Съвременен тест за най-популярното руско оръжие от Втората световна война

Картечния пистолет ППШ-41 се среща и до ден днешен в някои конфликтни зони

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мурзилките са гладни въшкари,какво значение преди 80г. оръжието им,още повече,че то е най-вече американско или крадено германско!

Много ми харесва как троловете с лекота пишат за ВСВ. Все едно е поредната Game в живота им. Седнал пред PC с една ръка натискаш клавишите и правещ се на умен с друга джвакаш вегански снадвич. Ужасите от войната са за всички участвали в нея. Няма раса, няма националност. Умират ХОРА, хора като теб са били със свойте желания,болки и трепети. За съжалние погълнати от една НЕЧОВЕЧНОСТ породена от слугите на злото.

Доста арогантно изказване само по себе си, защото историята познама много ветерани от Съветската армия и техни съпруги и други членове на семействата им (включително мои роднини), които след войната спират да ядат месо, защото им напомня за миризмата на обгорените човешки тела по време на войната, бомбардировки и т.н. В тази връзка, какъв сандвич ядеш, няма абсолютно никакво значение, и изтъквам този факт, макар встрани от дискусията, защото това, че се считаш за голям "мъжкар" и отричаш виждането на други хора не те прави задължително прав или в притежание на абсолютната истина.

Шпагин-Шмайзер-Томсън... все картечни пистолети за градски бой с висока скорострелност и ниска точност, с пистолетни патрони. Винтовката е по-ефективна при бой в полето

Като четем какви си ги написал и ме хваща страх да отида на доктор.

А не би трябвало. Напълно прав е.

Скорострелен, здрави, надежден. За близък бой е отличен. Никога не ми е засичал. Ако се усили патрона ще съперничи даже на немалко от съвременните подобни оръжия! А самозарядната карабина СКС също е отлична, но тя за бой на по-далечни разстояния. С нея съм постигал невероятни постижения при стрелба по мишена.

Шпагин е бил пълен боклук. Засичал е на всеки няколко изстреал. Затова през 1943 когато руснаците виждат StG44 остават изумени от качествата мъу и като добри крадци се заемат да го копират. До края на воната изпозват първото приближение пушката Симонов и едва след войната на спокойствие при наличие на немския констръктор се почвява "гения" Калашников и неговия АК47. Какъв М-16 те гони - или и да не питаме ние отговаряме за краварите. Нали знаеш - няма лекарство за простотия и скодоумие.

Отлична машинка. С нея руснаците са косяли нацитата като с коса или комбайн. А след втроата светова нвойна, корейците, китайците и виетнамците са клали лудите говеда като в калница с Шпагина! Това не са западните боклуци които се трошат след един два пълнителя изтреляни на автоматичен, или швабските Шмайзери които са засичали като краварските бараки М-16 от малко кал и мърсотия!

Ак 47 си говори, ние му се смеем... живот, какво да се прави :)

нали знаеш кой се смее хехехехе като теб а?:) Само слабоумните хе-хекат кат тебе, тия дето са на 4 ти километър..... те горките се смеят точно като тебе, сами на себе си:)

Аха... това, че ти практикуваш анален секс с животни, прави мен педал... забавен шут си :))

Шпагина е било калпаво оръжие. До толкова калпаво че ако преровите съветски хроники ще забележите че пълнителите се напасват към оръжието още във фабриката. Не можеш да вземеш пълнител от друг автомат. Така до 42-ра година когато оправят нещата горе-долу. Баща ми е служил на границата със Шпагин и той казваше че ако го носиш зареден на гърба си при скок от метър - метър и нещо може да гръмне ако има проблеми с предпазителя. Изиграло си е ролята заради цената и масовия тираж през войната но сега е просто - музеен експонат и нищо повече

Да се каже ,че този който е дал 20 МИЛИОНА ЖЕРТВИ е "победил" този с 4 милиона жертви е доста "авангардно".Само идиот може да вижда нещата така."Победители" ако може въобще да се каже , че има такива, са тези които постигнаха своите цели с тази война.Войната която те сътвориха.А целта им е била разширяване на територията господствана от тех като собственици на съветската русия с цела изт. европа.Така че всичките тези 80 ОСЕМДЕСЕ МИЛИОНА човешки живота във всв са на техната сметка.А рано или късно всека сметка се плаща.Разбрахте ли тъпи говеда?

