САЩ и ЕС готвят съюз за чипове

Обезпокоени са от възхода на Китай като технологична суперсила

Обратно в новината

Коментари - САЩ и ЕС готвят съюз за чипове | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сигурен признак, че САЩ ще отстъпят Тайван на КНР!

и ще Видите, че са толкова напред, че са недостижими! особено Европа изглежда жалка, а най-жалкото е, че Китай построиха всичко с парите и технологиите на Европа, които в много случай откраднаха!! А в последната година направиха Трилиони от продажбата на Маски на Европа, щото ЕС така я ДеИндустриализира, че вече и елементарни производства като такива за Маски няма, така че Учете Китайски и се гответе да се Кланяте пред Портрета на ЗиЖинПин!!!

Те такива като теб все ще намерят на кой да се кланят

Такъв завод не се прави от днес за утре, нито за година-две. Ще са фалирали много преди да са готови заводите

САЩ и ЕС приготвят грабеж на едни пари....

Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Като чета коментарите направо се пръсвам от смях. Така и не разбра тъпият бългрин, че едно се говори по "електроните вестници" друго се прави в действителност. А особено ако четеш помашките новини на дир.бг и да ги коментираш, нямам думи.

И аз произвеждам чипове в гаража. Вкусни, хрупкави, със сол и пипер. Чип - множетвено число: Чипс

Мноого находчиво, брааво. Отде ви изравят бе.

Не бе, ти си находката - на всяка манджа... лайно.

>+1 -4 >2021-06-20 06:49:24 >pd (нерегистриран) > >Не бе, ти си находката - на всяка манджа... лайно. Ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей. Та и проплака, че току го шляпват по врата като се развряка.

ЕС н'ам к'во си за чипове - сетила се Мара, да се побара...

Вместо да се размотаваме, сега е момента да се преборим за един такъв завод на наша територия. И ако има читави политици - сега е момента да покажат желание да докарат нещо стойностно в БГ а не само боклуците на Европа.

И кой ще работи в него? Това производство, освен че изисква много квалифицирани кадри, които в България не съществуват, изисква и огромна дисциплина от простите оператори. Например в чистите стаи дори от нисък клас не може да се влиза поне 2 часа след като човек е пушил. В България масово не се спазват дори елементарни правила и процедури, да не говорим за рестрикциите и правилата за работа в един съвременен фаб.

Абсолютно прав си! Дано някой се сети. Въпреки че отрепките сега са ангажирани с предизборни манипулации.

Да бе - "читави политици". Друг път. Може би. А, дано. Ама надали.

Аз още печката паля, а тъз реклама за кой месец?

Бай Киро , Китайците към момента разполагат с необходимите технологии за 7 nm процес , който е напълно достатъчен за каквото и да било(и ще бъде в следващите 10 години- не забравяме че баш баткат интел не мое слезе още под 10nm) , вярно е че TSMC в Тайван са малко по напред но трябва да имаме в предвид, че това което се случи на тоя пазар не беше предвидено изобщо и така да се каже дракончетата се занимават с тея разработки едва ли не от вчера. А за това, кой какво е, нещата се свеждат до три възможности технологии, ресурси или идеалната опция комбинация от двете .Европа ресурси няма (ако не бройм евро печатницата) за технологии ами освен разни "нелегални " био технологии друго няма същата работа е и Щатската кофа .Работата е там че няма и потенциал вече, с унищожението на прдишната социална структура сега просто няма от къде да се вземе читав достатъчно креативен човешки ресурс които да разреши проблема(колкото и кинти да налее там аналитика) . Дори да стартират ривърс от днес след обед ще трябват деситилетия за да се оправи кочината, а няма толкова време , много ми се иска да има( и аз все пак живея нейде там) ама няма. По отношение на ресурсите , китайските братчеди имат пълен контрол над повечето редки метали който са критични за повечето от по-специалните технологии, да речем титан има само в Рашата и Монголия (Раша вече наби ембарго а монголия не мое да изнесе), без това металче читави изтребители не стават , защото започват да се получават едни прогресии с търсената тяга тегло и здравина, мързи ме чесно да продължавам , само едно последно , как бе пичове ... знам че требе лев за тревица и чат пат пиене , някой имат и семейства ама мамка му да генерираш доход от втеляване на популацията на територията в която сам живееш може да осмисли продължителноста на живота . Бих се гръмнал ако трябва да се занимавам с такива гадости за хлебеца.

