17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смърт за блядовете и техните български слуги.

да използваш супер модерни апаратури поизведенни в китай и Тайван за да управляваш прашка това наистина е гениално

Човека който изстрелваше спътници с оръдие беше един от най големите математици на 20 ти век. Джералд Бул.Благодарното човечество за това че направи евтино изстрелването на спътници му се отблагодари с пет изстрела в главата. Да не сполети и тези иноватори същата участ.

Не било батут, било прашка

Без руските двигатели така ще бъде.

Дизелови или бензинови?

От нивото на ,,коментарите " тук следва извода,че по-голямата чст от 20-те % на проф.???? са минали еднопосочно през Т2.

НАСА едно време така отиде на луната с прашка, а на земята се върнаха с парашут

Рашките ще излязат прави. Тез се върнаха на прашките. Явно ще произвеждат прашките в Индия за по-евтино.

Това е стара идея. Има и много други, буквално десетки измислени способи още от преди 100 години. https://en.wikipedia.org/wiki/Non-rocket_spacelaunch Но всичко това има смисъл само ако хората сериозно се заемат с космоса. А, в момента главната ни грижа е ликвидиране на енергетиката и садене на перки и соларки. Космоса никому не е интересен.

МИ ТЕ ТАКА ХОДИХА НА ЛЕНАТА

При Лена се ходи когато е с прашки.

Америка за това е велика, защото дава възможност за изява на всеки, който иска и може, без значение дали си от Якоруда или от Бомбай. Много интересна технология, изглежда обещаваща, особено в днешно време, когато сателитите стават все по-малки.

BajMihal

Принципно да, обещаваща е, но трябва да се види лимита за изстрелване колко ще е, защото все пак материалите на земята имат някаква максимална якост. Този лост, който ще изхвърля товара е най-слабото звено в цялата верига и от неговата якост ще зависи максималния товар, който може да се изстрелва с тази технология.

Бат ви Пуря отдавна е измислил и провел изпитания с по-згоден уред, и с далеч по-амбициозна цел от мириканците. До Луната и обратно. Натам с Катапулт - на връщане с Батут. Проведоме опити с момчетата от маалата. За съжаление не уцелиха Батута.

Хайде пак, Сульо и Пульо тука дава мнение.

Руско-китайския проект се казва ПУ-СИ. Очаква се и индийско участие и проекта ще придобие видът: IN PU- SI

Дир джурналята пак са си оставили ръцете. Съседното клипче обяснява всичко: https://www.youtube.com/watch?v=TGO4LtCctTk Прашката е само първата степен - целта е бързо и евтино да се преодолеят плътните слоеве на атмосферата.

Руснаците спряхя ракетните двигатели на САЩ и сега краварите се ровят по скални рисунки да намерят някакъв чертеж от каменната ера че да отговаря на техническото им развитие

А на заден фон, един мармот увива шоколади в станиол. Други какви глупости си сънувал?

Руските слуги пак пикаете газ от мъка.

са тия глупости тук? Да не би напоследък да са отменили някои от законите на физиката? Например елементарна "първа космическа скорост", нужна за преодоляване на земното притегляне и така проектилът да стане спътник на планетата? Кви са тия смешни 8000 км/ч, когато ца целта са нужни 7.91 км/с или 28 476 км/ч ??? Има два варианта - дежурният е - тъпотията на превелия/списващия статията. Втората пак не е в полза на дир.бг - изрично е написано, че носителят НЯМА собствена двигателна система, следователно, никога няма да излезе на орбита. Що за глупости за пореден път тук???

Уважение за проверените факти, но не сте обективен. Този експеримент е бил успешен, сега имат договор и ще построят нов прототип, който освен че ще бъде по-голям и по-мощен, ще изстрелва нещото през 90 метрова цев така че е напълно възможно да достигнат нужната скорост. Да отдадем длъжното на единственото хубаво нещо на кравария, ако имаш добра идея, можеш да намериш финансиране и да я направиш. В Европа, Русия, балканите, Китай, Турция, Индия, никъде това не е възможно.

