Коментари - Норвегия се отказва от FM радиото | IT.dir.bg
назад

Норвегия се отказва от FM радиото

Норвегия първа в света се отказва от националното радиоразпръскване в диапазона на ултракъсите вълни (FM, УКВ). Промяната ще настъпи още тази седмица.

Обратно в новината

Коментари - Норвегия се отказва от FM радиото | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"стойността на излъчването по цифрови DAB мрежи е почти с един порядък по-ниска отколкото при FM мрежите." ?!?! Някой чете ли какво е написал?

Не се косете за София, пичове, дори и да спрат FM-a тук, ще си слушаме отново радио Београд, Скопие, Атина и Букурести на FM на DX :) А при спорадични пробиви и Парис, Массква, Хелсинки и други :)

В англия, като минаха на DAB (mpeg-layer 2 e това) при компресия под 192 кбпс качеството силно деградира. Та хай-фистите оревяха, защото DAB-a а и DAB+ (AAC със скорости под 128 kb) звучат много по-гадно от аналоговия стерео сигнал на FM..... Та това ги чака и тях... и нас. А тук най-смешно и тъпо ми е било като приемам цифров ТВ сигнал с достатъчно голям битрейт, на който звука е моно на 64 кбпс или подобно. От звука ли ще спестите битрейт скорост, бре, некадърници..... За съжаление все повече "инженери" на такива места куцат силно в бицепсите и мастните подчерепни тъкани...

В същност в Англия направиха най-лошото, което можеше да се направи с DAB. Останаха да излъчват в DAB (а тепърва сега постепенно минават на три пъти по-качествения DAB+), занижиха масово битрейта на станциите и много от тях минаха на Моно. Естествено, че хората изпищяха и за нищо не искат да се разделят с FM. Бавария е точно обратния пример - дигиталното радио излъчва на DAB+ с добър битрейт. Особено добър е той при музикалните станции и най-вече при Байерн класик. Наскоро бяха проведени тестове при които слушателите не можеха да открият разлика в качеството между звук на CD и на радиостанцията.

Да, англичаните бяха сред първите, които въведоха DAB, известен и като Eureka-147 и Musicam през 90-те. Тогава кодека беше MPEG 1 Layer 2, какъвто залегна и в DVB стандартите. Само че, за да има добър стерео звук се искат 192, 256 килобита в секунда, както е масовото в DVB-S. Обаче от алчност те започнаха да прекомпресират (като булшитком) и звуците станаха сдъвкани. Сътветно пострада стереото, пострадаха високите тонове, пострада и чистотата на звука поради ниските битрейтове. И накрая от 3-те стола та на земята. Цифрово не означава винаги високо качество. GSMa също е цифров, но не става за музика нали?

Гей-мерри-канците си цифровизираха всички АМ средновълнови радио станции, ползвания формат е IBOC (in-band on channel), позволяващ и преходен период с едновременно предаване на аналоговия и цифровия сигнал. А в ГРОБСПаристан директно скрапираха цялата АМ мрежа на дълги, средни и къси вълни. Остана да работи само предавателя във Видин на 576 кХц. Даже Костинбродския DRM замлъкна. Между другото, видяхте ли кво стана с DVB-T мултиплексите? От 4 полупразни останаха само 2 в София. Няма кандидати да лъчкат безплатно през тях, друго си е да цоцаш кинти през кабеларки и сателитки менте. Хем манипулираш населението, хем го караш да си плаща за тормоза :)

Относно цифрово АМ имаш в предвид HD-AM?

Да, търговско го наричат HD-Radio. Иначе си е IBOC с ААC-HE кодек на OFDM QAM модулация в страничните ленти над 8-10 kHz от носещата и аналоговия аудио. А след време като махнат аналоговото, ще спрат и самата носеща, а OFDM QAM спектъра ще си заеме целия канал.

Не разбрах дали ще спрат и амплитудната модулация (AM) или само честотната (FM). Ще разпръскват ли на къси, средни и дълги вълни????

За Норвегия не казват, но у нас остана само Видинския. Той излъчва освен Хоризонт и програмата на БНР на турски език за Европа. Малоумно нали?

AM в Норвегия отдавна е спрян с изключение на един предавател на ДВ (153 кХц) близо до Нордкап и един маломощен СВ предавател в Шпицберген. ДВ е предназначен за покриване на големи пространств в Северния ледовит океан.

