Коментари - Елън Мъск: Ще стигнем отвъд Марс | IT.dir.bg
назад

Елън Мъск: Ще стигнем отвъд Марс

Новият космически кораб на Елън Мъск ще може да закара хора и отвъд Марс.

Обратно в новината

Коментари - Елън Мъск: Ще стигнем отвъд Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да не гръмне пак на старта?

Да, и как ще стане това Мъск?:) Ще засили няколко десетки камикадзета към Марс?:) Без шанс да се върнат, които и ще станат на печени пилета КФС от слънчевата и космическата радиация:) така ли?:)

Китайците да, ти не!

Мита за бекрайните човешки възможности и переспективи е масонска мантра проповядвана от масовите медии и профисоналните медийни гурута като Мъск и компания. Обаче те често се сблъскват с реалността и твърденият им започват да звучат фалшиво когато първичният им етсусиазъм поохладнее. Битие Глава 3 "4 А змията рече на жената: Никак няма да умрете; 5 но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото. 6 И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде. 7 Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски." Все старата история. Много мераклии да посегнат към забранения плод и да станат като гогове без да имат необходимите морални и духовни устои за да носят отговорно това желано познание. Можеш ли да дадеш на невръсно дете ядрено куфарче в ръце?

Дааа да, сега троловете и на проповеди го обърнахте само и само да сте отгоре с тъпашките си анти развитие послания. Като не става с просъветски да опитаме с библейски, мнооого умно. Имам новина за вас: и това не работи.

Слабично звучиш. Не произвеждай инфромационно заглушителен шум. Имаш подкрепата на шепата евро атлантически вавилонски трола хибридни войни на мамона, за да се надъхвате взаимно и да се опитвате да формирате обществено мнение чрез консенсуса на колективното гласуване. Отдавна сте разбрани и оютдавна ни е ясно за какво се борите. Карай я по-кротко и по-разумно защото пътя по който вървите не е добър.

"Мита за бекрайните човешки възможности и переспективи е масонска мантра проповядвана от масовите медии и профисоналните медийни гурута като Мъск и компания. Обаче те често се сблъскват с реалността и твърденият им започват да звучат фалшиво когато първичният им етсусиазъм поохладнее." Мисля че не става дума за нещо изключително, а за течнологии. Подобни проекти е имало още от 50 те години , но са били неосъществими поради високата им цена и липса на материали с комплекс от качества здравина , ниско относително тегло, ниска работна температура. Използуване на гориво с добър компромис между относително тегло и калоричност , както и максимално ефективни двигатели и всичко това да е сигурно. В днешен ден технологиите се развиват стремително. Все пак тука става дума за възможности , които трябва да намерят търсене. Да не говорим че има и конкуренция , която залага на доказани решения. Все пак живота не може да оцелее вечно на земята и трябва да търси друга звездна система. Ако се опираме на днешни технологии. тази е една от необходимите , друга е свръхмощни радиотелескопи ( за изследване на космоса и търсене на подходяща звездана система) Трета е бърз кораба за разузнаване . Четвърта е достатъчно бърз кораб ( отиване и връщане ) за взимане на проби. Пето е междузвезден кораб за пренасяне на замразени ембриони. Шесто е изкуствен интелект способен да замени космонавта за определени задачи. Седмо Изследване на условия различи от земните , при които може да живее човек. Управляем и безопасен термоядрен синтез като източник на енергия. Бонус е ако можем да пренесем планета в новата звездна система. Това и да звучи свръхестествено е възможно дори и при днешните знания. А може и науката в бъдеще да даде други средства много по мощни. След като някои могат да започнат това дело, с нормален скептицизъм, човек трябва да ги адмирира и да не забравяме , че според една поговорка никой майстор не бил паднал от небето.

научната фантастика с реалността и доста надценяваш нивото и възможностите на съвременните технологии. Да твърдиш, че с помощта на съвременните технологии е възможно да се пренесе планета в друга звездна система...май не живеем в една и съща реалност с тебе. В момента не можем да пренесем даже астероид в друга звездна система. И после като пренесем планета в друга звездна система, ако е възможно, какво ще правим с нея там, как ще и настроим условията на живот да останат в границите в които ще ни вършат работа? Абе изобщо летиш в облаците, човек, нещата стават успешно, когато се планират и градират постепенно, а не като се скача произволно от един безумен проект в друг.

е да се приказва за полет до Марс след като вече 40 години няма полети до Луната. Още по несериозно е да се говори за колония на Марс след като нямаме не колония, а дори космическа база т.е. постоянно присъствие на Луната. Глупости някакви се тиражират. Някой ден наистина ще отидем на Марс, и станция ще направим и колония, но това в никакъв случай няма да се случи в следващите 30-40 години. Разбира се, някой много нетърпелив "визионер" и бизнесмен може да достави няколко трупа на астронавти на Марс, само и само да си начеше егото.

