Коментари - Ултрабук „Правец” разбуни духовете в интернет | IT.dir.bg
назад

Ултрабук „Правец” разбуни духовете в интернет

Промо сайт на модерен ултрабук с марка "Правец" предизвика огромен интерес в социалните мрежи.

Обратно в новината

Коментари - Ултрабук „Правец” разбуни духовете в интернет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

val55

Хайде, време е вече да направят и смартфон, па макар и асемблиран в БГ. Поне, ще е в пъти по евтин от "марковите", а относно софтуера имаме много добри..... даже и хакери. Не случайно много държави, вече си правят собствен софтуер, защо ли...... досещате се, нали.....?!

Това, че някой е лепнал емблема "Правец" на компютър CLEVO, не го прави правен в Правец, нито в България. Ето ви го оригинала: link w ww. fortunetechnology. com/view/ 2957/ А може да отидете и до Правец да проверите. Сградата, в която някога се произвеждаха копията на Епъл 2, сега е в пълна разруха и без прозорци.

Има будни хора в нета, като Чоко, веднага е идентифицирал измамата. Инач, жалко за сградата в правец- преди около 20 г. от там купих (за службата) компютър Правец 16, 40 Мb HDD c 1 Mb памет. Струваше 28 000 лв, колкото апартамент по това време. За времето беше супер, мисля, че и сега работи в един от офисите...

Мда, това ще да е поредния продукт тип ELITE на БГ пазар. Като онези лаптопи JAR Computers, които ги имаше преди 5 години.

Той е направен с полупроводници, да трепеят в Китай, догодина ще бъде с "цели" проводници...

Създаването на ултрабук изисква развойна база и огромен капацитет, вкл. и финансов. Това не е просто сглобяване от различни части, както е с РС-то. Само големи компании могат да си го позволят. А къде ще е пазара на този измислен notebook?

И ЗАЩО НЕ>?ДЖОН АТАНАСОВ Е БЪЛГАРИН- А ПО СВЕТА ИМА ТОЛКОВА МЛАДИ БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСОРИ ПО ИТ..КУПИХ СИ НР - И ИСКАМ ДА ГО ВЪРНА, НЕ Е РАБОТИЛ И 5 ЧАСА.. И ПОВЯРВАЙТЕ МИ..МНООГО УСИЛИЯ И НЕРВИ СА ИЗХАБЕНИ..

Джон Атанасов е толкова българин, колкто Барак Обама е кениец!

Всъщност Обама е повече кениец, отколкото Джон АтанасоФ - българин.

hp не са това което бяха- вземи си Леново.

Ко речи? Унуй с потъващия тъчпад!?! Не, мерси!

Надежда, Я първо натисни копченцето CAPS LOCK, че крещиш и не е културно, пък после давай оценки за HP, DELL, APPLE, LENOVO и други жалки компанийки под нивото ти :)

понякога юзърите са толкова неграмотни, че какъвто и лаптоп да си купят все нещо не им работи :)

Тъкмо се зарадвах и...........се оказа лъжа, снимките са на The 15.6" UltraNote

zeddd

Няма нищо лошо, ако са купили правата върху марката Правец. Има фирми, които сглобяват компютри и ги продават със собствена марка. Така че нищо чудно да си е реален проект.

Предлагаме на всички коментатори-специалисти да направим една операционна система на български, за да не се налага на хорат да се мъчат с разни джегатайски езици.

Има такива. Заповядай: Tilix (link спряна базирана на Ubuntu Linvo (link актуална версия 2010.3 -Хибрид между Slackware и АrchLinux УСУ (link актуална версия 5.0 базиран изцяло на Ubuntu. Utilex (link макар и не точно дистрибуция

Компютърът е изобретен във англоговоряща страна и няма как ще се учи английски... радвай се че не еизобретен в Китай.

За някои, като теб, и употребата на български език си е мъка...

шегаджии

Ако под сглобяване се разбира - вземаш лаптоп Clevo и му лепиш лепенки "Правец" - тогава може да се каже че имаме сглобен в България паптоп.

Снимките са крадени от друг сайт: h t t p s://w w w.pcspecialist.c o.u k/notebooks/ultraNote-15/ и им е лепнато логото с фотошоп. Домейна е изтекъл преди 2 месеца и картинката е просто заместено съобщение за изтекъл домейн. П.С. Махнете интервалите от адреса за да се отвори.

Снимките НЕ са крадени, а направени в България. По сайтовете излязоха подробности около случая: "Доста хора по форумите се съмняват в сериозността на начинанието, но по всичко личи, че това не е шега. Сайта от който тръгва всичко е link и е регистриран от Бойко Вучев, който е собственик и на link действащ сервиз за лаптопи в София."

