Коментари - Москва: Не искаме повече Microsoft | IT.dir.bg
назад

Москва: Не искаме повече Microsoft

Администрацията на столицата на Русия ще замени всички продукти на Microsoft с местни алтернативи.

Обратно в новината

Коментари - Москва: Не искаме повече Microsoft | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да плащаш на престъпници(краварски) е унизително престъпление

То, ако беше "халва-боза", отдавна Китай, Япония или Южна Корея щяха да продават софтуер на света. Тая работа не става само с укази. Дори не става с пари, че и даже с много пари.. Трябват традиции, приемственост, база и много други неща.

Рашките са нооо зле. У нас с всеки договор се плащат все повече и повече пари на микро+меките. Там не са се научили как да се зема правилната комисионна или са им дали уиски не водка.

Щом една държава се нуждае от кампания, за да подменя стратегически ресурс, тази държава в днешно време е загубена. Такива мероприятия имат временен успех, много временен, след което следва разпад. Всъщност Путин беше постигнал успех за няколко години. Онова, което твърдя, се случи. Даже за да замете причините за начеващата разруха, си позволи война - посредствяен ход на долнопробен политик. Такива виреят в некачествени нации, като след комунизмъм например.

"онова което твърдиш" са ти го поръчали да го "твърдиш" още преди 3 години и от тогава все Путин ви е виновен пък Русия все е загубена защаото ти спасява задника от халифата пък ти си се продал за няколко цента да "твърдиш".

каква кампамания бре селски трол, дирниците ти снасят новина от там ти кампания казваш било, а твоето не е, така ли? Пусти бой глад и военна повинност ви трябва на платените нищо не можещи келеши.

Мани го тоя, не ги е разбрал от Козяк 16 като са му раздавали нарежданията. Казали му, че правят кампания да си защитават шпионските и бизнес интереси. Тоя недочул и си помислил, че за някаква руска кампания става дума :D

акитата на мс ги ползват само леваците...

Щели да подменят и хардуера. Към компютъра като бонус върви мини кран и кофа въглища. Очаква се усъвършенстване и въглищата ще бъдат заменени от природен газ.

Руският слон е най-големият слон!

Така е, аз съм виждал радар на който му казват слон и си е голяма работа, за разлика от писарушки които не са ходили в казарма.

Ползвам от години Касперски антивирус. В САЩ. Няма друга такава защита. Как Родина-Мать :)

Не ставаш. Колкото и да се напъваш не ставаш. Ти си от тая тролска пасмина дето по цял ден блъскате коментари тук срещу Русия, нали? Сигурно нямаш един коментар, който да не е пряко или косвено свързан с това. Така си се "интегрирал".

Което казва, е вярно. Коментарът ти е отчаян. Русия влиза в дълбока дупка на минали времена. Лилипутът се явява гробар на тази велика нация.

а за тея западни компании колко руснаци работят...

Ами да, много са. Защото в Русия имат големи перспективи ама са едни такива алчни та бягат оттам. Реалността е, че и на запад става все по-неуютно за индивида, окрупнявания и т.н., и може би нямат много за догонване спрямо Русия в това отношение - но все още са назад или поне усещането на хората е такова.

Реалността е че нищо не знаеш, а се правиш че знаеш. За теб софтуер е картинки дори и фронтенд не знаеш какво е камо ли за отзад кода който върви.

Малей, шоуто ще е пълно... Хаос... :-)

Ако искаш да имаш Национална сигурност....Не използваш краварски софтуеърни продукти! Факт!!!

Unix, C/C++, Java, SQL все писан от кравари... ...чудно, какво ли точно ще измислят комунягите, за да ги заменят с автентичен комунистически софтуер?

Ми то и ние не искаме, ама като няма кой да ни напише друг софтуер ползваме. Та ако на руснаците има кой, да се захваща за работа, че има да наваксва десетилетия опит.

Според вътрешна информация голямото забавяне е факт, защото Rostelecom имали сериозни проблеми при разработката на имейл системата. Накрая били съвсем отчаяни и се обърнали към военните. Те открили проблема и системата заработила безотказно веднага щом й добавили липсващите 16 бойни глави.

Е тогава ще им пратя мейл с твоят тролски адресат че да ти изсипят малко бойни глави върху тролската ти мишкарска кратуна.

3евзек

Здравейте, г-н агент-докладчик. Да ви дам и 5-те си адреса, за да си изпълните нормата по-бързо? Но внимавайте, защото системата изпраща ответен удар и на всеки получен имейл.

