Коментари - Китайското правителство не иска Windows 8 | IT.dir.bg
назад

Китайското правителство не иска Windows 8

Китайското правителство съобщи днес, че ще избягва да купува компютърно оборудване, работещо с Windows 8.

Обратно в новината

Коментари - Китайското правителство не иска Windows 8 | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ае спрете да хвалите тая простотия Линукс и останалите и издънки. Говорим за ОС за средностатистическия юзър. ОС която е удобна и разбираема за хората. Потребвал им е тъпанарския Линукс. Тази ОС не е за всеки. Отдавна работя с Unix и знам предимствата му. За нормалния човек, обаче, "бозата" си остава най-доброто.

И аз така мислех, но после сам опитах - върху себе си, върху възрастните си родители, върху всичките си клиенти. И се оказа, че "нормалният човек" му е абсолютно едно и също - дали Vista, Win7, Win8, XP, Ubuntu. Стига да работи, да има кой да му го инсталира и поправя, да му дава достъп до неговите програми. Еднакво добри са всички ОС.

Абсолютно, колега, точно в 10-ката.

Че кой иска

Всички държави спонсорират някакъв проект с отворен код, най-вече операционна система. Обаче само България както винаги е назад и нищо не спонсорира/развива. Ама какво чудно има, като образованието в България е стигнало абсолютни низини.

Не е проблем с образованието. Образованието иска и има нужда от Линукс, даже много. Обаче има един кръг от ИТ фирми в България, президентите на които са родени от правилните майки и има едно насищане със заместник министри, също от правилни майки, те и членове и председатели на всяка тръжна комисия, които не са заинтересувани, деликатно казано, от намаление на цената на системните и приложните продукти.

SteamOS е Debian-Linux базирана операционна система, която в момента се разработва от Valve Corporation. Предназначена е да бъде ОС за геймърските конзоли "Steam Machine". На 13-ти декември 2013 е била пусната първа версия, заедно с бета тестинг за крайните потребители на "Steam Machine". SteamOS е предназначена предимно за играене на видео игри. ОС-а е отворен код, което позволява на всеки да надгражда или да адаптира кода. По време на Линукс конференцията през 2013 година, съоснователя и изпълнителен директор на Валв корпорация заяви, че според него "Linux и отворения код са бъдещето на игрите", продължавайки с това, че компанията подпомага разработчици на игри, които искат да създават игри, съвместими с Линукс.

Съоснователя и изпълнителен директор на Valve Corp. е Гейб Нюел.

Играчите също така ще могат да стриймват игри от Windows и OS X през Steam към Steam Machines, което ще им дава достъп до игри, които са достъпни само за двата ОС-а.

Много отдавана са си го написали китайците, имат си дериват на Linux, RedFlag. И не за първа година преминават към нея. И щом се отказват от Win 8, това не е началото, това е краят на процеса на преход към отворена ОС. Поздравления !

Колега, с дълбоко прискърбие ти съобщавам, че това ВЕЧЕ умря. Не става само със вземане, то трябва и да се дава. За разлика от IBM, дето наляха 1млрд. USD във redhat linux, китайските тарикати оставиха red flag на диета и на гол ентусиазъм и той тамън се научи да не яде и ритна камбаната. Сигурен съм обаче, че решат ли ще го вдигнат на крака за нула време. Ама за пореден път направиха китайска работа :) . http[двоеточие][наклонена][наклонена]linux-beta[точка]slashdot[точка]org[наклонена]story[наклонена]14[наклонена]02[наклонена]17[наклонена]239223[наклонена]former-second-largest-linux-distributor-red-flag-software-has-shut-down

Да си напишат нещо по-добро тогава :)

сега е момента да излезе нов win и да е безплатен :)

Можеш да си направиш собствена ОС, която се базира на отворения код. Да, тогава може да пипаш ти и на когото разрешиш. Но не може да пипаш по съществуващите ОС-и, освен ако преди това не са ти позволили, така че не е както казваш. По твоята логика продуктите на Майкрософт трябва да са най-добрите и безпроблемни, и с най-добра поддръжка. Е, изненада, съвсем не е така. Виж броя на служители в Майкрософт, повечето са писачи на код.

