Коментари - Мъск даде пояснения за колонизацията на Марс | IT.dir.bg
назад

Мъск даде пояснения за колонизацията на Марс

Шефът на SpaceX Елън Мъск даде пояснения за плановете си за колонизиране на Марс.

Обратно в новината

Коментари - Мъск даде пояснения за колонизацията на Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И аз съм голям фен на "Бойна звезда Галактика" - даже един от сървърите си кръстих така. So say we all !

То Елън Мъск да почне да пише нещо фантастика...1000 кораба десетки хиляди пилотирани мисии...С тия допотопни реактивни двигатели дето имат лудите крави..Пътя ще бъде само един! Пътя на камикадзетата или джихадистите в космоса, поели пътя към Бог! Защото да летиш с някой от проектираните от лудите крави кораби, ще си бъде чисто самоубийство! А проекта на Мъск за марсианска база, която и да има рафинерия която да пройзвежда гориво за тези космически кораби..Си е чиста проба фантастика! Нещо такова, с предлаганите от краварите допотопни ракетни технологии за придвижване в космоса, може да стане единствено ако цялата планета Земя спонсорира този налудничав проект:) Аз залагам на руските ядрени двигатели! Първия работещ прототип ще бъде готов през 2018 година...Пък лудите крави нека си залагат на античните ракетни двигатели, след като искат да се пържат "здравословно"на космическата радиация, и то години наред!

Абе тея оцелели след Хирошима и Нагасаки не са ли виждали по TV-то ?Щото това ще пристигне на Марс след 6 месеца радиация и радиационния пояс на Ван Алън.Наивниците са свободни да вярват на каквото искат,засега с радиацията се справят само хлебарките......

Сред тия оцелелите след Хирошима и Нагасаки има такива доживели до наши дни, демек 70 г. по-късно, а Хирошима и Нагасаки са нормално развиващи се градове. Ма ти много знаеш, бе! Ма ти си специалит, бе! Занаеш всичко за радиацията в космоса и в пояса на Ван Алън, бе!!!??? Повече от самия Ван Алън и от учените правили измервания с апаратура, бе! Ама ти си гениална хлебарка, бе!

Ха ха ха ха.....................

съм скептично настроен към сроковете и мащабите на бъдещата колонизация на Марс цитирани от Мъск. Прекалено са оптимистични най-меко казано. То и на Луната кацнахме преди 40 години и досега нищо повече не сме направили там. А на Марс човек още не е стъпил, Мъск ни обяснява как след 40 - 100 години ще има град с 1 000 000 жители. Звучи прекалено несериозно. Ние все още не сме наясно с какви трудности реално ще се сблъскаме там. Може да се окаже дори да стане като с Луната - 4-5 експедиции и дотам. Нека първо да отиде един кораб с няколко човека и да проучи терена на място, а после да градим планове за колонизация.

Може разбира се и нищо да не излезе. Но е по-добре да приказва за плановете си и да подпали евентуално разни откачени глави, които да не искат да останат по-назад от него и току виж в крайна сметка някой го направил. Прогнози за след 40-100 години никой няма да вземе прекалено насериозно и той не може да не си дава сметка за това. Така че е ОК, колкото повече ресурси се хвърлят в подобни почти безумно изглеждащи начинания толкова по-добре за развитието.

Тия му приказки поставят в контекст и неспиращия напън за меко кацане на носителите. Щом планира да праща на Марс големи товари - фабрики и т.н. - това ще му трябва. Марс е по-малък от Земята да докарат ли го да работи стабилно тук там ще е по-лесно.

каква е тази мания за колонизиране на марс от цял свят? сякаш ще кажеш че марс е втората низемя

Ами отвлича се вниманието на всички от Луната, да не ходи никой там, че отиде ли ще се разбере за голямата лъжа. Това е обяснението.

Това може да хрумне в главата на тотален кретен. Коя голяма лъжа? Че има господ и Земята е на 6000 години ли? Или тази на малоумните тъпаци лъжещи, че никой не е кацал на Луната?

Тоя яко го пере тока.

Да, тия дето не ги "пере тока" си вегетират спокойно. Не че да те "пере тока" е достатъчно условие за да направиш нещо значимо, но е необходимо такова.