щом има водка - руснаците ще са доволни! да му мисли др.путин - какво ще прави като скоро свърши водката (при ким ли...)

Реалноста може да се откаже малко по-различна, но както винаги мужиците първо говорят после мислят.

Реалността се променя постоянно, но ти си този се прави на нещо което не е. Жалко за теб наистина, ако не се занимаваше с тролска проституция можеше и да бъдеш един ден софтуерен архитект и да се опиташ като тях да внедриш собствени разработки и да осигуряваш работни места с родно производство, а не да се кланяш на чуждите и да им плащаш огромни суми всяка година.

Да приемем следните предварителни условия: 1. Руснаците са разработили процесор със съответния набор инструкции. 2. Разработени са и са и съответните периферни устройства. 3. Производството на всички необходими компоненти е усвоено 4. Софтуер?????? Каква девелоперска среда ще използват - собствена или вече установена? Колко време ще отнеме написването на смислена ОС с функциалността на UNIX или Уиндоус Сървър? - Как ще организирано ядрото? Колко време ще отиде са написването на драйверите? Потребителски софтуер - Колко време ще отиде? Мислиш ли че ще стане всичко готово до началото на 2017г. както го заявяват руснаците? Защото използването на готов продукт - примерно Linux не значи написване на собствена ОС.

3евзек

Хич не разбираш от софтуерен пазар. Пазарът на ОС и офис пакети отдавна е разпределен, а трудът за създаването на конкурентен продукт, барабар с драйверите за целия наличен хардуер, е огромен. Вместо да хабя усилия да създавам топлата вода, мога да си я купя и с нейна помощ да разработвам нещо за новите пазари като IoT и Mobile, което носи повече пари. Освен това е напълно безсмислено всяка държава да си създава собствен базов софтуер, при положение че в софтуерната индустрия има безмерно количество други задачи за решаване.

"Пазарът на софтуер в Русия се оценя на 3 милиарда долара годишно" Г-да журналисти има думичката оценяВА а не оценя.

Както и анексиране, а не анексация!!!

ТОВА МИ НАПОМНЯ ДНИТЕ НА КОМУНИЗМА, КОГАТО ЗАПАДНИТЕ КОЛИ БЯХА ЗАМЕНЕНИ С МОСКВИЧИ И ЗАПОРОЖЦИ !

На мен ми напомняш за един по долу който също като теб разправя че навремето когато имало запорожци имало и марсоходи. Какви такива тролски тъпи до безкрайност боклуци сте не мога да разбера. Съвсем сериозно, откъде ви намират такива?

Да те светна, че ВСИЧКИ съветски автомобили бяха произвеждани по луценз на западни автомобилни фирми, моделите бяха 1:1 същите, но със съветски имена, линиите бяха западно производство, производствата се управялваха от западни специалисти. Можеш да потърсиш из нета резурс, има. Има ги всички модели, които зме чували някога. Само Запорожецът е с екстра - въздушното охлаждане с "хроле", а на оригинала е водно и няма такива странични отвори.

Поне от 10 години се появяват подобни статии за Китай, за Русия, но нищо не се случва. Големите компании са наложили стандарти които няма как да не се съобразят в новоизлезли продукти, а това също е зависимост.

"наложили стандарти" Като Пауърпойнт примерно, който е толкова "стандартен", че новата версия не отваря коректно документи от старата и обратно. "които няма как да не се съобразят" - питай държавните институции във Франция, Испания, Германия как минаха (в определени региони) на друга ОС и офисен пакет и пак виж дали "няма как".

Да, тотална трагедия и мазало е. Но успя да задуши всичко останало с годините... И сега гледай какво става като почнат новите "стандарти" да стават мазалото наложено от Гугъл.

"В момента обаче няма планове за подмяна на Windows операционната система и Office пакетите." От друга статия по темата.

Русия от време на време ми прилича на онзи герой на Пратчет: Диблър Сам Си Прерязвам Гърлото

Нямат си някой умен дребен министър да каже, че таке не може. И че това е държавна администрация - трябва да си купува софтуера на чичко Били при това на високи цени. А и институциите тип НАП да задължават всички, които комуникират с тях, да ползват микромек софтуер.

Руската администрация ще изостави американския Майкрософт за да приеме американския Линукс. Гениално

Само за уточнение, без навлизане в подробности, Линукс е европейски или по-точно създателят на ядрото е финландец.

Линус Торвалд не е американец за да бъде Линукс американски

Да бе да. И линуксът е вариация на юникса който пък е съвсем африкански или марсиански. Я спрете да се напъвате поне за очевидни глупости бе.

