Коментари - Chromium – бърз браузър с отворен код | IT.dir.bg
назад

Chromium – бърз браузър с отворен код

Интерфейсът на Chromium е напълно идентичен с този на Chrome, а браузърът вече трупа своите фенове.

Обратно в новината

Коментари - Chromium – бърз браузър с отворен код | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хромиума е за Линукс ОК. Има нещо сбъркано в него с мащабите и пикселите на елементите му под дифолт. Хрома пренасочва трафик през Гугъл а ИЕ през МС. Лиса "уж не пренасочва" а за Операта никой не знае какво се случва там. ТоР е прекалено бавен, Авиатор се оказа не толкова прайвет колкото е а Драгоните ги дават много сигурни ама надали. С една дума - кой какво иска да си ползва и пак не е сигурно.

Пробвах 49 версия и 51ва на: 1. Linux Mint Rosa - 32 битова версия, върви много мазно и бързо, но не поддържа PDF плъгин. След седмица го замених с Опера (поддържа всичко и върви по-бързо от Хромиума). Вградената Мозила също е добра, но е по-бавна от Операта ама за сметка на това пък е по-наситена от към цветове, като отваряш сайтове. 2. Windows 10 - инсталирах 64 битовата версия и установих, че върви много по-бавно от 32 битовата (и нея я инсталирах). Не поддържа PDF плъгин, както при Минта и сайтовете са доста по-размазани отколкото при Хромиума в Минта. След 2 дни го разкарах и си върнах най-бързия и според мен най-сигурен браузър за псоледните 5 години - Комодо АйсДагон 45.

"Мозила ... по-наситена от към цветове, като отваряш сайтове." И-ха! Досега не бях чувал за такава характеристика на браузър.

Еми сигурно не си чувал и за Комодо ама като го инсталираш и нема да се сетиш за друго. Особено ако си фен на Лисицата - 90% ползва от Лиса а останали са си от него. 50МБ инсталационно на Win 64 битов срещу 110МБ върхо 32 битов. За сравнение Хромиум 220МБ върху 64 битов а Мозила 240МВ.

1. "Мазно вървене" не може да се ползва за описание, защото не казва нищо; 2. "Наситени цветове" на Интернет брузер е повече от глупаво казано, пробвай да си настроиш цветовете на адаптера на дисплея през настройките на операционната система, щом досега не си го направил; 3. Windows 10 (64 или 32-битов) има няколко версии (Home, Pro, Enterprise), build 10586 е последния от ноември 2015 (а новия build Red Stone бета е достъпен за тестване) и те определено имат разлики; 32-битовата Win 10 версия определено е по-бавна, както и всички 32 битови приложни програми, инсталирани върху нея; Win 10 инсталация upgrade или чиста инсталация са нещо доста различно; И накрая, ако Win 10 го инсталираш на стар хардуер, няма да можеш да видиш неговите предимства... Linux Mint върви добре на стари щайги с Pentium 4 процесори, където само Windows XP може още да се подкара, но да се ползва на нов компютър вместо Win 10 е по-скоро детско забавление... Отново нищо казано... 4. Комодо браузер е базиран на Мозила + Avira antivirus; нищо ново под слънцето, тъй като Google Chrome браузера има стандартен extension Avira Browser Safety, PDF reader, ePub reader и т.н.

Колко ли не опитвах с тези гугълски браузери, е не можах да свикна. Карам си с лисицата.

7 години след като го открих като бърза и уж нешпионираща алтернатива на Big Brother google chrome и 3 години след като спрях да го ползвам, dir.bg откриха chromium. Нужно ли е да коментирам? Оказа се, че в определени ситуации дори и chromium прави запитвания към google сървъри. Несравнимо по-добре е от google chrome, дето ти прекарва трафика през сървърите на google big brother, но всеки си прави избора. А и то е оригинала - google chrome е базиран на chromium. Ако държите на такъв тип браузер - вода се пие от извора.

то глупост до глупост братче..ама щом си по-хепи давай

Детска глупост до глупост... Chromium е единствената Google Chrome версия за не-Intel-ски процесор, например RaspberryPi кутийка; няма флаш и е трагично бавна, май е почти спряна от разработка на нови версии... На Intel процесор винаги се инсталира Chrome...

Че то само интегрирания флаш плеър има смисъл в хрома, ако него го няма има други браузъри.