Коментари - Русия успешно ”принтира” микроспътник | IT.dir.bg
назад

Русия успешно ”принтира” микроспътник

Първият руски спътник, създаден на 3D принтер, успешно излъчи сигнал от Космоса.

Обратно в новината

Коментари - Русия успешно ”принтира” микроспътник | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ТАК ДЕРЖАТЬ БРАТУШКИ

такива неща са правени в САЩ още преди 14-15 години. С експериментална цел - да се види дали такова нещо може да издържи в Космоса. И сега се правят, но никой не тръби пред цял свят че е открил топлата вода. Защото наистина има много по-важни неща. По-долу един колега засегна въпроса за приземяващия се "фалкон", или по-точно ракетата-носител, първата степен. Това наистина е страхотно технологично постижение. Някога, през 70-те години руснаците са имали подобн идеен проект, но поради ниското си технологично ниво даже не са с еопитали да го направят. По същото време американците правят подобни опити във връзка с кацането на Луната, но с апарати с много по-мналко тегло. Най-накрая проектът е замразен и технологията се развива в посока на совалките. И ето че с развитието на технологиите стана възможно ракетата да излита и да се приземява на един космодрум (може да не е на една площадка, това не е и необходимо, но в точно определена точка). Ето това е постижение, а не някакви измишльотини с поздравления на 11 езика. Ако го бяха направили китайците със сигурност поздравлението щеше да е на 311 езика. Пък и този 3D- принтер нищо чудно да е китайски.

Как може в толкова малка статия да има толкова много грешки? Първо не целия спътник, а корпусът му е направен с 3D принтер. Което е по силите на всеки китайски Reprap за 300 долара. Второ, никакви нанотехнологии няма, те са съвсем друго нещо, самият спътник заради размерите си е в класа на наноспътниците. Идеята на този спътник е да се види как се държат при космически условия материалите, подходящи за 3D принтиране. Целта е в бъдещите станции/совалки/ракети да сложат един 3D принтер и ако нещо се счупи да си го принтнат на място. Съответно, трябва да се намерят и изпитат най-подходящите материали.

Що не сложихте предишният ми коментар. За мен цензура има, а за невменяемите зъл дух и дада няма. Да живее демокрацията и свободата на словото!

Много мъка по света. Формулата не била на Айнщайн, незнам си какво било нищо. Ей зъл дух и ония другия невменяем дада, ходете се лекувайте некъде, макар че вече е късно за вас.

Глей са, кретенче! Когато аз говоря се позовавам на факти в 99% от случаите световно известни. Ако беше чел и учил малко щеше да знаеш, че до тази формула са стигали няколко учени преди Айнщайн. При него обаче тя е вплетена в теорията за относителността. Така, че прочети за Поанкаре, Лоренц, Лайбниц и т.н.

Не е важна формулата, важно е тълкуванието и общото разбиране на света, дадено от Айнщайн. Тя формулата за енергията m*v^2/2 я има още при Нютон, Айнщайн е този, който казва, че материята и енергията са еквивалентни и взаимно обратими. Това, наред с изкривеното пространство, относитепността на едновременността, забавянето на времето и т.н. са заслугите на Айнщайн, не формулите, с които са описани.

хората няма кво да ядът, те принтери мринтери ми праят...

ко стана е амириканетата :)

Американците не са толкова глупави за да изпращат безсмислени неща в космоса.Кажи по-добре за руския орбитален телескоп. Кога се очакват първите снимки?

Явно 3D принтера е направил всичко сам!!! А кой е построил принтера?

китайците как кой или индийците и руснаците ... просто е направено в америка или под техен флаг - фирма но скоро и това ще се промени :) америка умира до 20 - 50 г ще е тотален аут .. азия излиза на сцената там е истината

не се изказвай неподготвен, има поне 10 руски компании произвеждащи 3Д принтери, има Гугъл, не се изцепвай като краставичар

И всичките руски принтери принтират водка....

Има и руски фирми правещи лазерни принтери, ама ти ползваш HP или SAMSUNG.

"Томския политехнически университет" - значи нека студентите от ТУ София първо направят нещо подобно а след това ДАДА-кащите тролчета и Миризливи Духчета да се изказват.

що не се сравняват със Станфърд, Бъркли и МИТ ;) ?

