Коментари - Lenovo ще прави компютри с руски процесор | IT.dir.bg
назад

Lenovo ще прави компютри с руски процесор

Lenovo планира да пусне компютри с руския процесор Байкал.

Обратно в новината

Коментари - Lenovo ще прави компютри с руски процесор | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Внос Не Импорт. Толкова смешно звучат някои журналисти ... Искате да покажете, че знаете чужд език ли или не ви харесва Българския?

Превода е направен на ниско професионално ниво, и определено дразни с думи като тънък клиент

Как китайски, нали Lenovo беше на IBM.

Данъкът за този компютър ще е много висок защото работи на въглища. Ще изчакам следващото поколение на екобрикети.

Същите тъпи приказки навремето се говореха за японските коли, китайските стоки, американските космически кораби, българските електрокари и куп други стоки. В последствие се оказа, че света е пълен с неграмотници, които днес се увеличават пропорционално на нарастването на ромското населени в страната ни. Защо ли?

Почитателите на евтини и практични технологии ще се зарадват да разберат, че евтиният компютър Chip вече започна да се доставя на купувачите. Той струва само 9 щатски долара и използва операционната система Gnu/Linux, за да постигне тази цена. Техническите характеристики не са особено впечатляващи, но са напълно достатъчни за основно поставените задачи. Процесорът е с тактова честота от 1 GHz, оперативната памет е 512 MB, а основната памет е с обем от 4 GB. За разлика от някои други подобни продукти, Chip разполага с Wi-Fi и Bluetooth модеми за незабавна свързаност към мрежа и други устройства. Компютърът има и USB порт, вход за микрофон и слушалки, изход за свързване към монитор или телевизор. Прави впечатление и наличието на micro USB порт с поддръжка на OTG функционалност.

Здравей Ха ха. Не си падам по конспиративни теории, но определено подценяваш тенденцията при производители и разработчици да си осигуряват вариант за дистанционно управление или както ти си го нарекъл - за сервиз, диагностика, разработка. Прочети горния коментар и ще разбереш какво съм имал предвид. Remote control на хардуерно ниво е нещо относително ново за подчертавам - потребителите, но не е и за производители. Темата на статията е за процесори и логично е да се коментира важността им в сигурността на системите.

И крещяща нужда от автомонтьори разбиращи от електроника. Колите вече не са руските лади и москвичи. М/у другото, не знам дали знаете, но голяма част от софтуера за колите (ауди, бмв, порше...) се пишат от българи в българска фирма. Та малко се отплеснах. Та на тия дето се водят, че рабират от ектроника по серизите им викат жичкаджии. А инструментите с които боравят са макетен нож, изолирбан и пробна лампа. Ако някой извади мултицет го гледат като голям камък. Осцилоскоп дори не са виждали.

М-ДАА.. ХУБАВА КОМПАНИЯ БЕШЕ "ЛЕНОВО".., ДОКАТО НЕ ТРЪГНА ПО ПЪТЯ НА "МОСКВИЧ"...

Някои данни: Эльбрус-серия съветски суперкомпютри проектирани от Института за точна механика и изчислителна техника (ИТМиВТ) през 1970-1980 години. Произвеждани са от Загорския електромеханичен завод (ЗЭМЗ) "Звезда". И "случайно" там е работил Владимир Мстиславович Пентковский, който от 1993 година работи в Intel. Той е ръководил и разработката на архитектурата и анализа на производителността на процесора Pentium III. Интересни работи!!!!:)))))))

h 1

Pentium III Pentium II Pentium Pentium (-1) ... много зле работата ...

Все отнякъде трябва да се почне. Не може да се противопоставяш все по-откирито на американската световна хегемония и да си толкова технологично зависим. Това е целта на подобни експерименти - опит за развитие на собствени технологии. Вероятно са далече текущите топ нива но трябва да се почне от някъде.

Почва се от стимулиране на мозъци. Демек, трябва да се спре тенденцията, всеки с малко здрав мозък да гледа да се махне от мизерията там. За сега обаче, руснаците (поне тия с валст)не стоплят. За тях приоритетът е да са конкурент на САЩ. И точно тая фикс идея, да се сравнява жабата с коня, доведе до разбадането на СССР в края на студената война. И сега, учидващо, Путлер повтаря абсолютно същите грешки.