глупости... Линкуса се пише от хора по целият свят.

Ами те американците са хора от целия свят - намерили Светлото бъдеще! :))))))))))))))))))))))))))

След пускането и налагането на Windows 10 едва ли някой иска да остане с M$...

Напъни и пожелания без субстанция. Ще сменят да кажем windows с linux - натам са тръгнали поне. И колко повече сигурност ще им даде това. "Отворен" код който са гледали, LOL. Първо е много за да са го разгледали истински - ще има "упс" след "упс" само от това. А какво компилира компилаторът от сорса им едва ли някога истински ще узнаят (практически сигурно е, че ползват GCC). Така че напъните отгоре идват от недоинформираните феодали в Кремъл, там още не знаят, че нямат ресурса да направят това за което се напъват.

Бил Гейтс живее в постоянен страх,защото компютърът на Чък Норис може да забие всеки момент.

На Били Лайното и пет лева не давам!

Дал си и то не се знае точно колко. Цялата администрация в България е с легален софтуер от Microsoft, но на цени, които са космически и платени с нашите данъци.

Първо русите да си изяснят кой им е написал азбуката и после да решават. Аман от мутри български и руски. Дай им водка, пари и курви и за друго не ги търси. Тайгата голяма, нефт и газ бог дал, остава да плюскаме и да караме немски коли. Същата картинка е у нас. Почвам вече да се сърда защо съм роден в България.

Ние в момента пишем на руска гражданска азбука направена по поръчка на Петър Първи

в момента Касперски разработват такава система - Kaspersky OS

Повечето от вас тук са ИТ специалисти (не го обичам този израз) и не ви е проблем да минете от една на друга ОС, плюс съответните приложения. Четете две седмици, още две седмици експериментирате и след месец дори може и съвети да давате. Обаче не така стоят нещата при леля Пенка в община Х. Тя е na 55 години и едва я научихме да напише едно писмо на Word и да направи елементарна справка на Excel и вие искате още утре тази жена да "мине" на Linux и OpenOffice... Ми не става... :)

Капитане, гледай си калдата.бг

пращат ти робота нео да те научи или унищожи и готово. нема не става, нема недей.

Не знам как по-просто да ти го обясня, за това: Пич не ги чуваш джанките... Не е проблем в леля ти Пенка. Всъщност този тип потребители 55+, по собствен опит, най-лесно сменят ОС. Просто на тях им е еднакво трудно и Windows и с алтернативите ;) Въпросът е какви са тези "съвецки" алтернативи, за които се говори в статията. Може пък руснаците да ни изненадат :D ама надали

Диблър, виж какво е ReactOS, изненада си е, нищо, че стъпвa на Wine :) Иначе за леля ти Пенка съм напълно съгласен, че и съм го наблюдавал тоя феномен :D

И какво е трудното да напишеш едно писмо с Атлантис наместо с Уорд?

Пенка няма работа из настройките и контрол панела - на нея ѝ трябва иконата за браузъра да е на десктопа и като цъкне на някой аудио/видео файл да се отвори в правилния плейър. От там нататък всичко е ясно. На Пенка не ѝ трябва офис пакет. Гугъл, Майкрософт и още 4-5 големи фирми предлагат клауд решение. Там "уърд-а" е с 5 бутона за форматиране и всичко е ясно и лесно. А за да пратиш документ на някого дори не трябва да атачваш към мейл - пращаш линк и всичко работи...

Програмата за замяна на Microsoft с LInux стартира доста отдавна и беше извършена доста работа. Подготвени са няколко различни версии Linux (потърсете на Wiki за "Категория:Российские дистрибутивы Linux") Например GosLinux е на база на CentOS 6.4 (Rd Hat) и е 37 пъти по-евтина за ползване от Microsoft, до края на годината се предвижда да обхване 50% от държавните компютри.

И при нас трябва така да стане. Не може администрацията на една държава да зависи от чуждестранна компания и то основно от 1, която на всичкото отгоре не прави специфична поддръжка за българският пазар. Франция, а дори Самите САЩ ползват Линукс, който е отворена ОС и може винаги да се поддържа ако се закъса с нещата.

със старият не поддържан софтуер на Майкрософт могат да си карат още 100 г. Във военното министерство на САЩ още карат с флекси дискетите от 5,25 инча. Нищо, че половината от вас не знаят какво представлява това чудо и как се чете.