Как ли ше са сериозни като не са питали агит троловете от дир бг първо, кво знаят тия там.

Приятелю, ти са дежурен агит рол. Не проектирай твоята съшност върху непознати хора, защото ще ти порасне носа и ше ти пречи да си пиеш бирата в комания.

е да се приказва за полет до Марс след като вече 40 години няма полети до Луната. Още по несериозно е да се говори за колония на Марс след като нямаме не колония, а дори космическа база т.е. постоянно присъствие на Луната. Това да няма база на Луната , се дължи на това , че американците пренасочиха разходите за космически изследвания към корабите за многократно използуване ( совалките), а руснаците се отказаха след четери неуспеха с голяма ракета. Ако руснаците не успяха да направят голяма ракета , то те имаха Протон. Защо не опитаха със йонни двигатели. Например Вазимир може с 49 тона да изведе на ниска лунна орбита 34 тона или с Протон би се получило 14 тона - като за спускаем апарат и с втори протон плюс съюз можеха да изведат и пилотиран кораб на ниска лунна орбита. Това си е тяхна работа, но длъжни ли са американците да обръщат внимание на конспиративни теории. Какво ще решат американците не ми е ясно и каква система биха избрали също, но те имат вече избор между СЛС и Раптор и Ню Глен ( Нев Шепард , Нев Армстронг) Falcon Heavy. ВСички тези системи са в различен стадий на разработка и финансиране , коя ще бъде избрана не е моя работа, но явно Марс е приоритет. Дали виждания подобни на моите не са в основата на този приоритет. Моите виждания не са на тесен специалист в тази област , но почиват на публикации. Не съм пророк естествено.

Да не забравят да си вземат всички маймуни и идиоти от Щатите и да не се връщат! Еднопосочен билет ще им е добре.

А червените шебеци от путинландия защо ги забрави?

Няма да ви помогне. Това руските слуги ако не са американци и марсианци да ви "пречат" друг ще нарочите за виновен за вечните си неудачи, винаги ще им "някой" да ви е крив задето сте негодни за нищо.

летя,летя,летя марсианец съм аз,ще се спася,спася от вас и ще викам в захлас

Ако не се избием помежду си и не измрем от болести , за които има лечение, но алчни фармацефтични компании крият, товага може и да стиглем донякъде.

Една колонизация на Марс би имала най - голямо значение за бъдещето и то след 100, 500, 1000, 10000 години и по дълъг период. Ако така се развиват нещата , руснаците могат да упрекнат американците , че са заели най важните места от гледна точка на полезни изкопаеми и да чуят отговор , че това е станало, защото докато те са работели , други са се занимавали с конспиративни теории , дезинформация и безпрецедентно охулване, но всичко си има цена в пряк и преносен смисъл и от бизнес гледна точка при определени условия , могат да им продадат нещо.

Ма нека се изнасят американците,тамън след 100години тука ще е по добро мясго за живот

Е ние бягаме в Европа. В америка със зелена карта или на студентска бригада или ако си много перспективен. Троловете не е ясно , дали ще са по добре.

"...след 10000 години и по дълъг период" Ти си голям оптимист брато! От къде си сигурен , че тая дегенерирала плесен наречена "човек" ще я има след 10000 години!?

СЛЕД ПЕТОТО УИСКИ МОЖЕ ДА СЕ КАЦНЕ И НА СЛЪНЦЕТО , КОЛКО МУ Е

Я, американския комиксов герой ала Батман на живо, пак ги блещи некфи :) А овчедушите се подмокрят в захлас!

Руските агит-слуги нали постоянно сте посрани за какво друго да мислите. Толкова не ви стигна акъла да се откажете от напъните си, така и така освен да се посирате друго не постигате с тях.

Кажи сега за шапката и газта.

Абе вие първо стигнете до Луната, че и до там си е бая път. За Марс още мноого време ще мине докато стигне човек, особено с тия примитивни технологии.

От Big Fucking Spaceship ще стане накрая Big FuckED Spaceship.

Имаме български учени които променят или са променили пътя на човешката цивилизация но са неизвестни за българския читател защото са премълчавани по една причина - не са създавали своята наука в България а винаги в Щатите. Такива са - Джон Атанасов, Джон Ночев, Асен Джорданов, Сергей Маринов,проф.Чуканов, варненеца проф.Браун..и много други и при едно интервю много се страхувах от въпроса - Защо нито един от тях не е постигнал успех в България? Дори единствената създадена в света ваксина против Херпес не е регистрирана у нас поради противопоставянето на БАН. Тази ваксина се поставя само веднъж в живота, аз съм я ползвал и има ефект вече 40 години. За нея не се говори в България но я знаят дори в Австралия. Произвеждана е единствено в Бг. Не е имала шанс.