ТИПИЧЕН БОЛЕН МОЗЪК НА ХРАНИЛКА НА ШОРШИ..кО СТАВА С ШОРШИ, НЕ Е ЛИ ПУКНАЛ КАТ МАЛОУМНИКА МАККЕЙН А?:)

Много неефективно съвецко джелязо. Затова СССР губи войната...пардон, печели ВСВ.

Теб да не би да са те стреляли с него, та си така наясно? Да не са те улучили в тиквата?

Абе нещо като сегашните китайски боклуци в магазин за левче (десет , двайсет) , ама през втората световна война. Не даваш нищо , ама и не взимаш нищо.......

ППШ-41 се е ползвал с авторитет сред германските военни и на много техни филми се вижда войници от Абвера със Шпагин. Ползва се и във корейската, виетнамската, афганската война. Може да е засичал, но не като американските М 16 във Виетнам. Където са намирани застреляни цели взводове с масови засечки в оръжията.

Филмите са били съветски, нали ;-)

Stalingrad / Сталинград (1993) германски филм, доста добър. А за М-16 просто да не говорим, че ще ни се смеят врабчетата. Но във всеки сериозен немски филм има Шпагин.

Провери, обаче, защото има известна разлика. За Абвера или за Вермахта става въпрос.

Истина е че ППШ е доста неефективно оръжие особено за полеви сражения ,по същество то ва е картечен пистолет и ползва пистолетни патрони чийто поразяващо действие е около 200-300 метра ,единствено върши работа в градски условия и в близък бой ,в интерес на истината по това време немският шмайзер не е особено по различен въпреки че е с по добри данни от ППШ ,едва след войната се създават и навлизат мощните ръчни оръжия като АК ,М-14 и др..

Ех имаше по хистори чанел предаване за сталинград и разговори с ветераните руснаци, един особено впечатли водещия като му обясни, че най-ефективното му оръжие било заострена сапьорска лопата и гранати. А на въпроса защо не е използвал огнестрелно само махна с ръка! Може би затова е доживял до края на войната защото не си е поверявал живота на автомата. Въобще е тъпо да се пише за руско оръжие след като елитните им бойци са награждавани с трофейни финлански ножове и немски пистолети валтер! А който се интересува винаги може да сравни български войнишки нож с оксидираното острие със съветския такъв един лъскав и да си изясни нещата за руския поглед за произвежданите материални неща! А сега се разсекретяват вече много документи и от немци и от руснаци и излизат факти които дълго време са били крити, например че над 70% от фронтовите немски картечари получавали психочески отклонения от изтребването на огрони тълпи руснаци фвърляни във фронтална атака срещу тях почти невъоръжени или въоръжени с такива супер шпагини!

Не е въпроса да постнеш нещо от ветеран. Не е стрелял защото ще се вдигне шум и ще яде хурката. по въпроса за двете града на Ленин и Сталин има и много премълчавани истини (като тази в която гражданин на бившият обсаден град посочва човек, който е изял детето му на около 5 години; и казва толкова години искам да му изрежа стомаха, за да погреба детето си. Така че и предназначението на кашишката лопатка е това да реже зелки. Имало е и полк от бивши криминални заатворници -тях са пускали в битка с по 500 грама водка, нож и обещанието за амнистия; т.т. дяволски полк. Ревът с който са тръгвали в атака е бил толкова страшен, а изстъпленията ужастни, щото още щом се нанаде ревът на атака немците са напускали позиции. Полка на "УРКИТЕ В ЗАКОНА" а от оживели може да чуеш и други истории за лопатката и ножа. Въпросът в описаният от тебе случай не касае оръжието, касае незабелязано приближаване до обекта, взимане на живот безшумно и обратно в дупката от където е дошъл

Ти си руски трол, нали.

Нещо бая си загрижен за психиката на немските картечари. Само не става ясно от писанието ти тези картечарии от какво разстояние са трепали въоръжените с Шпагшн. Картечарите стрелят по цели на 200 до 400 метра и въобще нямат наблюдение за пораженията. Докато тези със шпагин са се биели в градовете и домовете. Хайде да обястиш как онзи с МГто ще стреля на стълбищната площадка! Защо не пишеш за другите с МОСИНОВ - колкото пушки -толкова снайперисти. Тези дето все ги споменавате без оръжие -ЛУДИЯ Мак с е писал кои са - Криминални с доживотни, осъдени на смърт с обещание за амнистия и хилядите политически затворници от времето когато Троцки бяга в Мексико (оттървали куршума и въжето и заселени в Сиибирските гори). Когато говорите за оръжия поне покажете и малко технически познания!

