Коментари - Русия прави собствен лаптоп - за армията си | IT.dir.bg
назад

Русия прави собствен лаптоп - за армията си

Русия ще започне да произвежда специални лаптопи, предназначени за военните.

Обратно в новината

Коментари - Русия прави собствен лаптоп - за армията си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Много ми е забавно да чета коментари, как лаптопчето било боклук, как се захранвало с въглища, колко зле са руснаците, от хора чиято държава не произвежда почти нищо. Бай Ганю 21 век

Отлична машинка!!! Тамън руснаците в ръкопашен бой, спокойно ще могат да размазват черепите на лудите крави и европедалите:) И ще плиска краварски мозък и еврофекали по дисплея на компчето...Мухахахахаахахха

"Компактният размер и малката дебелина не са били приоритет" - като познавам братушките, метър на метър и нещо не им мърда. Тегло - около 26 кг., без батерията. Батерията в два отделни куфара - 17 кг. всеки. Но все пак си е иновация. Първия лаптоп за трима!!!

техника като кравартския Ф-35..КОЙТО СЛЕД 1.5-2 ТРИЛИОНА ДОЛАРА... И 25 ГОДИНИ РАЗРАБОТКА....ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ЛИТВА :) А СТЕЛТ БОЯТА МУ ПАДА ПРИ ПЪРВИЯ ДЪЖД МУХАХАХАХАХАХАХАХАХХААХ

не само че лети абсолютно безпроблемно, но няколко наскоро прекосиха Атлантика ;)

Плюс: Армията ще има един модел лаптоп. Това означава лесна и ефективна хардуерна, софтуерна и логистична поддръжка. Минус: Руските елементи в този лаптоп са корпусът и модифицираната ОС. Дори нямат собствен чип за криптиране. Ще изчакаме, защото в Русия често се случва "хотели как лучше, получилось как всегда".

Не говори глупости.....Руснаците си пройзвеждат собствени чипове..Байкал и Елбрус..Да по назад са от западните държави..Но колко страни в света разработват и пройзвеждат собствени чипове а?

Модерен е, даже прекалено... НАСА ползват технологии на по 7-8 години. Стари и добре тествани за да няма изненади. Какво ще се стане ако се окаже, че i5 нещо прегрява и дава грешка?

От 5 години съм с i5 - вервай ми не прегрява :)

А беше време когато БГ произвеждаше 43-46% от всички персонални компютри в СИВ... Сега като гледам народа е взел по един пакет семки и като на футболен мач плюе пред екрана новините които му спускат за Русия или САЩ....ама какво да се прави дори Левски и ЦСКА не се това, което бяха едно време.

Левски и ЦСКА бяха ведомствени отбори. Дори клубове не бяха. Но пък нямаше Литекс, Лудогорец. Произвежданите от Правец компютри днес няма да са достатъчни на една китайска фабрика за платки да съществува. Поколенията чипсети се сменят през 6 месеца - ще успее ли Правец да краде толкова бързо топологията на процесорите?

в друго мое да ни нема ама в крадиенето ни имаааа!!!

предлолагам че и този "латоп" ще е "БЕЗАНАЛОГОВ" - както винаги ? ... все пак е цифров :)

Явно веселбата е голяма за любителите на ширпотреба от Китай. Но няма начин руските балистични ракети да са на манивела, защото нито един Интел процесор не работи в радиационна среда. А руските ракети не само работят в радиация но и изключват Глоснас. Т.е.пълен автономен режим до целта. Явно двама чукчи въртят манивелата. Въпрос на време е , ако вече не е там, руският самолет 5-то поколение Т-50 на СУхой да "премине" тест в реални сирийски условия. Напълно невидим, със симулативни управление на самолета чрез движение главата на пилота. Явно и в него чукчи въртят манивела. Докато американският самолет има поражаваща способност само по вектора на направление, руският поразява във всички посоки - чукчи въртят мерника на компютъра с манинела.

В Иран паднаха няколко руски ракети със счупени манивели. Отбележете нивото на руските протести когато към тях се приближи кораб или наземно базирана техника със системата за ПРО Aegis.

