Марс днес е най-близо до Земята от 2003 г.

Следващото приближаване на Червената планета ще е на 8 декември 2022 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Марс би трябвало да се вижда с невъоръжено око, но с телескоп ще се различават повече детайли на планетата" Марс винаги се вижда с невъоръжено око

Според древните хора, близостта на Марс вещае война. Като гледа човек какво става по света, може и да има някаква истина в това.

"Червената планета е достатъчно близко за изключителни наблюдения веднъж или два пъти на 15 или 17 години", казаха от НАСА." Ако всеки път имаше война... да сме се изтрепали досега! :)

Очакваш подобна сложна сметка да е по силите на Ал Пипоне ли :D.

Здравейте читатели на дир :) по една тема не толкова свързана с тази статия,но понеже тази статия е най-нова май. Доскоро имаше много статии тук относно Луната,космонавти... има различни теории-че не са стъпвали на Луната,че са видяли същества и др. там и затноа са пуснати фалшиви видеа. Гледах че ивие доста разгрощено преди спорехте тук май. Но официалната версия нали че са ходили там и не са открили нищо. Искам да ви ппоитам нещо по темата. Когато гледаш карта на лунните или марсиански изследвания без значение къде-нета,атлас-нали разбираш кое е луноход или марсоход(когато е на марс) ,стъпване на мисиите на аполо, и апарати които не се движат. На картите се различават по различната форма с която са обозначени. Но според вас тук знаете ли как могат да се различават кой апарта на коя държава е. Кой е на САЩ,кой на Русия,кой на Китай и кой на Япония(незнам на Япония ли казваха Швейцария,това беше другото име на япония май...)

Не съм сигурен, дали разбрах правилно въпроса. Май те интересува по какво да разпознаеш кой апарат чий е! По принцип агенциите си слагат логата на апаратите. Но зависи от ъгъла на снимката дали то ще се вижда. Един жокер: за момента нещата са сравнително прости. На Марс апаратите са само на НАСА. На Луната са или на НАСА или са руски (може да пише СССР), но има и един китайски. Това е засега. А Швейцария и Япония са две много различни държави. Швейцария е в Централна Европа, а Япония - в Източна Азия. Това се учи в 6-7 клас, предполагам си горе-долу толкова голям! :) Ако имаш други въпроси, питай!

Благодаря за информацията. Успех в интереса ти към науката,от предишни статии съм виждал че проявявш огромен интерес. :)

Аре, Мъскии - изпускаш! Следващият шанс ще е в другия ти живот...

"Подобно подреждане има на около две години." Поредната ти грешна прогноза! :)))

Да видим. ;) Да видим след 2 години.

Гълтай всички хапчета в канчето и марш в леглото докато не си се олигавил пак до задавяне.

Определено ще свети най-ярко когато е зад слънцето...

Аз си мислех че Земята и Марс са най-близо когато са една зад друга от една и съща страна на слънцето ама не съм астроном и експерт по темата като списвача на статията ... Даже сега погледнах сайтове като спейс.ком и други и никъде не видях Марс да е на ПРОТИВОПОЛОЖНАТА страна на слънцето А в статията тука го пише няколко пъти. Дира, крайно време е да наемат хора които поне малко се интересуват от нещата които които преписват и пюсе пробват да превеждат. Как може да напишеш че Марс е най-близо до Земята като е оттатък слънцето бе???? Няколко пъти ????

Като гледам авторът колко статии публикува дневно, май няма време да чете. :)

От която и страна да е вечер като няма облаци се вижда прекрасно с просто око.

Честно, не разбирам как може да се напише, че Марс е най-близо до Земята, "когато Марс е точно на противоположната страна на Земята зад Слънцето". Точно обратното е - Земята и Марс са от една и съща страна на Слънцето. Опозиция в астрономията значи, че гледано от Земята - Марс и Слънцето са в диаметрално противоположни посоки и Земята е между тях.

Взе ми клавиатурата от бюрото. И на мен ми направи впечатление тази недомислица.

Така е, но Гогов е просто преписвач, на него не му плащат да осмисля написаното. Нали стотинките от рекламите си вървят...

Май всички това ни направи впечатление! :) Ама чукча писател, не читател... Разбирате ме! ;)

Ако всичко беше наред със статията, то нямаше да има тези коментари, нямаше да се презарежда с интерес дали някой е отговорил и импресиите щяха да са по-малко, защото нямаше да е толкова интересно в коментарите... Тук не се правят случайни неща...