Коментари - Големият финал на сондата Cassini (СНИМКИ) | IT.dir.bg
назад

Големият финал на сондата Cassini (СНИМКИ)

Космическата сонда Cassini, която изследва системата на Сатурн от 2004 г., днес ще се разпадне в атмосферата на планетата, след като остана почти без гориво.

Обратно в новината

Коментари - Големият финал на сондата Cassini (СНИМКИ) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За едни краят на "Касини" е тъжен, за други е безсмислен. Ако трябва лично да го определя с една дума, бих избрала -- достоен.

Клетката трябва да има сложно устроена бактериална стена с условна пропускливост навън и навътре, за да може да да пропуска хранителните вещества от външната за нея среда,но да не допука преминаването на вещества, които могат да застрашат нейните жизнени функции. И в същото време да изхвърля продуктите на метаболизма и, но да не позволява на полезните за нея микроелемени и органични вещества да напускат вътрешната и среда. Клетката трябва да има механизъм за производство на необходимите в точният момент белтъчни молекули (протеини). Това е функционалност която изисква около 70 сложни протеина, някои от които съдържат повече от 1000 амино киселини, нагънати в правилна 3D структура. 3D топологията на протеините е толкова важна за тяхната правилна функция, колкото и техният химичен състав и последователност. Затова в клетките има специализирани молекулярни машини наречени "шаперони", които се грижат за правилното нагъване на протеиновите молекули, след като са били синтезирани в рибозомите. Сложният процес на синтез на протеините изисква механизми за синхронизация и подаване на точното кличество енергия необходима за целта. Той може да бъде реализиран само в защитената среда на клетката. Този процес до ден днешен не е реализиран от интелигентните учени в най-модерните изследователски лаборатории без участитето на живи организми. Клетката трябва да има защитни механизми, които постоянно се опитват да възстановят физическата структура и оригиналната информационна последователност в ДНК молекулата, благодарение на които животът е възможен. Списъка е дълъг...

Независимо че темата е Casini, новинарите не пропускат да ни "информират" за възможностите за живот на други планети в космоса. Но в действителност живот не може да се самозароди и причина е лесно разбираема. Първо защото нарушава закона за причинно слестената връзка. Второ защото базовата функционалност необходима за най-простата бактериална клетка и всички живи организми е много сложна по дефиниция. Не случайно най-просто устроените бактериални клетки известни до момента на науката способни да оцелеят във външна среда, да имат около 1 300 000 базови двойки в своята ДНК. Ето и причините: Преди всичко останало една жива клетка трябва да поддържа постоянни вътрешни условия наречени стазиз, които да гарантират правилното протичане на жизнените процеси в нея в точният момент на точното място при точните условия с подаването на точното количество енергия. Когато тези условия са нарушени, ние наричаме това състояние болест. Синхронизацията на тези процеси във времето и пространството изисква сложна и ефективна информационна система, която е реализирана чрез ДНК на клетката и механизмите за четете и превеждане на информацията записана в нея. Най простата жива клетка трябва да може да се възпроизвежда. Процеса на делене на клетките е шедовър на инженерната мисъл. Този сложен процес изисква прецизното във времето и простанството взаимодействие на десетки взаимосвързани гени, молекулярни машини и техните контролни механизми, записани на различни места в ДНК на клетката.

Царете на PhotoShop NASA пак са се изявили подобаващо но не могат да засенчат Кубрик за лунният пейзаж...

Тази сонда свърши страшно много работа, даде материал за стотици седенки на учените, направи снимки, които и с телескоп се виждат, и геройски загина да не замърсява космоса. Браво и ура.

Отде ви изравят бе.

Тия неудачници са евтини. Вървят около 3 за левче.

Викаш гроздето е кисело, защото руското Красимир изследва дъното на океана.. :)

Кретен!

"Така няма да бъде замърсена системата на Сатурн, и по-специално луните Енцелад и Титан, където може да има живот. Ясно е че тези гьобелсови метафизични мантри ще бъдат повтаряни до краят на този свят. Дори не е необходимо да питаме защо масовите медии постоянно ни информират за възможностите за живот в космоса, когато ние на Земята никога не сме били свидетели на самозараждане на живот от мъртва материя. Виждаме единствено, че живот се заражда от живот и нова информация произхожда само от интелигентният съзнателен човек, а ултимативно от нашият Създател, Който е първо причина за всичко в битието. Със сигурност няма живот на Енцелад и Титан, защото нито информацията, нито механизмите и системите, които притежават нередуцируема комплексност, нито живота могат да се самозародят от само себе си.

наса лъжат, лъжат, "снимки", фантастика и заблуда, кой ли им вярва

Бъди сигурен. Преди 20 години е имало тайно заседание на НАСА. С една единствена цел. Как да те излъжат точно ТЕБ след 20 години, че има космическа сонда. Бъди горд. След 20 години ТИ ги РАЗКРИ!

Цял свят излъгаха само тебе не можаха да излъжат, брей какъъв гений брех. Шапката от алуминиево фолио сигурно е помогнала.

всичко е мара втасала ... само сатурн ни е гаилето .. милиони деца нямат вода и хляб !!!

И аз това имах в предвид...ама ракетчиците покорители на вакуума не са на това мнение.

Ти като чичко Сталин си. И той е жалил за милионите сираци. Чиито бащи и майки е изтребил.

Според идиотската ти псевдологика светът трябва да спре с науката ли, само защото маймуните се плодят в развиващите се държави със скоростта на вируси. Личи си, че си неук - пише се Сатурн с главна буква и не ГАИЛЕТО, А ГАЙЛЕТО.

дали ще има горене без кислород, но дали няма да внесем "детонатор" в газовия гигант ??????????