ми кажи че няма пропаганда. Ти си рожба на пропагандата. Кой колко е зле не можеш да кажеш въобще! Аз из Тексас и Оклахома колко "мизерни" неща съм видял, не ми говори...включително съм се срещал на живо с хора, които не са виждали океана (морето тяхното), и дори и нашите села дето няма ток са като 5 звездни курорти в сравнение с тяхните, няма покритие на телефони...абе не знаеш нищо ти!... а ако не си ходил в Русия...хммм...можеш поне да погледаш със стрийт вю-то...по големите им градове...и ще установиш че разлика много много няма...там има други проблеми, но те не са предмет на коментарите.... Колкото до архотектурата, добра е само да не е за нещо универсално...2 ядра МИПС може да се направят хубави и ефтини компютри за администрацията....дето да работят 2-3 приложения...

Както критикуваш тях, все едно, че тука не е така.

,,Почва се от стимулиране на мозъци. " ... и ти тук приключи .

Предишната студена война ни донесе много блага (компютрите, интернет). Сега тази да видим какво ще ни донесе...Определено смятам че ще е интересно. Но надпреварата вече започна...и при това доста отдавна....

Бате, много внимавай какво говориш, че е ясно че гледаш едната страна на медала. Това с пращането на полето всъщност не е лоша идея (и си признавам, че го чувам за първи път от теб). Аз работя като програмист във Великобритания (завършил съм Електорника в МЕИ/ТУ в София.Но съм работил и като бачкатор тук.Във всяка една индустрия има идиоти и медицината не е изключение. Лошото е че тенденцията е да има повече идиоти, отколкото разумни хора във всяка една индустрия. Тука някаква докторка (стажантка на 25 год) преди да се самоубие , оставила бележка на здравния министър колко е депресирана от ртаботните часове.Учат за доктори щото искат престиж и пари (нека сме честни , малцина го паравят защото искат да правят добро ), но работят по 8-10 часа (това в бг звучи смешно щото си е норма) и се плачат като говеда.Еми на полето - да оценят че не е толкова лошо тяхното.В крайна сметка не всички от тях наистиана заслужават каквото им се плаща -тука чакането на здравната каса е по-дълго и от Бг.Вервай

Оооо и русофилите ще се избиват за такива лаптопи!!

Цялото нпо,дай още,дай!

Word, excel са капиталистическия офис пакети .... те си имат друг, който не разхищава ресурси и е базиран на Пе2.

Хубаво ще ги прави, ама смята ли и да ги продава ? щото не ми се вижда как

С тези процесори, компютри само за Русия. Не 129$, а по 100 рубли парчето

Ревльовци, АППЛЕ как работят? Кой им прави процессорите? Кой им прави паметите, кой им прави тъч, кой им прави камера, кой им прави сглобката на телефона? Целия западен евроатлантически свят прави нещо на хартия, или по скоро на компютърен модел и го дава на китайци и корейци да си чупят главите ка кда го реализират на практика. Производството на каквото и да било е там. В добака е а и малайзия и вече Виетнам. По този модел всеки мможе да прозиведе процсор и компутар или телефон на хартия и да го даде на ТСМ, Самсунг или Леносво и Фокскон да му го направят, стига да може да си плати.Ако не можеш да си платиш чакаш някой друг да си плати на китайците да го направят, а ти си оставаш сасамо с рисунките и анимацията, точно по модела на САЩ.

работят много добре - седят върху каш планина от $200 милиарда ;) Руснаците не ги бива много в работата, но в гръмките обещания нямат равни.

заблудена мурзилка проста, баикал е просто опаковка на чужд процесор - MIPS 5600!!!!

Мдаааа .. прав си :) The project they are working on is Baikal-T1, a new communications processor using a MIPS P5600 CPU; this chip will be deployed in a number of networking-related applications such as wireless routers, home gateways and other connected devices for applications such as industrial automation. At the heart of the chip sits a dual-core MIPS P5600 CPU clocked at 1.2 GHz. Baikal-T1 also includes multiple high-speed (1G/10G Ethernet, PCIe, SATA 6G, USB) and low-speed interfaces (GPIO, I2C, UART, SPI). The package measures 25 x 25 mm and is manufactured on 28nm process technology, achieving less than 5 W of total power consumption an ideal figure for fanless designs.