Защото братския СССР/Русия не може да позволи някакви си Българи да имат по-сериозна наука от великата бездарна алкохолна страна.

До Марс и по-далече, само ако имат смелост отново да кацнат на Луната. Там само на 400 000 км. от Земята има достатъчно тайни и изненади. Не само радиацията е проблем, в космоса - температурата е абсолютната нула и идеята за воден щит се превръща в идея за леден щит.

Кенеди президент на САЩ, перефразиран: "We chose to go to Mars not because it is easy but because it is HARD!"

Като гледам, ако българин иска да отиде отвъд Марс, ще трябва да бяга я към Америка, я към Русия, щото тук ще се избием зарад тях. Добре че всичко друго ни е наред, та само това ни е проблема...

Мисия невъзможна.

Айде пак поредният експерт от тролефермата в пореден жалък напън.

горкя не знае за какво говори *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Бе що толкова упорстват от съветската тролеферма под тия уж технически новини така и не разбирам. Толкова много умствено изостанали постове накуп - отде ги съчинихте бе гении. Само дебилието "лунна мисия - Холивуд" го повтаряте сума пъти - да, има загубеняци с шапки от алуминиево фолио дето току го пускат но не в такива тиражи. И не е само то - напъват си се руските агит слуги и си се насират и хич не им пука, кой и най-вече за какво ги хрантути и той не знае.

Малограмотен, малоумен, но самодоволени и упорит - типичен соросоид. От тебе по-насрано dupe няма в коментарите.

Браво! Точно по темата. Все пак ще я напомня чрез заглавието: Елън Мъск: Ще стигнем отвъд Марс

Пак те докарах до пикаене на газ, добра работа съм свършил. Време ти е да се откажеш да пишеш тук ако мислиш за здравето си, така няма да те бъде още дълго.

Само с гордост, пожелателно мислене и самозаклинателни мантри за масова консумация не става. Добре е да се съобразяват с физическата реалност и с ограничени ни възможности в тези тленни смъртни тела. Но ако оставим техническите невъзможности, простичкият и практичен въпрос е какво бихме правили на Марс?

Астрономията е интересна наука. Предполага се , че след 1 милиард години , живот на земята би бил невъзможен , защото слънцето ще почне да се разширява ( червен гигант и на земята ще стане непоносимо горещо. Що се отнася за Марс , там нещата не са ясни , защо при разширението си слънцето губи маса и освен това с нарастване на слънчевия радиус радиуса на Марсианската орбита нараства толкова, че дори можел да напусне слънчевата система. Следователно ако се издълбаят система от пещери на Марс и се пренесе всичко по ценно от земята на марс . Може като се овладее термоядреният синтез , планетата да се превърне в спасителен "кораб" летящ в галактиката. Е до това wреме сигурно би могъл да се създаде изкуствен такъв в случай , че Марс не оцелее. Та овладяването на Марс и пренасяне на земният живот там има голямо значение. Освен тежките ракети и ракетите с иони двигатели са перспективни за пренасяне на товари , ще е от голямо значение. Та с една дума безотпадни технологии , генетика , изкуствен интелект , роботизирани системи, тежки ракети , иони такива са важни както за живот на земаята така и на Марс. Междузвездни полети с замразени ембриони ( ноев ковчег) , упрвлявани от роботи са едно осъществимо бъдеще , ако няма по съвършенн методи за оцеляване.

Това са само теории които никога не са проверявани. Човек не бива да има твърде много доверие в тях имайки в предвид днешното плачевно състояние на фундаменталната физика и факта че са за масова консумация.

Истината е в Библията и Православието - там всичко е вярно, проверено и доказано!

Вие вероятно сте астрофизик, защото много категорично говорите, но спорът е не за верността , а за точността , от която много зависи развитието на процеса. Има хора , които при вероятност 1 /14 000 000 играят на тотото за да спечелят , а когато става въпрос за оцеляването на земята сякакви вероятности се отчитат.

На тоя пич, май не му се вече живее на Земята. Сред поредната еко- катастрофа, кято ще предизвикат "еко" продуктите им си търсят отрано друго място и балами да им бачкат там.

Отвъд може, само да не е в отвъдното.

швейк, а макетчето в кабинета на Гнома-слънце от кремъл КОГА ЩЕ ПОЛЕТИ! Онова пластмасово корабче "гаргараварин" ли беше! М!

Жалко,че не познавам лично Елън Мъск-бих го помолил да натовари на космическия си кораб типове като Spiritus maloumum sanctum.Непоносимо вони от тях.