Пълни, ама тотални глупости. Единствените, които към момента имат работещ в масово производство процес на 7 и 5нм са тайванците. Които работят с европейски машини, щото единствено холандските ASML могат да произвеждат машини за EUV. Между другото 10нм на интел има същата гъстота като 7нм tsmc. Нодовете от доста време не отговарят на геометрията на транзистора. А китайците са много, много назад. Имат работещ 45нм и 32нм и се мъчат да подкарат 28н тестов. Хуавей казаха, че ще им трябват около 10 години да настигнат tsmc. И то ако някой им продаде литографско оборудване. Европа и САЩ продължават да са водещи по всички параграфи в полупроводниците.

Именно заради титана, американските совалки ги произвеждана от алуминиеви сплави а външното покритие от керамични плочи. Именно тези керамични плочи бяха причината за последния инцидент и спирането на програмата. А за чиповете не знаех....че ги произвеждат от титан?!

Трябва да си абсолютен идиот, за да се присмиваш на САЩ и ЕС! :) :) :) Ако наистина решат, могат да редуцират Китай и Русия до нивото на Куба! Те и сега не са по-напред от България по БВП на човек!

Да не мислиш, че не им се иска? Ама мина времето когато можеше. Сега Китай диктува технологиите.

Объркал си се, за моженето на ЕС и САЩ. Можеха е по-точното определение и то преди 10-20 години. Вече НЕ могат.

Иска им се отдавна , ама някак си не става ! А, БВП на глава от населението изобщо не е критерий за нивото на фундаменталната наука и нивото на технологиите -соравка :Китай, Индия, Русия ..

За чипиране ли става дума?

Да. ЕС и САЩ ще произвеждат чипове, за да може Путин да чипира всички руслямци и всички тролове.

Отде ви изравят бе.

ДА идват да строят при нас Видинско Работна ръка колко щеш

Квалифицирана или замо за строежа?

Ни едното, ни другото. Дунавмост-2 го строиха испански роми.

се интересуват за ЛГТБТИТТБТ тата. не се интересуват от технологии вече. Парадите са им приоритет...

То и японците така си мислеха през 1941-ва година, а после ядоха дървото.

През 41 ? Не знам какво си пушил..

Нападението над Пърл Харбър е изненадваща въздушна атака на японския Императорски флот срещу американската военноморска база Пърл Харбър, Хаваи, извършена сутринта на 7 декември 1941 г. Прочети малко книжки Ганьо, стига с тия чалги на Славчо.

Ненаврякал се шатен врякалник не се наврещя ей.

Евроидиоти и кравари. По-добре да обяснят защо фалшифицираха кацането на Луната, т.е. прогамата Аполо-Нанайси? Русия и Китай отдаван са водещата сила в производството на чипове, Русия разполага с най-големите ресурси от полезни изкопаеми, а Китай с най-евтината и работлива рабоитна ръка. Няма кой да им отнеме първенствотои. ЕС и САЩ само могат да си мечтаят

Говориш глупости : Русия - с чук и кирка не се правят чипове , а това е нивото на технологии там . Полезни изкопаеми - газ, петрол, въглища, желязо също не вършат работа за чипове. Китай - отдавна не са най-евтината работна ръка ... за работлива - започнаха китайците да си отварят очите и да виждат , че хората по света не работят 7дни в седмицата по 10 часа за купичка ориз и те започнаха да искат права, отпуски, заплати и тнт ... И не забравяй развойните центрове къде са (не са нито в Русия, нито в Китай) ... фабриката може за 1 месец да се премести и да остане едно празно хале в Китай ...

