Коментари - Използването на смартфони променя мозъка | IT.dir.bg
назад

Използването на смартфони променя мозъка

Употребата на смартфони променя човешкия мозък и допринася за еволюцията му, сочат резултатите от швейцарско проучване.

Обратно в новината

Коментари - Използването на смартфони променя мозъка | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

убОжавам еВолюцията! Ако и вие я обУжавате, знаете ли, че шансовете след като напълните с динамит централната Софийска библиотека и я гръмнете, шансовете в следствие на което, да еволюционира и да възникне една единствена книга събрала историята на България са в пъти по-големи от възможността да се съзаде една клетка, дори и да не е жива и действаща ;)

Бла бла!!!Жените домакини от миналите два века без цифровите технологии са имали силно пластични мозъци по същата логика!Да не говорим за изпържените мозъци от дългите разговори които ни бутат напред "еволюционно" към подписване на две годишни договори !

Няма как да не забелязвате все повече млади хора и най-вече тийнове как дори като вървят по улицата не спират да ровят в телефоните си и вървят точно като зомбирани! По кафетата същата история 5 човека на масата поне 3ма си ровят постоянно телефоните и нито приемат нито предават, това ли е бъдещето? Нима толкова лесно успяха да зомбират всички? Замислете се как възпитавате децата си. Какво ли следва?

Не бе - не си разбрал. Като са седнали в кафенето те просто чатят помежду си докато са на една маса. Едно е да напсуваш някого в очите, друго е да му го напишеш със самоувереност.

На тая от снимката така й го е променил, че си е оскубала веждите по един особено неестетичен начин. Ако и на мен така ще ми го промени - благодаря, не пуша!

Абсолютна глупост! Точно обратното, прави ни тъпи и безмозъчни.

Да, към кръглата нула. Преди малко изоставих 3-ма приятели на бар, които не спряха да си гледат телефона и да се хилят за себе си, питаш нещо, да, не, добре .. кратко, такива стават всчики, двойнствен живот, виртуален, до кога не знам. Предпочитам миналото.

"активността в мозъчната кора, свързана с използването на палците и показалците, е пряко пропорционална на интензивността на употребата на смартфони." А какво ли да кажат машинописките, че и нормативи са скорост има? А радиотелеграфистите, джонгльорите и диспечерите на въздушното движение?

Всичко променя мозъка... И ползването на кранче за чешма, а не затапването на тръбата с дървен чеп... и копаенето на земеделски култури...и математиката и четенето на литературни произведения... Но ако чакаш да развиеш мозъка си в тая част, която движи палците, та от там да поумнееш - по- -добре Оди да кОпаш царевицата!!!

Откриха топлата вода. Отдавна се знае за пластичността на мозъка и че ако човек съсредоточава мислите си в определена област съответния мозъчен дял ще се развие повече (примерно занимаващите се с пиано ще започнат по-добре да свирят на този инструмент, шофиращите ще започнат да шофират по-добре, пишещите на клавиатура ще започнат да пишат по-бързо и с по-малко грешки, мисленето по проблеми във физиката увеличава шанса за някакво откритие в тази област и т.н.). Ползването на електронни устройства обаче може да има и вредни ефекти. Например може да задълбочи проблемите свързани с ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Доколко това е "disorder" е доста спорно, но много хора имат проблем да се съсредоточат по определен проект, бързо се отекчават и започват нещо друго и т.н. Установено е, че живеещите като ловци-събирачи, които са "болни" от ADHD са по-добре охранени от "здравите". Докато при отглеждащите животни и обработващи земя е обратното. Очевидно е, че хората с ADHD са по-добре приспособени към някои условия на живот. Иначе нямаше техните предци да успеят да се размножат (4% от възрастните американци са с ADHD, при децата процентът е двуцифрен, но там е спорно, защото характеристиките на ADHD съвпадат или се припокриват с това да си "дете").

Някои замърсители на въздуха може да предизвикат ADHD, особено когато мръсният въздух се диша по време на бременността или когато детето е малко.

По-голяма простотия не бях чела, СРАМ за тези псевдоучени! За съжаление мобилните телефони и смартфони могат да доведат до рак на мозъка, но на изследвания с такава насоченост няма кой да даде ход!