И какво ще му напишеш: Dear Mr. Musk, I am a fucking Rusopedophile! I like sucking Russian dick. Please help me save the world and send Spiritus far away into space? For free! При което той ще ти отговори: Dear, Mr. PulterastOFF, FUCK OFF!

Еди ден човечеството наистина ще стигне отвъд Марс, но когато това стане за Елън Мъск спомен ще имат само наследниците на наследниците му! Дори във въпросника на "Стани богат", няма да има въпрос. Кой е Елън Мъск?

А, бе, що говорите глупости наизуст, бееее?!? Ти, бе, сульо, вземи прочети първо що е то PayPal, откъде се е пръкнало и има ли почва у нас. Поне е ясно, че не го ползваш, за разлика от милиарди други хора. После говори кой щял да се помни. Жокер - няма да си ти със сигурност.

Да, там ще пише единствено кой е KJL.

Предателите се гордеят с постиженията на руснаците. А българите с на българите! Ето какви хора са прогонили от България руските окупатори! България за Америка: През 1962 г. д-р инж. Иван Ночев става американският гражданин Джон Ночев, а 3 г. по-късно създава собствена инженерингова фирма Ланчия", специализирана в областта на аерокосмическите изследвания. Постепенно компанията започва да завоюва позиции в американската и световната въздухоплавателна индустрия. Теоретични постановки и изчисления в аеродинамиката на Ночев се изучават в американските колежи и университети. Постиженията му са причина да продължи да изпълнява поръчки за космическите програми на САЩ и за най амбициозната от тях - полета до Луната. През ноември 1967 г. ракетата носител Сатурн-5", в създаването на която участва и проф. Петров, обикаля около Луната и се завръща успешно. На 21 декември 1968 г. астронавтите Борман, Лоуел и Андърс правят 20 обиколки около Луната с "Аполо 8" и след 6 денонощия се приводняват в Тихия океан. На 3 март 1969 г. е изстрелян "Аполо 9", който остава в орбита 10 денонощия. Първият пилотиран полет с използване на лунния модул (но без кацане) е осъществен от "Аполо 10" през май същата година. Безопасността на тези стартове, както и на следващия, се осигурява от екип, сред който водеща фигура е роденият във Видин българин проф. д-р инж. Виден Табаков.

Лазерното мерене на разстояние, което е използвано при кацането на Луната е дело на друг българин професор работещ в америка. А Амстронг е пилот ученик на Асен Йорданов. Но путлерастите мразят своят род и Америка и са готови да се да се задавят в слюнки е да се отрекат от майките си само и само да е в полза на путлеристан и против Америка.

Аз всичко на всичко знам само за един българин живеещ в Москва. Физик ли е не се сещам. Син на съседка на баба ми. В Чикаго познавам поне 20 души приятели, а в САЩ и Канада десетки. За Англия и Германия и ЕС да не говорим! Има ли смисъл да говорим повече, какво иска българинът?

Практическото ръководство за пилотиране е фундаментален труд, който до днес е в основата на програмите за обучение на американските пилоти (и астронавти). Самия Нийл Армстронг е казал, че "... без разработките на проф. Йорданов, днес нямаше да има американско кацане на Луната".

Иван Ночев е роден на 23 септември 1916 в Карлово. От малък Иван Ночев се увлича по техниката. Завършва местното механо-техническо училище, стажува в казанлъшкия завод Арсенал, постъпва в Държавната аеропланна работилница в Божурище. По-късно основава Аеропланната работилница към летище "Марино поле" - Карлово. През 1942 с група авиотехници Иван Ночев изкарва тримесечна специализация в Германия и е приет за студент в Берлинската политехника. По време на войната сградата на политехниката е разрушена и той се завръща в България. В началото на 1944 продължава образованието си в Прага и го завършва във Виена, където получава докторат. Работи известно време на летището на австрийската столица и отново се връща у нас. През 1951 Иван Ночев заминава за Канада, където работи в Канадаеър. През 1956 заминава за САЩ. Работи за аерокосмическия гигант Дженерал Дайнамикс Корпорейшън в отдел Конвеър. През 1962 д-р инж. Джон Ночев става американски гражданин и създава собствена фирма в областта на аерокосмическите изследвания - Лансиа (Lancea). Изобретените с участието на Иван Ночев реактивни двигатели осигуряват плавното кацане на модула "Орел" с космонавтите на Луната, като гарантират модулът да бъде в хоризонтална позиция, когато се прилунява. Освен това подсигуряват успешното им завръщане и скачване с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб. След 10 ноември 1989 г. Ночев изявява желание да се завърне в България, но внезапно заболяване става причина за смъртта му. Иван Ночев почива на 13 март 1991 г. в Сан Диего, Калифорния. На неговото погребение присъстват трима американски президенти - Картър, Рейгън и Буш.

