Коментари - Това е първият практичен мазер | IT.dir.bg
назад

Това е първият практичен мазер

Учените от Имперския колеж и Университетския колеж в Лондон, създадоха мазер, който може да работи неопределено дълго при стайна температура.

Обратно в новината

Коментари - Това е първият практичен мазер | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Физика-мизика, лазери-мазери... Първите работят с фотони, а вторите с мотони. Уточнявам за невжите и те да се просветят ;)

Това с микровълновите вълни ме уби!!! :)

туй руския трол няма почивка

Ами опитват се да ви опомнят хората, защото вие евроатлантиците и любителите американската демокрация сте на принцима "Ла*но да е, американско да е - изяждам го"

Отде ви изравят бе.

Да да

Прилагаш русофилистичния опит по лапане на руски ла/на , чрез замяна на "руско" с "американско" ли?

За първи път теоретично принципът на действие на мазера се описва от Николай Басов и Александър Прохоров от Лебедевия институт по физика. а техните изследвания в тази област, Басов, Прохоров и Таунс получават Нобелова награда за физика през 1964.

объркал си се нещо. Виж как лъжеш само! Те само пият и се чудят къде да лудеят с джипките и да ловят риба в леда. Само дето са напред с години за някои и изследвания и западните вундеркинди имат да наваксват малко за някои неща. Който разбра ми схвана сарказма. Айде наздраве Евро-мевро талибани!

ако си говорим за теорията свързана с лазера и мазера малко се бъркаш. всъщност и още 1917 г от Айнщайн създава теоретичната база на "стимулираното излъчване в електромагнитния спектър" (stimulated emission of electromagnetic radiation) като част от публикацията си "On the Quantum Theory of Radiation", която в последствие Басов и Прохов използват и създават практическите устройства лазер и мазер. Всъщност на английски Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation - LAZER Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation - MAZER и на двете корена им е съкратен вариант на описаното от Айнщайн като - stimulated emission of electromagnetic radiation

Говориш за онзи Айнщайн....който получава Нобелова на 9-тия бис за "Фотоелектричния ефект"....който е чуждо откритие?

не! говоря за Айнщайн който 1921 получава Нобелова награда за написване на теоретичната база на фотоелектричният ефект открит от Хайнрих Херц през 1887. същият Айнщайн който живее още 34 години след получаването на наградата и по същата причина по която Хокинг няма Нобелова награда и той не получава, макар още приживе да е признат за най-значимият физик на времето си. оня Айнщайн с 9тия бис не го знам кой е

Чел-недочел, разбрал-недоразбрал! За такива като тебе Стивън Хокингс е казал: "Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание".

Да да

Че тоя Таунс голям руснак бе? Че и направил първия мазер

Ей, работят тези руснаци, не се шегуват. Всичко ново идва от тях.

Туй Лондон викаш в Русия се намира...

Новичок уж е там. ;)

Щом не е безаналогово оръжие, не ми го Фали.