Коментари - НАСА има чип за Венера | IT.dir.bg
назад

НАСА има чип за Венера

НАСА създаде компютърен чип, който може да работи на Венера.

Обратно в новината

Коментари - НАСА има чип за Венера | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чета заглавието и си мисля: тея чипосаха земляните и вече минават на венерианците (ако така им се казва на местните аборигени де).

Руснаците имат 1000 градусов чип!!! Ко знаете вий нещастници!

Оригиналната статия е на izvestia.ru/news/643360 В нея пише че чиповете са наречени: Обработка-И6 Отиваш на гугле и търсиш Обработка-И6 и там има характеристики на уникалните чипове: рабочая температура: 60 ± 3 25 ± 10 85 ± 3 и П р и м е ч а н и я 1 Параметры IIL, IIН, IOZL, IOZН при температуре минус 60 ºС не измеряются, а гарантируются нормами при температуре (25 ± 10) ºС. Обеч путлерастите са старшини и не разбират от технически параметри. Затова може и 100 000 градусов чип да възхваляват. Между другото чипа бил на 18 нанометра и разбира се очевидно не се прави в Русия.

И аз имам такъв чип у дома. Копачката копа биткойни фрий.

"наса върви след русия" ?! тук отдавна е пълно с психопати :)))

Пусни в търсенето горе: Нови процесори за руските ракети Прочети статията, която излиза. Там има над 170 коментара. После свържи контекста на предният коментар, как виждаш ли не се справяли руснаците, в статия в която се говори реално за почти същото направено от НАСА, излизащо след това! Само че там руснаците са го правили да издържа на 1000 градуса. Да не говорим, че за ракети не им трябва свръх чип. Те не са с Windows. Американците преди година си признаха, че ядреният им арсенал се активира с флопи дискети. На такива места целите са други!

Русия е номер едно!

Оригиналната статия е на izvestia.ru/news/643360 и там дори пише ХИЛЯДИ, а не хиляда. Даже пише и кой е чипа - казва се "Обработка-И6" Хубавото е че като идеш на спецификацията там излиза че хилядите градуси са от -60 до + 85 С. Очевидно обработката е за кретени като тебе дето вярват, а и даже дават препратка към преписана журналистическа изцепка.

Когато имаше новина, че руснаците са направили процесори издържащи 1000 градуса за ядрените си ракети, мнозинството тук се смееха. Статия с има тук "Нови процесори за руските ракети". Да видим сега дали реакцията ще е същата. Не разбират, че не става дума за нормален процесор, на който скоростта е най-важното, а сигурността му. А иначе СССР са пращали много апарати на Марс, но условията там са ужасни - горещина и атмосфера от сярна киселина. Все пак накрая са успели да пращат първи снимки от пъвърхността. Описват Венера като Ада. Но пък има очевидно кислород и вода! Сярната киселина ги съдържа - H2SO4. Както и като размери и гравитация е подобна на Земята, затова я водят двойник на Земята. Заради нея я ги страх от парниковият ефект. Там от него се задържа отделяната от планетата топлина навън, а идващата от Слънцето си се поглъща. Така планетата не може да се охлажда.

"А иначе СССР са пращали много апарати на Марс..." Т.е. на Венера.

Да, грешка. Мислел съм за друго.

Никой не оспорва постиженията на Русия във връзка с изследването на Венера. Научният принос е факт, но не очаквай хората да аплодират "новите им чипове" за ядрени ракети. Вече няколко пъти повтарям да гледате клипа за отварянето на черната кутия от сваления руски самолет в Турция. За любопитните - Гугъл: "Мне стыдно за отечественную электронику! Опозорились на весь мир". Оказва се, че руската електроника наистина е надеждна, но за съжаления самите те не я използват...

... прощавайте, не в Турция, а Сирия...

Бомбардировача Су-24 е в масово производство от 1971г. Това е преди 46 години и определено не може да се нарече нова технология. Последно произвеждан 1993г. Тук са продавали стари Су-25 на Грузия за по 101 000лв. на бройка. Един час полет на Ф-22 струва толкова, като им трябват 50 часа обслужване след това, заради някакво покритие за Стелт-а, което се разваля. Иначе сигурно могат да извадят информацията въпреки това, но може да е прекалено скъпо и да не си заслужава. А в коментара си просто исках да покажа, колко пристрастни са оценки на пишещи тук! Правят го едни - добри. Правят го други - лоши.

Луната я завзехме и парцелирахме. Марс го пренаселихме , сега е ред на Венера.

Добро постижение!

Наистина постижението е добро, но... дали си заслужава в конкретния случай. Проблемът с налягането се решава просто със здрав корпус от конвенционален материал - специална стомана например, с температурата - с принудително охлаждане с течен хелий. Сещам се за историята с космическата химикалка на НАСА и простото и ефективно решение на руснаците. Освен всичко друго, беизкушеният читател, попаднал на тази новина, може да остане с впечатление, че досега на Венера електроника не е работела.

Не е работила поне 3 седмици, да. Прав е читателят. Ама ти какъвто си умничък и знаеш всички решения на всички венериански въпроси, що не направиш някой чип дето ще работи 2-3 петилетки, че да ни покажеш как става.

Може, ама простите решения са довели до работа от няколко часа. Охлаждането с хелии изисква сложна система за захранване и охлаждане при външни температури от 460 градуса. Това прави сондата излишно тежка. Защитния корпус е тежък и очевидно ненадежден в тази киселинна среда. А историята с космическата химикалка явно някой ти я е разказал глупаво. Молива разпръсква графит опасен за електронните схеми и за вдишване. Частен инвеститор, а не НАСА влага близо 1 милион долара за разработката на такава химикалка, така се ражда и фулмастера. Т.е. печалбата за частния бизнесмен си е била доста добра. Отделно и руснаците почват да ползват тази химикалка. Просто някой глупав кретен е поразкрасил историята в стил "гроздето е кисело", за да прикрие неспособността на СССР да разработи такава химикалка.