Коментари - Водородът може да се превръща в метал | IT.dir.bg
назад

Водородът може да се превръща в метал

Учени от САЩ са успели да компресират водород до такава степен, че да го превърнат в метал, създавайки нов клас материали.

Обратно в новината

Коментари - Водородът може да се превръща в метал | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а, бе, то и от олово злато се получава...ама на каква цена и за какви количества?

Щеше да е проблем, ако не можеше да се пренаредят атомите според молекулата, която искаме да получим. Нанотехнология. Тези са толкова "учени", колкото и онези, които навремето са обяснявали как и защо, земята била плоска.

През това време руските учени от Масковския университет по алкохолите са успели да откраднат, стопят и изпият на екс проба от металния водород. В момента си допиват с каквото набарат и целуват портрета на дучето Путя

Никой не споменава цената.

Това е добро начало и си заслужава разработката, а и инвестициите дадени за нея. Някои от вас знае ли, нещо по въпроса за технология, която превръща радиоактивните метали и отпадъци в нерадиоактивни такива, и кой притежава тази технология. Тя, че съществува беше споменато мимоходом в пресата, даже искаха да я патентоват, но бързо бързо се покри от обществото и научните кръгове. Ако някой знае, нещо повече по този въпрос не е зле да напише някой ред по него.....

Ако е само до това да се стигне до електропроводимост, защо трябва да се нарича ''метал''? Водорода е неметал и това ''метално състояние'' да се слага в кавички!

Водорода е праотеца на всички други химични елементи, превръщани в по-тежки при горенето им в звездите! Щом с висока температура и много енергия може водорода се превръща в други химични елементи, то защо при огромно компресиране/налягане (което отново е вид преобразуване на енергия) да не може водорода да се сдобие с други (метални) свойства! В крайна сметка квалификацията на елементите като метал не е до цвета или тежестта, а до свойствата му (физични и химични).

Водородът е в първа група в Менделеевата таблица. И в седма. И има защо.

Ай таз година полу проводници...догодина цели проводници.

Няма такова нещо като "метално състояние", вярно че тука съвсем са откачили. Нищо чудно предвид троловете цикллещи ежедневно тук dp, дада и онзи спиритус, на който някаква годес реа му ги говори.

До PDoynov. Не бе русофилче нещастно, Русия е спасила света не се притеснявай, не са омразните ти ФАЩ. Толкова сте жалки и смешни русосифилистиците, кога ще опразните света от присъствието си. Добре, че в русофилски настроените държави има отрицателен прираст.

Да беше попрочел...

Ех, хораааа... Защо продължават да държат на издръжка некадърните драскачи из хартиените и електронните медии?!? Американците били компресирали водород до метално състояние... :D Някой да вземе да каже на тия балами, че това се прави от мноооого, много отдавна, при това в бившия Съветски съюз също е правено, но и не само там. Това, че е гръмнало из всички медии в България, че го направили американците не значи, че те са го направили първи. За справка потърсете малко специализирана литература (каквато съм чел преди 15-17 години, докато учех в техникума) за свръхпроводимостта, за да се убедите, че пишете простотии, без да се сърдите. ;) Американците още малко ще спасят и света, а? ;) Ето на - преди 81 години е създадена теорията за свръхпроводимостта на металния водород. С такъв (метален водород) постоянно се експериментира от едно 50 години, а сега ни обясняват, че можело да се ползва този метал при стайна температура като свръх проводник. Ама можело - това е ключовата фраза. Значи не се използва, дори в експеримент. :D И в какво е тогава новината? Има и друга новина, за която четем в една малка книжка за полимерите от далечната 1980 г. на Стойко Факиров, че химиците теоретично са доказалил, че може да се създадат свръхпроводници при стайна температура от полимери имитирайки електронната двойка, образуваща се под критичната температура за даден материал (предимно неметал, металите имат много по-ниски критични температури ;) ). И това сигур' е новина, може да ме хванат да ѝм напиша една издържана в научна и публицистична страни статия, да изкарам едни двайсе' лева... :D

Това че си тъп не е проблем на новината, а лично твой. Инак в новината си пише: Постижението на специалистите от Харвардския университет се явява ПЪРВОТО потвърждение на теорията, предложена през 1935 г. от физиците Хилард Бел Хънтингтън и Юджин Уигнър, според която водородът - газ в естественото си състояние, може да премине в метално състояние под въздействието на екстремен натиск. Та може навсякъде да са правили опити, но очевадно без успех. Та е добре тъпаците като тебе да се научите да четете и осмисляте новините.

Каквото и да измислят американците, в СССР са го открили още в 30те години на миналия век! ТОЧКА!!!! Плюс това всичко руско е без-АНАЛОГОВО! Край на съобщението!

Хахахаха, и на теб руснак ти е бъркал в г*за с кожена пръчка. За това все за тях говориш с такова умиление

Е те са ли го пробвали още на стайна температура?

Ех, защо не направят вафли от него, че да си хапвам когато имам нужда от свръх-проводимост.

Ха! Добро утро, Пенке, варим боб! Че той водородът си е метал. Това отдавна го знаем. Вземи един живачен термометър, счупи го и гледай как живакът (също метал) се изпарява - става газ, като водорода. Вземи същия живак, иди в Оймякон (отскоро рекламиран като най-студеното населено място на Земята, в Република Саха в Русия), и ще го видиш как е станал като олово. Така и с водорода, само че не се втвърдява пусто. "Няколко екипа се съревновават в разработването на метален водород заради потенциала му на свръхпроводник." Бас ловя, че сред тези екипи няма българи?!? Нали все се бием по гърдите като бай Ганьо "Булгар! Булгар!" и през ден четем "Българин изобретил това", "Българин открил онова". А нека видим българин да направи твърд водород, а? Тогава и аз ще го призная за велик!