Бахнасранчо, що не се позинтересуваш какво имаше на "Доналд Дък" и какво стана ....

Направи ли, не направи ли. Ама важни клечки от НАТО го казаха, ние не сме очаквали Руската армия за толкова кратко време да постигне такова развитие. Руснаците го доказаха два пъти - Крим и след това Сирия. Та, никога не подценявай съседа и неговите способности.

Подигравките са неуместни. Справка ракетите "Калибър-НК". Докато някои на запад се смееха, усмивките им замръзнаха...

идеално ... в студените нощи братушките на -40 могат да лъскат бастуна през сателитен интернет към американски порно сайтове :D

Не разбрах батерии в отделен куфар ли ще има или ще бъде с генератор с манивела. :)

Не знам за батериите, обаче, хуморът ти е толкова примитивен и архаичен, че вероятно "мислиш" с манивела.

И двете. Казаха ти, че е руски и е военен.

По-лошото е, че от него достъпът до Фейсбук, Ютюб и Скайп ще са забранени. А може и Интернет да няма, защото нали той беше изобретен от ЦРУ ???

Има хора, за които Интернет е много повече от Фейсбук, Ютюб и Скайп...

На кюмюр и дизел ще е :)

в гъза на европедалите и лудите крави:) И някой руски мужик ще я върти ли върти:) А те ще квичат ли квичат:)

Сещам се за един скеч от времето точно преди перестройката в СССР който гледах по съветската телевизия тогава. Говорителят от телевизията обявява - Нашата родна електронна промишленост създаде изключителна нова интегрална схема на световно ниво. За удобство тя е снабдена и с ... две дръжки за носене.

А за нас обикновените селяни коги ша правят или да се записвам у армията

Едва ли ще направят нещо но не е непосилно. Просто няма толкова за какво да го ползват, тяхната доктрина е тази на колана-бомба, имат достатъчно ядрени запаси та и на място ако ги гръмнат светът ще види голям зор. Инак параметрите на такъв лаптоп са без значение, единственото което би ги интересувало е пълният контрол върху силиция и софтуера. Не знам дали им е постижимо, по-скоро не, пак ще копират разни чужди процесори дето няма да ги знаят 100%, ще мажат FOSS неща барабар с парчета дето не ги разбират и т.н.

В учебниците има доста руски учени - физици, химици, математици и т.н. Руските университети са в Топ1000 на световната класация. Има доста руски нобелови лауреати. Една Швейцария, която е по-малка от България, има цели 16 нобелови лауреати. А колко има България, знаеш ли?

Та колко от тия руски учени (оставилите някакъв сериозен знак настрана от Менделеев не са никак много ако въобще) имат някаква връзка с изчислителната техника бе майсторе. Дали руските слуги-агитатори дори знаете, че основна заслуга за изоставането на съветския съюз в тази област има Сталин, който обявява компютрите за "буржоазна лъженаука". Не че знанието или незнанието на нещо би променило към по-дборо жалките ви агит постове разбира се.

Кой руски университет е в ТОП 100? Не намерих такъв. Децата на руските олигарси учат на Запад. Колко учат е друг въпрос.

Руснаците да му мислят - ний сме си добре. На нас ни компютри, ни компоти, ни самолети, ни армия ни трябва, ни нищо. И народ не трябва, както е видно през последните 26г! На нас демокрация ни дай, толерантност, европейска и евроатлантическа солидарност мултикултурализъм... такива работи!

Ми като не ти трябва нищо млъквай и лягай да мреш, кво си се разхленчил. Освободи ресурса за тези, които могат и искат да правят нещо, не е да ги няма.

Ти предполагам си от ония които могат и искат да крадат - само вие сте толкова чак нахъсани днес, в България.

Само да отбележа че температурата на съхранение на LCD e до -20 градуса. Като им гледам НЕВЕРОЯТНИТЕ характеристики на тези лаптопи се питам така ли надуват и характеристики на самолети, ракетни системи и т.н.

За "самолетите и ракетните системи" не се притеснавяй - не само, че не "раздуват", ами даже свиват параметрите. Затова и натото му увисна чейнето след залпа на Каспийския флот.