а Elbrus-8S който е с пикова производителност 250Gflops на кой е "опаковка"?

8 под-човека (мурзилки) отричат истината :))) купете си ерлебус-4c, мизерници, хахахахахахахаха 50гфлопс на цената на 500, хахахаха

Разбираш от процесори и електроника, колкото прасе от кладенчова вода. Корейците и китайците нищо не мислят как да реализират - дава им се подробно всичко как да направят. От тях се иска само да се тиражира. И най-малкото недоизяснено нещо, което трябва сами да доизмислят води до проблеми с крайния продукт. Затова Епъл са напред, защото им стоварват всичко с абсолютни подробности.

Това да не е виц. Кой ще си купи или ще задължат членовете на ЦК и държавните служители.

Обаче новината за руския процесор е коментирана повече от всички технологични новини взети заедно!!! Хахаха Това трябва да се признае!

Това е с всички новини към които насочат тролефермата. Дебилна работа, да си харчат там 12-те милиона годишно от кремълския бюджет за да издържат медиите в БГ го разбирам но да дават трохи и на тролове правещи им единствено мечешка услуга с постовете си като бавноразвиващи се не ми е ясно кой може да го е измислил.

Това не беше много умен коментар. Я виж, че повечето от коментарите са анти-руски и усмиват руския процесор. И те ли са писани от "тролове" платени от "кремълския бюджет"?

Мдааа... хубав процесор, ама руски. В: Какво е това, голямо, тежко, шумно и не рита? О: Руска машина за ритане.

Пешев пешеев, чул недочул и си измисля, вица е - голямо, черно но не рита? И отг е българска машина за ритане! Ясно че си долна американска подлога :)

Pesh0

Сина ми тази година влизаше в 8 ми клас . Кат овички бащи се опитах да го набутам в най - доброто място . Имаше бал да влезе да учи процесорни технологии , но аз не го посъветвах да влезе там . Какви процесорни технологии ? иначе това е специялността с най висок бал. Сина ми го записах в ДВГ - двигатели с вътрешно горене .

като се има предвид, че бъдещето е на електромобилите, лошо решение :)

Надявам се един ден да му помогна да развие студения синтез и да произведе двигател за кола с тази техногия! След това който иска да си кара електромобилите!

Може би, микропроцесорни технологии? А това включва всеки един аспект на съвременната електроника. При това не само хардуер а и програмиране. Демек, там е бъдещето. А ти си го набутал да стане автомонтьор... И се хвалиш

Спомени. По време на соца, руснаците правеха ЕС серия. Точно копие на IBM. Сделано и копирано.

Още я правят.

Не само руснаците. Целият соц лагер копираше IBM 360 под името ЕС. В България се произвеждаше ЕС1020. В ГДР ЕС1040. Унгарците копираха една френска машина MITRA - под името Videoton ЕС1010. Руснаците правеха ЕС1022. След това започна копирането на PDP8 - под името ИЗОТ310. След това на PDP11 под името SM4. Накрая копирахме супер минито VAX под името ИЗОТ1055. IMKO2 беше копие на Apple 2. ПРАВЕЦ16 пък е копие на IBM PC 8086.

Голямата грешка на руснаците е че всичко при тях е микс от техника и политика. Затова са плачевни резултатите в повечето от случаите.

Не това им е проблемът, а феодалният строй, в който живеят. Свободната инициатива е това, което е извело западния свят напред - можещи хора се раждат навсякъде, не навсякъде имат свободата да правят каквото могат неоковани.

Понякога оковите са в главата и "Западият" свят успя и преуспя в строежа на такива окови, докато "феодализмът" в Русия беше и е в постоянно отстъпление. Погледнато отдалече разликата между мафия/местни дерибеи и вездесъщи корпорации е само в начина, по който човек бива оплетен в мрежите им. Соца донесе много злини, но донесе и положителни неща - Русия отдавна не е пълна с необразовани мужици, например, а напротив - източник е на кадърни и талантливи хора. В същото време Западът (най-вече Америка) успя да превърне идеята за образованост и просперитет в нещо удивително подобно на комсомолския партиен плам, само че строенето на комунизъм е заместено от идеята за бизнес "успех". Десетилетия работя с Амрикански корпорации и го виждам с очите си - патентите може да са техни, но вече почти всичко, което имат идва или от имигранти или от оутсорсинг. Още по-плачевното е, че вече повечето проекти успяват не заради мениджмънта, а въпреки него. Светът се мени и всеки път, когато се вързваш на думите и названията просто се държиш като заблуден роб, ако възхода на Китай не те е убедил, че всичко се обръща, не знам как ще можеш да разбереш какво става в Русия и какцо става на Запад. Двигателят на Изток днес е техническата интелигенция, на Запад е бюрократични нагон към успех в йерархия - социализмът загина заради второто, а според мен официалното название няма значение - има значение принципа.