За да съм пунктуален картечница MG обща дължина 1.23 сантиметра/цев дължина 53 см. Шпагин обща дължина 84 см/цевта -270 см. Та такива ми ти работи, драги сравняваш пистолет с пушка

Тогава не са имали безшумни гранати, а да доутрепваш врага с лопата, а не с куршуми е доста руско! Хубаво сравнение си направил за МГ и шпагин, ама би ли сравнил и пиката на казаците в добруджа с кавалерийската карабина на шопите от 1-ва конна армия! Защото тактиката на фронталната атака е същата при горе-долу същите числени съотношения 4:1! Е шопите са имали по-здрави нерви от немците и при тях не е имало никакви колебания, даже след като си изстерляли патроните вадели сабите и атакували за ужас на непобедимите казаци! А шпагина са го използвали навсякъде при атака, дори една от елитните руски снайперистки е убита точно когато е атакувала немски позиции по заповед на политкомисаря с въоръжена с шпагин! Картечарите стрелят по цели на 200 до 400 метра и въобще нямат наблюдение за пораженията /да това е така в нормални условия, но в ВСВ немските картечари са стигали до убийства от упор, онзи герой матросов не е единствен пример, а когато си на 18-20 години и изтрепеш две картечни ленти руснаци това наистина е давало отражения колкото и да ти е внушавано расово превъзходство не можеш да избягаш от кошмарите на гледката, виковете, кръвта и миризмите! всъщност във въпросните документи немските психиатъри са го описали доста пунктоално с медицински термини типично по немски!

Откъде да започнем? ППШ-41 се е давал от завода с два кръгли пълнителя, които са ставали само за конкретния автомат. Докато при германските МП пълнителите са били универсални - изстрелва пълнителя, хвърля го и слага следващия - или взема от убит. Самият ППШ е копие на финландския "Суоми". След Зимната война през 1940 г. Сталин поставя задача да се изкопира финландския "Суоми" 1:1. Дотогава е имало на въоръжение ППД на Дегтярев. Самите кръгли пълнители на ППШ е трябвало да се зареждат с патрони само донякъде, защото давали засечки.

Значи жалкия скапан бездарен руски ППШ е 1:1 копие на пракрасния и успешен финландски "Суоми". Алоо, пратете по-умни тролове!

Никаква точност, бавно презареждане, проблеми при смяната на пълнителя, засечки, никаква ергономика и удобство при употреба, въобще ... всички екстри, като за нещо сделано от алкашите.

Великата отечествена война или Втората световна война, кое ще приемем за правилно във Вашата статия. Аз лично мисля, че приетото в СССР понятие "Велика отечествена война" не е правилно. Отечествено война, водена на територията на дузина други държави не е отечествена.

Не умаловажавайте Шпагина, това е било Оръжие за близък бой без аналог за времето си. Колкото и да възхвалявате Немските оръжия не могат да правят това което Шпагина.........

О, майко мила! Пак коментари какво и как било. Първо, автомата ППШ е създаден за бой в населени места, в мазета, тавани във вътрешни дворове. Второ патрона е същият на ТТ най масовият пистолет. Автомата има добри показатели и в единичната стрелба. Какво ти е нужно. Има само един проблем да гърми самоволно, при изпускане примерно и то е за това че няма т.н. ударна игла, а затвора инициира изстрела. Да не би автоматите Томсон да са били по -добри -при тях всичко дрънчи, и "консервената" кутия, изатворнит м-м, но това не пречи на стотиците мафиоти да го обичат набаза многото куршуми за единица време. Не вярвам тук, във форума да има някой който да е изстреелял и един патрон от Шпагина и пак казвам 7.62 х25 патрони употребявани и от ТТ ТТ е прилично оръжие със задържане заатвора при изстрел (системата позната и при Браунинг). При добра поддръжка, особено връзката с "обичката" (разхлабването, увеличените хлабини) има много добра/до отлична прецизност при стрелба. Да ме разберете правилно говоря за лично оръжие а не онова давано в казармите на старшинки и фазани

Иначе разсейва куршумите. Не знаех, че още действа. Остава иззад храстите да издрънчи и някоя Т-34-ка ! Хора, не разбрахте ли, всичко е с времето си колкото и добро да е било някога! Така е и при нас в отношенията, че и в икономиката, и в модата, дори и в музиката. Ха иди му наливай в кратуната на гъзарчето с телефона и биричката, че Моцарт и Вивалди са по-велики от Дриско и 555 Кила!

