Коментари - Над 50 звезди може да са дом на напреднали извънземни цивилизации | IT.dir.bg
назад

Над 50 звезди може да са дом на напреднали извънземни цивилизации

Учените са търсели белези за тъй наречената сфера на Дайсън

Обратно в новината
| Редактор : Стоян Гогов

Коментари - Над 50 звезди може да са дом на напреднали извънземни цивилизации | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А може и да не са. Мноого обичам такива "новини"... :))

Това са само хипотенузи !

Не! Това са само медузи!

По-скоро това са ефектни хипотези за повече проектно финансиране. В науката сега е по-доходно да си тъп и популярен, което те прави проектен, отколкото да си умен и непопулярен. Което доста доближава науката до шоу бизнеса, за съжаление. Цивилизация от такъв енергиен ранг по 6-степенната скалата основана на класификацията на Кардашев, който ранг по тази скала е поне Тип 2 или дори по-скоро Тип 3 (ние сме от Тип 0) за да създаде сфера на Дайсън използваща енергията на една звезда система, би имала технологии с които до сега за сравнително много кратък период от време спрямо астрономическата времева скала, а именно за само от около 1 милион години , с които технологии да е завладяла цялата ни галактика. Което щяхме съответно да го разберем по много други начини. Такава е и концепцията на Мичио Каку, както и на Айзък Азимов, отразена във "Фондацията". Много по-вероятно е цивилизациите да не достигат до нива от Тип 2, Тип 3 и по-висок, просто защото се самоунищожават доста преди това. И по тази причина нямаме свръхцивилизации, не наблюдаваме ефекти от тяхната дейност и галактиката е свободна. Което е и едно от обясненията и на парадокаса на Ферми "къде са те ако ги има и защо не виждаме ефектите от тяхната дейност като свръхцивилизации".

А тези червени джуджета имат силна активност и звезден вштър. Не сте ли помисляли, че може ексцеса в инфрачервената област да е от изхвърлено вещество, орбитиращо около звездата?!

Вие на кой клон на науката работите?

Може да е туй, може да е онуй, ама може и да е трето или пето! Това не са учени, ами гледачки на кристално топче!

Физика на високите енергии, известна още като физика на елементарните частици.

да всичко това са хипотези ... например пишеш "а именно за само от около 1 милион години , с които технологии да е завладяла цялата ни галактика." това разбира се към хипотезата за технологична напредналост добавя и хипотезата че подобна раса би искала да завладява цялата галактика. Виж го по следния начин, щтраквам с пръсти и ти вече можеш да бягаш със скоростта на светлината, можеш да обикаляш света за секунда. Това означава ли че от сега до края на живота си нон-стоп ще обикаляш света като муха без глава? Надали, сигурно на 10-20 обиколка ще ти писне тотално и надали ще го направиш пак още 4-5 пъти до края на живота си. Значи въпреки, че имаш възможността сигурно ще я пробваш за 10-20 сек от живота си, а в останалите 50-60-70 години ще правиш коренно различни неща. По същия начин и с тези хипотетични свръхнапреднали раси, добре те могат да колонизират галактика за милион години ... и какво от това? Това не значи че ще го направят. А може вече да са го правили преди милиард години да им е писнало и да се занимават с нещо друго. Парадокса на Ферми също почива на хипотезата, че можем да различим ефектите от тяхната дейност. Той почива най-вече на предположението, че колкото по напреднала е една цивилизация толкова по различимо е присъствието и във Вселената. Това отново не е непременно така. Според теб мравките забелязват ли присъствието ни? Възприемат ли крака ми като нещо различно от камък със същата форма? Защо Ферми приема, че ние бихме различили тази цивилизация от естествени космически обекти. ... Всъщност всичко това са само хипотенузи! Не, всичко това са медузи ...

Така е. Разбира са че са хипотези, но доста основателно аргументирани поне от това което знаем за момента. Ресурсите на Вселената са константно зададени още от Големия взрив, а живота и то особено разумния използващ технологии, поне по това което наблюдаваме на Земята, защото нямаме друга база за сега за сравнение, се разпространява и развива експоненциално. Това е аргумента за експанзия на една технологична свръхцивилизация ако съществува такава в галактиката за около 1 милион години. Това което пишеш, по скоро би било вероятно за една стара цивилизация която обаче не е технологична и по тази причина макар и стара остава затворена. Но цивилизация със сфера на Дайсън е технологична и е невероятно да остане затворена в системата си. Поне по това което знаем за момента, а ние никога не знаем всичко.

Когато няма научни доказателства, има хипотези. Те не са лошо нещо, защото винаги ще бъде така, че не знаем всичко. И между тези хипотези има по-вероятни и по-малко вероятни. Това все пак е нещо. Малко вероятно е около някоя от тези звезди да има сфера на Дайсън и по-вероятно е такава хипотеза да е с цел медийна популярност с цел финансов дивидент. Е, това също е хипотеза.

не работим по клони, като "вие"...