Снимките на линка са с USB2. Снимката на Правеца е с USB3.

В началото се зарадвах, щото помислих, че ще го произвеждат, а после се оказа, че само ще внасят брандиран лаптоп. С други думи, това си е обикновена кражба на марката.

И как точно се произвежда лаптоп в България? И през комунизма, когато Тошо и цялата държава стояха зад Правец, пак само асемблираха тайвански ментета.

Мога да ти кажа че не е така изобщо, много неща се правеха до последно в самия завод в Правец, лично съм виждал. А 8 и 16 битовите правец са изцяло всичко правено у нас. Последните издихания на завода имах вече доста вносни компоненти, просто у нас вече нямаше начин да се правят чак такива неща, икономиката ни беше убита. Точно завода в Правец насила го убиха, и той беше не печалба и то голяма.

"Селянина" е прав, макар и донякъде според мен. Всичко правеха в България, чиповете ги правеха в България, нищо асемблирано нямаше. Ама те затова и бяха толкова "велики". Просто понятието "български чип" стана нарицателно за лошо качество.

Определено не разбирам :) и съм един обикновен потребител, но съм виждала с очите си сглобен таблет , работещ с Windows , преди 3 г. и то в домашна обстановка, не е никък лесно , всички китайци продават на едро , за тях 100 бройки са дребно количество. Всяка част се поръчва с мита и ддс-та, с куп разправии, не е лесно да напаснеш частите и да издържиш дизайна и компонентите. Общо взето искам да кажа , че си е труд и усилия и много нерви, китайците не проектират , те само изпращат часта, иначе щеше да е лепната тяхна марка, може и да съм в пълна заблуда , но ми се струва добро начинание и вкарана мисъл в проекта . Отново да подчертая , че съм обикновен потребител ;)

Да, в пълна заблуда си. Китайците (тайванците) продават лаптопи без марка, на които можеш да си сложиш и надпис "ЦЕЦО + ЦУРА = В.Л." :) В повечето случаи китайците ти правят и надписа. Та такъв е случая и тук. Нищо ново под Слънцето. Единственото, за което си права е, че китайците не се занимават с гаражни количества. За да вземеш добра цена и да получиш внимание не трябва да продаваш на жалки пазарчета като българския.

По добре да сложат един SSD твърд диск, който е в пъти по бърз от стандартните HDD. Защо са ми 2 тера на лап топа? Ако искам сървър ще си купя такъв, където повечето твърд диск е оправдан.

Евала, много готина идея. Напълно осъществима. Що годе свестен лаптоп, с free софтуер на български и съответно ниска цена - със сигурност ще намери доста клиенти.

От години продаваме точно такива - евтини с инсталирано UBUNTU. И знаеш ли какво се случва след покупка? Клиентите трият UBUNTU и слагат пиратски Windows. И това е в 99.9999999999999% от случаите.

Само не ми е ясно как ще работи с толкова различни операциони системи +сим карта нещо не ми се вързва

Лаптопът от който ти отговарям също има 3 операционни системи и 3G. Нормално е. На всеки компютър можеш да сложиш повече от 1 ОС.

Браво на момчетата за проект 'Правец'. Не забравяйте , че се упоминава , че ще работи със всички операционни системи и съвместими програми с Windows, което говори , че ще е повече от мултимедийно устройство за филми и сърфиране! Незнам дали ще има всички изброени екстри, дали е на теория , но устройствата кото бълват масово ' Фирмените марки' , които изброихте са в един калъп и отдавна трябваше да надминат тесногръдият стандарт , по който са поели! Радвам се и подкрепям идеята за българско( асемблирано, проектирано в бг.) устройство! Те не откриват топлата вода, но тази практика на нововъвеждъщо устройство е отдавна в световната мрежа и се лансира, защо пък сте предубедени , че няма да проработи при тях, добре че не се надяват на 'Български клиенти' , има много умни потребители които боха ги подкрепили! От сърце им желая УСПЕХ !

Мила жено, коментираш неща от които не разбираш. 1. Един no name не може да се мери с марков LENOVO, DELL, HP и т.н. 2. В България е проектирана само лепенката :) 3. Компютърчето си е съвсем стандартно и няма нищо ново и революционно.

...говорим за компютри, като специалисти, ама нещо с правописа не сме на ТИ, май?... ;-)

Смешна си- що не коментираш манджи например, там може да имаш успех!

С удоволствие ще си го купя, веднага щом го пуснат в продажба. Сериозно! България е крайно време да има своя IT марка, а не само да слугуваме на US и джигитайци.