До скоро единствен конкурент на смартфона беше спорта, но сега трябва да се признае, че и смартфоните водят до тотална ДЕеволюция на мозъка... Макар, че резултата е по-лош от тоя при животните, значи не е деЕволюция, а чиста деградация... Иначе рекламата да върви, нека се тъпчат с пари и да живее идиокрацията :) Опа, това беше от филм, а по-важна е книгата, книга като Параграф 22 например...

Авторите на изследването косвено признават, че не ползват смарфони :-)))))

Всъщност, истината е точно противоположна на написаното. От компютрите като цяло се затъпява, защото мозъка отвиква да помни. Започвате да разчитате прекалено много на техника да помни и мисли вместо вас, което не е точно положителна еволюция на мозъка.

Pesh0

Остава да открият , че от четенето на книга се затъпява . А математиката направо заобля мозъчната кора .

А алкохола как променяяя... А в допълнение, гоненето на ситни краставички с малка виличка в плитка чиния, а? Не еволюция, революция!

Пълни тъпотии. Това "изследване" е по поръчка на производителите. Чудя се, как не са написали "задължително е да сменявате всяка година смартфона си с последния модел". Затъпяване в световен мащаб.

Подобни играчки увеличават дистанцията между хората и ангажират голяма част от вниманието им с не толкова смислени дейности. Забелязал съм че хората все повече губят способност за пълноценно общуване и нетърпимостта между тях нараства в ерата на технологиите.

Само че при използването на ГПС прави мозъка по прост, защото чувек губи реалната си способност за ориентация...

И моя кур е леко извит като тоя дето го държи "каката". искате ли да ви го покажа.Постоянно ползвам смартфон и направо главата ми ще се пукне вече от повишеното количесто мозък.

Една друга група учени пък установиха, че препиването с шльокавица е здравословно, както и пушенето на не по-малко от 5 кутии цигари на ден. Разбира се, не е редно всичко описано в предното изречение да се случва без наличието на смартфон, с които да се тренират сензорите на пръстите, когато сте изпаднали в алкохолен делириум.

А пък една от по-специалните цигари в добавка направо те прави гений :)

По-голяма глупост не бях че скоро. Дори не заслужава смислен коментар. хахах

ок стом казват чхе е така верваме и'м *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

От моя опит: Развива се умение да се извлича информация за кратко време, бързо да се правят асоциации, повишава се креативността, обаче намалява умението за дълготрайно концентриране(трябва да го науча отново с медитация)

Медитация = куку нация :)))

rado_7_6@

Аз затова ям боб чорба с лют едросмлян пипер и разучавам хитове на Шуберт, Моцарт и Вивалди. Човек трябва да има солиден компас в тея бурни технологични времена

Аз съм сигурен че променя мозъка, благодарение на микровълновото излъчване на телефона. При ежедневни и продължителни разговори мозъка се изпича като в микровълнова фурна.

Повтарянето на едни и същи движения развива определени елементи от моториката, тъй като се стимулират съответните зони в мозъчната кора, което е известно доста преди появата на смартфоните. Да се твърди обаче, че това допринася за еволюцията на мозъка е пълна глупост.

Точно така. Ако се чете внимателно се вижда, че учените говорят единствено за моториката. За "ползи" споменава само заглавието на материала. Убедена съм, че по-голямата част от разговорите и заниманията с тези устройства са безполезни, особено при тийнейджърите.

откак си купих тилифон смартфон и станах мноо умен. вече помна наизуст сички албуми на мойте любимки преди се ги забраях

Всяко нещо на този свят спомага за еволюцията /промяната/. Дали е положително или отрицателно, това е друг въпрос. Това естественно не се обсъжда в "новината".

много първична идея

Някой нещо разбра ли от статията...Браво на автора

Абе много просто -- като използваме смартфон всъщност си използваме пръстите за да пишем. То може да си използваме пръстите и за други работи, ама ги предпочитаме само като заместители, като е повреден инструмента.

О, със сигурност променя! Зависи от това колко силно ще ти го треснат в кратуната.