Едно време през социлизма имаше един лаф: Филмът хубав ли е, или е руски? Ако го актуализираме: процесорът хубав ли е, или е рус....

Лъжеш елементарен зомбиран нещастник. В русофобията си си вкарал във вица руски, а не съветски. Култовият виц е "Филмът не е шведски, а съветски"

СЪВЕТСКА БЕ ДЪРЖАВАТА А ЕЗИКА РУСКИ!ОТ ТАМ И ЦЯЛАТА КУЛТУРА В ТОВА ЧИСЛО И ФИЛМИТЕ!ДА СИ ЧУВАЛ ЗА СЪВЕТСКИ ЕЗИК?ЗАЩО ТОГАВА ФИЛМИТЕ ДА СА СЪВЕТСКИ?ПРАВО Е ПИСАЛ ЧОВЕКА ЛАФА БЕШЕ - ФИЛМА ХУБАВ ЛИ Е ИЛИ РУСКИ?!

Сега му обясни и какво се има под "шведски" и "съветски", защото е много далеч от времето на посочената шега, а за онзи разбирач dp, дето си е получил образованието (навярно в USA университет) пък е имал възможност да твори в соца, "силиконовата долина" е има няма на 15 часа път, и никой не му "пречи вече" да твори...

путлерастите, кога е за хубаво руско, а лошо съвеЦко било

....лошо ..много лошо ...бих казал > страшно !

Всичко това се прави от руснаците с цел да се заменят всички сървърни системи с чужди процесори с такива тяхно производство, за да се избегне, както беше споменато по-долу, наличието на нерагламентирани процесорни функции. Като начало се споменава подмяна засягаща сървърите на ВПК(военно-промишления комплекс) и така на всички държавни институции. В една статия се посочва 150 000 бр. сървъра( мисля ,че такава сделка за Lenovo е доста добра).

Кажете един руски сървър или този ще е първият?

може да попрочетеш малко ако не те мързи, това не е съвърен процесор, ще се използва основно в мрежово оборудване и специализирани контролери, за съврвъри поогледай за Elbrus-8S и от сорта.

28nm ARM процесор в сървър ? Ако съберат 3-4 такива на една платка - ще докарат производителност на Айфон примерно..

Аз от това няма да си купя!

Никой няма да си купи. Това могат само да ти го наложат насила.

Натам отиват работите. Русия ще произвежда все по-добри процесори по последната нанотехнология. Може да сте сигурни. Тя и Япония едно време не можеше да прави автомобили и роботи, ама какво стана?

те това много добре го осъзнават и именно заради това болката им е непоносима - особено на фона на собствената им некадърност и непотребност :)

в русия всичко което се работи с гаечен ключ под 12 е нано-технология ..

не знам за гаечния ключ, но определено мозъкът ти е продукт на нано-технологиите

Май теб са те изработвали с гаечен ключ 22. Вече не си нани технология.

Отде ви изравят все такива гении за руски агитатори бе. Поне си трайте ако не искате да вредите на господяря си.

" Очаква се процесорът да има производителност, достатъчна за работа с офис приложения." Това изречение предизвиква много усмивки за всеки който поне малко разбира от компютри :)

Така като гледам - процесора ще е АРМ (най-вериятно 7), т.е. по лиценз и с производителност почти 2 пъти по-ниска от телефон Google Nexus 4 да речем (модел отпреди 3 години). 28nm технология също е отживелица - ползваше се 2010 - 2011 г. при производсвтото на процесори. Общо взето руснаците са закупили лицензи за стари неща, купили са стара производствена линия и сега гърмят, че започват да произвеждат. Лошо няма, малко путиноидите да живнат.

хахахахахахахахахахахахаха!!!!

Като знам по татово време как в България гордо се правеха процесори, които в последствие се оказаха пълно копие на оригиналите - 6502, 8086 и т.н., та и тук...