Искаш да кажеш, да слугуваме на Китай и Тайван? Щото всичко вече го правят там.

четох ти постовето надолу - много си тъп баце

Майтапите се нали? Това да не е като оная обява - че се търси в Лондон дядо пенсионер който да разказва на внучето спомени от войната и да готви загорели манджи? Между другото, ако ще си купувам компютър лаптоп той ще е или HP или IBM или някоя друга известна марка. Но само не и някакъв смешен ривърс инженеринг на IBM!!! По дяволите, дори китайските Lenovo са маркови компютри в сравнение с българските компоти!!!

И твоя НР е от Китай! Какво се пенявиш? Така ще е и с този. Ще се прави там, защото е най-евтино... няма да е по-лош от ASUS или ACER като хардуер. Няма и да по-скъп. Аз бих си го взел дори само за стимулиране на Българското!

Ми аз не се пенявя. Да не би да съм казал че имам нещо което да не е от Китай? По-добре да си го купя директно от Китай отколкото някаква фалшификация.

Не сравнявай но нейм китайче или тайванче с HP, че е смешно :)

Китайските Lenovo всъщност купиха преди години PC бизнеса на IBM. Така че оттогава IBM не правят лаптопи и десктопи. Правят ги от Lenovo

Не знам къде си "имигрант"... но на планетата Земя няма лаптопи IBM, защото LENOVO купиха IBM (поне частта от IBM, която произвеждаше компютри и лаптопи:) Пишете за неща за които поне сте чували нещо, че иначе много се излагате ! И ми чупите тъпомера, а не е евтин :) :) :)

Не си прави труда да образоваш такива. Виж, че просто трябваше да нахрани нещо хубаво. Дори няма довод защо. А относно новината .......... много ме зарадва.

Полека с обидите, случайно да си чел правилата на форума? Хайде да не казваме кой е по-тъп и кой е по-голям гений, става ли? Компютрите IBM не са се изпарили, нито са ги "рециклирали" по цялата планета Земя. Има поне няколко български фирми за компютри и ремонт на компютри, които продават и лаптопи втора употреба на много ниски цени. Ще се въздържа да кажа точно кои са те за да не им правя реклама тук. Та намерих доста компютри, много от които са с марка IBM в доста добро и запазено състояние (и със 6 месеца гаранция!). Има разбира се и Lenovo. Кой е казал обаче, че сме длъжни да купуваме само чистак-бърсак нови компютри??? Тъпомер ли? .... ХА!

В това нещо освен името друго българск нещо няма! notrial.info/news/it/pravetz-64m.html

"След всичко изброено силно се съмняваме това да е нещо по-различно от Lenovo лаптоп със сменени лепенки." Еми а де! Аз за какво говоря?

Правецът има ли и задна скорост?

Утре ще пуснат и новите БГ телевизори ОПЕРА - LED FULL HD с вграден миксер и чушкопек ;) Праавец, Праавец, Праавец, Ураааа.......

скъсахте ме от смях с тия коментари. Поне се посмях с вас зарадия пичове с ментето

Поредната болезнена истина за социализма. Даже и при компютрите се издъниха некадърните комундета. Китайците направиха капитализъм и проможаха да копират компютри. Но комунизмът не е създал нещо кадърно от десетилетия насам. Само бедност навсякъде, от където е преминал. И за дълго. И е мъчително. Други страни през война минаха, построиха се наново и по-добре, комунистическите все едно вляк ги е газил. Най-вече главите им :-)

Не те знам на каква възраст си,но добре е човек преди да говори да се информира.А иначе,всичко това за което говориш настъпи през годините на тъй наречената демокрация.

Какво има да се информира човек, нали съм живял и по онова време и при това та знам много добре какво съм видял със собствените си очи! Все пак сигурно има разлика между бившия и новия "Правец" компютър. Първите компютри бяха "Имко". И понеже България беше в забранителния списък на CoCom, нашите инженери имаха само руски лампи и транзистори. Първите чипове ги правеха като вземаха с една ножовка (силно казано де), срязваха чипа и му гледаха топологията под микроскоп. Така пречертаваха схемата и от нея правеха български чипове. Изразът "Български чип" обаче стана нарицателен. За лошо качество. Знам го както казах не защото някъде съм чул и чел, а от първо лице. Мой колега беше в чистата стая в ЦИИТ (аз лично не съм влизал там), и ми разправяше после, че в един от шкафовете намерил умряла мишка!!!

Браво!

Машинката е нонейм китайче, а Правец ОС ще е някакъв видоизменен Линукс. Все пак шапка им свалям за тарикатския начин по който накараха всички медии да ги рекламират, а по сайтове и форуми публикуваха линкове към сайта им... което ще се хареса на чичко Гугъл. Хитри момчета са !

