Коментари - Пазарът на персонални компютри все още буксува | IT.dir.bg
назад

Пазарът на персонални компютри все още буксува

Световният пазар на персонални компютри все още не е във форма, въпреки че проявява признаци за подобрение през третото тримесечие.

Обратно в новината

Коментари - Пазарът на персонални компютри все още буксува | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тенденцията е ясна - бъдещето за обикновения потребител е ориентирано в малките и мобилни и лесно преносими версии на персоналните компютри (лаптопи, ноутбуци, таблети, фаблети и смартфони), така че те да могат да бъдат физически с нас навсякъде, докато направо не се сраснем с тях...;-) Друг е въпросът, че по отношение на настолните компютри (десктоп), за машините с големи хардуерни ресурси, като например супер геймърските компютри, няма все още измислен начин за миниатюризацията на компонентите им до преносим вариант. Може би, някога, когато се измислят нано-компоненти със същата производителност, и без излъчване на топлина, която е необходимо да се извежда, чрез мощни охладители, нещата ще се променят драстично... За сега обаче, който е геймър-фен и иска да си сглоби конфигурация, която може да "върти" безпроблемно последните видеоигри и да поддържа обработката на чудовищните 3D графики, ще трябва да инвестира, поне около 4 000 лв. в големичък по размери десктоп, включен, например, към FULL HD 3D smart телевизор... поне аз така съм си решил въпроса ;-) Айде, със здраве!

Да намалят печалбите на персоналните компютри и пазара ще се раздвижи.

А как стоят нещата с пазарите на компоненти? Щото много народ не си купува сглобен компютър, а си вземат отделните части и сами си ги сглобяват.

Няма да си купя нов.Нека фалират всички.

Оставам с впечатление че много младежи повлияни от пропагандата по популярните научни предавания вярват в някакъв нескончаем технологичен възход на човечеството. От тези предавания придобиват неверни данни и фалшиви надежди. В действителност технологиите си имат физически граници. А фундаментално нови няма на хоризонта. Проблема в изчислителната мощ в последното десетилетие не е грубата изчислителна сила, а отношението брой обработени инструкции на ват електрическа мощност. Така че скоро време не очаквайте суперкомпютри в дома, освен ако не направят тока десет пъти по-евтин, въпреки обратната тенденция.

Не, че нещо, но ако съвременните не са суперкомпютри не знам. Аз помня още 33 херцовия ми процесор... с 40 МВ хард диск и турбо бутон :)) И чудовищната ми "геймърска" ката с 512 Кв от S3.

Първият ми хард беше 5 (ПЕТ) Мб и беше огромен и бърз /в сравнение с дискетите де/! И като програмирах тогава на паскал си правех сметка за всеки байт.... Ех спомени, спомени...

А пък на мен първият ми самоделен компютър (доколкото въобще беше компютър по сегашните разбирания), имаше постоянна памет 2048 Байта и оперативна 256 Байта.

хаха ти чувал ли си за правец 8д а съм правил програми на това а сега съм на dell xps 3d и вече ми е доста стар а да не си говориме за технологии

Не виждам обаче цените им да падат, явно все пак има търсене...

Ти какво чакаш, да станат по 10 стотинки ли :)

Скоро ще станат безплатно-задължителни. Имплантирани директно при раждането.

Няма да и да видиш, защото: По-малко търсене->по-малко произвдени компоненти->по-висока себестойност на единица продукт->по-висока цена.

Не очаквай да те разбере. В неговата глава, той е центъра на Вселената и цял свят трябва да се съобразява с факта, че заплатата му е 300 евро.

Цената не се определя от себестойността. Цената се определя то пазара. Ако няма кой да ти го купи над или на себестойност, ще го продаваш под или ще спреш да произвеждаш, защото иначе ще губиш много повече.

Вече почти не могат да предложат подобрение в производителността за масовите приложения. Трябва да правят компонентите по-ненадеждни за да се развалят бързо, за да има пазар. Но пък така се замърсява природата.