Защото Станфорд и други гнили хАмерикански университети са изработили стандарта CubeSat и са извели в орбита 75 наносателита през 2003-та. Раснаците май са ползвали точно това, но са надминали теглото, та са сглобили микросателит.

Тъпунгер, правят от нашия ТУ. Примерно: Екоавтомобил харчещ под 1 л на 100 км. И такъв на водород и такъв на ток с фотоволтаици. Нямат проблем и кутия да направят, ама няма кой безплатно да им я качи в космоса.

Руснаците правят космическа техника. А платените щатски тролове / грантаджии правят центове от плюене.

Във руски форум кандидат на науките сподели наскоро - от 28 негови колеги, 17 са напуснали Русия -4ма в Европа, останалите в САЩ. Опитай се да си отговориш кои са по-кадърните - емигриралите или оставащите, с 35000 рубли заплата ;)

познавам лично българин и то само специализант/физик/ в Новосибирск с месечна заплата -175 хил.рубли/2700 долара/

Американците правят продукти за обикновения консуматор а Руснаците правят неща за промишленоста. Българите са силни в аграрни науки....най последното ни постижение е Тиква която говори!

Баси глупостите, човек! Честно! Разбираш ти от промишленост, колкото овчар от ИТ.

тия като ги раправяш на баба си сигурно за много компетентен те взема :))

ти пак ли се появи бе кретен -кореспондент на работническо дело, сега на дойче зеле.Ти разбираш от всичко, ама като хванеш магарето за оная му работа и констатираш че е мъжко

Подробността е, че е принтиран САМО КОРПУСА. Електрониката НЕ Е ПРИНТИРАНА, а поставена вътре, т.е. детска играчка. Просто новината е малоумна. Новина беше изстралването преди 3-4 дни на Фалкона, който прати спътник на ГЕОСТАЦИОНАРНА орбита на близо 40 000 км, при което първата степен се връща от космоса намалява скоростта си при влизането в атмосферата с 3 двигателя и после каца на платформа в морето пак с три двигателя.

Ей ама и ти се изказа. Играчка било, ами като е играчка що "фалкона" ти не носеше една такава играчка поне? Аз ще ти кажа - защото още е играчка, а не нещо реално използваемо, защото ако беше щяха него да си ползват за изстрелването на спътници, а не чужди технологии. И преди да започне спора за САЩ, Русия и ракетите поне се замислете, че никой от тях не ги е измислил! (както и атомната бомба между другото, защото САЩ просто я доразработват с отвлечени от Германия учени! Да Айнщайн е един от тях, но непознаването на историята не е извинение и ако Хитлер не беше избързал с войната в момента всички щяхме да говорим немски и да вдигаме ръка за поздрав ама така по немски)

Атомната бомба няма нищо общо с Айнщайн и не е правена от отвлечени учени. Фалкона е извел спътник реален работещ със смисъл и тежък 100-тина пъти повечеот руския "боклук", защото това руско "чудо" реално си е космически боклук И без това космическия боклук е прекалено много, но руснаците понеже нямат идея какво да правят в космоса продължават да правят само боклук. Германия няма шанс да спечели войната, дори и да беше превзела Русия, това е очевадно и само най-тъпите не го схващат.

Ние българите щяхме да сме добре.

Това е студентски проект. Чети преди да плюеш по руската космонавтика.

Какъвто и да е проект е космически боклук. Тестването на материала можеше да е на МКС без замърсяване. Представи си сега, че руска ракета летяща към МКС се натресе на това недоразумение. Това е безмислие и единствено има пропаганден ефект, но практически и смислов е кръгла нула.

Абе професоре! Въпроса не е в принтирането, а в материалите, от които е принтиран. Защото, ако го принтираш на домашния си 3D принтер, тая електроника дето само са я сложили ще сдуха на първата секунда от студа и радиацията. Ама ти нали си разбирач та да са изокаш някъде...

Тъпунгер, там нищо не може са се спука от студ, щото няма как да стане това - просто вакуум, ако изобщо ти е ясно какво е това. Материала нищо не пази, освен от космическа радиация, но и без корпуса, всяка една електроника би работила дни наред без проблем в космоса. А проблема е, че тестването може да стане на МКС без да се прави допълнителен космически боклук само заради пропаганда и демострация на .... малоумие.