Не разбирам защо се имаш за толкова велик, че някой да търси твоето признание. Още един пропаднал наркоман...

Къде пък видя че се мисля за толкова велик??? Чудна работа!

Не сте изцяло прав. Водородът отдавна е втвърден при много низки температури и нормално налягане. Но това е лед, не е металната му форма. Ето аз отворих една интерактивна таблица и виждам melting point 14,01 K. В градус Келвин. Напълно постижимо. Виж за хелия е написано 0 К. Практически не замръзва.

Ами аз не го отричам. Така е. Може би неясно се изразявам? Всъщност, нищо ново не се казва тук, теоретично съществуването на метален водород е предсказано отдавна, не би трябвало да има нито изненади, нито драми да го направят в метална форма. Лошото е само, че е ужасно трудно и досега има доста твърдения че са постигнали успех (пак повтарям, не бих се учудил и някой българин да се намери сред претендентите), но наистина, за съжаление, засега все още сме далеч от практическото му приложение. Така че да, аморфния и металния водород са различни, но поне отдавна се знае че водородът може да има и метална форма. Това вълнува главно астрофизиците, които вярват (почти религиозно чувство, а?) че в някои планети ядрото им е от метален водород.

Това, което знаеш го знаят всички, да. Сега прочети статията и научи смисъла на думата "знам".

И пернишкият винкел, досущ като живака в термометъра, се изпарява, когато се счупи достатъчно силно.

"Металният водород може да функционира като свръхпроводник при стайна температура, предава Ройтерс"...:Малко по натам в статията -" Остава въпросът дали компресираният водород може да запази металните си свойства при стайна температура, което би го превърнало в идеалния свръхпроводник. " А сега де? Каква стАна???

Този тип "учени" чакат следващата серия на Холивудската сапунка за да обявят точно каква фантазия са имали предвид :) От век мечтата е все една - свръхпроводници. Никаква фантазия обаче, само това си напяват и толкова. Побъркаха се от скука! А дали има смисъл и почва у нас :) Кой да ти каже :)

Е ясно е за какво говорят де, явно чуденето е как да го запазят при стайна температура твърд без да е компресиран с диаманти и прочие, т.е. да стане практически използваем.

Не знам какво се опитват да си приписват като откритие но това състояние на водорода го пише в Библията в главите преди потопа. Тези учени сега само са потвърдили опитно, че е истина. Слушал съм го от професори и доктори на науките от различни специалности (които дефинираха теорията за разумния дизайн и са привърженици на креационизма) още преди 18-20 години. Има филмирани техни лекции изнасяни по цял свят, където тази теория е споделена на стотици хиляди и милиони студенти от целия свят. Потърсете стари архиви в you-tube на английски език на креационисти и сами ще видите преди колко време и колко много пъти това твърдение е публично изнасяно пред научната общественост.

Теорията за интелигентния дизайн към днешна дата е окачествена като ненаучна, или псевдонаучна. То имаше и друга подобна теория, за така наречения "Научен комунизъм", която също се оказа ненаучна. Мога да поспоря защото съм запознат с фактите, гледал съм и филми. Знам, че много учени са привърженици на тази идея. Е, какво да се прави, не всеки е съвършен. Всички учени са правили глупости покрай сериозните си открития. И Нютон, и Волта, и Айнщайн дори. Какво като са учени, да не са богове та да не правят грешки?

Ба, от както ПАРИТЕ определят "научността"... е, то няма наука вече цял век :( Само такива кьор-фишеци, хляб за журналята - човешки прасета, свърхпроводници, коли на въздух... па накрая пак се връщат на смяна цвета на телефона и до там ХАХаххаа

Библията преди папируса, хартията и мастилото ли е написана?

Само не разбирам за какво се пениш?! Едно е "да твърдиш", друго е "да успееш". Айде сега прочети пак статията какво са успели учените, а след това твоя коментар, както са твърдяли някои някога си!

Водородът е лек метал. Аз харесвам HEAVY METAL.

Аз не харесвам heavy metal (имам си бормашина да си я пусна ако ми потрябва :D :D ) но харесах поста ти. Шеговит пост различен от масата стандартните сеещи негативизъм излияния на армията орки от тролефермата на кремълския Саурон.

Това нещо бе постигнато в ссср преди повече 40 год. Все едно чета съобщението от тогава.

Ама кой и къде по-точно не се сещаш, нали?

То СССР прати космонавти и на края на вселената преди 50 г., все едно чета редовете оттогава на един роман на руски фантаст, ама не се сещам в кой. Така че квото и сега да се направи вече отдавна е било "постигнато" в СССР

Самият ссср се оказа фантастична държава, и като изгледаха филма, преминаха окончателните надписи и остана само в спомените.

Според мен, не сте превели добре статията....

Въздух работа - типично по американски!

Точно така! Но очевидно този "въздух" се харесва на всички. Всички които имигрират отиват да дишат в САЩ - нещо не им харесва въздуха в съвеЦка Русия!? И на другарката Курвелия Нинова синът диша този въздух, к сожалению...

Супер яко! Сега може да правят рамки за телефони.