Не само Китайското правителство - нито едно не иска бозата Win 8 - толкова бъгава и неадекватна ОС досега от майкрософт не са имали, а това в съчетание с необходимоста от хардуерен ъпгрейд направи провала на Win 8 неизбежен ! Колко по-просто и успешно би било да се ориентира ОС към потребителите, а не към производителя на софтуера, както винаги е било при майкрософт ...

На моя AMD s939 2.2 Ghz (nForce4) с 2GB ddr400 върви по-бързо от седмицата. Бъгове засега не се забелязват. Малко е странно да се свикне с новото старт меню не се преживявa

С Classic shell това се оправя, още две-три промени и прилича на седмицата. За лаптопи и настолни машини дето са без сензорен екран този вариант е за предпочитане пред старт-екрана, дето става за таблети и смартфони - те са СЪС сензорен екран.

Ако китайците решат да инвестират парите за разработка на собствена Линукс-базирана операционна система, вместо да дадат тази сума Майкрософт, има доста голяма вероятност пазара на операционни системи да се пораздвижи. Защо? Ами защото Китай са огромен пазар, като население 1/4 от всички хора на света. Производители на драйвери ще бъдат принудени на пооправят драйверите си за Линукс и всички, ползващи Линукс, ще могат да се радват на по-добри драйвери. Освен това ако една операционна система бъде направена специално да се ползва от компюрътно некомпетентни хора (каквито са голяма част от работещите из държавния сектор), то Линукс ще се превърне в една по-потребителски ориентирана система. А именно това в момента е най-големият проблем на Линукс - че трябва да разбираш доста от компютри, за да можеш да се справиш с проблемите, които изникват от време на време. И на последно място - Майкрософт могат да се усетят, че 200-300 долара за операционна система е безумна цена за домашно ПС.

Мита, че трябва да разбираш от линукс, за да го изпозуваш е от преди 10 години, сега има много дистрибуции които са потребителски ориентирани

Като най-потребителската - Slackware. Иначе да, Ubuntu е доста успешна. Android също.

Да, ако искаш да ровиш в нета само!

И Дачия върви и е евтина за поддръжка ама БМВ е по-добро, нали? Та не ми обямнявайте за Линукс, че бил по-добър. Просто сте смешни. Драйвъри, търсене, мъка и накрая топки. Аз съм юзър и си изкарвам парите пред компа а не съм безделник та да имам време да тествам дали ще работи или не. Смешници

Смешника явно си ти. Личи си най-вече от стила ти на писане. Каквито и глупости да пишеш обаче, това няма да спре развитието на отворения код. Недей да безделничиш по Интернет и лееш безпочвена омраза. Линукс е много напред и няма нищо общо с логореята, която си сътворил.

Кой знае колко милиона компа трябва да подменят? За техните мащаби такава подмяна сигурно струва много пари.Като знам в нашите държавни институции на какви реликви работят, там сигурно не е много по-различно.Вярно е че те произвеждат компютрите, ама едно е да ги продаваш, друго да плащаш за тях.

колко ли платени хакерчета на Майкософт постват тука.

:)))) нали? за всяка тема си има дежурни, платени хейтъри, само чакат да се появи нещо в тяхната област...не ставай смешен.

На китайците почна да им писва от американските простотии.

То на всички ни почна да ни писва от амеркианските глупости.

Отворения код е много ценно нещо. Отворения код дава възможности на много хора по света. Поддържайте всячески отворения код, за да имате свобода от корпорациите, че иначе горко ви. Това, което днес представлява Интернет, не би могло да се случи без отворения код.

Дами и господа, Китай е толкова напред от България, че никога няма да го разберете. Отдавна Китай имат собствени процесори, базирани върху риск архитектурата. Отдавна имат най-бързия в света суперкомпютър, който работи с китайски процесори. Отдавна си използват техните процесори в правителството, военните и прочие. Имат и космическа програма, имат и всякаква индустрия, която е изцяло китайска и изнася за цял свят. Китай са единствената държава в света, която средно вдига БВП-то с по10% на година за последните 25 години. Най-бързия влак в света също е изцяло китайски. В близките няколко години се очаква Китай да станат номер 1 икономика в света, а по покупателна способност отдавна са задминали всички. Германия още преди повече от десетилетие минаха изцяло на Сусе и зарязаха Уиндоуса. НАСА винаги са работили на Редхат. Е, ама вие сериозно ли смятате, че Китай нямат или са неспособни да си направят собствена ОС? Китай имат и специалистите, имат и образованието, имат и индустрията, имат и пазарите. И само като си представите, че България също можеше да има собствена компютърна индустрия, ако не се населяваше от простовати хора.