Русия има капаците, просто защото е огромна страна с огромни ресурси. Имат собствени процесори "Байкал", които макар и остарели още с раждането си, все пак са процесори. Няма воля този отрасъл да се развива. Къде къде по-лесно е да се копира западната технология. Само че машините за производството на нещо съвременно, дори по открадната 1:1 технология са 100 000 000 долара бройката. САЩ има, разработва и може. Затова хвърлят някакви си там 52 милиарда, за да дръпнат TSMC и Samsung в САЩ. Само че сметките им са малко криви. Цената на труда в САЩ е пъти по-висока, което не може да не се отрази на цената на продукцията. Европа спи зимен сън от години. За щастие седи върху пачки, а ASML (производителя на въпросните 100 000 000 доларови машини) е от Холандия. В Германия си имаме Infeneon, за която обаче никой никъде не говори и не знам доколко е жива. Затова и хвърлят 150 милиарда, белким някой се пробуди, но надали ще станем сериозен фактор в света. Корея кърти и винаги си е къртила. Китай действат като назобени, озлобени питбули. Къде с кражба, къде с шпионаж, къде с договрки. Вече имат възможност за 45nm самостоятелно и 14нм с малко помощ. Но вече са набрали такава скорост, че до 2-3 години ги очаквам да пуснат процесори с китайски надписи по капачките. Тогава ще ни се стъжни, защото може да залеят пазара и с фалшиви Интели и АМД-та. Япония си трайка и си прави суперкомпютри. x86 заприличва все-повече на ARM архитектура - малки ядра, големи ядра, 3D стакинг.. Та напъните на телефонските процесори да изместят x86 няма да се осъществи. По-скоро ще се слеят поне идейно. Всичко гореизброено, обаче, ще отнеме 2-3 години минимум. Това означава, че хем ще стигнем до застой в ускоряването на хардуера, хем ще плащаме повече за същата хубост процесори, но напудрени с високопарни слова. Единствената надежда е програмистите да се научат да програмират по-адекватно така, че да се ползват пълноценно многото ядра на съвременните процесори. Доколкото ги познавам, това ще отнеме поне 10 години. А тогава горе-долу ще се развихри и изксутвения интелект, когато вече всичко ще е без значение..

Русия с "чука и кирката" преди две седмици пуснаха ядрена централа която регенерира отпадъчния уран и го използва отново. Напрактика направиха вечен двигател който с първоначалното зареждане може да работи 2-3 хиляди години. Наредилите се на опашката за такива централи са стотици (що ли не казват по CNN ?!). Без да имат големи претенции имат сериозна космическа промишленост, първи са в Антракдида... по всичко... Шести в Света по производство на камиони. Първи в Европа по обем произведени автомобили (и това нещо не го казват в много дИмонократичните медии). Средната скорост на влаковете в Русия е 200 км/ч. Средно за една година само в Москва се строи 45 км/метро и 18 станции. Метро има в 10 града в Русия. Да и на географските ширини където руснаците имат градове и добиват природните ресурси ползвани включително от дебелите чичковци и лелички от запада в Канада и САЩ (Аляска) няма никакъв живот. Така, че пъпчиви тролчета хубаво е да ползвате и други източници освен от Гугле-цензорио.

Хахахаха, Инфиниън, за които никой не говорел са в топ 10 в света и миналата година си купиха американската Сайпръс за 9 милиарда. Та не се съмнявай, че са живи и сред водещите производители. Отделно други европейски гиганти като Аустрия майкросистемс, Мелексис и СТ майкро са сред лидееите в светаи китайците не могат на малкия пръст да им стъпят. АРМ също са европейска компания... Въобще полуороводниците не изостават в Европа. Реално единствено американските Интел, Тексас Инструментс и Аналог могат да се мерят с европейски. В ЕвропаЕдинственото липсват големи процесори.

тебе защо никога не те трият?