Ба тоз космос пак няма звезди.А аз кат гледам от нази ги скивам.Ама те НАСА кат снимат май се крият.Как така на нито една снимка няма звезди

Па що не ги потърсиш тези звезди на снимките от МКС. Явно и от нея се крият, дори от руските снимки.

Сега е ден, нали? Погледни небето, не виждаш звезди, нали? Но те са си там? Не са се изпарили.

Истината много по-прозаична. Автора на тези колажи е бил с изтекъл лиценз на бръш-а със звездички във ФотоШоп-а и се е получила тази недомислица. Ама само как ги изхваща по бели гащи! Реално нещата изглеждат така, както сме ги рисували в детската градина - Сатурн с пръстените и всичко останало петолъчки с различна големина... :)

"Компонентите на апарата ще се стопят и ще се разпръснат сред газовете на планетата. Така няма да бъде замърсена системата на Сатурн, и по-специално луните Енцелад и Титан, където може да има живот." === Е, не знам какво да кажа. На Земята не може, а има живот (доказано), но явно на никоя от космическите агенции не й пука за замърсяването от изстрелването, приземяването и изгарянето на космически апарати в атмосферата на Земята. Но са системата на Сатурн това е особено важно, защото там МОЖЕ да има живот.

Под замърсяване се разбира биологични вещества и молекули, а не метали и сажди.

Те не искат да "замърсят" евентуалният живот на луните на Сатурн с евентуални бактерии, попаднали по Касини докато е бил на Земята. Сега разбираш ли?

Благодарим ти, Касини! Справи се прекрасно! Ще ни липсваш, приятелю.

Стига фалшиви новини! Първи на Сатурн бяха великите сонди на Ким Чен Уй, даже кацнаха на пръстените, откриха сатурновите летящи крави, заснеха големата буря в западния полюс и изпратиха зашеметяващи снимки на всичките 3 милиона спътника на планетата.

Човечеството никога няма да може да достигне границата на познанието,което ще позволи собственото му оцеляване във границите на тази вселена,тъй като времето е предопределено малко до настъпването на краят на нашата планета. Средствата,които се харчат за изследеане на космоса,са безмислени.Никога няма да ни доведат,до категорични резултати ,нужни за оцеляването ни.

Точно така. По-добре да даваме пари за оръжия и да се пуцаме. Или пък да се надрусаме. Нищо няма смисъл, всички ще умрем, оуууууууууууууууу!

Титан си. Няма как пич, дадох ти поредния минус.

О, Дино! Само по миризмата мога да те позная... титанино! Очаквах да се проявиш по-конкретно, явно днес не ти е ден. Всичко е предопределено казваш... :)

Измислил го е руснакът!

Добре че са НАСА, че ако човечеството разчиташе само на Русия, единственото нещо с което щяхме да изучаваме космоса щяха да са танкове и ракети C-400.

Освен двете руски имена в проекта са участвали около няколко хиляди американски, китайски, германски и т.н имена, ама мурзилката си мисли че сондата е руска :D

Всъщност, Касини е руска сонда! В разработката са участвали Сергей Паренин и Наталия Оксанова, но това никой не го споменава!

Няма начин да не е руска... Ама то по тази логика се оказва, че е българска и пакистанска и малко китайска... И последно, айде веднъж за винаги да се уточните какво точно правите - калашници или космически сонди...

Бе то по-тази логика Лунните модули при КАЦАНИЯТА на Луната са български...

Абе то и твойта глава е руска, ама мозъкът ти е кокоши... И все пак това не те прави по-малко мужик, нали така?!

нека бъдем честни към руските заслуги все пак! за НАСА работеха "по програмата" и 4 чистачки рускини, 2 шофьора руснаци, 1 еладжия поддръжка руснак, 1 хамалин ...

и как решиха че на планетата няма живот и може да цапаме, на луните, обратното. много ограничено разсъждение да се приема водната основа за единствена за проява на живот. тя е такава, но само за живота който познаваме тук. явно и в космоса ще мерим с двоен аршин.

Направо живея за мига, в който да видя поне един що годе свестен коментар от теб, но никой не живее вечно...

Ще изцапаме с живот "на водна основа" място, където такъв живот не може да вирее. Като че ли не е много трудно за проумяване...

Най-вероятно някъде в безкрая има чудовща които пият коктейли от хлор и създания от плазма в азбестови гащи, но към момента нямаме никакви доказателства за тяхното съществуване. Докато не намерим такива, ще продължаваме да вярваме, че еволюцията минава по пътя на най-малкото съпротивление. Това ще рече, че ако съществува извънземен живот, то е твърде вероятно да е изграден на въглеродно-белтъчена-нуклеиново-водна основа, а ако е интелигентен, съответно хуманоидната форма е най-подходяща за него. Науката не може да се рзвива като стреля напосоки. Тя тръгва на някаква база, която с годините бива потвърдена или отхвърлена.

Тъпчо поне се опитай да проумееш това което пише: СОНДАТА ЩЕ ИЗГОРИ, те. няма как да замърси планетата със земни микроорганизми и биологични молекули. При разбиване върху спътниците апарата няма да изгори и тогава са възможни такива "замърсявания"

Сатурн е газов гигант! Там няма твърда повърхност! Какъ живот какви пет лева в газове движешисе със стотици дори хиляди километри в час!?

на теория може да има във високите слоеве на атмосферата.

11.55 по гр, а при нас - 14.55. Това са 3 часа разлика, а не трябва ли да са 2ч. Все пак нали се водим +2 ч. от стандартното време.

2 часа при зимно часово време, 3 при лятно.

В Лондон също сменят часа за лятно и зимно време, затова към момента там е GMT+1. Разликата пак е 2 часа, ако за нея питаш.