Коментари - Коя ОС е най-сигурна? | IT.dir.bg
назад

Коя ОС е най-сигурна?

Отговорът на този въпрос може да ви изненада - според създателя на Linux ядрото Линус Торвалдс, най-сигурната ОС е недостъпна.

Обратно в новината

Коментари - Коя ОС е най-сигурна? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Open BSD

Всичко Open няма как да е сигурно. И в буквален и в преносен смисъл.

Имаш ли изобщо представа, дори и минимална дори, какво е OpenBSD?

Убинту е бъгаво. Дебиан и Минт са ОК. Вин 10 е ОК ама Про версията. иОСХ е ОК. ББ10 има пробив през Мапс приложението - като отвориш карта и търсиш място с повече от 24 символа (например най-дългото британско населено място) и ББ10 си отваря скрито меню за диагностика. От него БЕЗ да ти иска какъвто и да е код за защита ти можеш да рисетнеш ОСа на фабрична настройка, т.е. сменям юзери и пароли. Айде сега кажи това пробив ли е или не?

За мен,който от 1983 година чукам върху клавитури най-безопасна и защитена е операцоинната система 10 на BlackBerry.Само моля се сдържайте да ме плюете защото едва ли някой от вас има такъв горчив опит в борба с пробиви в Win,Lin,Unix.Mac OS че и Android.НЯМА непробиваема система,навярно с изключение на OS 10 на Берито.Нека някой ми покаже такъв пробив при нея!!!

Тя е най-сигурна, защото никой не и хвърлил око. С тези 0,3% пазарен дял, не е интересно предизвикателство. Иначе е хубаво, че е базирана на QNX, една ОС която много харесвам.

Unbreakable Linux на Оракъл е прекомпилиран "redhat" със сменено заглавие.

Даже и програмистът дето е мазал каквото е мазал да си мисли, че го е намазал непробиваемо - и дори да не греши мислейки си така - ако е е писал той компилатора до най-ниско ниво няма как да знае какви ги върши кодът му. Не знаех, че някой си кръстил системата си "unbreakable", такава смешка :D.

Едно време в хумористичния фолклор за "Истинския Програмист" се казваше - "По сигурен компютър е този който не е вързан в мрежа, а най-сигурният е този който въобще не е включен". :) Еееех, спомени, колко мъдрост имаше в тези редове.. :) :)

Няма сигурна ОС, след като хардуера ти е "rig"-нат. Сигурно е само едно...

Няма как човек да знае, че хардуерът му не е "rig-нат" наистина, но това би оставило достъп на много тесен кръг - и доста затруднен. Безжичен JTAG в чипа? Мислимо, но една метална кутия решава въпроса. Оттам нататък всичко е под контрол ако (АКО) си написал ти всичкия софтуер работещ на машината ти (всичкия като всичкия, до последния бит, ROM, OS и т.н.).

С други думи, най-безопасният секс е този който правим сами със себе си ;-)

Стига да си мием добре ръцете преди и след това!

браво! най-накрая една област, в която и аз да съм звезда! :P

Всяка която няма връзка с интернет :)

Не е само интернет пътят. Един външен носител за малко да види "сигурната" ти система без мрежа и може да напише на него каквото иска да напише. След това тоя носител като се озове на система с мрежа и готово.

ако не се лъжа иранските центрофуги им видяха сметката с помоща на флашка..

Не случайно някои специални служби по света имат и паралелни вътрешни мрежи, които не са свързани със света.

Това е задължително във всяка корпорация. Дори в тия физически мрежи се пускат различни логически (VPN) които повишават нивото на сигурност допълнително.

А бе има ли мрежи има и мостове помежду им, кой ще знае коя машина какви ги върши. Очевидно шансът за пробив намалява драматично, разни домашни "хакери" и подобни могат да бъдат изолирани доста успешно (и пак стават грешки дори за тях).

Ба! Най-сигурната за мен е платената. Дали ще е ВИН или ИОС все тая. Плащаш - получаваш съпорт. Линукс? Убунту до 12.04 бе ОК. Последното 14.04.3 LTS направо ми разката диска. Шит!

Какво общо има повреденият ти диск със сигурността на 14.04 LTS?

Linux също има платен съпорт. Стига, разбира се, да се осведоми човек, а не да пише глупости по форумите. А това за диска ти под Ubuntu е просто небивалица.

Всъщност, имам един развален твърд диск, дето не работи под Уиндоус (ФАТ или НТФС форматиран) - забива до 1 минута след рестарт, ако изобщо успее да се инсталира (рядкост), но няма никакви проблеми с произволен линукс от челната 10-ка по популярност.

Изказал си се като типичен "усер"...

Прав е. Както казваше един мой познат - "Виждаш ли го този Мерцедес? 2 000 от най-добрите немски инженери са мислили как да го защитят от кражба. Обаче 200 000 мислят как да го откраднат." Така че, няма невъзможни неща.