Само един дребен детайл - става въпрос за двигателите за ориентация на Лунния модул, които на последния етап от полета се използват като двигатели за меко кацане. Иначе основната тяга идва от маршовия двигател, степен за прилуняване. Много се радвам, че се намират хора, които да познават и отдават почит на такива забележителни българи, които у нас са почти непознати поради гнусната и уродлива политика на комунистическия режим.

Държавна аеропланна работилница в Божурище или още по известна като ДАР. Световен експерт в разработването и производството на леки учебно-тренировъчни самолети и машини за висшия пилотаж. След войната там се произвежда лекия учебно-тренировъчен самолет ЛАЗ-7, признат от всички експерти за най-добрата машина в своя клас. Това ства причина ДАР да бъде закрит по настояване на съветското правителство, а вече произведените самолети са унищожени. Съдбата на авиационните инженери и конструктори също е незавидна. Горе-долу по това време и Иван Ночев е изгонен (колегата е написал много меко и културно, че заминава) от България като немски възпитаник.

о о

Илон Мъск. Елън е баба му.

Spiritus... , от толкоз много плюнки единственото, което разбрах е, че имаш лош дъх и никакви аргументи срещу споменатото от мен.Мисля,че е редно и новите поколения да видят въпросния стяг как се "вее' на чуждата планета, като гордост от постигнатото от дедите им.Не очаквах, че този скромно поставен от мен въпрос ще предизвика у някои индивиди такъв водопад от слюнка и жлъч, но това показва, че съм се насочил и докосвам нещо болезнено у нечии болни и отровени мозъци.Та,Спиро .., пръските слюнка доказват единствено някаква степен на бизсилие.ЖАЛЪК СИ, малък дрисльо.

Това че си тъп и не си разбрал елементарни неща, не значи че някой плюва, а че ти си плюнка. На снимка нещата могат да се тълкуват произволно или на част от запис. Затова гледай цялото филмче на НАСА. Там знамето след началното "плющене" спира и замръзва в положение все едно при веенето му е подаден стоп кадър само на него, щото движението около него си продължава. За да се видят обектите на Луната е нужен телескоп с диаметър на огледалото от минимум 100м. Най-голямият в момента е 10 м. А бъдещия ще еблизо 40 м. Та ако чакаш да го видиш с телескоп ще има да чакаш. От друга страна отражателните огледала с площа си от метър на 60 сантиметра няма как да бъдат върху някакъв спускаем модул. Руските върху Луноходите са толкова малки, че дори губят единия луноход, а другия може да се открие с огромна трудност.

Дадох ди достатъчно аргументи! Обаче на каналджия като теб, какво друго да му обясняваш освен за чистене на канали! Отпушвай си там шахтите с колегите роми и си слушай чалгата!

В основата на бъдещата голяма ракета, стои двигател с нереализирана досега схема. Известна като, горивна схема с пълна газификация - върха на двигателите със затворен цикъл. Сега съществуващия Merlin-1D е по открита схема. Много отдавна руснаците са имали експериментален модел РД-270, по авангардната схема, но не е станал сериен. И не е случайно. Двигателите с частична газификация, достатъчно плътно се приближават до теоретичния максимум на горивото, като специфичен импулс. От там насетне следва преминаване на водород, поне за горните степени. И отделно е по-трудно за реализация. Не е много логично Space-X да отиват на този риск, особено без опит по двигатели със затворен цикъл. Досега не са изпробвали цял двигател, само отделни системи. Пълните доработки вероятно ще отнемат дълги години. Може много по-дълго отколкото Мъск предполага. Изборът на метан за гориво, също ми изглежда рисков. Според мен всички работи си вървят по някакъв предварителен план. Просто сега Мъск ще ги оформи като презентация, за да поддържа имидж след аварията. За да кажем, че е различно, би трябвало да видим нещо по-реално от компютърни изображения. Например да гледаме видеоклип с тест на новия двигател.

НАСА притежава технологии и вижда на милиони светлинни години от планетата Земя.Руски и американски шпионски спътници виждат от орбитата си предмети с големина до 30 см(за това говореха преди 25-30 години),ситуирани на Земята.Е, при положеие, че света отдавна има такава технология, защо никъде не публикуваха снимка от Луната с гордо "развяващия" се флаг на първопроходците.Ей така, да видим и ние, обикновените земляни в какво състояние е пряпореца след толкова години служба и как се влияе от лунния вятър.

Ай още един руски дебил размишляващ над луната разходка. Има цели видеофилми за ваше сведени, таваргишч!