Може да не са най-добрите, но са независими и се развиват постоянно. Напредват. Да му мислят зависимите, които залязват.

Brei, goliami kapatciteti imalo vav BG

Напред и в ляво са Китай. Най бързият компютър се намира в китай, но е с процесори Intel. Най-бързият влак се намира в Япония. В китай имат най-дълго трасе за скоростни влакове. А Влаковете отново не са тяхна разработка. Няма да продължавам, че нямам много време. Основното е, че Китай напредва икономически, но не е това което я изкарвате.

А доматите ги ядем с колците... Най-бързия влак в света е китайския "Harmony CRH 380A", изцяло разработен от китайската научна общност и индустрия, дори по телевизията даваха за цялостното му изграждане преди години. Свободен си да прочетеш по въпроса. Най-бързият суперкомпютър в света се казва "Tianhe-2", разработен е от 1300 китайски учени и инженери. Спонсориран е по програма "863 High Technology Program" на китайското правителство, правителството на Guangdong провинция, правителството на Guangdzhou city. Front-end системата се състои от 4096 Galaxy FT-1500 процесора, производни на SPARC, разработени и изработени от NUDT. Всеки FT-1500 е 1.8Ghz и има 16 ядра. Свързването между компютрите се осъществява посредством "TH Express-2", разработено от NUDT, използва "fat tree" топология със 16 комутатора, всеки с по 576 порта. ОС-а е Kylin Linux, разработен от NUDT. NUDT - "China's National University of Defense Technology" И да, Китай също така има и най-дългото високоскоростно влаково трасе. И да, по-добре не продължавай, че много ще се изложиш.

XP е доста стара програма.Повечето от китайските производителите на хардуер отдавна не правят драйвери за нея.Никога не съм разбирал българите- на 13-15 годишен автомобил дето струва хиляди казват стар модел.Операционна система на същата възраст която струва 150 лева нова и оригинална им е екстра,дори скъпа.. Та всеки следващ уиндоус е пъти по-добър от XP.И като скорост и като сигурност и като възможности да работи пълноценно със другите програми.А китайците най-вероятно забранявайки програмата на MS ще излязат с някое менте-некачествено копие на същата.Или просто линукс на китайски.

Повечето потребители нямат познанията, за да разберат разликите между XP и 7, 8. А Китай залагат на собствени разработки много отдавна и във всички сектори, така че не са за подценяване. Нямат никакъв проблем, а и най-вероятно отдавна са го направили, да се сдобият с кода на Уиндоус или да му направят обратно инжинерство. Освен това има и Линукс/Уникс, а от там могат да черпят доста инфо.

В момента в който почнат да пускат най-новите игри за Линукс - Майкрософт ще остане само с корпоративните клиенти. Повечето играчи използват Уиндоус само заради игрите. А ако Адобе се навият да пуснат и своите продукти за Линукс ... съвсем. А на обикновенния домашен потребител дето сърфира в нета, зяпа филми и редактира документи - е, Убунту и Минт набират скорост.

Това е факт. Повечето потребители използват Уиндоус заради леснотата, тоест цъкаш два бутона, и заради софтуера. По принцип Уиндоус има доста екстри, особено от сървърна гледна точка, поддържа доста неща. Не е за подценяване, а и навика на потребителите също.

Линукс-боклук в който всеки рови...не, мерси!

Това не е точно така. Защо не пробваш и ти да поровиш? Създаваш някакъв код, изпращаш го, и ако го одобрят, ще го мерджнът в останалия. Колко хора смяташ работят по Уиндоус, двама-трима?

Нали Стийм ОС на Валве е точно Линукс базирана ОС за игри.