Да попитам знаещите . Следващият полет на SpaceX ще е успешен или неуспешен ? Не се заяждам просто искам да купя акции в една фирма наела Спейс Екс за доставка на сателити в орбита.

Въпросът ти не е за знаещите, а за Баба Ванга! Тя също ще ти каже, какви акции и по колко да ги купиш.

а бе тия богатите с по силна дрога ли се друсат,тоя още си е на земята ама зе да праща по 1 милион на марс,да вземе да намали дозичките

Не бе, хората имат визия - затова са богати. А за вас - визията е само, когато се надрусате и затова сте бедни. Сичко си е у ред!

Машинациите на фондовата борса, визия ли я наричаш?! Овен.

хората няма кво да ядът, те на марс шми ходат...

Ми то на Марс мое да има ма, бабо! Мое и без пари да са доматите, ма от де да знаем кат не сме били...

"..през следващите 40-100 години.." - с това изцяло се изчерпва темата, дали, защо и как, индивидът е завършен идиот. с мисия да идиотизира масите.

Апропо, аз мога да построя ракета, за десетина пъти по-малко пари от тия дето те усвояват и въпреки това гарантирам, че се взриви далеч по-ефектно и зрелищно при старта.

Вземи от Русия. За Ангара досега над 10 млрд долара и цели 2 полета. Щом ти можеш за 6 млрд ще ти платят - действай. Обаче съм сигурен че ти НИЩО не можеш да направиш. Некъв нещастен старшина като тебе може само да козирува, но не и да прави нещо реално.

Мъск и Брансън, то все бива измамници, бива ,ама тия двамата са недостижими!!!Няма по-големи финансови пирамиди от техните и по-добри начини за усвояване да бюджетни пари и то в колосални размери!!!

СпейсХ 20 полета взети бюджетни пари 6,1 млрд долара. Ангара - над 10 млрд долара и 30 години разработка, щото имало още да се прави и цели 2 тестови полета без товар, като единия е суборбитален. Май има доста по-големи "измамници"

Не били компютри ами компоти, не било Япония ами Виетнам и не сме продали, а са ни ги върнали ...

Адмирации! Пътят на човечеството е към звездите. Само бизнеса да не опорочи поредната утопия.

Няма такава груба гаргара със стадото :)))). То бива да си неграмотен и зомбиран да се вържеш на такава простотия, ама колко точно?! Някой си направил добра батерия за кола и е закарал бюджетни летателни апарати на 300 км над Земята (МКС е на толкова) и стадото откача :))) Все едно някой да скочи 2 метра и да почне да разправя как ще научи другите (не той самия) да скачат по 3-4 км и как точно да се пазят от прелитащи самолети, хахахаха

Бай ти Ганя пак компетентен по всяка тема, къде разбира, къде не :)

Даже и "Дада" се усети и не смее да коментира. Само мрачно набива минуси. Може да е свестен човекът, да е само заблуден.

Просто не вися 24 часа като платените путлерасчета. Затова и не съм писал. А колкото до горния тъпак само сравнявам: СпейсХ за 3,5 милиарда долара трябва да направи 12 полета на "Дракон" до МКС с товари от 2010 до 2018. И още 2,6 милиарда долара за 6 пилотирани полети до МКС. Или общо 6,1 млрд долара за период от 10 г. за 18 полета, като това включва разработки на система, двигатели, капсула, заплати, изпитания и т.н. За сравнение:Разработка "Ангары" велась более 20 лет, первоначальную смету превысили более чем в 10 раз. Бывший руководитель Роскосмоса Владимир Поповкин в 2012 году объявил, что на разработку "Ангары" к тому моменту было потрачено более 160 млрд рублей. Вероятно вече над 200 милиарда рубли по усреднени цени поне 10 млрд долара и 30 години разработка, щото имало още да се прави. И то в евтина Русия. А тъпака пише за груба гаргара. Верно е груба гаргара е цялата работа, ама с Ангара и целите и 2 тестови полета без товар, като единия е суборбитален.