в какво състояние е пряпореца СЛЕД ТОЛКОВА ГОДИНИ СЛУЖБА

Спиртосан малък сфинктер, успокой леко топката! Очевадно изпитваш душевен оргазъм всеки път, когато чуеш изречение с "американски" в него(нали от там идват парите за троленето ти), но не се изживявай като последна инстанция по теми които са ти ясни, колкото е видима обратната страна на Луната:)))))

Това със знамето, колко пъти да ви го обясняват - знамето е пластмасово! Нали е сниман филмът в студио бре? Голям вятър духа в това студио!!! Откъде вятър ще духа да вее знамето в студиото? Толко прости ли мислиш, че ще са снимачите на най-голямата измама на 20-ти век, че да духат знамето!!! Честно! От водката или от падане на глава като малки сте станали толкоз тъпи?

Eто обяснението за руските тъпанари: При слагането на знамето е естествено да има движение. Тъй като на Луната няма въздух, който да създава съпротивление, първоначалното движение може да продължи за известен период. На върха на пилона, върху който стои знамето има хоризонтален държател, чиято функция е да разпъне флага за по-добро показване. Вълните по плата на знамето са в резултат на сгъвенето при транспортиране. Хоризонталния държател е телескопичен и екипажа на Аполо 11 не успява да го разгъне напълно. По-късните мисии също не разгъват държателя напълно, защото им харесва как изглежда това. Прегледът на видиозаписите показва, че скоро след като астронавтите махат ръцете си от знамето, то спира да се движи и остава неподвижно. В момент от записа знамето се вижда за над 30 мин, при което за целия период остава неподвижно (както и при всички подобни моменти, когато се вижда).

Така е. Знамето не се вее, то се клати.

Шпионските спътници снимат от няма и 100 километра. Различават обект от 30 см. Луната е 400 000 км. различават обект с размер 1,2 км. дори с 1000 пъти по-голяма оптика различават обекти с размер 1,2 м, което означава че това е пиксела. Отделно има заснети от ЛНР - американска окололунна сонда местата за кацане - апаратурата и следите по лунната повърхност. Това че руснаците не могат да пратяттакава сонда не е проблем на американците. Японците също заснеха местата с апаратурата с тяхна сонда. Всички вкл и руснаците ползват отражателните огледала оставени от американците на Луната да мерят разстоянията.

Виждам, че си сведущ, та да те питам - верно ли "лунният" камънак, 300кг., бил "изчезнал"!?

Лазарните отражатели представляват геодезични призми. Предполагат, че са ги хвърлили от орбита и не са слизали, за да ги поставят. Боята на пътните знаци както и отражателите на МПС-тата са от геодезични призми. Геодезичните призми имат свойството, че от какъвто и ъгъл да ги осветиш лъча се връща обратно по същото направление. Една от теориите е, че не са стъпвали там, а само са обикаляли в орбита с автоматични безпилотни апарати. Най-голямата мистерия е, че днес няма нито един чертеж на спускаемия апарат.

Ако обърнат Хабъл към луната и мястото на флага и направят снимка няма да видиш флаг. Големината на пиксела е колкото един стадион, тревната площ. Да, Хабъл снима галактики на милиони св. години, но те са мегагигахипер огромни спрямо американския флаг на луната.

А и самите те - галактиките, излъчват светлината. А в случая трябва отразена светлина. Пиксела на Хъбъл за Луната е 150 метра, а игрището на един стадион е дълъго 100-120 метра, та дори и стадион е трудноразличим.

На руския тъпанар-чукча да чете: "Така малката лунна ракета на Джон Ночев преодолява лунното привличане и двамата астронавти Армстронг и Олдрин достигат до кораба Аполо-11". За това постижение американският Конгрес удостоява Джон Ночев с високо отличие за заслуги към НАСА. Макар и попаднал в чужда страна, Джон Ночев постига голям авторитет и завидно материално благосъстояние. Той е ценен в американското общество и е личен приятел на губернатора на щата Калифорния Роналд Рейгън (по-късно президент на САЩ), на сенатора Бари Голдуотър и други видни личности. Към него проявяват интерес редица научни институции по света."

Ще напълним Космоса със скелети! Това е единственото сигурно нещо!

е споко ти ще си гниеш на земята..

На кой където му е писано! :))))))))))))))))))))))))))))))

Вие може и да стигнете и Плутон, ама руснаците едва ли ще стигнали и до Луната

Ти да беше стигнал трети клас преди да пишеш тук...

На Луната, на Марс, оттатък Марс... А, някой знае ли за кога планират американците да качат хора на МКС?

Абе чудя се дали след няколко години някой изобщо ще си спомня кой беше тоя Елон Мъск... Мисля, че това е поредния изкуствен герой, който само плямпа врели-некипели...

Мъск не го мисли - кара бързи коли, чука готини жени, а за тебе и сега никой не си спомня! ;)

Ем, те и нашите мутри, така...