Това е само началото и е проект от 2013-та година. Има бета версия. Иначе Стийм бачка и под Линукс, като има и игри за Линукс. Някои от заглавията на Валв са безплатни за Линукския Стийм.

От доста години чакам да видя как Линукс ще измести Windows...:) Сигурно, ама друг път! Като е толкова добър защо не му се получава?

Ти имаш ли някакви познания изобщо по темата? Какво значи "като е толкова добър"? И какви са ти очакванията изобщо?

Евала на тия пичове китайците! Много отдавна някоя държава трябваше официално да забрани тази боза виндовс. Никоя държавна администрация не трябва да бъде принуждавана да ползва такива софтуерни недоразумения, само защото местното M$ е бутнало рушвети на крадливите правителства.

точно така! даааа! бедните аматьори, феновете на мъртвият windows много ги боли от истината и сега ще нацъкат минусчетата! ахахахахаха!!!:-))))

Win 7 Pro е супер надежден и пъти по-добър от ХР. Не ти трябва виртуална машина за Step 7 и няма значение колко ъпдейти му инсталираш- все си работи бързо и за 3 години не ми е забил въобще. Даже не знам Ctr Alt Del дали работят на него. Доволен съм и няма да го сменя скоро с 8. Имам и таблет с Андроид 4.2.2 но да го сравнявам със 7 на лаптопа е просто смешно. Може защото е китайски Prestigio да е куц ама надали.

на жената сложих win 7 ultimate, заради някакъв тъп счетоводен бг софтуер - стил. за мак няма, за съжаление. няма друго такова аки, като win 7... win 8 може и да е е по-голямо аки, но никога няма да разбера дали е така...

Вземи си пишеща машина и един калкулатор...ще ти свършат работа

А? Че нали МакОС е върха на сладоледа? Що няма и там някакви работи?...

И какво, ще направят реплика на Виндовс ли? След месец-два ще се молят на чичо Уйли да им продаде лицензи.

А ти си мислиш, че не могат ли? Или че няма алтернативи? Погледнато реално виндовс е недъгава алтернатива на читавите ОС. Щом Байду могат да направят, могат и още много.

Точно това, че китайците отказват новия Уиндоус е огромен шамар за Майкрософт и сериозно ще им обърка сметките (финансовите). Не си мисли, че Уиндоус ще го бъде до края на света. И IBM бяха номер едно десетилетия, ама такива като тебе дори не са и чували за тази компания, въпреки че все още държи сума ти пазар и патенти.

Всички да направят като китайците!Браво на тях!

на жълтите не им се дават пари за нови компютри...кой знае колко машини трябва да сменят...

ЖЪЛТИТЕ приятелю, са направили и компютърът от който ти сега пишеш.

Така е, не споря...ама какво общо има...

Като нямате пари за читав хардуер, ползвайте си ХР! Да сложиш ХР на нова машина е все едно да караш Ferrari с газова уредба!

Що да храня ферари като смарт ми върши същата работа ?

Най-добре едно магаре яхни, същата работа върши!

Аз съм с Lenovo Core i5, 4GB Ram. Беше с оригинален Windows 8.1 - супер бавен и забива на всеки половин час. Разкарах го и сложих 7 - същата работа. Накрая му тряснах едно пиратско XP от торентите и върви като пушка, дори без да ползва целия RAM. В пъти по-добре от боклуците 7 и 8. Този оригинален лиценз на 8 дето ми го пробутаха могат да си го заврат на м..а си у п..а.

Интел няма видеодрайвери за ХР за вграденото видео на новите процесори. Може да стане с външна видеокарта, но с вградена задължително трябва Win7 поне

Коко, то само с хардуер не става, дрябва и задклавиатурно устройство!

Обади моля те - с какво новия уиндоус е по-добър примерно от Xp-то ? Говорим за БИЗНЕС приложенията.

Време е за отпор и приземяване на Майкрософт, ако не знаете новите лицензи ще са абонаменти... един вид ще си плащаш всяка година (не еднократно) за ползването на Windows или Office, и то не малка цена. Китай готви освен ОС и нова мрежа, защото Американската алчност няма граници и е предложено да се плаща допълнителна такса за всеки сайт...

Абе хора, като ви чета коментарите, имам чувството, че 90% от вас не са виждали W8.1, камо ли да са работили с него...