Тук няма как да го чуем този ДВ предавател, тъй като на същата честота излъчва от десетилетия всеслушаемата румънска станция. Тя има толкова силно покритие, че мислехме да синхронизираме по него предавателите на Христо Ботев на 828 кХц в Столник и Шумен, за да спре фадинга нощем причинен от честотното плуване на двете наслагващи се в ефира носещи.

Демокрация! Хората не искат, ама правителството решава друго. Зя тяхно добро ))))

Цифровизацията се налага защото при нормалното УКВ излъчване радиоприемника (който например е в колата ви) няма как да стане предавател и така много трудно разбираме какво си говорите, освен ако нямате мобилен телефон или цифров телевизор, например, защото при тях има и обратно излъчване към нас, с всичко каквото говорите, правите и мислите да направите . . . . . !

Често чуваш от хората, че не си много умен. Нали така?

И как сега ще слушам "Гаварит Масква?"

По детектора, сине :D

На къси вълни можеше да се лови София-Лондон, София-Ню Йорк или София-Пекин, на средни щеще София-Рим, София-Москва, а на УКВ се ловят София-Връх Ботев, София-Перник или София-Ботевград. ,Спомням си преди малко години, преди да спират КВ и СВ, Хоризонт беше красиво и практично от днес. А сега до 20-30 години има план да се спре УКВ.

Ония ококореният не обича свободните средства за предаване на информация, които не могат да бъдат цензурирани. Неговите страдат от постоянна параноя защото делата им са са тъмни и не обичат светлината.

Защо никой не казва нищо за интернет радиото? В интернета има хиляди станции, а качеството на излъчване е отлично.

Е как да не казват? Добре, да ти преведа: цифрово = digital :)

Да им е честита новата придобивка! Само така! Демокрацията в действие! Нищо че 95% от хората не знаят кво е DAB! Ама... няма АМА, да си мислил като си гласувал! Точка!

Освен това, ти си и русофилче, нали?

Хахаха - докато още се обиждоте на русофилчета, американчета и още куп остарели и вече не актуални епитети. Управляващите света си правят с нас каквото си искат. Помислете. Света как се управлявал и управлява чрез формулата разделяй и владей. за мен света е разделен на управляващи и управлявани. Пет десет процента управляват останалите , който се делят на какви ли не. ОВЦЕ.

Неграмотниците като тебе не знаят какво е DAB. В Норвегия го има от 1997 г.

тия се чудят как да си раздвижат скучния живот. в случая, да отидат да си купят ново радио... за да става оборот за някои

ВЕФ-ът на снимката е поставен съвсем умишлено, за да има коментари по новината. За съжаление има съфорумци, които кълват на гола кукичка.

Не изкарвай писачите, толкова умни.

ВЕФ-ът показан на снимката никога не е приемал норвежкото УКВ / FM, защото честотите са различни.

Като пренавиш бобинките и смениш 2-3 кондензатора екстра се хваща радио осло.

Искате ли да снимате на живо радиоприемници Веф 12, 202, 206 две разновидности (едната като на снимката), Веф 212 (с УКВ), Селена В211 и Селена В216 (двете селени с УКВ по източния стандарт)? А срещу допълнителен подарък ще ви дам да снимате DAB/DRM радиоприемници.

Имам и Селена В216 с УКВ по западния стандарт, но не е моя и скоро ще се завърне при собственика и, понеже реставрацията и е завършена.

А какъв звук "вади" Селена-та не е истина... "бие" малко на лампа. :)

Мдааа :) Селената В211 е с германиеви транзистори, а В216 е с руска интегралка, която е еквивалент на ТВА/МВА810. Такива интегралки се ползват във всички наши телевизори от 80-те години в звука - Софии, В. Търново, Кристала. Но Селената освен готиния високоговорител, дървената кутия също дава резултат :) А пък ако знаете радио Рига как свири (с два говорителя). Имам и такова, то е с ЧМ на долния банд OIRT. С него хващах румънските УКВта в София без проблем през 90-те :)

VEF221 си има западно УКВ фабрично..

Точно така. И си работи супер добре.

Ако ми покажеш НА ЖИВО приемник ЕДНОВРЕМЕННО с DRM и DAB/DAB+ ще те черпя у най-голямата сладкарница. Ама ако не ми покажеш,ще черпиш ти !