Учени от болница в Масачусетс (САЩ), в сътрудничество с колегите си от немския Център за изследване на рака в Хайделберг, откриха „ахилесовата пета“ на повечето вируси - протеинът AGO4.

е ми да по почерпят

Ама пръцки с лук! Когато направят ваксина, тогава да квичат лудите телета..Че при тях всяко чудо, за три дена!

Не случайно алкашите го разкараха веднага след войната!

243Win

Единственото преимущество на този кенеф е, че е много лесен и евтин за употреба. Може и да не засича със съвременни патрони, но през ВСВ си е засичал и то яко. Цевта му се е скапвала изключително бързо. Абсолютен боклук. Но пък евтин и лесен за производство боклук. А статията е поредното хвалене на руски боклуци.

Единственото преимущество на този кенеф М-16 е, че е много скъп и труден за употреба. Може и да не засича МНОГО със съвременни патрони, но през войната в Виетнам, Ирак, Афганистан, Сирия, Сомалия, Либия си е засичал и то яко. Цевта му се е скапвала изключително бързо. Абсолютен боклук. Но пък скъп и труден за производство боклук. А статията е поредното НЕхвалене на краварските боклуци.

Прав си. Определено хамериканските боклуци, са най-големите боклуци в света. Важи за всичко, за самолети, падащите Боинги, за колите им като Форд за автоматите им като М-16. Абсолютно си прав.

Казваш Ладата е оо добр. МС21 се ородаваксто топъл хляб. А руски хладилници и печки заливат пазара. От руски компютри и телефони не можеш да намериш други. Кво да ти кажа.

драги "С" (три точки)Какъв точно ти е проблемаа с Ладата. Ами моята Жигулка с емблема на ФИАТ още обикаля по пътищата на РБ първа регистрацие 1971 година. Хайде покажи ми някой европейски или азиатски автомобил изложен на всекидневните природни условия (уличница). Все едни и същи дълбокомислени сравнения/заключения. По -долу адаша ЛУДИЯТ пък визира картечниците ГАТЛИНГ -днес в Плевен текат възстановителни работи по тези картечници с цел вие разбирачите и да можете да видите, да пипнете и проумеете

Ела у Перник

Тя и каруцата на баба ми се движи вече 80 години. И лопатата ба пра-дядо ми е здрава. Тъпо изказване младеж. Много тъпо.

"Най-популярното", ама чак в края на войната. В периода 1941-1944, щатното въоръжение на една руска дивизия включва 10386 винтовки и карабини (включително снайперски) и 1623 картечни пистолета (а освен това, 392 леки картечници, 166 - тежки и 9 - голямокалибрени). Едва в края на 1944-та, това се променя със заповед отгоре на - 5357 винтовки и карабини и 5557 картечни пистолета. Причината - командването най-после осъзнало, че времето на окопните войни с размяна на изстрели от 300-400 метра е отминало и сега основната тактика на руснаците е - "всички напред та един от десет да стигне вражеските позиции, а там, отблизо, каквото сабя, т.е. ППШ с неговата свръхскорострелност, покаже". Т.е., ППШ, като оръжие за близък бой си е бил точно на мястото.

Ти си олигофен мойто момче. Руснаците има цели батальони въоръжени само с ППШ-41, и всичките им моторизирани ударни части и танкови десанти са въоръжени с Шпагин или Судаев..Дори не снаеш какво е Судаев а сереш.

М, даммммммммммммм.....А някоя УЖ модерна краварска щайга като М-16, М-4 ФН Мини и т.н просто ще се разсипе след 50-100 патрона изстреляни на пълен автомат...А ППШ-41 и през Втората Световна Война е трепел нацитата и през корейската и ветнамската война е трепел лудите крави, и до ден днешен е 100 пъти по надежден от сегашните краварски и западни пластмасови бангии бангии. Дори до ден днешен патрона на Шпагина е това е 7,62мм Токарев и по точно Маузер е способен да пробива повечето бронежилетки и шлемове лек клас..Нещо с което модерни повечето пистолети и картечни пистолети не могат да се похвалят.

пак пишеш глупости! Отиди в етнографския музей в Етрополе за да видиш "оригиналният" калашник произведен от нацистите!шпагина е гола вода и се е доказал в това пред ВСВ Немският Вермахт с сачествени войници,офицери,и оръжия и изтребил над 30 000 000 колхозника и совхозника!