муахахаххахаха!!!:-)))) айде, аматьорчета. нали знаете, че преди 3-4 години, в офисите на Гугъл Windows беше заменен с OS X? всички офис компютри бяха сменени с макове!:-)))) това е оценката на ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ. Windows с неговите вируси, безкрайни не е подходящ за АКТИВНО РАБОТЕЩИ потребители... пръц!:-)

На вас, селяните, не ви трябват компютри!

Чета мрънканията на на пишещите преди мен и се чудя дали тези хора наистина работят на компютър или само го гледат като извънземно. Как можеш да кажеш, че Windows XP, операционна система на 12 години, е страхотна???!!!... Явно никой от тях не се е опитвал да подкара съвременен компютър с Windows XP. Тази операционна система е много стара, има доста проблеми и не може ефективно да управлява нов хардуер. Преди около седмица инсталирах лаптоп на 6 години и му сложих Windows 8.1. Трябва да знаете, че машинката просто лети. Работи по-добре от Windows XP. Собственика му дори не можеше да повярва колко добре работи компютъра му. А той мислеше да го изхвърля. Ако желаете да разберете какво е мнението ми написано по-дълго и предназначено за такива мрънкачи като вас можете да прочетете на този адрес http://blog.mihaylov.bg/?p=135

Какви 12 години бе човек. Кой кара само на XP дето е от 2001, без SP? Service Pack 2 излезе 2004г. Service Pack 3 излезе 2008 година. Едва на 6 (шест) години е XP SP3. От 2008 до 2014 колко са? Защото всички потребители които са с win XP са със SP3. Почти всички са с Win XP SP3, никой няма само на XP без Service Pack.

На 6 годишен компютър който вероятно е бил машина среден клас като нов да върви 8.1 та да лети пред XP е смехория. Ако има пък и по малко то 1000 точки на Passmark то значи си на наркотици бил при теста. XP го ползвам на значително мощен компютър като виртуална машина с разпределно само едно ядро за него и само 1gb рам и върви по бързо от същия с основна система 8.1

Не е смехория, факт е. И аз имах подобен случай - ХР-то със SP3 - ужас, бави - зарежда супер дълго, сложих му 8.1 - съвсем различна работа, направо литна. Вземи пробвай с реална машина и ще се убедиш. И излез от света на виртуалките, че са те поомаяли яко. :) Така де - дрогирали са те.

Не е смехория, факт е. И аз имах подобен случай - ХР-то със SP3 - ужас, бави - зарежда супер дълго, сложих му 8.1 - съвсем различна работа, направо литна. Вземи пробвай с реална машина и ще се убедиш. И излез от света на виртуалките, че са те поомаяли яко. :) Така де - дрогирали са те.

Току що ти посетих блога ... иди си скъсай дипломата на инжинер. Windows 7 на 515mb RAM... ще умра от смях

пипал си :) компютър, ама през найлонова опаковка :))) половин ГБ оперативна памет е минимума за 7 -ца старт. Ще тръгне много орязана откъм ефекти и ще крета, ама ще подкара. Хихи, да си бил скъсал човека дипломата, що не идеш ти да си я изкараш - ама истинска - некупена, че като я защитиш я скъсай и тогава давай акъли на другите.

Върви, стига да го ползваш да си гледаш фейса и да отваряш разни бебешки апове. Като отвориш един два ексела по 15-20 мб и забива, изтрива ти файловете и става фактически неизползваем. Няма по голям боклук от 8, няма.

;) мс офис забива и при 6мб файлове. И то не само Ексела. А аутлук и ие не дават да изтриеш нищо свалено, преди да убиеш процесите. Боза от всякъде

"просто лети". Винаги, всяка версия на Win, веднага след като я сложиш, наистина "просто лети", така е. Ама като сложиш някакви програми, нали това е смисълът, като мине 1 година и гледай полет, гледай чудо.

Голям бълвоч е windows 8. С една дума боклук. В windows 8, в windows 7 и в windows виста са врадени такива връзки които правят връзка с майкрософт постоянно и винаги те знаят къде кликаш, какво правиш в интернет, пишеш и т.н. всичко се следи. И тия връзки не могат да се прекъснат, вградени са в уиндоусите от виста насам. Виждал съм ги със специални програми защитни стени. Единствено в windows xp няма такива неща които правят връзка с майкрософт когато си в интернет, и единствено с него уиндоус не могат да те следят.