ПРОИЗВЕЖДАХМЕ ФАМИЛИЯ СМ 600 АНАЛОГ НА МОТОРОЛСКАТА МС 6800!САМО ТОВА И НИЩО ДРУГА!

Май бяха правили и 6502 по някое време но не съм сигурен, не съм пипвал такъв (не съм и търсил, виж, 6800 - СМ601 - и разни негови периферии съм ползвал, работеха си ОК).

Смятай, колко са зад нас руснаците!

Аре стига глупости! Нищо не се е оказало, правеше се напълно умишлено. И в това няма нищо лошо - развиваш производствена база, научен потенциал, образоваш специалисти ... все неща които в момента ни липсват. За Интел ли ти е жал? Да те светна, много от лицензите тогава са купувани, не са крадени. Между другото има една фирма, АМД ако си чувал, започнаха приблизително по същото време с клонирането на интелски процесори, сега нашият брутен продукт сигурно се нанася няколко пъти на оборота им.

Сигурно ще се казва шлемник байкалски Но със сигурност ще е нещо иновативно и интерсно.

НАЛИ ЩЕ ГО ПРАВЯТ В ТАЙВАН!ТА ДА СЕ ЗАПИТА ЧОВЕК КОЕ МУ Е РУСКОТО?!

производствения процес винаги в няколко фабрики, важното е кой проектира чипа. Да не мислиш че примерно Apple си произвежда сама процесорите. Литографията е просто един вид "печатане", интелектуалната работа е при проектирането.

Lenovo да не бързат, ами да изчакат догодина, защото ще са на далавера. Тази година рашъните са започнали да произвеждат полупроводници, а догодина започват с откриването и производството на цели проводници. Топлата вода са я оставили за откриване в края на следващото десетилетие.

На този процесор единственото руско нещо ще е името му.

Тролетариатът на Атака немедленно да яхва байкалчетата !

Путкин прекали с пропагандата!

Всъщност този процесор има две 32битови ядра, разработени от английската компания Imagination Technologies. Ядрата са MIPS Warrior P-Class P5600 - разработка на друга американска компания и купени от англичаните. :) Всичко е един добре надут медиен мехур. Съмнявам се, че от това ще се получи нещо реално. Най-вероятно ще се произведат някакво количество компютри за държавната администрация и военните, което ще им даде поле да твърдят, че са технологично независими, но всички се досещаме дали наистина е така. Аз лично силно се съмнявам.

1.По каква технология се произвеждат съвременните процесори? 2.Кога Интел са усвоили 28 нанометровия процес?

1. По всякаква - всичко е според предназначението и цената. Има SoC които няма нужда да бъдат произвеждани по 14nm, даже и по 28nm, много интегрални схеми се правят на 60нм - всичко зависи от приложението и цената, която се гони! Не е проблем вместо в един завод за 28 нанометров процес да го изпечатат в друг за 14. Въпроса е дали има смисъл от това! И да, няколко са основните фабрики, където всички произвеждат чиповете си след като са били вече проектирани. 2. Intel не произвеждат на 28nm, a на 22nm (Ivy Bridge/Haswell - 2011/2012/2013 г.)

Ето това е ключовото изречение: "Очаква се процесорът да има производителност, достатъчна за работа с офис приложения."

Ще работи даже с Windows 3.11

ГО РАЗБИРАТ ЕДВА 15 ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!ДОБРЕ ЗНАЕ И ПОМНИ ТОЙ СИЛАТА НА БОЛШИНСТВОТО - БОЛШЕВИКИТЕ!НАВРЕМЕТО ЕДИН ПОЗНАТ РАЗПРАВЯШЕ КАК СА ХОДИЛИ В ТКЗС ДА ОБЯСНЯВАТ НА ДРУГАРЕТЕ ЩО Е ТОВА ПРОЦЕСОР И Е БИЛ ЗАПИТАН - А ТОВА НЕЩО КАК ЩЕ ДОИ КРАВИТЕ!?

Нещо подобно на онзи дето почна да ПРОИЗВЕЖДа правец.Нещастници.

Ми айде произведи ти нещо, да те видим.

