Microsoft обучава AI, като "изсмуквал" вода по време на суша

Развитието на ChatGPT е дошло на сурова цена за местната общност в Айова

Обратно в новината

Коментари - Microsoft обучава AI, като "изсмуквал" вода по време на суша | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи стигнах до НПО и спрях да чета Още от начало това звучеше като тъпотия. Всичко което се случва е че се взима вода минава за охлаждане и от 20 градуса да стигне до 50-60 градуса и се връща обратно. Никой не използва 80C градуса вода за охлаждане защото не е добър охладител при тази температура водата. И да водата се изпарява и се връща обратно... това компютъра да не пиле че да се "храни" с вода.

по-голяма простития не бях чел! (благодарение на гогоффф и савецките му друзя)

Водата се изпарява, но дефакто не е изхабена...Пак ще си падне някъде под формата на дъжд.

Некво си НПО казало нещо си.

Ами да си правят центровете за днни по брега на океана. Там могат да охлаждат колкото искат. И за това дори не е нужно да питат изкуствения интелект. ;)

С океанска вода няма да стане. Водата се отвежда до метални блокове директно върху компонентите за охлаждане. Металът в тези блокове не е проектиран за солена вода. Ако тръгнат първо да я обезсоляват ще им отиде повече енергия, отколкото за ChatGPT.

Да, знам че със солена вода не става, но могат да цопнат топлообменник в океана, а в топлообленика да има вода или друга течност, по-миролюбива към съответния метал.

Вече се работи от Microsoft. Тестват изграждане на data центрове в пристанища като разполагат компютрите в специални херметично затворени контейнери - и охлаждат с морска/океанска вода. Проблема е, че веднъж потопиш ли ги тези машинки, 5 години нямаш достъп за поддръжка. А за де-осоляването - там също има провиби от MIT, и може скоро цената на де-осолената вода да падне драстично. Като цяло добри новини, но се случват мигновено.

Има агрегати за дестилация и охлаждане.......и хидрогенни генератори за осигуряване на необходимото електричество....... АМА ТИЯ ПОНЕЖЕ СА АЛЧН ТАРИКАТИ МОШЕТА ТА ПО-ЕВТИНО ИМ ИЗЛИЗА....