Почина създателят на mp3 файла

Работата на израелския професор Ейбрахам Лемпел води до същинска информационна революция

Обратно в новината

Коментари - Почина създателят на mp3 файла | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

написано в статията е грешно. Лемпел и Зиф действително са колоси в информатиката, но нямат нищо общо с формата mp3 (MPEG layer 3). Техните разработки са за компресия без загуба на данни, докато в mp3 всичко е обратното - там се използва компресия със загуби, за да може драстично да бъде намален обемът на данните.

Истинското откритие и фундаментът на математиката за тези технически решения - компресирана музика, видео, данни (gsm-и, цифрова телевизия и мн.други) е нашепнал Господ на френските математици от края на 17-ти век - Коши и Фурие. От тогава до 70-те години на 20-ти век никое човешко същество не се е сетило, как практически да използва честотно-времевите (и обратно) трансформации които са описани от тях. Само да ви кажа, че в края на 17-ти век в "центъра" на цивилизацията тогава (Франция) не са знаели какво е сапун и са пекли хляб няколко пъти годишно, който са цепили с брадва на дръвника за да го ползват. В тези условия са поставени фундаментите на математиката на която лежат съвременните методи за компресиране/декомпресиране на цифрови данни !

Този човек НЕ е измилил mp3 файла.... Измислил е алгоритъм за компресия (LZ77), която се ползва в TIFF примерно, но не е измислил нито един от тези формати. Ето оригинално заглавие: "Avraham Lempel, inventor of technology for MP3, ZIP and PDF, dies in Israel"

Само Олигофрени в тоя сайт са останали да пишат от ония , ваксинираните -дебили дето се рядяха на опашки и за PCR И за Ваксина едновременно и с удоволствие показваха ,че са им дали завършен Сертификат за Идиотия.

Лека му пръст на човека. Направил е своя принос за човечеството, за разлика от коментиращите дегенерати тука.

1000+

Свалям и ползвам само и единственно 320 kbps mp3 или медия mp3 компресирана с Flac кодек без загуби, останалото mp3 имат силно осакатено качество ,a това е недопустимо в 2023г.

Батката купува от пазара свински уши печени и салами със соя, обаче качеството на МР3 му пречело... Винаги съм казвал, че в БургасТ (както е модерно да се пише името на града, според редакцията) има повече селинджъри отколкото миди в морето.

свински уши може да се яде един път на 3,4 месеца

Да те у Хармон Кардона...

Явно нямаш идея какво е mp3...

Баси... И защо трябваше да купувам касетни декове, CD-та, касетки, ролки и т.н. а още тогва не са пуснали на пазара мп3 плеъри

Защото алгоритъма се използваше първо за компресия на бинарни файлове, след това за картинки... До колкото помня mp3 не използва LZ77 алгоритъм, който е беззагубен, а е загубен алгоритъм, който намалява/осреднява части от звуковият сигнал за да намали обема от информация, като изполва DCT и FFT. За първи път обяснен от Ханс Мюзман пред 1988. Много интересно е че никъде Lempel не го намирам като измилил mp3... Той е създал алгоритъм за компресия, може и да е осенил някой който е направил мп3, но сам не е участвал... developed by Karlheinz Brandenburg, Ernst Eberlein, Heinz Gerhäuser, Bernhard Grill, Jürgen Herre and Harald Popp (all of Fraunhofer Society), and others Initial release 6 December 1991;

Няма и да го намериш. Той е от създателите на алгоритъма за компресия на данни. И толкова. Обшото му с формата mp3 е, че алгоритъмът му, леко изменен, се ползва за компресия и на цифров звук... което си е е данни от гледна точка на машината.

Да, ама не е той.

Тук има инфо за формата и неговите създатели: bg.wikipedia.org wiki MP3 Не се вижда името на проф. Ейбрахам Лемпел. Ей, дираджийски драскач - от къде имаш информацията, която си ни показал??

Още заглавието лъже. MP3 формата е създаден от групата MPEG, където Лемпел въобще не участва.

Да, може и да не е директен създател на МП3-ката, но без неговата разработка на алгоритъм за компресиране на данни хич нямаше да има МП3-ки!

Да де, ама не му е мястото на тоя фейк клик бейт в заглавието. Ясно е, че "създателят на LZ фамилията от алгоритми за компресиране" не е толкова привлекателно, но поне е истина...

Заслужава да му напишете името в заглавието! Истински революционер!