За толкова потрошени пари, руснаците ще ви пуснат да кацнете в Русия и да се кефите до насиране. :)))

Те руските слуги в БГ си се насират постоянно и без да ходят където и да е.

Това дето е написано в статията, че ще се случи някой ден, няма никакво съмнение. Няма обаче да стане в сроковете, които са написани, а доста по-късно. А първите хора, които ще летят към Марс, ако стартират след 10-15 години, както се обещава тука, могат направо да си напишат завещанията, щото най-вероятно ще загинат още по пътя към червената планета. С две думи казано: много се бърза да се постигне всичко в един живот, а който бърза бавно стига. Много се приказва и то на ангро, а делата не са адекватни на помпозните приказки. Както е казал народът: Голям залък хапни, голяма дума не казвай. От друга страна има ли луди да дават пари и да надуват приказни балони винаги ще се намерят и луди готови да мрат за слава. Ще поживеем, ще видим.

Обикновено всеки проект отнема по-дълго от планираното, и тоя едвали ще е различен. Важното е да стане - а за да стане трябва някой да го започне. А за да го започне някой такъв проект трябва да се осмели да се хвърли в него. Нормално е разходите да се удвоят а времето да се утрои, така работят всички освен тези дето нищо не правят, на тях времето винаги им стига за всичко планирано.

Едно е да се хвърлиш в някой проект, друго е да приказваш наляво и надясно мега-помпозно. Хората, които планират разумно винаги стигат по-далеч. Не виждам особен смисъл от репликата ти, в крайна сметка повтаряш това, което съм казал: в така комуникираните срокове не можем да очакваме да се случат нещата, които се разправят. Аз под колония разбирам общество, макар и малко, което може да оцелее и да се издържа на първо време поне на 80 % със собствен ресурс. Това, което се приказва в тези срокове няма как да стане. Нещо повече, хората даже няма да стигнат живи, камо ли да кацнат на Марс и да си устроят база там. Но както казах ще поживеем, ако даде Бог, ще видим.

Интересно, в правописа и пунктуацията те няма, обаче, пък си "специалист" по овладяването на космоса!?

Хахаха... мъжка приказка от програмист!

Голяма работа. Ние пък пием по 200 грама водка за закуска и сме директно на Алфа Кентавър.

си тъп и нищо и никой не може да ти помогне.

Ама те е докарал до пропикаване на газ ако и тъп да е, добре се е справил.

А бе тоя с какво се е надрусал? Някой знае ли?

Може и да не му трябва да се надруса за да има идеи, не всички са така устроени ако и огромната част очевидно да са.

Този смешншк пак се излага като кифладжия?

Ми като не е доучил да знае какви умници ги има във ваше село да му се смеят ще се излага, кво да прави човекът.

Бе ти отиди до Марс,пък отвъд ,после ще видим!Лаладжии!

Имат чувството че този пореден медиен гуру се кланя на пирамидата. Но първо трябва да направят своите горди ракети и космичекси кораби, а после е въпрос на време да стигнат и зад Марс. Не той лично понеже е по-безопасно на Земята в Хюстън. Мисля че ни подготвят за един последен глобален театрален спектал с "извънземно" участние, на което скоро ще станем свидетели. И който не е записан в книгата на Агнето ще бъде измамен и ще се поклони на змеят.

... И един мармот увива труповете в станиол... :))))

да спреш да ни информираш за религиозните си чувства под всяка статия. Вече сме наясно до болка.

Аз не съм религиозен а вярващ хростоянин и моята вяра основата на фактите и на стремеа към истина о справедливостта. Но ти защо се тревожиш от истината? Не си подготвен за идващото или служиш на мамона? За теб ше е добре да започнеш да четеш Божието слово за да разбереш колко грешиш.

Доколкото ни е известно на нас от задругата, на Марс отдавна има земна колония, но това не се обявява официално! И филмът "Зов за завръщане" (Total recall) с Арни Шварца е сниман именно там!

ще ходиме на варна,на черно море,царевица да берем на черно море

Ще поясня: Точно напротив. Твърдя, че толкова са големи мечтите ни - до Илиянци. Ние имаме мечти, които се съизмерват с желанието да отидем някога, да напазаруваме на тържището, но дори и за това не ни стига кураж.