ще изгори в първите няколко километра.

Да изтсрелят Бай Дън в космоса с това мега изобретение от САЩ. Скафандър няма да му трябва. Така или иначе ще стане на кайма още на старта. Тая боклуко хвъргачка нито ще работи нито же може да качи в космоса нещо здраво. Няма такива товари които да могат да изкарат здрави в космота с тоя боклук, защото всичко ще се смачква от щентробежната сила. Всяка дамякиня знае какво става с дрехите като ги врътнеш в центрофугата на 1000 оборота, само дебилите от НАСА не знаят, защото се занимават с глупости и нямат време да си изперат парцалите

Що се трошат, направо да яхват метлата на Баба Яга

Малей, путлерастията се насра от яд

да-да, не показаха къде са робите, които ще дърпат ластика. Ха-ха Колкото Найлон Гъз стигнА Марс и Луната, толкова и тези. Важното е да се усвояват пари от едни наши хора. Очаквам следващите им пробиви да бъдат с изстрелване на орбита на каквото и да е чрез магове, вещици, жреци, левитиращи въздухари и т.н.

за оня дето разби на пух и прах руската космическа интергалактическа фирма Роскомикс и ги направи да изглеждат като бебенца ли говориш... аха... още рИват че им взеха близалките и още нищо не пускат в космоса.

вЕрно ли я разбил на пух и прах? В коя видеоидиотия (игра) го видя това. Или мокри сънища на двугънков дебил?

Днес не просто ти се е събудило обсесивно-компулсивното разстройство ами и газ пикаеш от злоба. Горките санитари дето трябва да те преобуват пак няколко пъти днес.

Аха разбрах,това сигурно е прашката на Рогозин предназначена за сащ. Слама УКРАИНЕ.

Батута батута

Това скоро няма да се случи , технически тая скорост на въртене на земята преди да изтреля "ракетата" е невъзможно поне към момента. Силата на удара от инсталацията към ту въздуха извън инсталацията ще е толкова силен , че ще троши неща на километри. То заради влаковете стрела се наложи да направят модификации на входове/изходи на всичките тунели заради гърмежите които се образуват. Иначе хубава анимация.

Батутът беше по-добра идея, но щом имат доларес за попил - ми нека доят момчетата.

Сателитите ще се изпращат на над 100 км от земната повърхност с помощта на гигантска въртяща се прашка. Значит так, товарищ Рогозин има инсайдер, блять, в НАСА! Обаче поради неточности на превода говореше за батут, а то било прашка, значит... ха-ха... Руские на всеки километър! ха-ха...

Ако беше учил поне малко, щеше да знаеш че сто километра е недостатъчна височина за стабилна орбита. Сателит на такава височина пада за денонощие обратно на Земята.

толкова години техническа революция и накрая какво.... прашка.

_stankow

Изстрелваният обект се подлага на ускорения до 10000 G в продължение на час и половина, докато се върти, за да достигне скорост 8000 km/h (2200 m/s). Какви полезни товари биха могли да издържат такова претоварване в продължение на такова време ? За сравнение - артилерийският снаряд при изстрел изпитва ускорение до 13000 G, но в продължение на 2-3 милисекунди. Електроника, оптика, радиоантени, слънчеви батерии ? Системата за управление на втората степен ? Жироскопични платформи, датчици ? Ще издържат ли ?

И аз си мислих за това и стигнах до извода, че това ще бъде оръдейна космическа система, за атакуване на далечни обекти на много ниска цена. Ще си пращат бомбички и даже кораби няма да им трябват.

