Коментари - Учени предсказаха шестото измиране на видовете | IT.dir.bg
назад

Учени предсказаха шестото измиране на видовете

Математици от Масачузетския технологичен институт определиха критичен праг, свързан с поглъщането на въглероден газ от световния океан.

Обратно в новината

Коментари - Учени предсказаха шестото измиране на видовете | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Добре е да не забравяме, че не всяко твърдение на учен е научно твърдение. Още повече когато някакви анонимни учени(?) казали нещо си.

Карбонов газ бе! Какъв е тоя въглероден газ? Така де, нали на окисите и двуокисите вече им се вика "оксиди" и "диоксиди" а не окиси. Интересно как ще се вика на четирокисите? Сигурно "тетраоксиди"? Или как? Пълен каламбур, алхимия, а не наука!

За перхлорати и перманганати не си ли чувал? За кислорода нема как да е от трета или четвърта валентност обаче. Озона е някво изключение

не е необходимо кислородЪТ да е от трета или четвърта валентност, за да имаш триоксид или тетраоксид, необходимо е другият елемент да е от шеста (положителна степен на окисление, е правилният изказ) или три атома от него да са свързани с 4 кислородни атома. Пероксидите са друга бира - там имаме връзка директно кислород-кислород. Озонът е от същия род (на пероксидите).

Има триоксиди (с арсен), тетраоксиди (с олово), пентаоксиди (с азот), хексаоксиди (с никел+ванадий), хептаоксиди (с хлор), октаоксиди (с кобалт+молибден+никел), нонаоксид (с йод), декаоксид (с фосфор), ...