Тестването върху специфицирания температурен обхват е основно нещо, то цивилна апаратура не можеш да продадеш без него камо ли на шапкарите в която и да е страна. Не знам за какъв залп и какви увиснали ченета говориш, звучи като стандартен агит напън на руски слуга агитатор, но със сигурност и от двете страни на завесата много пъти е имало увиснали ченета - докато имаше завеса. Сега е раздърпано перде, руснаците са още опасни но не са правили нищо ново от съветско време насам.

Кои бе? Тези дето паднаха в Иран ли? Или тези дето паднаха на 10 метра от корабите? Или точно това е била целта? Като Армата на Червения площад - тренировка за изтегляне на танк? Циркаджии и само тотални идиоти им леят дитирамби.

Нищо няма да направят тези. Както винаги. Само приказки.

Ще направят, как няма да направят? А батериите са в 2 чемодана с товароносимост 250 кг. всеки. Ако прибавиш към тях едно дипломатическо куфарче с батерии, тогава вече ще може да издържа не 8 часа, а 8 часа и 12 секунди.

Колкото направиха автомобил, толкова ще направят и лаптоп.

Няма вече Епъл, Сони и Леново . Бъдещето е на "Обединена Приборостроителна Корпорация". Тя ще превземе света с лаптоп от лят чугун в камуфлажен цвят с дръжка и руски процесор работещ на въглища .

Сони не правят лаптопи вече две години, продадоха бранда си Вайо.

Процесорът е руски - "Казбек", 45nm. тенологие, 64bit , FSB 1666 и т.н.

не били нанометри а били милиметри. наздуавуе!

Жеелезен е!

А тия, с по-големите екрани ще са с колесари и теглич.

.....ЩЕ ПРАВЯТ....../ще видим дали и кога/

заради атрактивната цена - около 800 рубли, Того и Гвинея вече са изразили желание да закупят по 100 бройки.

Хе-хе-хе, голям майтап! И сигурно ще бъде с 8 мегабайта РАМ? Китай отдавна удари всички в земята по изчислителна техника и информационни технологии, ако беше за китайската армия ще повярвам. Но за руската - не. Няма начин. Те още правят гумени танкове за да заблуждават врага че уж имат много.

и цевта и пълнителят не се виждат!

Скрити са! Стелт...

И аз се чудех колко патрона събира и какъв калибър :)

Щом е за армията-ще го направят,единственото нещо, което руснаците приемат за работа е войната

И батерията му се зарежда с водка!!

ще е суха!

FuckTheEU

Какво листче бе, хакер? Серийния номер на дъното ли?

Абе вие вярно ли не се усетихте, че това е майтап? Руснаци ще правят лаптоп...

започват производство и на плазма TV - отначало само черно-бели...

ако Тайван им достави кинескопи.

И като започнат производството през втората половина на 2016 г. ще го завършат първия през 2036 г. и ...направо в музея - Военно-историческия!

Да видим дали руската държава ще спази GPL лицензите и ще пуснат сорс кода :) Ако не го направят, ще са в голямо нарушение и ще настроят разработчиците на свободен софтуер срещу себе си, защото ще ограби труда им.

... А ако го пуснат, ще им видим белите гащи :)

Лаптопът се прави от частна фирма, не от РФ, същото се отнася и за операционната му система, която, между другото, е точно толкова безплатна, с отворен код и спазваща GPL, колкото и RHEL, например.

И какво направили, пак ОС-а е Линукс. Засрамете се бе, велики държави. При този ресурс една Ос да не може да напишете и ползвате нещо, сътворено от един единствен човек, който беше така добър да го подари на света. Смешници.

Ти поредния празноглавец ли си?

Може и да е празноглавец, но руснаците са също кухи лейки. Ако е за ширпотреба - става, но за армейски цели е несериозно. Вероятно нищо няма да направят, щото те са по приказките и обещанията - наследство от комунизма.

