Руското правителство залага на Linux

След военните и Министерството на вътрешните работи премина към Linux Astra

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

която е заключена от човек, може от друг човек да бъде отключена. Това е аксиома!

Снощи пробвах тоя Астра егати грозната работа прилича на драйфано

0

Важното е, че "наши хора" го "правят"

Това си е модел на Опел... Кво да ти кажа :)

0

Пли наличието на толкова безплатни или по-евтини дистрибуции Линукс, руснаците пак пръскат пари по някакъв руски вариант, който е същата база, но наши хора го правят, сешсе. Вместо да хвърлят милиарди рубли (десетки левове хаха) на вятъра, да бяха се потрудили да чукнат малко в Яндекс и да видят, че както и да е украсен един уникс, какъвто и пакен мениджър и графична среда да има, той пак си е уникс, на него вървят същите приложения и сигурността му е практически еднаква, тъй като ползват едни и същи кернели (при Епъл нещата са малко по-различни, но не много). Явно трябва да се види кое приятелче на лилипутчето го "прави" този Линукс

Само някой пълен идиот би написал, че UNIX Има нещо общо с Линукс. И само пълен идиот би сметнал безплатните линукс дистрибуции за еквивалент на платените такива.

Истината е в система с AMD-процесор + Линукс.

непробиваема защита. Истината е, да ползваш това, което ти върши най-добре работа.

В Русия отдавна е взето решение държавните ведомства да преминат на модифициран в Русия Линукс. Нещо подобно се случва в Китай, като китайците са по-напред. Такива промени не стават за ден, месец или година. Но рано или късно се случват

Правилно правят. От една страна парите остават в Русия, от друга страна всички знаем за шпионския характер на Уйндоус, която буквално узурпира компютърът и прави каквото му предпишат от централата. Към тази наглост, като прибавим и абонатните лицензи става ясно че човек трябва да е принуден от някакво обстоятелство, за да плаща на Майкрософт.

Българската Национална Агенция за Приходите те пруниждава, ако искаш да работиш - ако си счетоводител, юрист, търговец (наредба Н18) и т.н.

Quo_Vadis

От повече от година вече - не. Въпреки, че не съм ги пробвал изцяло през Линукса...

Вече не е така има начин за миграция към Линукс. В моят случай проблема е в счетоводната програма и колаборацията и с Wine. Иначе конекта с НАП не е проблем. Там проблемите саот естеството на лошо направени електрони услуги. Но иначе харчат огромни пари за Microsoft.

От време на време НАП пускат контроли за ИЕ. Но наистина от година вече всичко е на аплети. Само от време на време забравят да добавят поддръжка за Линукс, в резултат на което бразурите не ги третират като аплети. Друг път от Информационно обслужване правят опити да инсталират софтуера си като сървис на вашия компютър, което означава, че придобиват достъп до цялата информация на него...Но в момента всичко е наред.

Троловете трябва да разберат веднъж за винаги, че на руснаците им е през оная работа за тях. Колкото и да се напъвате, хората си гледат техния интерес и въобще не им пука за въшки, като соросоиди, седесари, бесепари и т.н. сволач я България

Е една изключително стабилна операционна система. Недостатъците за редовия потребител са основно два - липса на поддръжка на безплатните дистрота и липса на специализиран софтуер (например, аутокад) и игри за тази ОС. Всичко останало са само плоюсове - има вече доста добри прозоречни системи, вирусите са 1% от тези, за Уиндоус, всяка дистибуция е лека и Е СЪЗДАДЕНА за интернет. С платена руска дистрибуция руснаците на практика елиминират първия проблем. А на един държавен чиновник, какъв точно специализиран софтуер му трябва? Допълнително, в момента поддръжката на Майкрософ е ужасна. Всеки, който се е занимавал с тази дейност на корпоративно ниво знае, какво имам предвид. Ред хат (една от платените версии на Линукс) имат в ПЪТИ по-добър сървис. И цената им е В ПЪТИ по-ниска от тази, на Майкрософт. Така че, това е един съвсем логичен избор, от страна на руснаците. В няколко държави в Европа също се ползва Линукс в администрацията. ПС - Порното върви еднакво добре на двете системи, така че, няма да има ощетени от тази гледна точка при един преход към Линукс. (това е специално успокоение за държавните служители :))

Дебиан базирана, има поддръжка, има софтуер, даже ми стана интересно, ще я пробвам. https://astralinux.ru/products/astra-linux-common-edition/

Линукс има всичко. Има няколко CAD програми. Има и Блендер, и ГИМП има всичко. Има и емулатори с които може да цъкаш каквото си искаш. Андройд също е Линукс дистрибуция. Светът може и да не забележи особено ако Уиндоус изчезне.