Язък че дадох 389 лв за оригинален windows 7 sp1 64 бит. преди години. Предпочитам "Чист" windows, в който няма тия връзки за следене към майкрософт, т.е. windows XP, нищо че е много податлив вече на хакери и прочие, отколкото да имам защитен от хакери уиндоус но с вградени устройства за следене и постоянно докладване на майкрософт. т.е. по добре да се изложа на риск да ме хакват хакери, но с чист уиндоус, отколкото да карам с уиндоуси които ме следи майкрософт постоянно. Затова всички версии на виста, 7 и 8 отпадат.

Никакви хакери няма. Инсталираш му само SP3, излключваш останалите ъпдейти, една добра антивирусна, един добър браузър (хром или мозила) и нямаш грижи.

Дали? Имам данни от колеги, че например windows messenger от това време прави връзки към мрежата на майкрософт и познай какво прехвърля натам. Говорим за тоя, дето си върви с ХР-то.

ANISHAR

:) спец програмки са инсталирани на комп който не е в мрежата .. а ся да ги видя как ще разберат къде кликам , а и когато компютъра не е в мрежа работи с 50 - 70 % по бързо ...

да не са луди да си вкарат троянски кон, който слуша и следи, за това става дума

Използвам от 9 години XP, бих използвам и седмицата, но 8 в сегашният му вид - никога! Когато го попроменят и направят по-човечен, можи би, а дотогова съм решил да си купя един Macbook Pro, като издаде багажът след десетина години, може би, ако все още съществуват, да се замисля за връщане към Майкрософтските продукти. Амин (;

Tarikat

Ще си купят Windows 8.1 и ще направят даунгрейд до Windows 7 SP1! Ще им излезе по-евтино отоколкото да сменат инфраструктурата и да обучат милионите държавни служители!

Единствения разумен избор!

Доста преди да излезе на пазара, се беше чуло за вин 8, че ще има модул за следене на притежателите му. Същото съм го чувал и за принтерите Хюлет Пакард.

То всичкия хардуер и софтуер си имат. На всичката коминкационна и компютърна техника, произведена в САЩ от 80-те години на 20ти век има компоненти, позволяващи на спец-службите им да слухтят - а от американците се научиха и всички други. За руснаците и строителната техника микробетон няма да коментирам :) . Та след като слагат модули в телефони, факсове и принтери какво остава да очакваме от операционните системи и софтуер в които много по-лесно може да се скрие шпионски софтуер? А хардуерно? Всеки главен командващ и/или комуникационен микрочип си има както хардуерните грешки и уязвимости, допуснати при проектиране, така също и умишлено оставени задни вратички. Мислите че ме гони параноята? Пак си помислете. Не мислете, че отворения код пък е абсолютна гаранция, но за разлика от win. е по-трудно там за бъраникане, защото повечето дето работят с него са професионалисти, но не и невъзможно. Намирал съм във прясно инсталиран Slackware - несвързан със мрежата - писъмце във папката за изпращане на поща на root потребителя, адресирано до link което най-добронамерено ги уведомява, че се е състояла инсталация на Slackware. И съм сигурен, че в условията на дистрибуцията на Патрик Волденкриг има това описано - ама кой знае в кой ъгъл е навряно - типична адвокастка педерастия - ама уведомени сте - вижте на ъгълчето на 1331-ва стр. от договора, параграф 22, алинея 56, третото изречение със ситния шрифт.... С две думи: спете спокойно, деца, големия брат се грижи за вас. :) Данните ви са на сигурно място - във сигурни ръце.

Плюем Майкрософт, Епъл, САЩ и не знам още кой. Единствената причина да седя в момента пред компютър с Windows 8.1 и Microsoft Office е в това, че ми се налага да общувам с държавната администрация (и особено с НАП). Сървърът ми е под Линукс, домашният компютър също, лаптопът ми е Mac. Но работният е какъвто го описах, защото нашата държавна администрация още от времето на един дребосък се подложи на Майкрософт. Даже се налага да използвам от време навреме и IE заради тях.