Ми правилно - сравни най-голямата държава в света с потребител с ник: bobo. Щом ги критикува, сам да започне да произвежда. :)

Пазарно - никаква, далече са и не се вижда как ще догонят водещите. Но за разни рутери и т.н. инфраструктурни кутии ще им даде сигурност/независимост, стига реално да могат да направят процесори те, а не просто да прекопират нещо при което да пренесат и това, от което бягат.

95% от оборота покрай този Байкал остават в чужбина. Има само пропаганден смисъл.

Ако реално могат да произведат процесори под техен си контрол по-ниската производителност е нищожен проблем. 1.2 GHz наклочено ядро - ако и да е x86 боза - е напълно достатъчно за да те направи комуникационно независим. Друг е въпросът, че всичко това звучи доста пожелателно.

за офис дроновете може и а да е достатъчно. А за CAD работните станции в конструкторските бюра на ВПК? Или за тях е ОК да ги шпионират янките- нали няма какво да откраднат;)

В статията си пише, че ще са предназначени за офис работа, ама ти да си кажеш за кадовете, щото не четеш.

Е те няма как с един замах да направят всичко, да станат водещи е не само отвъд хоризонта им но и отвъд мечтите им - и вероятно ще остане така много дълго време. Но КАД системите могат да се ползват в изолирана/екранирана среда, без рискова комуникация с външния свят; ако имат машини изцяло под техен контрол имат шанс да могат поне да позатворят комуникациите си. Друг е въпросът, че чисто софтуерно няма да могат, дори аз бих се чесал по врата преди да почна да давам гаранции за такива работи а те нямат и част от това, което аз имам.

За CAD системите може да си ползват напълно нормални работни станции с каквито искат процесори.(Intel, AMD). Просто няма да са в мрежа. Идеята на това начинание, като цяло е да сменят комповете в администрацията с цел да намалят подслушването. Дали могат да го направят или не - не знам. Факт е, че новите Intel процесори могат да се управляват дистанционно дори без OS. И това е потребителска функционалност. Какво да говорим за backdoor-ите които са проектирани в тях. Само може да се гадае...

Какво значи под техен контрол ? Твоя процесор Интел ли го контролира, щото моя Интел си го контролирам аз чрез операционната ...

едва ли леново ще ги "пусне" на пазара щото НИКОЙ на свободния пазар няма да си купи нещо такова по-скоро явно ще ги произвежда за държавния сектор на русия

най-голямото сладководно езеро в света! Процесор Байкал - най-големия процесор в света! ... т т.н.

Споко! В НРБ ДО 1992г. се произвеждаха: - процесори, - памети, - и др. ИС, - дискретни ПП елементи, - кондензатори, - резистори, - светодиоди, - многослойни печатни платки - и т.н. ...до ПК с размери и тегло като съвременните лаптопи и с възможности за обмен на данни на огромни разстояния. Запазил съм дава бр. от тях. Пожелавам на всички Вас подобни и по-големи достижения

..... Запазил съм два бр. от тях. Пожелавам на всички Вас подобни и по-големи достижения.

.. с крадена ИЗОСТАНАЛА технология. (затава е била оставена за лесно крадене).

Явно изобщо не си в час, приятелю! Края на 80-те до средата на 90-те правихме едни доста добри многослойни печатни платки, а за сравнение дисковете, които се произвеждаха в ДЗУ-Стара Загора (имах 2 броя навремето) с капацитет 250 МБ, излизаха от много модерна линия на корейската фирма Kalok, имаше и 1GB работещ вариант, който така и не видя родния пазар. А като производителност ще кажа, че даваха около 35-40% по-голям трансфер от съизмерим дист, произведен от Seagate!

браво на руснаците.. западняците си помислиха че са най-великите..

продължават да са.

"Топли, топлииии, хайде на процесоритееее! Купуваш процесор, получаваш и безплатно отопление. Ако закупите 3-4 настолни компютъра ще си отоплите и цялата къща. Освен всичко с последния модел ще може да се правят таблици мах 10х10 и да се играе пакман и тетрис. Всички сложнотии оставете тук!" - следва в бекграунда щастлива руска домакиня усмихната да си разкача лаптопа и да го поставя на масичката за гладене, където е ризата на мужика, след което с две движения изсушава и изглажда дрехата. После го подава на бабата в креслото, която самодоволно ту го слага на краката ту на гърба за ревматизма.