В грешка си... Майкрософт продължават да поддържат Win XP във военния сектор на САЩ, дори го заявиха официално.

дискетите, за които ти говоря се ползваха доста преди XP, а не с него. Не знам дали си виждал въобще първите версии на уиндоус, които се стартираха под ДОС.

в нас имахме цяла кутия 8 инчови

Сергей Брин е евреин!

ще получиш удар от нерви. Какъвто и да е, е роден в Москва и първите си 6 г. от най важните 7 , изкарва в обстановката на руската столица.

И ще си му останат последниге години прекарани там. Да не е луд да се варне. Той избягал от там за да стане човещ бре.

Джон Атанасов не е човека измислил компа ,каквото и да са те лъгали.... Сега поне има доста инфо , информирай се и не се излагай.

Който е бил в Русия и е имал контакти с IT сектора, знае, че още през 90 - те години на миналия век руснаците имаха собствена ОС и доста приложения работещи към нея. Тогава се използваха и тестваше тази ОС предимно в агресивни условия - Кувейт, Афганистан, Камчатка и т. н. Така, че млади ми приятели тях не ги мислете - те винаги имат резерв, а и ресурси. Неща с които доста неща се постигат.

Акъл нямат, акъл... без акъл... нищо не се постига :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

И ще си му останат последниге години прекарани там. Да не е луд да се варне. Той избягал от там за да стане човещ бре.

Вярно ли е, че новата руска търсачка ще е Goolag?

Самият Гугъл си е руски. Сергей Брин се казва човекът, който е направил алгоритъма за търсене. И майка му и баща му са били професори в Московския университет.

За един и същ Сергей Брин ли говорим? Който е казал неща като: "Русия е Нигерия, в която вали сняг. Наистина ли искате банда престъпници да контролират световните енергийни доставки?" "Дълбоко съм благодарен на родителите си, че са ме отвели в САЩ." Който след кратка екскурзия в Русия казва на баща си: "Благодаря ти, че ни отведе от Русия." Сергей Брин е от семейство на еврейски математици, напуснал Русия на 5 годишна възраст, завършил Станфорд и Мерилендския университет.

разбира се, тъй като яко ще lag -ва

Такава смяна, дори ако допуснем че е възможна - все пак не с отворен код, ами с руски, хайде де ... - ще е ужасно сътресение. Това не е да си смениш офис пакета у дома, държавната администрация работи с бази данни, които са конфигурирани по определен начин. Такава миграция ще е колосален труд с неясен резултат. Може да се стигне до срив на много услуги. Една администрация трябва да обменя огромни количества информация, за да е адекватна. Ами обучението на стотици хиляди хора, за работа с нов софтуер? Руснаците пак се изхвърлят. Само отказа от пощенските сървъри ще е страхотен трус, защото дори само една поща се записва в различни бази данни, свързва се с CRM, ERP ... Най-вероятно ще ударят греда и ще подвият опашки след като няколко служби не работят добре. Който не е внедрявал софтуер във фирма или организация, само той може да си мисли че е лесно. Персонала може дори пасивно да саботира един такъв процес.

Хубаво е, да срещнеш поне един човек, който знае за какво иде реч! Но... Руснаците, за съжаление, което не могат да направят с акъл го правят със сила. Та в този ред на мисли, те също знаят, че ако този замисъл се осъществи, дори и с частичен успех, винаги могат да се върнат към добрия стар молив и хартия. Иначе, напълно се съгласявам, че такава мащабна смяна на софтуера е мисия невъзможна.

Не разбрах, ще си напишат ли своя азбука руснаците, или ще продължават да пишат на нашата?

А коя е вашата? Доколкото е писано в българската история, Церко и Страхота са поданици на ИРИ. Азбуката, глаголица е написана за Моравия, не е ясно Великоморавия или Малка Морава, но това е достатъчно за българската история. А Климент от Македония въвежда кирилицата. Та коя е вашата? Същото и с хардуера и софтуера. Има там един Пентковски, работил в Силиконовата долина, но преди това е работил по проекта Ешалон в СССР. Сигурно и севернокорейските ракети се управляват от софтуера на Майкрософт! Стига бе смешник.

Товарищ, мы называем Silicon Valley кремниева долина. Казва се силициева долина, а за азбуката - колкото и да усукваш няма как да бъде измислена от руснак.

1.Кирил и брат му Методий не са БЪЛГАРИ. 2.Освен това те имат специални мисии в различни места по света и някои от тях учудващо съвпадат с територии на сегашна и по древна РУсия. 3. Няма обаче нито една мисия по български земи. 4. Българите не ползват тяхна азбука, но поне половината не знаят какво точно ползват и до ден днешен, което е много жалко.