мен

"Плюем ..., Епъл, ..." , "....лаптопът ми е Mac....", ???

Какво се учудваш? Каквото повикало, такова се обадило. Човека може и да харесва продукта, но явно недолюбва отношението на компанията и феновете и. Или искаш да ни кажеш, че човека няма право на собствено мнение, а?

Хм, че Китай не са ли длъжни да купуват уиндоуса ? Няма ли закон в сащ, който да задължава всички живи организми в близката част на Галактиката да са длъжни да купуват уиндоус и да ползват продукти на епъл ? Откъде накъде някакви си потребители ще имат право да избират какво да ползват, когато си го купуват ?Това сериозно може да намали печалбите на майкрософт, а всеки, който одобрява това е терорист - и то от най-лошите - чудовищен софтуерен пират ! Накъде отива света - още малко и потребителите ще започнат да искат от американски компании като Майкрософт и епъл да произвеждат продукти, които да им вършат работа, а не такива, които са удобни на производителите ! Безобразие !

"Правителството в Пекин е най-големият купувач на компютърен софтуер в Китай и затова решенията му могат да имат значително влияние върху продажбите." === Мда, на Microsoft ще му се наложи най-после да започне да слуша потребителите си.

Абсурд - сигурен съм, че в сащ има закон, който забранява на майкрософт да слуша потребителите си - в края на краищата това ще им усложни значително дейността и ще им намали печалбите, а това според американците си е чист тероризъм ! Затова - майкрософт и епъл ще произвеждат продукти само с такива възможности, каквито производителят е преценил, че ще трябват на потребителя ! А потребителят е длъжен да купи продукта на висока цена и после да дава високи оценки на задоволство от ползването му - за да се качи борсовият индекс на американският производител и балона да продължи да се надува !

Ми той нали Путин беше там сега леко полеко ще почнат санкциите от страна на Китай към САЩ...

Абе мъдра нация са си китайците! То и аз от как си купих лаптоп с прословутия Windows 8 и ми се ще да си сменя операционната система!

Сложи си classic shell; виж как да зададеш да се зарежда десктоп вместо загубения старт-екран - дето става за таблети, но не и за компютър -; задай си асоциациите с кои програми кои файлове да се отварят; има страници в инернет за това. И горе-долу ще спре да те нерви. А - и най-важното - ако е 8, а не 8.1 - обнови го първо до 8.1 за да закърпи пропуските по сигурността и тогава направи тия неща, дето писах горе.

мен

Ужас

Дължа извинение на минусчиите - загубен е по-точно да кажа за стремежа на M$ да наложат навсякъде в продуктите си старт-екрана, даже и където не върви - като настолни машини и лаптопи, за сметка на доказан интерфейс с десктоп и старт бутон (който промениха неудачно). Старт-екрана е добър, но за таблети и смартфони - миникомпютри с екрани, които са със сензорна повърхност.

Работя в момента със Surface RT, който е с W 8 и мога да кажа , че осмицата не е хич лоша. Но за по-сериозна работа ХР разбира се е ненадминат.

Чудя се защо ли? :D Явно китайската версия на Big Brother OS е в минала в RC етап, и като бонус им идва и възможността да покажат един финансов среден пръст на любимите на всички ни M$.

Не е лошо на практика административната работа, може да се върши прекрасно и на win 98. Реално от тогава насам за да печаташ документи и пращаш майли друго не ти трябва.

За административна работа важни министерства и учреждения в много региони и цели страни, между които нека споменем Франция и Бразилия ползват свои разработки на различни дистрибуции на GNU/Linux като Mandriva, Suse Enterprice и др.. Китай също имат свои разработки като Red Flag Linux. Към предимствата за тези организации е и възможността за контрол и завишена сигурност. Това, съчетано с конкретната политическа и икономическа ситуация в момента дава възможност за масово използване на китайските собствени софтуерни разработки като Red Flag Linux в правителствения сектор, а от там - и в частния. Почти е сигурно, че такова навлизане - частично (както е във Франция, Германия, Бразилия) или за цялата администрация се очаква, но въпроса е кога - в близко или далечно бъдеще.