Абе ти пак ли се изказваш некоординирано??? На каква орбита е закарал Фалкона товар???? Как ще стигне Фалкона до ГСО, като двигателите му могат да работят само около 500 секунди , а за ГСО трябват минимум 3000 секунди? Казвал съм ти го ХИЛЯДИ ПЪТИ - американска ракета носител (в експлоатация) не може да изкачи товар на височина по-голяма от ГТО (трансферната орбита) ако товара иска да се качи "по- високо" му трябват собсвени двигатели.... Само един тъп въпрос.... защо мислиш Бриз-М има двигатели, които работят над 2500 сек. а??? Дали няма нещо общо с това че 3-тата степен "доставя" Бриз-а до ГТО а от там до ГСО той трябва да закара товара. Американските ракети нямат степен адекватна на Бриз-а по тази причина НЕ МОГАТ да доставят товар до ГСО.... Набий си го в кратуната куха... от ГТО до ГСО (ако товара трябва да отиде там) той си се "закарва" самичак...

Мисля че трябва да научите законите на Кеплер, преди да почнете да ръсите бисери. В зависимост от наклона на орбитата и нейните параметри е необходима една скорост в диапазона 1500 1800 м/с , но има и по сложни маневри за достигане на геосинхронна орбита. По начало сателитите достигат кръгова орбита със собствена тяга от ГТО, но може и това да стане и с помоща на двигателите на извеждащата ракета. Двигателят на последната степен е относително мощен и не е проблем да изведе сателита на гестационарна орбита, но не е икономично , една допълнителна степен с маломощен двигател, работи наистина по - дълго , но маломощният двигател тежи по - малко и може да изведе по тежък спътник на геосинхронна орбита. Допълнителната степен струва пари все пак и всичко е въпрос на конкретни сметки. Руските космодруми са на голяма ширина и при тях е необходима по висока скорост от тези 1800 м/с и това е друга причина за необходимост от допълнителна степен.

Тъпунгер, откъде ти хрумна че трябвало продължителност на импулса 3000 сек? Земи се гръмни с оръдие, че поне да има шанс да си уцелиш мозъченцето. Важно е ускорението и крайната скорост, нещо което може да се постигне и с кратък и с продължителен импулс в зависимост от мощността, а крайната скорост в случая е 27 000 км/ч, което си е 7,5 км/сек Освен това имаш проблем с четенето. Ясно съм написал, че е изпратен спътник на ГСО вземи прочети пак, че очевадно трудно схващаш написаното. Схвани го и тогава ела да ми се упражняваш в словоблудство. Ако си мислиш, че камъка който хвърляш пада веднага на земята щом се отдели от ръката ти, значи си неспасяем тъпак. Ако на сателит зададеш подходяща скорост центробежната сила го отдалечава докато се изравни с центростремителната. Затова не е нужна никаква трета степен, а подходяща начална скорост и ъгъл. Не е нужно спътника да има двигател, а и да има той е толкова маломощен, че служи само за коригиране на посоката на движение., като дори може да се ползва за забавяне в някои случаи за движение по ГСО след изстрелването.

Спътника е създаден от студенти,а не от специалисти....

Стига с тая хибридна война! Всеизвестно е, че руснаците са още с лампова аналогова техника. Ше ми се тункват, безсрамниците!

Ти май нещо против лампите и аналоговата техника имаш май??? Или смяташ, че те са остарели и неизползваеми технологии??? За твое сведение най-добрите аудио усилватели са с лампови крайни стъпала, а защо няма да ти обяснявам. Аналоговите фото и кино ленти са с безпрецедентно по-добро качество от цифровите технологии. Изслушай едно и също студийно изпълнение на аудио CD и същото на винилова плоча или ролков магнетофон и после се изказвай 'професоре'.

Много време отдели да му обясняваш неща, от които само ще получи главоболие. Както се казва ".й влиза, акъл не влиза." Иначе - поздравления за анаиза

Пич, ваньо, CD-то е пъти по-добро качество от винил, всичко друго е фетиш. Фани прочети малко и се не излагай..