Има една малка подробност. Тогава във всички тези земи се говори на един език. Български, доста различен от настоящия български. Не случайно са ходели на "мисии" и са ги приемали. Прочетете повечеко, като се правите на историк. :-) Славяни изобщо няма, траки също. Във всички "извори" са написани "булгар", никъде не споменават траки.

Ние в момента пишем на руска гражданска азбука направена по поръчка на Петър Първи

Идеална тема за тролове. Ама за разлика от практически всички изказали се тук, аз съм съвсем наясно как стоят нещата в Русия и какви са им възможностите. То стига да се погледне какво сториха с времето преди няколко години. Минаха само на лятно време и това ги съсипа, щото в Петербург се съмваше в 11 през зимата, пък и без това увеличиха часовата разлика с Европата. После се усетиха и минаха само на зимно.

Добре де... до 80-та година, когато са били само на едно време, как са били?

Подписывайтесь на наш Telegram, чтобы быть в курсе самых важных новостей. А и така ще ни улесните.

Любопитен съм: някой от изказващите се в подкрепа на "руското решение" (доколкото отказ от неподдържан поради санкции вносен софтуер може да се нарече така) ползва ли руски софтуер служебно или за кеф и кой? OpenOffice е на светлинни години от Microsoft Office, Linux/Apache/MySQL/PHP одавна са реална алтернатива на лицензираните продукти на MS, Oracle и др., но нищо от всички тях не е руско... Аз да си призная от 25 години руски продукт не съм виждал в който и да е магазин (изключвам водката)...

Гугъл е наполовина руски.

OpenOffice е перфектен за 99% от случаите. Не виждам какво точно не може OpenOffice, от която нужда има типичната държавна администрация. Така, че реално погледнато можеш да замениш всичко Microsoft-ско с open software. Иначе си прав, че това с което ще ги заменят вероятно пак ще е американско. Защото "руска дистрибуция" на Линукс не прави Линукса руски...

Какво не може OpenOffice? Да оживее, за съжаление. Нямат активни програмисти и вероятно ще го прекратят. Има LibreOffice и NeoOffice, ама не е същото. А Линукса както не е руски, така не е и американски. Такъв му е смисъла - от всички за всички.

И аз съм много любопитен, кой в България си купува лицензиран софтуер? Дори всички фирми, които са мутренски, нямат купен лицензиран софтуер. Не зная как стои въпроса с Университетите, но не съм чувал те да ползват Линукс! Значи, ти си единственият клиент в магазините. И като не се търси софтуер, то водката е алтернатива.

Държавата купува лицензи и то много. Не само за windows, но и за всички други шитни на microsoft (бази данни, апликейшън сървъри, развоен софтуер), както и за проекти и инфраструктура. Цялата екосистема е обвързнана с microsoft, така около нея процъфтяват и фирми които проектират софтуер за държавната администрация. Наскоро беше прието със закон, че държавата трябва да използва само софтуер с отворен код. Така, че на теория, всичко написано (и похарчени десетки милиони) ще бъдат изхвърлени на боклука и отново трябва да се прави всичко от нулата, но този път на Линукс. Все пак е по-добре така, отколкото да се продължава и за в бъдеще с платен софтуер. И не, проблема не е в плащането, и не софтуера в крайна сметка няма да е без пари, а е важното това, че хората работещи с държавата няма да им се изисква IE8 или MS Word за да си подадат декларацията в НАП например.

То не е за коментар, а за смях. Майкорсофт бълха го ухапала, а се оказа че руската държава е с неподдържан софтуер, тоест непълноценен.

Това е въпрос на национална сигулност, а не да се навреди на Майкрософт.

Не само Русия, а и цяла Европа. В Европа (и България от 2 месеца насам) трябва да се ползва софтуер с отворен код в държавната администрация, което означава, че и обикновения човек, който работи с държавната администрация няма нужда от това да си купи Windows за да си подаде декларацията или за да изпрати подписан документ. В момента най-лесния начин да изпратиш подписан документ е като ползваш IE. В Линукс е доста по-сложно и трудно да го направиш, за някои неща невъзможно, и не защото Линукс е лимитиран, а защото софтуера е написан целенасочено така, за да има изискване, че дори и обикновения човек да трябва да си купи Windows. За това например в Германия има страшно много Windows десктоп машини, нещо повече Linux + Mac OS е общо около 5-6%.

