли?

линукс също е юникс система а и защо ще им е на топ програмисти и учени да си играят с прозорчета?? + това те гледат с презрение на факта че някой неграмотник ще работи на същата система като тях има и суетност тук но за крайния потребител уиндоусът е по-добър с линукса се занимаваш повече трябва да разбираш по-добре системата да знаеш команди уиндоусът е достатъчно бърз и стабилен а и е лесен за употреба

И какви команди трябва да знаеш за да ползваш линукс?

pwd :)

Мани го тоя скапан трол. Иначе една желязна команда, която препоръчвам никога да не се ползва дори и от любопитство ))) : rm -rf /

явно толкова си ползвал линукс не знам защо изобщо си написал мнение...

Имаш ли си на представа от какво е съкращение GNU?!

Означава GNU не е Unix.

А Добрутро, май открихме топлата вода :-) А колко % е дялът на Линукс при домашните рутери? Сигурно пак толкова.

Е, и? Това доказва единствено, че за всяка нужда си има подходяща система. Не, че не стават и другите.