Путик нафакан, да те светна сега нещо пути. Дори немците са предпочитали Шпагин пред техните МП-38/40 да те светна пути. Дори в НЕМСКИЯ, ПОВТАРЯМ ЗА ДЕБИЛНО ПУТИ КАТО ТЕБЕ -НЕМСКИЯ ФИЛМ СТАЛИНГРАД, един от офицерите подава на свой камарад руски ППШ-41 и му казва, ползвай руския картечен пистолет, по добър е от нашите. И тъпо като гъз пути като тебе ще попита защо ли?! Ами много просто пути, КАТО НАЧАЛО руския картечен пистолет, тоест Шпагина има дървен приклад! Дървен приклад сър! не като немския който е сгъваем телен които и е не само неудобен не само при стрелба но и много лесно се разхлабва което и намалява точноста при стрелбата. Съответно руския Шпагин след като има дървен приклад може и да избиеш зъбите или да размажеш черепа на някое пути като тебе в близък ръкопашен бой! Шпагина има кръгъл дисковиден пълнител за 71 патрона, докато немския Шмайзер има плосък пълнител наполовината само за 32 патрона!!!!!! Освен това руския Шпагин има темп на стрелба от 1000 изтрела в минута!! Докато немския МП-38/40 има скорострелност от едва 500-600 изтрела в минута. С Шпагина може да разстреляш едно немско отделение преди още да са успели да посегнат нацаитат към оръжията си, факт! Руския Шпагин има решетчест кожух за по добро охлаждане, който има и в предната си част аналог на модерните дулни спарачи компенсатори, нещо което Шмайзера няма! И не на последно място тъпо пути, шпагина ползва 7,62м патрони ТТ които са създадени на базата на Маузеровските патрони, които са значително по мощни от 9мм патрони Парабелум, съответно и ППШ-41 има по голям обсег и по голяма далекобойност пробивна сила от Шмазера, но малко по-малък сто ефект. Дори модерните бронежилетки и шлемове ги испитват със трелба с 7,62 мм патрони ТТ.И това са факктите пути. като не знаеш бъкел, не си чел не се интересуваш и ен си бил в казармата не сери с с тази диария която имаш за уста.

А да и да добавя още нещо нафакано пути, от тия 26 000 000 руснаци, основната чат около 20 000 000 от убитите от нацитата са жени и деца и старци нафакйоно в анала пути, така че няма какво да ми възхваляваш нацитата от Швабланд..Защото ако руснаците не бяха милосърдни, трябваше да са избили досега всички шваби и на белия свят нямаше да съществува такава държава като Германия. Немците много добре го осъзнават това.

Професоре, не знам какъв ти е проблема те и картечниците като ги видиш са еднакви в повечето случаи, и лентите че и патроните. Това значи ли че нямат разлика. А картечницата ГАТЛИНГ!? Днес на нейният принцип строят и самолетни 30 мм оръдия, правят и преносими тип Гатлинг. А ако все още искаш да видиш първообраза на тази картечница (ако ромляните не са ги занесли в пунктовете за метал) отиди в Скобелевият парк -да не се объркаш с круповите оръдия и топовете и тя е на огромни колела тип каруца. И ти катоо много други влизаш в спора "Яйцето или кокошката" а в случая АК47 не съм видял западно оръжие с подобен спусъков и затворен механизъм

За автомат Феьодоров чувал нещо да кажеш или той е копие на немският шмайзер и кво общо има калашника със шмайзер разглобявал ли си ги за сравнение???

ЛУДИЯТ Газовото бутало на ак-то е изцяло копирано от М1 Гарант.

Нафаканоа нАканно пути! Пак сереш със своя изместен анал а? Путик, нацитата копират изцяло руските СВТ-38/40 нАкан путик, и това си е ФАКТ путик!

Ееее, айде бе, къде се кри толкоз време бе. Няма кой да пуска дълги постове изпълнени със селскостопанска терминология и тъй любимите ти словоизлияния на мечти, за анален секс с животни. Вече почвахме да се притесняваме, да не те е отнесъл я синия език, я свинска чума или нещо друго, от фермата.