Възхищавам се на тези ентусиасти но ми се ще да предпазя техните фенове от разочарование.Мечтите за скорошна "колонизация" на Марс са безпредметни защото не достигат ресурсите на човечеството.Едно е да изпратиш научна експедиция с 3-5-7 души,друго е да ги върнеш живи и ЗДРАВИ след 1-2 месечен престой.Не е проблем да направиш мощна ракета носител-пример Сатурн 5,Протон,Ариана.Не е проблем и да сглобиш голям кораб.Проблем е дали ще върнеш хората живи и дали получените данни ще стимулират по-нататъчни полети.Може ли да ми каже някой защо върховото достижение в космоса-Международната станция не се самообезпечава с кислород,храна,обработка на вторични продукти и отпадъци и сигурна защита от метеорити,космически боклук и най-вече радиация? Създаването на дълговременни условия за пребиваване на Марс /да не говорим за фантасмагорийното "тераформиране"/ са за сега НЕПОСИЛНИ за цялото човечество а камо ли за богати ентусиасти,за НАСА или за РОСКОСМОС.Да бъдем умерени оптимисти и се радваме на дребните крачки а не на гигантски скокове.

И защо мислиш, че е невъзможно? Да не мислиш, че хората работещи по проекта са се събрали в един гараж и са решили да отидат на Марс? (Макар че една от най-големите съвременни разработки се ражда именно в гараж.) И нали не си мислиш, че са фермери, каубои и бензинаджии, а се ползва солиден научен капацитет? Щом не са се обърнали към такива като теб, значи не се интересуват от мнения като твоето.

Ама пак не направиш разлика от това "да достигнеш" Марс и "да го колонизираш" /нали така искат да си нарекат ракетата плюс кораба!!!Нали през 1979 "достигнаха" 6 пъти Луната. Сега не бързай да кажеш че съм против достижението на НАСА,възхищавам му се! Какво стана след това,кажи???Торбите камъни какво показаха-да ходим ли пак и струва ли си риска,парите,напрежението.Защо не питаш същите тези от НАСА и защо не са се разбързали да ходят на Марс.Защото рекламната кампания от такова ходене не покрива усилията и резултатите.

Вероятно едно систематично колонизиране на Марс би започнало с автономни роботизирани системи. Системи които копаят под повърхността на планетата и създават убежище , защитаващо бъдещите обитатели от радиация и метеорити с големината на една метростанция - нещо като пещера. Преди това трябва да се изгради соларна станция за добив на ел. енергия. Трябва да се търси вода , замръзнала под марсианския грунд. Трябва да се създаде система за добив на кислород. Трябва да се изградят оранжерии. И едва тогава идват хората. И те ше работят там за определен период. При който изследват как се отразява на здравето на опитни мишки марсианската вода , въздух плодове и храна от оранжериите. След това , ако всичко е наред започват и хората да се хранят с марсианска храна , да дишат марсиански въздух и да пият марсианска вода. После изследват дали мишки и виши бозайници могат да се размножават на първо време инвитро. При успех се обсъждат етични проблеми как да стане при хората дали да си остане инвитро с генетичен материал докаран от Земята. След това започват да създават автономни роботизирани системи за рециклиране и производство с цел създаване на независима икономика. И прочие. Целта е да има втора обитаема планета , макар и в пещери. Това би траел векове или хилядолетия. Но служи на определене цел създаване , ако е възможно оцеляване в рамките на галактиката на земния живот , ако това е възможно. При днешните технологии това ми отнело милиони години. Изглежда налудничево, но на определено ниво на цивилизация , трябва да се започне. И не в името на рекорда , а в името на живота.

При това физиците могат да се намесят с ново познание за света не е нужно да ходим в друга галактика , а в друг паралелен свят. Кибернетиците за виртуален живот. Нови представи за духовното. Вероятно за някаква трансформация идея материя , материя идея . Или идея търсеща прераждане навсякъде в селената, където е възможно. Но като не знаем , се опираме на представите си и се простираме според възможностите си . Щом можем да отидем на други планети , да правим по- скоро пакости в генетиката, да създадем роботи и искуствен интелект, значи е дошъл момента когато трябва погледнем земята от друга точка и да търсим начин за оцеляване в рамките на даденото ни от един по висш разум .

В случая никой не говори за връщанне, хората колонизирали Америка са мислели за връщане не повече отколкото тия дето ще тръгнат да колонизират Марс. Няма гаранции, че ще оживеят но те ще си го знаят - а и гаранции за оживяване никъде няма. За да тръгнат нама значи ще са искали да тръгнат знаейки рисковете или дори ако щеш обречеността.

Остави тези приказки по принцип, а се поинтересувай за другата история, за която не се говори, и няма нищо общо с Гагарин, Аполо и пр. проекти! Нещата въобще не са такива, каквито изглеждат и ни ги представят!

А какви са, дедо? Вземи ни просветли нас, момците и девойките, белким разберем истината нейсе?

единствено ще стигнат до гьола и то на кукуво лято

От една страна - почна леко да ме дразни с фантасмагориите си. От друга - ако не са такива откачени милиардери - кой друг ще финансира подобни начинания.

Няма как човек да гони безумни цели и да звучи разумно, не го познавам но засега сякаш се справя ОК.