искам така.Балъците да ми плащат по10 млрд.долара годишно от бюджета аз да разказвам вицове, и да се перча с частна компания и да къртя ракета след ракета.Голям кеф

то само с искане не става трябва и акъл, а форумния българин никога не имал

С 10 милиарда на година щеше вече да е кацнал на Марс. Реалността е съвсем друга. За 3,5 милиарда долара трябва да направи 12 полета на "Дракон" до МКС с товари от 2010 до 2018. И още 2,6 милиарда долара за 6 пилотирани полети до МКС. Или общо 6,1 млрд долара за период от 10 г. за 18 полета плюс разработки, заплати, изпитания и т.н. Голямо лапане викаш, а! За сравнение:Разработка "Ангары" велась более 20 лет, первоначальную смету превысили более чем в 10 раз. Бывший руководитель Роскосмоса Владимир Поповкин в 2012 году объявил, что на разработку "Ангары" к тому моменту было потрачено более 160 млрд рублей. Преведено на български поне 10 млрд долара и 30 години разработка, щото имало още да се прави. И то н евтина Русия.

вярно го е казал всичко е само като на филм "бойна звезда- галактика".Цялата космическа програма се крепи на пустото му кино, ама актьори не останаха.

ВЪПРОСЪТ е КАК ще стане всичко това?? Първо, няма как да пратиш непилотиран кораб със сглобяеми съоръжения, преди да си пратил хора, които да РАЗУЗНАЯТ И ИЗСЛЕДВАТ!. Как човек ще се чувства там и дали изобщо може да стигне?? При великото си противостояние, /веднъж на 20-на години / Марс е на около 60 млн.км от Земята. Дори тогава полетът до там ще е от порядъка на 6-7 месеца. В района на Марс има доста астероиди. Когато се движиш с десетки км. в сек., едно астероидче с размер бобено зърно ще мине през кораба като куршум през масло. Никой не знае и как действа радиацията при подобно дълго пътуване. Психиката - едно е да правиш разни експерименти тук, друго е да знаеш, че рискуваш живота си наистина.Тук колкото и да се вживяваш в ролята на марсиански пионер, ако те хване клаустрофобия и паническо разтройство или някаква фобия- излизаш и си ок. Там - няма къде да отидеш. На Марс често има страшни прашни бури, които понякога покриват цялата планета.Ветровете са със скорост от порядъка на 600 км/ч.Спекулира се и с "водния лед". Марсианската атмосфера се състои почти изцяло от въглероден диоксид.Останалият в.диоксид е в подпочвеният слой и на шапките.Така нареченият сух лед.Сиреч - отровен. Някога на Марс са текли реки, но "водата" там не е била като земната. Да не говорим за това, че Марс има и действаща тектоника. Сиреч- "марсотресенията" вероятно са от порядъка на 10-та степен по Рихтер...примерно.Ставало за плаж?!? Нощем температурите падат до -130 по Целзий. През деня,само през лятото, само за няколко часа и то само на екватора темп. може да се вдигне до 0-та. Ние нямаме още никаква сериозна и обработена информация за геологията,химията и всички процеси на тази планета. А той мисли за милионни градове.Да, може да стане, но ще се искат колосални средства и векове.След векове, бъдещите поколения могат да тераформират Марс, ....но днес трябва първо трезво да се мисли, после да се говори!

ще стане ако от веднъж спрат разходите на военните и ги насочат натам...

повярвай, военните не спят, те влагат достатъчно трилиони долари в различни научни и технически нововъведения и проекти.Просто прогресът днес е това, което е.Дори военните да ни дадат всичкият си бюджет, ние примерно нямаме капацитета да построим фотонен звездолет, с който да стигнем най-близките звезди.Само с пари не можем да изпреварим науката. Ако "засилим" прогреса, може да се случи нещо фатално. Също като с идеята на Крайтън за съживени чрез ДНК-динозаври. Най-вече, човешкият фактор. Той е уязвимото звено.Може би след 200 години ще има пилотирани мисии с андроиди - биороботи, досущ като човека, с интелект.Но понасящи без проблем радиация,открит космос и какво ли не.Засега, Космосът още е опасно място за нас.