За доста неща си прав, за някои - не си... -- Линукс е система направена от хората, за хората. Уиндоус е система, направена от доста хора за един човек (корпорация). Ясно е кое кого ползва... . -- Уиндоус е система която се води от принципа "Потребителя е простак",и още един - "И ние яддем от копанята на прасето" (принципите са приблизителен превод на български, от оригинална МС документация). -- Линукс е система която се води от принципа "Потребителя МИСЛИ", и може би това е и основния й недостатэк... . Работя с линукс вече над 20 години и нито за миг не съм съжалявал за това! Уви, налага ми се и с уиндоус, заради колегите (тази част от тях, които все още го ползват...) но там е туднооооооо... .

И може би само едно малко уточнение относно "Потребителя МИСЛИ", и "недостатъка" на линукс - да недостатък е, но само за група хора, с които опредебено се стремя да контактувам по-малко... . В някакъв аспект инсталацията е по-трудна (не е доказано, особенно за съвременните ОС), избора "какво" е определено по-труден (~1000 линукс дистрибуции - 1 (или 10:) уиндоус), но възможностите на линукс са много повече. В резултат - срещу малко повече усилия, получаваш МНОГО повече възможности, във всякакъв аспект!

Защото писах,че днес сте публикували само две статии за Русия ли?!

кога,ще ги връщат?!

Те и сега ги ползват...

програми за тоя линукс?

звЪнци...

Програмите за Линукс работят на всяка линукс дистрибуция. :) Има една програма Wine, която имулира Windows OS и могат да се инсталират и програми за Windows под Linux.

Има

Спрете с е с тия руски статии....какъв е смисъла да ни информаирате за гоялмзта бензиностанция. Да глупави са и да изостанали са......каквото и да съобщите от там лъха на тъпота. Германия взе подобно решение преди 20-тина години. Великобритания пред 16-17........ Русия е само 15 години зад нормалния свят СУПЕР! Напредват! Преди бяха 40 години назад....

И Финландия. Дори и тук се използва масово Линукс. Изобщо не разбирам какъв е смисъла от тези пропагандни про-руски статии. Смешно е

ами смисъла е малоумници като теб дето се "чуят", да четат подобни статии, да се пенят, да генерират импресии, кликове и т.н.

В България, как е в България? Боко плаща макро лицензи на микро-софта, електронно правителство няма да има още дълго време! И какъв е извода - изостанали сме даже от Русия!!! Ама сме дупедавци или гьотверени - все едно!

Само дето напоследък Германия взе решение да се върне към Уиндоус, ама то трябва да имаш малко мозък за да пишеш верни неща, а не глупости:)))) Тия изостаналите, ако врътнат някое кранче и ще одиш пеш:))) отворко:))) Вземи малко прочети истините, а не само поръчковите неща за глупаци като теб, дали тогава ако имаш поне мъъъъъничко мозък ще ги обявеш за така изостанали:))))

ще ни покажеш ли статията в която го връщат? Или няма как да ровим в тефтерчето ти.

Да, вярно е, има такива новини. В Мюнхен се завръщат към WinBoza 10, след като Микромеките отфориха там централа. Говори се, че някои служители са заработили добре в извънработно време, за да се върнат обратно на Винбоза 10 :) Докато има големи комисионни за мениджърите ще се налива вода в мелниците на корпорации като Microsoft и Intel, макар, че има по-добри продукти. Един Epyc 7000 на АМД е по-качествен от Xeon, но се купуват ксеони. Та, занчи един продукт, ако е масов, не означава, че е по-добър. Нещо като цигарите - най-масовичт продукт, но колко да е добър :)

Разбрал си ти...никъде в Великобритания в държавната администрация не се ползва Линукс...дори нашата община сайта им е под Widows server...не говорим за сървъри разбира се а за потребителски компютри

Ползването на Windows Server е най-прекият пърт до криптовируса :)