Коментари - Пробив в разработването на квантов компютър | IT.dir.bg
назад

Пробив в разработването на квантов компютър

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара и Goolge съобщават, че са постигнали значителен напредък в разработването на квантов компютър.

Обратно в новината

Коментари - Пробив в разработването на квантов компютър | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека видим първо какво ще направят от НР с техния "the machine" това ми се струва много по - близко като бъдеще от колкото квантовият компютър.

Някъде ми се беше мернало съпоставка между сегашните комп-ве и бъдещите. При сегашните действа на принципа на мъжката логика - 1/0, да/не, вярно/невярно и т.н. При квантовете действа женската логика: де, не, може би. Дали няма да бъде по-удобна троичната бройна система тогава?

При женската логика, крайният резултат е неясен и затова трабва да коригират грешки. ;)

Не в калифорнийския, а в новорусийския, и не в Санта Барбара, а в Санта Крематорская са го направили тоа пробив, шъ знаиш...

"тъй като тези частици са ефимерни и..." Казва се "ефемерни"! В нета погрешно е изписана "ефимерен", дори и в някои онлайн речници е така, вероятно от чиста неграмотност. Това е чуждица, идва от англ. ephemeral - кратковременен. Ако следваме англ. произношение даже ще звучи "ифемерен", но е прието да се казва ефемерен.

На български се пише и се чете "ефимерен", поне според "Правописен речник на съвременния български език" на академично издателство "Проф. Марин Дринов". Хартиено издание. 1995. Страница 256, дясна колонка. Няма "ефемерен" в речника. Позоваването до английския език като аргумент за българския е рисковано, защото може да ни подхлъзне. Например, пишем "стандарт", а не "стандард", "икономика", а не "економика", "история", а не "хистория" и т.н.

В българския език тази дума присъства много преди да нахлуят всякакви думи от английския. Там има значение на (едно)дневен. Думата е "ефимерен": link link link е въпросът защо трябва да си обясняваме чуждиците в собствения език през английския.

jizast

Пак в Америка. Тия гнили капиталисти няма ли да се катурнат най-после и рублата да стане световна валута.

Това не може да се очаква да навлезне в следващите 15-20 години. Двоичното разглеждане е твърде генерално и на него се основават огромна част от нещата в копютрите. Приципно няма значение дали става дума за 0 и 1, или има и няма ток, или обратно и право намагнитяване, или пробита или не дупка на перфокарта, или логически истина и лъжа. Едва ли не цялата информация се помни, предава и обработва двоично - например от транзистори (отпушващи или запушващи преминаване на ток). Компютрите са си изградени на двоична логика. Ако дори в момента има друго нещо, то трябва да се свърже с околната компютърна среда и да има контролери преобразуващи информацията в двоична. Дори това съобщение, ще се запомни двоично. Всяка буква отговаря на код помнен в един или два байта, в зависимост от енкодинга, но отдолу просто ще се помни има и няма ток, отговарящи на 0 и 1 - формално в да кажем 00101011, което е един байт от 8 бита. И това отговаря на символ тук. А тези 00101011 може да си ги представите като жици по които за един импулс е предаден ток за 1-ците. Затова и нещата в компютрите са кратни на 2. Всяка формална жица може да има 2 състояния. Съответно за 32, ще са вариантите 2 на степен 32. Съответното за 64. Няма реално нито 8-мични, нито 10-сетични, нито 16-ични числа в компютрите. Те са просто представяния на двоични числа отдолу. Например 7 е равно на 1111 двоично. Тук се опитват да променят логиката на която са изградени компютрите, а това ще стане много трудно. Иначе ако искаш може да се ползва и гама на светлината, но накрая пак ще я преобразуват в двоичен код. И IP-тата са реално двоични, нищо че IPv4 се изписва с 4 числа раздели с точка между 0-255. Реално сумарно това е 32 бита двоично число.

Те първо да направят такъв революционен РАБОТЕЩ компютър, че тогава да го мислим, ама... Какъв е точно проблемът да бъде добавено още едно, 3-то състояние? Цялата досегашна логика си остава. Когато си говорят "нов" И "стар" компютър "новият" ще разбира всичко, което му говори "старият". Когато информацията тече в обратната посока "новият" компютър ще трябва за момент да "забрави", че разполага и с трето състояние и така. Нищо неразрешимо.