И за какво го изписа тоя ферман? Да покажеш отново колко си прост? Baikal T1 има TDP < 5W - пробвай пак с някоя друга глупост, баси простия булгаропитек :)))))

Вижте как типичния безродник обижда българите! Отгоре на всичко защитава измишльотините на чужда държава както никъде по света не може да се види такова чудо! Абе на вас мурзилките какво са ви направили ушанките!? Как са успели така да ви зомбират, че да забравите кои сте вие?! Наясно ли сте, ние истинските българи, колко много превъзхождаме тази изостанала и все още крепостническа нация?! Идея си нямате нали? Жал ми е такива безродници, станали жертва на чужда, антибългарска пропаганда! Истинска гнус!

Е ти ме уби човек, искаш да кажеш, че и за топлене не става ... Да не би тия 5 вата да са на "транзистор". Добрее, тогава рекламата е следната: Седи си мужика на бюрото, над него естествено показват портрета на Путлер на стената, обичаен портрет - гол гном на тигър с копие, а в краката му се гърчи размазан маймун с американско знаме. Та седи си, а пред него огромен лаптоп специфично конструиран за Байкал, с лека подутина колкото кафемашина, влиза крадец, мужикът вдига лаптопа и джаааасс, айдука изхвърча през стената право в газката на носилка, надига се леко и казва: Байкал ... только для мужики!

Дали ? 5W е Intel CoreM, който обаче е с 14nm технология ;)

Руският микропроцесор най-големият микропроцесор, както езерото Байкал е най-голямото! Въобще всичко в Русия е велико (голямо на български език).

Тъпирът си е тъпир :) Езерото Байкал е най-дълбокото сладководно езеро, съдържа 19% от световните запаси на езерна вода.

Добър ход. Lenovo знаят, че Путя ще лансира руския процесор независимо от показателите. Това би осигурило присъствието в търговете на държавната администрация. За крайните потребители INTEL.

На путлерасите мощни процесори не им трябват :))) На тях и едно немощно Байкалче ще им свърши работа, щото на тях компютри им трябват само за интернет, да могат да тролят и да взимат надника и парче пица на ден :)))

За мен новина ще бъде, когато Леново се пренесе изцяло в Русия. Никой русофилистик не може да обясни смислено, защо ако в Русия е толкова хубаво китайската фирма е базирана в САЩ а не в Русия. Повече няма какво да се коментира един слух.

Защото "китайската фирма" преди години купи подразделението за персонални компютри на IBM, затова. Но ти си твърде тъп, за да го знаеш. Освен това, решението за базиране на корпорация няма нищо общо с това колко хубаво е в дадена дъражава, а с това къде е по-изгодно за бизнеса. За домашно си отговори на въпроса защо в САЩ е по-изгодно.

...и отново неистов рев на бедните, комплексираните и смачкани от собствената си непотребност клети обитатели на Татковината! И отново колосална мъка, че някой нещо прави, а Ганьо тъне ли тъне в собствената си фекална маса... Това е трета тяхна компания със свой собствен процесор. Разбирам, за четене и образоване покрай храченето не остава време, а за него си има една стара приказка - когато плюеш чуждото е редно да покажеш своето. Е, къде е "вашето" драги ми Ганьо, световен лидер в производството на туршии, чушкопеци и терлици? Къде е Българският процесор? Мда, той никога не забива, никога не прегрява, както и българската ракета, дето никога не пада. От позицията на какви плюете тези, които правят нещо за разлика от вас вечно блеещите? Руснаците последните години развиват всякакъв вид промишленост, летят в космоса отпреди 60 години, цепят атома от по-рано, лидери са в атомната енергетика (започват да строят АЕЦ в Турция, Финландия - поръчки за 300 милиарда имат само в атомната енергетика), последните години произвеждат супер съвременно медицинско оборудване, авиация, корабостроене, металургия и какво ли не. Осъзнавате ли кого плюете изобщо от дъното на септичната яма? Ама друго си е хленчещото "И ний сме дали нещо на света" - жалка картинка, но съвсем стандартна и очаквана за изключително комплексирано, генетично-обременено и циганизиращо се население (за справка - НСИ).

Айде малко да успокоим родния нихилизъм,може ли? Коментарите по долу са основани на логиката на пазара, не може да имаш бмв в магазина а ти тепърва да купуваш жигули само,защото баща ти те е финансирал и е издал заповед,че във вашето семейство се карат само жигулита. Иначе лошо няма, всеки може да си прави експерименти. Леново искат да поемат руския пазар с една рискована стъпка,много добре.