DAB+ нямам, но имам 2/3 радиа с AM/FM/DRM/DAB III band/DAB L Band. На DRM на SW хващах BBC WS, Радио Нова Зеландия и Куала Лампур или Индия, беше. Не съм си играл от лятото.

И що решихте точно ВЕФ да сложите на снимка ??? Този апарат нямаше УКВ !!!

А, нямаше?.. Имаше, но беше 66 - 74 MHz. Виждал съм и преработен до 87,5 - 108 MHz.

Тези ВЕФ 206 нямат никаква ЧМ. Бъркате модела или марката.

Като се поядоса Слънцето и поизригне силничко, ще Ви спре всичко... Ша са молите на ковача за някой меч или копие...

Няма изгледи за добро бъдеще. Щом това на снимката е още символ на технически прогрес в нечии глави. Ето ви елемент от хибридната война.

Че това е символ в нечии тъпи глави е, но в случая го виждам по-скоро като символ на безнадеждна изостаналост. А че да се спира УКВ радиото е въз рано е, трафик съобщенията се ползват през него от доста хора, само там били 2М според статията.

Баси изостаналата нация! Сега ще си предават съобщенията с димни сигнали като индианци по викингско време! :)))))))))))))))))))))

На дълги вълни се ловеше София-Париж, на средни София-Виена, на къси София-Белград, на УКВ София-Перник.. Като минем на цифрово, ще трябва да нацвъкат предаватели на всеки светофар. Колкото по къса е вълната, толкова повече свойствата и се приближават до свойствата на светлината - иска пряка видимост и висока мощност..

Явно хал хабер си нямаш от разпространението на радиовълните иначе щеше да знаеш, че на къси вълни се праща сигнал и до Австралия. Относно DAB, то той използва точно същите вълни, по които се разпространяваше БНТ1 аналогово.

Предава се.. с отражения от йоносферата и земната повърхност.. Чакай ти в Австралия да ти слушат радио София на къси?!

глупости

Е ти не виждаш ли клетките на мобилните оператори как са накачулени с допълнителни антени. Къде мислиш, че се намират антените и предавателите на цифровата телевизия там са и на цифровото радио. Само чакайте някой петък вечер по новините да ни уведомят, че и при нас е спряло излъчването на FM. и да ни подканят към касите да си платим цифровото за което нямаме приемник в колата.

Няма няма няма да платим!

абе туй радио от снимката Кидиката ли се казваше?

VEF

ВЕФ-206, и няма укв! Списувателите на статии е редно да да се информират, какво публикуват.

В България още няма цифрово DAB радио, докато в Западна Европа са пуснали! Сигурно Брюксел по бавен път правят процес, докато си имаме всички цифрова телевизия!

Няма никакви директиви от Брюксел относно DAB и DAB+.

кой умник тури вефа в статия за укв,а бе хора откъде ви изравят бе,ако беше селена как да е ама веф и укв,явно май не знаете що е веф

Как, бе дядо, как да го включа?

с пръста у контакта бе дедовото,тамън да ти дойде малко акъл

Е май имаше и УКВ бе? Не днешното, онва от 66 MHz хагоре ли беше или нещо такова. Ама не помня истински де, баща ми имаше ВЕФ и го ползваше на къси, за BBC главно.

не разсъждавай,не ти се отдава,вефа няма укв,това не е като ракета в задника на трол

Обаче снимката на ВЕФ-а към статията е най-важна. Ако не беше тя, статията нямаше да е същата :)))

а още по-идиотското е, че този веф дори няма FM

Е да де ... няма ... също като в Норвегия. Точно в духа на статията си е.

Цифровизацията след Норвегия ще идва и Швеция, Финландия, Русия, ЕС (ние), Азия и САЩ!

Пак ще ни продават декодери.

А как да го включа бе момче?

Единия край за шията, а другия - за тавана. Това е.

Нищо няма да ти продават, не пиши глупости.

Браво, норвежци! Без аналогово цифровото си е най-качествено от аналоговото! Страната си е по-мърда

Дай декодера!

А, ти си си неграмотен...

Този ВЕФ няма УКВ

Да, но е съветски!

Така, като пишеш, не мислиш, че някои не знаят какво е Веф? А, те и Морза отрекоха, ама се оказва, че има ситуации, в които той е последна надежда...

Я назови поне 3 такива