Коментари - Задава се чистка на Ubuntu клонингите | IT.dir.bg
назад

Задава се чистка на Ubuntu клонингите

Марк Шатълуърт погва съдебно разпространителите на модифицирани версии на най-популярната Linux платформа.

Обратно в новината

Коментари - Задава се чистка на Ubuntu клонингите | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И кои са тези версии, дайте инфо. Често казано никога не съм харесвал визията и работоспособността на Убунту. Предпочитам Минта и до ден днешен си го ползвам вкъщи, Сара 18. Но пък форума на Убунту е супер як. Може би най-ползотворния измежду всички Линукс дистрибуции.

Не става дума за клиентска версия на Ubuntu, а за сървърните дистрибуции, където работоспособността на Ubuntu си е 1. Виж кои са ответниците - хостинг компании.

Номер 1 ама на куково лято. Който иска поддръжка плаща за RHEL. Марк се опитва да направи кинти като плаща на "първокласни" английски разработчици които по цял ден си бъркат в носа. После друг му е виновен, че не може да си продава измишльотините и търчи към Amazon още кинти.

По-голяма глупост не бях чел от години: Убунту - номер 1 при Линукс сървърите. Но само в болното въображение на Арнаудов. Добре го даваш, само така, реклама до дупка пък може и като се повтори 100-200 пъти да стане и истина.

Оригиналното съобщение на Марк. Става въпрос за манипулирани от частна компания образи на Ubuntu, предлагани, като оригинално издание. Измама на потребителите и компрометиране на компанията Canonical. Софтуерът в дистрибуцията Ubuntu (името е запазена марка) е свободен, т.е лицензиран под GPL лиценз, приет за свободен. Нищо не им е пречило да пуснат образа под друго име (допуска се промяна само на една буква), но да поемат отговорност за последиците, предизвикани от бърникането в кода.

Убунту кърлежа да внимава Debian да не реши също да направи чистка. Когато Марк създаде Убунту реши да дръпне много от Debian разработчиците като ги вземе на заплата. Доста му се вързаха... Сега начвъкал навсякъде името и логото на Убунту и щял да печели пари. Ами ако хората от Debian бяха направили същото?

Ти лично колко пари плати на Ubuntu, за да им ползваш софтуера?

И какво те кара да мислиш, че "им" ползвам софтуера? И от кога Убунту има софтуер и трябва да се плаща за него? Много бъркаш понятията. Личи си, че си закърмен със софтуер.

Всеки от нас ЛИЧНО е платил много на Убунту, независимо дали ползва или не софтуера. Ама как така? Ами така: парите на Убунту ги дава някой и този някой ги взима от обикновените граждани. Защо? За да може да контролира на всеки от нас ЛИЧНИЯ компютър, да следи, да слухти, да знае, да контролира ЛИЧНИЯ ни живот. И докато милионите валят в централата на Убунту, чието има означавало на Африкански "състрадание", в Африка умират милиони, бедни, гладни, жадни, болни, мъже, жени, деца, старци, здрави, сакати, за да може мистър Шатълуърт да събира вноските от "официално сертифицираните" разновидности на откраднатия Дебиан и да съди тези които не му плащат.

Ех, ех, Свобода, А?! Опън сорс, фрее, туй онуй... ДОКАТО Е ПЪЛЕН БОКЛУК НЕИЗПОЛЗВАЕМ. Веднага щом се позакрепи нещо (нищо че е на базата на БЕЗПЛАТНИЯ труд на хиляди ЕНТУСИАСТИ, вярващи в "идеята"!), че що годе да може да се използва за нещо, каквато е тая най-популярна дистрибуция - бавно, леко тихомълком, НО СТАВА ПО-ПЛАТЕНА и от "лошите" Микрокофти :))) От САЩ само това може да се очаква, нормално! Затова се плодят като въшки - нови версии, нови разновидности, ЕДНО И СЪЩО ПАК И ПАК, И ОТНОВО. ЗАЩОТО НЯМА ОБЩЕСТВО - всеки сам оцелява и драпа сред другите ВЪЛЦИ! ВСЕКИ ОТ НУЛАТА! Дребни плюшкини, затворили се с БОКЛУКА си в свои каробочки (койт' разбрал, разбрал :). Затова няма стандарти, затова днес всичко е ДРЕП, БОКЛУК, заринати до шия, в лайна... Това ви е "информационната революция" - елементарно лайно-свръх-производство! АЛЧНОСТ е диагнозата. Мизерията е ЛОГОТО на такова "общество".

злоба бе, Грую :):) Я си ползвай ...там каквото ползваш, ако въобще ползваш нещо :):)

Пак става дума за пари.

Не става дума за пари и нищо не си разбрал (също както и авторът на статията, но за него това е нормално състояние на нещата). Става дума за информационна сигурност. Ползването на Ubuntu е напълно свободно и безплатно, и екипът зад дистрибуцията е изключително активна по отношение на публикуването на актуализации за сигурността. Canonical има мощно звено, което следи бюлетините за докладвани пробиви и бързо ги patch-ва, при това без да изпочупи всичко след себе си (както обича да прави Microsoft) От друга страна стоят хостинг компании, които имат клонящ към нулата опит с поддръжка на дистрибуции, нито навици да реагират бързо. И е абсолютно абсурдно Dream Host да се рекламира и да ти предлага VPS със сглобена от тях самите дистрибуция, която обаче се нарича Ubuntu, и ти да си мислиш, че си защитен и получаваш всички ползи на истинското Ubuntu, а реално да не знаеш кой ти поддържа repo-тата и кой push-ва ъпдейтите.

Абе точно за пари става дума. Ако не ставаше дума за пари нямаше да се споменават в статията и проблема щеше да има решение без намесата на пари. Айде стига с тия подмолни дезинформационни тактики и изместване на вниманието към разни "абе то е за доброто на хората бе".