Бе още един юнак чел недочел и плямпащ тъпотии. Ветровете в най-силните бури на Марс не надхвърлят 60 мили в час (97 км/ч), по-малко от половината от скоростта на някои ветрове с ураганна сила на Земята. Да не говорим в допълнение рядката атмосфера, т.е. налягането на вятъра е "нищожно". Великото противостоене е само най-близката точка, през другото време Земята и Марс се сближават постоянно по веднъж на 2 години. С малко, ама наистина малко гориво корабите могат да стигнат за 2 месеца. Опасни са метеоритите, но полета е по посока на въртенето на планетите и вероятността за метеорит с голяма скорост е много малка, а досега нито веднъж не е имало такъв проблем в десетките полети на техника до Марс. Водата навсякъде е вода - кислород и водород - няма друга вода. Марсотресения? И то с 10 по рихтер? Това откъде го измисли. На Марс няма активни вулкани, ядрото е под изключително дебела кора и марсотресения досега не са регистрирани вече 60 години изследвания. И разликата е 130С, а не температурата през нощта. През нощта пада до 90С. Но дневната температура е достатъчна. През нощта хората спят и ниската температура не е проблем. А това означава че и другата ти глупост не е вярна, за 0С през деня. В действителност стига до 27С през лятото. Марс се изследва от близо 60 години и са събрани доста данни за "геологията, химията и всички процеси на тази планета".

...само първото изречение би било достатъчно, за да не споря с вас. Но ще се изкуша,поне малко. Виждам, че сте авторитет по строежа на ракетни двигатели,защото съвсем императивно твърдите, че корабите ще стигат до Червената планета за два месеца.На това не мога да възразя, щом казвате : ) Моята информация не е плод на фантазиите ми, а е взета от научната литература. Там има различни мнения и хипотези. Затова казвам, че данните за Марс са променливи, неокончателни и спорни. За земетресенията - има данни, че съвсем наскоро на Марс е имало земетресения с магнитут 7-ма степен по Рихтер. За бурите - има различни данни,нищо не е съвсем сигурно. Ако сте забелязали, слагам водата в кавички.На Марс няма начин да са текли реки от вода, защото при изпаряването и, атмосферата щеше да е наситена с кислород, а не с въглероден диоксид.Просто споделям мнението на някои учени.Да не задълбавам повече. Колкото до вас, ще ви припомня какво казва един древен атински мъдрец : "...глупавите винаги са самоуверени, а умните винаги се съмняват"...

Подсказвам : Започнете да си помагате взаимно, и с общи усилия, като един народ ще имате шанс да успеете! Ние напуснахме отдавна Марс, след като направихме същите грешки и сега живеем в Андромеда.

Мъск пак разтяга локума. Ама папка хайверче с парите на балъците. И тия автопилоти на Тесла дето ги хвали за нищо не стават, ама пича си кряка глупостите и явно му се връзват.

Наистина много удачен ник си си избрал...

Пича си е пич! Вместо да се излага като изкуфелия милиардер Тръмп е решил да направи нещо по-добро с парите си. Замислете се за момент. Ако вие сте на мястото на този млад и без съмненение интелигентен човек? Как бихте постъпили самите вие? Като Тръмп? Или като Елън Мъск? Отговорът е очебиен!

Де да беше с негови пари. Май не схващате основното.

Никой ли не проверява статиите преди да бъдат публикувани ?

Стоянчо!

Изглежда че е бил зает по времето когато се въртеше новината за "Скиапарелли". Да не би да е бил на Марс и направил саботаж на другите! Борба за пари, разбира се.

ИзвЕнявам сА, ама това не е ли новина за рубриката "Лайф", раздел "Шоу"!?

А защо крие, че лично ще оглави първата експедиция?

Интересна ситуация, направо феномен. Излезе един човек и каза политам към Марс, излезе президент Обама и стана ясно че полетът до марс бил не по-късно от 2030 година. А пътя до там е към две години, обикновено има и закъснение. Тоест, поне след 20 години ще сме на Марс, я камилата, я камиларя, я парите които Мъск получи от инвеститори. И по Нешънал Географик почнаха да пускат филми как вече летят към Марс, а във фейса всичките ми познати пляскат с ръце и въздишат от радост. Тигана на котлона, а рибата в морето.

То може и 6 месеца да е полета. А Обама говори за държавната НАСА.

Е, друго си е малоумен НЕЗНАЕЩ кретен да поплямпа простотии от типа на "2 години път до Марс" и да се почувства горд с тъпотата си.