Под анален секс, разбираш себе си нали? Виждаш се като един вид евтина продажна крава оплождана от краварския негърски бик от Козак ли?:) хехехехехехехе

Глупости. Модерните автоматични пушки и карабини на платформата на AR-15 трябва да могат да изстрелват поне 7 пълнителя - т.е 210 патрона при непрекъсната автоматична стрелба, преди да дадат засечка, защото това е стандартното количество муниции които носят американските пехотинци. Реално издържат поне два пъти повече. Другите утвърдени западни образици имат подобни параметри. Дори спряганият за проблемен HK G-36 може спокойно да изстреля 400 патрона преди каквито и да е проблеми, освен известна загуба на точност. Напълно нелепо е да сравнява картечен пистолет със свободен затвор, който при 200 изстрела на автоматична стрелба вече не може да уцели стената на хамбар от 10 метра, със свъременните автоматични пушки и карабини. Всъщност очевидно има причина целия клас картечни пистолети практически да отпадне от въоръжението на почти всички армии в света, освен за някои типове специализирани части или като ръчно оръжие за екипажите на самоходна техника и самолети. ППД, ППШ и ППС са оръжия, подходящи да въоръжиш спешно няколко милиона необучени селяни. Съвременните войници, включително руските, са професионалисти и не биха желали да използват толкова компромисно оръжие - неточно, трудно за контрол и неергономично. Отделно, независимо от безсмисления тест за който се говори в статията, точно ППШ не е оръжието доказало се като безпроблемно, основно заради барабнния пълнител, който е труден за направа, но за сметка на това се поврежда лесно. Не случайно, следващия картечен пистолет, приет на въоръжение в Червената армия през ВСВ - ППС-43 се отказва напълно от барабанния пълнител. Иначе 7,62х25 наистина показват добри качества в преодоляването на леки бронежилетки, което не е особено изненадващо ако се сравнява с 9х19, който е по-голям калибър с много по-малък заряд. Въпрос на цели и изчисления, не е някаква (руска) магия.

Ахааа, разкажи го това на мъртвите морски пехотинци в Афганистан, където талибаните ги изклаха, защото техните М-16 бяха заекли при автоматичен огън! Случая беше преди десетина години някъде, и до ден днешен тая бракма М-16 си има същите недостатъци

q

Ця.а година ще празнувам Св. Валентин и ще стрелям с руски оръжия.

Знаем си, че си козацки педик! И кат истински джендърстанец и ходиш само по Гейпаради.

без откат и аз искам такава играчка

Аз съм служил с такъв автомат.Толкова беше неточен,че като ходехме на стрелби ,стреляхме с винтовки.Единственото хубаво е,че е скорострелен и става за близък бой.

Това не е автомат, а картечен пистолет. Създаден за близък бой където скорострелността е по-важна от точността. Влизаш в стаята, и за секунда две я пълниш с куршуми. Това е целта. Няма нужда да си точен. След две секунди в стаята няма нищо живо. Стига преди това някой да не гръмне теб. Между другото и любимия на гангстерите в Америка Томпсън, е картечен пистолет с висока скорострелност, и не много точна стрелба. Целта е била същата.

Само,че руснаците с него се опитваха да водят война, а не да се стрелят отблизо. И с крив пълнител и с консерва, пак не става.

Това не е автомат,а картечен пистолет.Направен е с цел да ръси много и ефтини патрони ,че белким някой попадне в целта.На 50 метра ако уцелиш нещо с него си е успех,но за близък бой е супер.

airbus, whatsapp, Планети, изкуствен интелект, радиосигнали от космоса, мобилен конгрес, екрани за телефони, флагмани на телефони Русия - ми пак оръжие от СССР...

Това е най-яката ИТ новина, която съм чел! Жестока е! Браво на редактора!

аре пак за старите оръжията на Русия. Друго за нея не може да се напише.

Като загрее, а това става много бързо започва да плюе патроните където му падне.

И колко е това "бързо" бе пич! Все многознайковци. До сега не е ставало известно на АК или на Шпагин да се сменя цевта. това касае и картечниците Владимиров ДШК, пак АК. Доокато е известно за много западно оръжие за което стрелящият си е носил и резервни цеви. И още една далавера, онова оръдие дето стреляли с него по Севастопол и Одеса горе долу на всеки пети изстрел са сменяли цевта защото се раздувала. Подобно и онези дето ги возели на влак от 40 вагона. Вси приказки да се въвлича в безсмислена полемика, защото няма да научиш нищо; мозъка ти е като глинените плочки на шумерите. Та да кажеш колко е това бързо на клипа се виждат 10 секторни пълнителя х 35 патрона, плюс три консервни(дискови) по 71 патрона.... Изпитанията са правени с 5000 патрона без почистване на цевта, при което непрекъсната стрелба. Произвеждани за 30 000 изсрела, при което и след това Шпагин е бил в прилични характеристики. За сравнение успоредките и течките ловни са произвеждани за 10 до 12 000 изстрела