Да бе, един човек я направил, как ли пък не :) Знаеш ли колко хора на заплата към ФСБ (и американската NSA) работят на пълно работно време по Linux? Тия служби не са благотворителни организации, трябва да си оправдаят инвестициите :)

Много линукс разбирачи по форумите, ама пишете пълни глупости. Руснаците имаха тяхна операционна система много преди Линус Торвалд да напише ядрото. То в днешно време кое не е Unix базирано. Телефони, рутери, суичове. Не виждам причина защо да не се ползва като база това за разработка на нещо за военните.

И къде им е ОС-а на великите? Явно в тоалетната.

Линус ТорвалдС

Водката им не е лоша, виж за лаптопа не знам.

И рускините са хубави!

ама само младите - до 22 г.

Определено ще е тежък, поне 8 кила. На времето носих 10 кила радиостанция, това беше считано за леко. Освен това има и възпитателен ефект върху духа на войника.

Руската приборостроителна компания търси IT специалисти за следните длъжности: Въглищар - минимум 3 години опит с твърди горива, HTML, Уиндоус медиа плейр. Опитът с Ноутпад и Пейнт е предимтво. Тенекиджия - опит в поддръжакта на компютърни корпуси и компоненти, умения за работа с тесла, чук и пирони е предимство.

В Русия няма тесли.Този инструмент там не е познат

Лошото е че тежи 8 кила.

Сравним лаптоп оп американски военен контрактор тежи 6 кг, и то с батерия, издържаща 4-5 часа. Предлага се в цвят NATO Green, който не е много по-естетичен от този.

А в България отвори новата фабрика за коментари - Дир БГ.

Коментарите са странни, да и статията също е непълна. Има гугъл има яндекс. Какво пречи да се провери какъв е този процесор. Това е руско производство процесор с архитектура МИПС, не е Интел. Уиндоус на него няма да върви, и съответно за игри няма да става.

Добре де, ако лаптопът е с MIPS, защо гореспоменатата Astra Linux Special Edition се разпространява само в x86-64, ARM и IBM System z варианти?

Имат версии и на АРМ ядро. Възможно за този лаптоп и да е АРМ.

Казарменият фолклор е безкраен:) В трудовите поделения военна тайна беше броят на кирките и лопатите, докато пушкалата се знаеха точно - по 4-5 Манлихер 1895 на поделение :)

Най-много ми харесва цвета на нотбука - напомня изпражнение!

Виж му и дръжката:) Предлагам безплатно идея за рац - да му сложат отвън и джобове :) Перденце за екрана не му трябва защото не е с Windows и от там врагът не може да наднича :)

,ДОБРЕ че най големите дебили в Европа/40% неграмотници и 50 % мангали/ имаме толкова "компетентни мнения. При нас всичко е толкова "ок" че само руснаците и американците са ни проблема... Нейсе -луд умора няма

Много сте тъпи и ограничени ,Русия отдавна произвежда процесори шесто поколение и тактова честота 3,5GHz.Аз мога само да ви подам един мамул да го орните с език.

Пить надо меньше - Владимир Илич Ленин ...

Даже не шесто ми шейсет ишесто поколение И честота 350 ТераХррца Захранват се с кюмюр и водка, може поотделно а мозе и едновременно

А може ли да получим информация поне за един от тези чипове? Технически спецификации, уеб сайт на производителя и тн.т? Или те са толкова секретни че съществуват в самотната ти мозъчна клетка само?

Бла, бла - тази стаъия е пълна смехория! В руската (а и не само руската) армия е тайна дори от какво се правят партенките, те пуснали абсолютно подробна информация за нещо толкова основно...

Е, нормално е да съм толкова гневен . Русия фалира а обещанията на Путин се оказаха лъжа.

Фалира нанайси, кво да говориме за онея с 20 те трилярда дълг?

Ние руснаците имаме 512 000 000 000 $ външен дълг, но си имаме супер Путин да ни води и топли душите ни със сладки речи . Имаме си и купони за хляб и водка но Путин обеща че ще ни оправи за 800 дни .

Major Payne

Няма значение колко ти е дълга, а дали можеш да го обслужваш. Някой може да фалира защото няма да си плати дори 1 рубла, а друг ще си свирка с милиони и милиарди дълг щом си плаща навреме и без проблеми.

The boxer

Аз ползвам Астра линукс. Готин и пречистен Дебиан.