Не си запознат колко е генерално. Логиката дори в процесорите е двоична. Всичко се опира на логическото истина и лъжа. Чисто механично в транзистори, един ток разреша друг ток или забранява, като натрупва или обеднява електрони в полупроводник и го прави проводим или обратното. Това е дефиниция за полупроводник - проводим при определени условия. Това е като вид ключове на контакт. Натискаш ключа и светва лампата. Няма трето състояние. Повече сътояния ще усложнят нещата и от към логика. Повечето сътояния са просто множество от такива двоични сътояния. Имаш логики като XOR (изключващо ИЛИ). Ако го напиша тук, могат и да изрежат символа в програмирането, че той е от гадните и за код. Но 0101 XOR 1110=1011. Въпроса е как ще дефинират троичен XOR? То е толкова генерално, както че човек има кости. Въпроса е, как ще направят човек без кости? ;) А това не е само за битове, но и например за училище като логика. Ако учителя те изпитва и знаеш всичко, ще получиш 6. Това е логическо твърдение и логически елемен "И" (AND), между знаеш и изпитва. На подобна основна логика се градят компютрите.

То едно време бай Тошо откри една фабрика така: Тази година полупроводници, до година цели

демокрацията ги затвори така: "Яжте банани, маймуни прости!"

Понеже "Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара и Goolge съобщават", дайте малко информация за това "Goolge" - кои са, какви са. Моля!

кви са тия от "GOOLGE" ???

кви са тия от "GOOLGE" ???

Засега половин квантов компютър, по-нататък цял. Проблемът е, че Уиндоус-а няма да тръгне на него и затова не го пущат целия.

Абе ще тръгне той, ама хем ще гърми, хем същевременно няма, понеже ще е в няколко квантови състояние едновременно. И лузърите хем ще го псуват, хем ще го хвалят... абе голяма боза ще настане! По-добре някакъв Linux, че и да не го разбират лузърите - той сам да се разбира и да върви на шибания квантов комп...

А русские ученые что сделали? Наверно опять просто выпили.

Страдаме от някое комплексче? И ти ли си от ония дето руснаците са им виновни, че не вдигаш самолета, че жена ти ти изневерява ?

тука комплекса е: -някой е виновен че съм нещастен. -кой? - комунистите кой..

Как може да бъде спам, цитирането на първия квантов компютър D-Wave Two.

Не е "спам", а е "спим". Спим, но не дремем!

Слава богу едва ли ще доживея мига в който квантовия суперкомпютър ще рече на човечеството:Просто повече не сте нужни,прибирайте си атомните бомби и ракети и затваряйте сергията!

Тук има нещо в превода. По принцип винаги има нещо в тези преводи когато журналисти и PR експерти се наемат да обяснят нещо свързано с научни изследвания.

Хм, и на мен ми замириса на журналета...

По-голяма глупост не съм чувал скоро време! Квантовия компютър, който разработват се базира на ефимерни частици, които запазват информацията няколко милисекунди. За това се създават допълнителни, които да коригират грешки и т.н...... Докато в Церн постоянно тръбят, че са открили нови и нови частици /парчета от взривени протони, които сами по себе си не са самостоятелни частици/, които запазват стабилност само 10 на степен -22 секунди хората, които работят върху квантов компютър никога няма да стигна до успешен финал. Не е грешен пътя, а посоката, по която се върви.

хмм, добре. сигурен съм че световно известните физици редовно преглеждат форума на дир.бг и ще си вземат бележка

ти знаеш как се пише думата "физик"!? Това е невероятно! Това е фантастично (имам предвид и опита ти да изложиш някаква мисъл)! Голямо постижение! Продължавай! :)

Не знам защо срамиш колегията с тоя си ник, но очевидно не схващаш разликата между това да мернеш някого за секунда на улицата, за да се увериш, че е добре, и да проведеш задълбочена дискусия с него относно здравословното му състояние.

А в московски университет откриха как се прави бензин от суров петрол. Савецкая наука самая болшая в Мире!!!

Позна! Без да искаш, разбира се. Само си закъснял доста с новината - Зелински се справи с проблема още 1919 година.

немците, не е зелеников!

Очевидно е, че имаш голям комплекс, но защо е нужно да го показваш под всяка статия?

Всъщност наистина точно руснаците откриха как да вадят повече бензин от суровия петрол и точно тази технология позволи масовото навлизане на двигателите с вътрешно горене в цял свят. Повече бензин от същото количество нефт.

Само интерено, защо след такова невероятно откритие, изнасят нефт и внасят бензин,

Я, появи се нова фирма - Goolge...

"За разлика от бита, който е базовият елемент на конвенционалните компютри и може да представя 0 и 1, кюбитът може да съществува в състоянието суперпозиция, представящо 0 и 1 едновременно." ------------- Е-е-е-е-е-е-й и науката развратиха тези соросоиди и евротолерасти. Както направиха третополови в еврогейска Европа, сега искат да разрушат всякакви православни ценности, за които се бори нашият БОГ и ВОЖД - другаря Путю и да разрушат морала на хетеродвойката 0 и 1 и да направят и от тях третополово което да е едновременно и двете...тц-тц-тц! А между другиото другаря Путю и руската наука отдавна са го направили това и са изпреварили гнилият Запад, ама защо да им го дават сега, тоз мощен компютар!!!

1 решен, остават 511