"да летят до Марс така, както подобни експедиции са представени в сериала "Бойна звезда:Галактика"" Мисля, че това ключът към марсианската барака.

Подобни експедиции не са представени в този сериал и Мъск не е казал такова нещо. Журналистът е чел-недочел (или английският му е на нивото на Бареков). Мъск казва, че иска човечеството да стане мултипланетарен вид, подобно на човечеството в сериала Бойна звезда Галактика.

Мисля, че и в този случай, грешката е вярна.

То и в Бойна звезда галактика не е точно "човечество", щото накрая се оказва, че сме плод на съвместния полов живот на "хората" от колониите и "сайлоните". Самият сериал свършва 150 хиляди в бъдещето (от гледна точка на главните герои), което се пада в наши дни.

Втория 9зко не ме лъжи паметта) принцип на внушението е: Овцете трябва да вярват в нещото което им се внушава и то никога да не е достижимо. Да си спомним за "светлото бъдеще" на съветските комунисти. После за "новия световен ред" на американските комунисти. Не е важно какво ще се обещава. Важното е на овцете да се казва,че ще стане някой ден...И те да блеят и да рупат тревата и да не забелязват чобанина накъде ги води...

Тоя някой ден по план е съвсем скоро. Празните приказки са за доста по-далечно бъдеще.

ЧИСТА ПРОБА МОШЕНИЧЕСТВО НА ЕДРО! ЗЕ ОТ ИЗВЕСНИ ХОРА МИЛИОНИ ДОЛАРИ ЗА "БИЛЕТ ДО МАРС" И СЕГА ТРЕБВА ДА ШУМИ.... обаче, вече ги е наиграл и извесните,силните и богатите са ме прадоставили парите си срещу НУЛЕВА СТОЙНОСТ. Сега, от срам, не роптаят и не го разобличават. Мъск ше фалира грозно и ше го убият. Такова МОШЕНИЧЕСТВО силните на деня не оставят неплатено.

Що пък "силните на деня", да не финансират едно такова "ЧИСТА ПРОБА МОШЕНИЧЕСТВО НА ЕДРО!"

Не е взимал от никой пари за билет до Марс. Това са нагли лъжи, на жалки путлерасти.

sps_hrsf@abv.bg

МОЛЯ?!?!?!?!?!? ОТ МАДОНА, ДО БИОНСЕ И КУП ДРУГИ МЕДИЙНО "ЗВЕЗДИ" СА ПЛАТИЛИ ПО 100 000 /СТО ХИЛЯДИ/ ДОЛЪРЪ ЗА БИЛЕТ ЗА КОСМИЧЕСКИ ПОЛЕТ. Верно, че до Марс не е продавал билети, все още, обаче преди години беше МОДЕРНО да развеваш своя билет за космосъ по медии и интервюта. Полет със излитане и кацане от един носител, по 100-200 души на "борда". ДОРИ ТОВА Е НЕОСЪЩЕСТВМИМО....ама то реклама, то хвалби, то ИЗВЕСНОС!

Да ходи той на Марс, ако смее. И какви са тези изказвания: "да изпрати 1 милион души на Марс през следващите 40-100 години." Той колко години мисли, че ще живее? 100+сегашните му?

Някои хора мислят по-далече от това какво ще си сготвят за вечеря довечера.

Дано успееш Мъск....., на там е пътят за развитие на цивилизацията ни.

И след някой друг век марсианците ще прочистят Земята и ще я заселят наново.

Може да се заселят и Европа / спътниците на Юпитер , Сатурн и т.н / , след това ще има много ресурси за заселването на далечният космос

Тоя хептен е изперкал завалията

Оправихме Земята, вече всичко ни е наред. Няма замърсявания, войни, гета, убийства и т.н. Сега наред е Марс. Колко му е. Няма въздух, студеничко е, има радиацийка, ама Мъск е велик и ще се справи :)

Ти работи по оправянето на Земята. Защо чакаш някой друг да върши всичко вместо теб?

СПОРЕД МЪСК ДОГОВОРА ЗА НЕРАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ В КОСМОСА , КОЙ ГО Е НАЛОЖИЛ НА ЗЕМЛЯНИТЕ ? ....

Най-вероято марсиянците.