Morfius

Ей ви го на 3 картинка тука: www.fortunetechnology.com/view/2957

Всеки би могъл да си поръча подобен лаптоп или настолна машина от Китай с желаното наименование. А представяте ли си какво щеше/можеше да бъде, ако не беше потурчена развойната дейност с компютрите в България? Понеже някой спомена, че България има специалисти благодарение на нея. Ами най-вероятно сега специалистите нямаше да учат само остаряла теория, а щяха да имат съвременна практика и стаж.

Голям майтап пада с новината, НО именно заради тези Правци (нека не забравяме и ИМКО-вците преди тях) днес България разполага с най-добрите IT специалисти в източна Европа. HP, VMWare, SAP и много много други наемат стотици да не казвам хиляди Българи на работа. Затова считам, че няма нужда да се възкръсва проекта "Правец" а по скоро да му издигнем паметник.

Забравяш прототипите.

Не искам да те репликирам, но... твоето изказване е малко в стил "кинопреглед". България имала най-добрите IT специалисти в Източна Европа??? Верно ли? Ама разбирасе, защото нашите социалистически специалисти са по-добри специалисти от всички останали. И честно да ти кажа, много от "хилядите" специалисти които немат посочените от теб компании, са раждани във времената, когато вече нямаше такива компютри. Да, компютрите Правец са си свършили своята работа, Да, имало е много специалисти ангажирани в разработката им, Да, имало е много специалисти, учили се чрез тях... Ама, чак така да идеализираме нещата, колко сме по-по-най от другите, просто няма нужда! А не е и полезно! Важно е, сега какво е положението, каквото е било, било...

Пич, не искам да навлизам в подобности, но човека по - горе е прав..аз съм на 40 години и почнах имаменно с Правец и за мен това беше началото, довело ме до тук...така че човека по - горе е много прав...сигурен съм ,че много са като мен...а дали сме най - добрите специалисти -- ето ти един сайт - link пише, че сме на 8-момясто в света...сам си прави изводите

Китайско та дрънка, също като "българските" автомобили Грейт Вол. А операционната система Правец сигурно ще е Убунту със сменени картинки и интегрирани драйвери. ... Все пак бих си взел.. но като видя с очите си как наши тетки и мужици коват платките и огъват ламарините :)

Чета коментарите и гледам, че всички са се хванали само за името и никой не обръща внимание на камара несъответствия. Например как може нещо с тегло от 2кг въобще да бъде наречено ултрабук? И твърд диск 2 ТВ? Някой има ли представа тухлички с какви габарити са в момента дисковете с такъв капацитет? Освен това винаги оставам с увиснало чене, когато видя спецификации на компютър от рода на "сърфиране в интернет" и "гледане на филми". В днешно време дори нокторезачката ми има достатъчно изчислителна мощ за такива "екстри". Все едно на етикета на бутилка с минерална вода да пише "става и за пиене"!

Ха-ха-ха, абсолютно вярно, абсолютно си прав!!! Само че тука бъка от "специалисти", не забравяй това! А по-скоро според мен, макар да не съм нито психиатър нито психолог, тук се преплитат две тенденции: Първо, младежите в днешно време са свикнали да разполагат с много пари, и всичко което е "модерно" трябва да бъде купено, ама да е най-скъпото, иначе ще се изложат че са "морално остаряли". Втората, на пръв поглед противоречива на първата тенденция е, леко прокрадващата се носталгия по доброто старо време на комунизма и Тодор Живков. Ето - оттам и хващането за името! Понеже е "Правец", значи е голяма работа! Ако се казваше "Долна Диканя" например, никой нямаше да прояви интерес!

Компютър Правец 16 от 1988 г. проработи след 20-годишен сън

"Добре дошли във виртуалния музей на българските персонални компютри Правец."

Туй си беше първия преносим компютър качен в космоса. Ама му забравиха дискетите долу. С това стана още по-желан.

И безплатен да ми го дадат, няма да си сложа работна информация на чудо с такава марка. Като ученик помня Правец 82 какво чудо беше да подкараш флопито да прочете дискета, па се молиш от няколко пъти дано веднъж стане, па го отваряш, па го затварят по сто пъти, докато захапе. Кошмар! По-младите естествено не помнят. Всъщност излъгах за безплатното - и да ми платят, пак няма да рискувам :)

В калпави ръце на пишман майстор какъв искаш да е резултата? А е много просто. Преди да сложиш диска във флопито просто трябва да го центрираш в плика му и после всичко е наред.