И каква е логиката на пазара, бе люляк? Хайде да погледнем пазара - във всички онлайн магазини за телефони и таблети от сорта на DX, AliExpress, GeekBuying, AnteLife, ColliCool, GearsBest, DealsMachine, PandaWill, TinyDeal и т.н. са най-продавани бюджетните устройства за около и под $100 с подобни процесори, които са напълно достатъчни за интернет, навигация, разговори и т.н.! Дори големи компании като Amazon, Google, Motorola и др. започнаха да произвеждат добри и финансово-достъпни устройства без да се изсилват да слагат скъпи и харчещи ток 8 ядрени процесори. Набийте си го в тиквите, че хората не са комплексари като вас и не се чувстват велики само когато си купят телефон за 1500 лв.

Много си прав само. У нас само закриват производства и се крадът пари по европроекти, а всеки който се опитва да прави нещо се бори с държавната простотия целодневно(и аз се боря вече с години).

Както казват руснаците в такива случаи: Поживем, увидим!

e БЪЛГАРСКА и V-Ray не е просто на Световно ниво, а е СВЕТОВНОТО ниво.

Ако говоренето на глупости правеше пари - това е мястото на милиардерите.

"Процесорът Байкал-Т1 разполага с 2 ядра с тактова честота 1,2GHz. Чипът е разработен по 28-нанометров технологичен процес и разполага с 1 MB L2 кеш памет." ------- Смяяяяяях :)))) Няма какво повече да се каже за тези смехотворни процесори. С такъв бях преди десетина години, някъде към 2005-та година....му-ха-ха-ха. Няма да се плашите путлерасчета, след още 10 години, току виж сте изобретили и четириядрен процесор :)))

ти направи и с половин ядро и ще ти ръкопляскам драги ми производителю на чушкопеци, туршии и терлици. имат и 1, 2, 4 и 8 ядрени. Elbrus 8S какво е според теб? А Българския процесор как се казва? "Сметало"?

Ама защо аз бе, путлерасче :))) Тоя Байкал ти ли си го произвел, че така лично го вземаш навътре? Ей, живота си ще дадете, за да защитавате тези гнусни алкохолици и колхозници, че даже започвате да плюете българското, само и само да защитиоте съветското. А всички знаем колко са зле руснаците точно в тая област, последни са в света. И да те светна путлерасче за тоя Елбрус дето ми го споменаваш - ЕВЕНТУАЛНО ЩЕ, почертавам ЩЕ започнат да го произвеждат 2015, ама все още НЕ СА :))) Ама и да почнат, като му погледнах параметрите и умрях от смях - 1,2Ghz, 32 битов. По-добре изобщо да не го пускат, че и той е от миналия век с тези си параметри

Ккавото произвеждаме в България, го произвеждаме по-добре от Русия. Малка държава сме и не можем да произведем процесор или ракетен двигател. Не че не можем, ами бяхме в комунизъм. Но фарсът е какво поризвежда Русия като контрапункт на САЩ, Япония и някои други технологични държави! Ами произвежда копия! В интернет има примери за десетки и десетки продукти, които СССР е поризвел като точно копие на западните. За някои е купил технологии (понеже си няма интелект за собствени) - такива са ЦЯЛОТО автомобилопроизводство. Хубаво е комунистите да знаят, че де що е Москвич, Лада, Чайка, правителствени коли и т.н. - ВСИЧКИ са с купена документация и с произяводство, внедрено от производителите на оригинала. Моделите изгледжат едни и същи, само че почват да излизат на пазара с години по-късно от оригиналните. И рочее реалности, които преди десетилетия не са афиширани, но днес са си достъпна истина. Истината е, че лумпен комунист не може да произведе нещо свястно или ако е успял е голяма рядкост и на такива ниски цени, че се случва дори западнярите да предпочетат руско производство. Но това е толкова рядко, че е смехотворно да се говори за потенциал. По-скоро за технологичен срам. 10 години назад са параметрите на тези процесори. Това са 3-5 поколения процесори. Все едно в реалния живот да са 75 до 100 години назат - това означава 3-4 поколения в технологичен апсект! Ужасно изостанала работа! Срамно!