In November 2011, the 33,072 processor Lomonosov supercomputer in Moscow developed by T-Platforms ranked number 18 in the world, and the fastest in Russia.[2] It placed 3rd in Europe.[3] In October 2012, T-Platforms delivered its first supercomputer in the US to the State University of New York at Stony Brook (SBU).[4][5]

Ломоносов се казва суперкомпютъра, само че процесорите са Xeon и Nvidia

кога видиш LED пак OLED се сещай какви глупости си писал за щото и там са лампи

а 3д принирането е изобретено пак в сащ...

Абе тя и България е правила самолети навремето ама сега???

СССР забрани, както и много други неща...

неее това не може да е вярно ,руснаците измират от глад падат по улиците пияни,ядат децата си за закуска, живеят в каменният век, нямак технологии ,не са чували за космос и са вечно пияни.- "Дойче зеле и картофи."

Не си далече от истината. Само че всички падат от глад - повечето падат от алкохол.

Няма лошо, но и седна поцинкована кофа с капак от железарията с предавател в нея, таймер, батерия и 4-5 антени мога за около 150 лв. всичкото да го нарека спътник. Само да го качат на ракетата и да го пуснат в космоса и ще излъчва сигнал.

Така де, даже в един от по-големите хладилници, като сложиш 2 бутилки с кислород отвънка, даже вратата на хладилника се затваря херметично и като заредиш вътре малко провизии и за 1000 лв ще си имаш и обитаема космическа станция... отваряш вратата и излизаш на космическа разходка... Викаш за какво харчат толкова стотици милиони за космически програми като подцинкованите кофи и хладилниците са отдавна измислени.... Не мислиш ли че идеята не е росто да се "изпрати сигнал" а да се тества материала, който позволява принтиране за бъдещи по-.. функционални спътници?

Ми отдавна тестват кви ли не материали, ако за всеки правеха новина и излъчваха сигнали ...

Не мисля. За да се тества, трябва и да се върне за изследване. Това си е просто парче тенекия или карбон в орбита.

Грантоваците се пръскат от злоба и яд както е видно от "коментарите" по-долу. Поздрави на университета и само напред. Нека продажните боклуци които не са създали нищо в безсмисленият си живот да завиждат и злобеят.

Ми пропуснали са да уточнят откъде е купен 3Д принтера.

И руснаците имат 3D принтери. Все пак не е космическа технология.

Още безсмислен космически боклук на матушка рассия.

Руснаците без американците даже не могат да се оправят да разберат, дали спътникът им работи или е паднал в океана.

Поръчковите папагали сте така - ако не са казали американците че са засекли сигнал за вас не съществува, ако пък са засекли - не можели без тях. Промити тъпунгери.

Ами да го бяха хванали руснаците, щяхме си мълчим! Ма как да го хванат кат не могат! Добре че са другарите американци!

американците могат да видят космоса само като скочат с трамплин поръчан и произведен в бангладеш.

Честно ли, ве майка? Всичкото интернет, мобилен телефон, жипиес, метереология върви по американско спутник, майка!

Мога ли да питам, от коя пещера изпълзяхте, товарищ? Леденика, Магурата или някоя по-дълбока дупка?

Духчо, като витаеш из небето, дали забелязваш откъде си купуват американците ракетни двигатели последните десетина години. Ако не виждаш, питай тия, дето ти пишат лишчетата.

Точно така! Американците изстрелват толкова много ракети, че не могат да смогнат да си правят всички двигатели сами, затова и купуват част от тях от трети страни! :) По-добре ми кажи, откъде си купуват руснаците ИТ технологиите, автомобилите, търбите и помпите за газовата индустрия :)

Или самолетите за Аерофлота :D Колко беше последната поръчка за Боинги? Стотици бройки някъде! :D

Днес, да не е 1-ви Април?

Ал

КОРПУСЪТ на Томск е отпечатан на 3D принтер... Страхотно! Това е новината на века!

Въпросът е, че вътре е с китайско-японско-американска електроника :D Най-вероятно предимно американска, защото най-вече те произвеждат military grade...

Най-вероятно, може би, ама нада ли. Хабер си нямаш каква електроника се използва в космическата апаратура. PS. Само за сведение всички чипове в космическата техника са над 200нм даже и американските, а сега се светни защо.

Уау! Уау! Уаау!