Помня имахме цяла зала с 82-ки. Колко сме ги центрирали, чистили и прочие - като не става, не става. И всичките бяха такива, не горовя за еднократна бройка.

Пък аз помне времето преди дискетите...С касетофона - за десетина минути и смъкваш каратеката на програма монитор CALL -121...И едно пиукане беше...малиии..

Във всички големи градове имаше изчислителни центрове (където изчисляваха сметките за ток и вода) и всички памети бяха организирани с огромни лентови ролки. После се появиха онези дискове дето като излязоха от употреба се превърнаха в ТВ антени. Лентите пък ги използвах за вързване на стръкове магданоз и копър по пазарите.

Май беше CALL-151

ехаа и аз си спомних добрите времена.

И аз имам една, щях да я разглобявам, щях да я продавам - да стои, ни хляб иска, ни вода, само с монитора не знам какво да правя - нямам :)

Е това може би е китайски ултрабук, брандиран с логото на Правец. Всеки може да си поръча ОЕМ версията от китайския сайт и да си сложи какъвто иска надпис. Но все пак е яко, особено ако е българизиран - всичко, ама съвсем всичко да е на Български език, с българска клавиатура!!!! и български програми! Тогава ше ги го купа само заради това че е българизиран щото ми е омръзнало да превключвам калвиатури и обичам да си работя с програми на бг.

Супер, дано да е вярно. Ще е яко. Сега разни разбирачи ще почнат да дават съвет как Линукса ще въряи по-добре на него...А хората си го правят с това, с което трябва - Виндовс. Одобрявам!

С риск да попадна в графата 'разбирачи' - тази 'Правец ОС' най-вероятно да е linux базирана...

Гледам коментари на хора който не са виждали Правец82 (Имко2) Той за времето си беше най добрия. Първоначално имаха проблеми с захранващия блок. Бяха го направили линеен, но след като проектираха и пуснаха импулсно нямаше вече проблеми.А да не се заблуждаваме беше краден 1 към 1 от APPLE2

Правец 16 също беше копие на уникално добра машина АЙ БИ ЕМ ПЦ ХТ - Прадядото на всички съвременни персонални компютри. Не знам дали бяха крадени или по-лиценз, различни мнения има в нета но и двата модела бяха железни. СИгурно половината от всички компютри в Соц Блока бяха произведени в България. И благодарение на правеците сега имаме добра българска програмистка школа.

Това е Clevo W540EU

И какви приложения вървят на нея, ако смея да попитам?

Тетрис

GRAFORT ако някой тук знае какво е това!

С "H" накрая е. Помним онази чаша в wireframe режим...

Обратен полски запис, дето ти обърква понятията... ама ми изкара шестици по химия (за тримерен модел на молекула) и физика (модел на ускорение на фотон в лазер) :)

Grapher, Sargon и още доста програмки и игри. Голям кеф беше да прави графики примерно с 1000 зададени точки и да виждаш как я изрисува. Тия сега с 1000 точки я праскат за милисекунди.

Огромен резултат срещу много малко пари. Чудесен маркетинг трик - спекулиране с носталгията . А дали ще успее да осребри резултата !?!?!

Тоя само iOS е забравил да сложи, сигурно не е намерил картинка в нета :))

Колко е елементарно да станеш известен срещу една добра идея-шега и 60 лв за домейн. Повечето картинки приличат на рендери, а някой с малко фотошопски умения може да сложи надпис 'БАЛКАН' върху прототип на космически кораб. Не знам дали журналята са виновни че раздуват такива жълти новини или масата хора че се връзват на всичко което видят в нета и има приложена картинка към него. Иначе браво на тоя дето е измислил тая простотия

Да се чуди човек, как може толкова много да струва bg домейна! Няма никаква причина да е толкова скъп, освен че са монополисти и трябва да се ударят от правителството, каквото и да е то. Трябва да се ходи при ICANN и директно да се изискват повече регистъри за него. Цената да не е повече от стандартните. За някакви острови, дори имаше безплатен домейн - може би субсидиран.

Зависи откъде го купуваш. Понякога има големи разлики в цените.

link

Всеки има право да се съмнява, може да има и основания за това. Но много ще се радвам всичко това да се окаже истина и да бъдат натрити носовете на скептиците! Нима в тази държава са останали само мрънкащи и оплакващи се некадърни мързеливци - лично аз не вярвам, защото има хора, които работят и полагат усилия да постигнат нещо, въпреки всичко! Успех на тези, които не се отказват!

Полагат усилия в Китай. Нашите само поръчват какво лого да има на корпуса. Само предполагам, но хич не е невъзможно, дори Епъл го правят.