"Изстрелваният обект се подлага на ускорения до 10000 G в продължение на час и половина, докато се върти, за да достигне скорост 8000 km/h (2200 m/s). Какви полезни товари биха могли да издържат такова претоварване в продължение на такова време ?" Това не е оръдие. Изстрелваният обект се ускорява в продължение на час и половина от нулата, а не се подлага на ускорение от 0 до 10000G в продължение на час и половина. North American X-15 с пилот на борда достига скорост 7,200 км/ч, при това само за няколко минути полет с ракетен ускорител, а не след плавно ускорение в продължение на 90 минути. Така че в ускорението няма нищо страшно.

Има се предвид центробежната сила, като претоварване, на което ще трябва да издържа спътника при развъртането.

2021 - Space.com/spinlaunch-first-test-flight-success Нали си спец и много търсен ижЕнер.

_stankow

Да, прав сте. Но в края на ускоряването центростремителното ускорение (не линейното) на изделието достига тези стойности - 10,000 G. Което също така пагубно действа на полезния товар. Сигурно може да се намерят някакви товари, които могат да го издържат. Засега се сещам само за кинетични елементи, поразяващи спътници. Т.е - оръжие. Евтино, много голяма маса не е нужна. Но пак електрониката на главата за самонасочване трябва да издържа тези големи претоварвания.

Нека да позная - ти си икономист, нали ? Или политолог ? А може би европеист ?

Много добър въпрос. Защо не сурови материали, вода, метали, полупроводници, все неща, от които би могло да има нужда.

верно ли е важно за тебе да си набиеш сам 30-40 плюса за да се чувстваш все едно си казал нещо важно? Само питам. Щото идват за по-малко от 2 мин тия "плюсове" а на останалите постове няма и 4 гласувания... усещаш ли как ставаш смешен с това да се оценяваш сам или не...

Да предположим, че въртящата се система е перфектно балансирана по време на въртене. Какво се случва, когато товарът се освободи и роторът във вакуумната камера стане с огромен дисбаланс, въртейки се с няколко пъти скорости на звука? Виждали ли сте пералня с тухла вътре по време на центрофуга ; ))

Вероятно в същия момент се освобождава нещо с еквивалентна маса от другия край.

Което излита като куршум с през корпуса с центробежна сила от 10000G ; )

Второто рамо на ускорителя функционира като компенсатор. То е значително по-късо и завършва с противотежест, която вероятно ще се премести съвсем малко към централната ос. Мисля, че сравнението с пералня и тухла не е съвсем подходящо поради разликата в масите. Товарът на Spinlaunch (говоря за всичкото - полезен товар, двигатели, черупка) е около 11 тона. Допускам, че изхвърлящата система вероятно тежи десетки пъти повече. По-удачно сравнение би било автомобилна гума и оловна тежинка. Преди няколко месеца Скот Манли имаше много интересен коментар на технологията. Заслужава си да се изгледа. https://www.youtube.com/watch?v=JAczd3mt3X0

И с батута на Мъск се шегуваха така, ма сега пращат 5х повече ракети в космоса и 12х повече товари.

шута рогозин се смее, но батута е готов и ще заработи

Не е "батут" - прашка.

То това си е баш батут! Пияндето рогозин ще съди американците за интелектуална кражба!

"Без ракети"... Така се получава, когато се пише съчинение по 90-секундно видеоклипче от интернет и не се прави никакъв опит за събиране на повече информация. Гогов! Титане! Разбира се, че има ракета. Нали нещо трябва да насочи и изведе товара в подходяща орбита, след като набере достатъчна първоначална скорост? SpinLaunch елиминират първата степен, но за останалото продължава да бъде необходим реактивен двигател.

НЕВЕРОЯТНО! Това ще е истински пробив в космическите изследвания! Вече всички космически апарати могат да се правят компонент по компонент на Земята, да се изтрелват в орбита и там да се сглобяват в орбита! А с ракета да се извеждат само финните компоненти!

и кой ще ги сглобява там в космоса? марсианците ли?

Китайците, както го правят и тук на земята. ха-ха...

Роботиката и ИИ са достатъчно напреднали за тази работа.