САЩ и Германия веднага губят 3 000 000 000 всяка година от права върху софтуер ! Не е малко загуба за Запада не е малка Печалба за Русия ! Запада продължава лудешки да реже клонът си !? Защо ? Защото така са решили тези които се събират в Давос . Миналата година там беше и Кристалина Георгиева ...отново. Защото тези от Давос канят и най-преданите си Прислужници ! Ззарова К.Г. беше набутана като кандидат за ООН . А за какво са ГЕРБ вие си знаете.

време е да осъзнаеш че си глупак не да се излагаш дори и анонимно сащ и ЕС имат ръст русия пропада с гръм и трясък в момента! сащ и ЕС икономики по $18 трилиона общо 36! русия е с $1 трилион и пада! жалки сте

бе нещо ми се чини че ръста на ес и щатите е като през 2008 година

чакай сега ти дълговете ли броиш?!?

Дооооообре! А да ги видиме рашките как ще направят сами собствена ОС, Офис пакет, мейл сървъри, уеб сървъри, особено ми е интересно да видя девелопмента на заместител на Оракъл и SAP или пък която и да е ERP система. И рушняшките тролчета - моля не започвайте с Линукс, Апачи. ОпенОфис...всичко това е измислено и направено на запад и това че някой си го ребилдва и ребрандва за собствени нужди не значи че го е създал от нулата сам. И всичко това да се случи за една година....със все девелопмент, тестове, RC-та до имплементирането му на крайния потребител....ще стане, вервайте ми, руснака го е измислил - безаналогово....

Не взимам страна, но: 1. Нали не си мислиш, че Путин го е решил днес, руснаците са започналии днес, и ще приключат утре ? 2. Русия, Китай, Германия, Израел и др. имат собствени модификации на дистрибуции на Unix/Linux и това не е от днес, нито от вчера. 3. Oracle за начало се заменя с PostgreSQL, MS Office - с някой от OpenSourse офисите, и т.н. Това го правят не само руснаците. Просто тук и сега пише за руснаците. За "собствени"-те им разработки - може би ще видим какво ще стане...

Буби, ти четеш ли какво съм написал? Заместването на Windows с Linux Не означава създаването на нова ОС. Това заместване се прави от кодини къде ли не по света с къде успешен край къде неуспешен. И да кажа - да мисля, че путя се е събудил и решил да се направи.

Se taia

по точка 3 много може да се поспори. Ентърпрайс базите данни нямат безплатен аналог.В момента екипа, който беше разработвал MySQL, се е отделил и започнал нова разработка, но и тя има да извърви много път докато стигне възможностите на Oracle и подобните му.

добре е че вече има китайски и руски линукс :)))) чакаме скоро руснаците да открият компютъра :))) то така или иначе през 2017та година руснаците няма да имат и пари за лицензи на софтуер :))) путин сложи ембарго на руснаците отвсякъде :))) храни интернет програми под зоркото ръководство на великия путлер русия намаля като популация БВП се сви от 2 на 1 трилиона $ чакаме пълния фалит през 2017та! жалки

Ето това се казва вместо да му избодеш очите да му изпишеш вежди. Русия има потенциал да реализира успешно такива проекти и това и трябва да прави. Вече имат пазарна икономика, нали така?

Ми като имат ресурс що досега не направиха барем един меил клиент? или един ДОС да беха написали сами? Само лаик който няма и хал хабер понятие от девелопмент ще го каже това - за една година да се смени всичко...Та една година няма да им стигна за изготвянето ха ОС архитектурната документация, да не говорим за девелопмент и прочеее дейности

Нямаш идея колко е просто. Един държавен монопол спокойно може и без компютри. Само до преди 18 години ВиК дружествата работеха без компютри. Пак имаше вода, пак смятаха сметки на потребителите и пак отравяха аварии. Казвам ти го като човек внедрил много ИТ системи и бази данни. Изобщо не е по-евтино и по-ефективно. Разликата е, че сега служителите са повече, а вършат по-малко работа и текат постоянно пари за софтуер всяка година.

Идва времето на изтока,със запада толкоз,не може да лежиш на стари лаври и да смучеш,идва време и да лапнеш

всички руски ИТ с които съм работил тук 'долу' са маниаци. Верно, че са избягали от русия защото не ги кефи, но и останалите там са добри. само една дума казвам: Nginx

nginx Калифорния ли?

Дори в wiki ти пише Headquarters Russia Че регистрирали бизнес и в щатите трябва само да ти показва че го могат тролки некадърник.