Създадоха непробиваем от хакери процесор

Кодът на процесора се променя десетки пъти в секунда

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Един удар с чука, не само ще е пробит ами нацепен

Тия хакери с какво ще го пробиват тоя процесор, с дрелка ли? Колкото и да я преправят една уязвимост, тя си остава уязвимост.

Пълни глупости.... Ще хакваме интегралната схема с чук или с менгеме. Мога да му подам 10 волта повече и пак ще го хакна.

"...реши да тества процесора, като събра над 500 от най-добрите експерти по киберсигурност и им възложи задача да хакнат Морфей..." Наѝ-добрите хакери си остават анонимни и не се водят на "отчет" при DARPA. Тези поканени 500 които са се включили в упражнението, определено не са на топ ниво хакер.

Уф, като гледам коментарите, явно са писани от най-големите умове на кибернетиката и криптографията. И то такива, дето пазарната стойност на фирмите им е милиарди. Само така си обяснявам увереността, с която громят научните постижения на другите. Ама с право де - нали у нас в България сме водещи в тези области и всички се редят на опашка, да им подхвърлим малко ноу-хау. :)

Ами тя и статията е преведена брилянтно. Добре, че сме наясно и сме пили кафе.

ново под слънцето - елементарен еволюционен принцип, ускорен милиони пъти - "вътрешната" екосистема на процесора се променя светкавично. Съжалявам, не мога да цитирам името на автора, беше индиец и работи някъде из NSA. Лошото е, че броя комбинации на изменчивото поведение е краен, някой с много търпение може и да вдене кое и как.

Един от частните случаи на закона на Мърфи гласи: Всички херметични съединения текат. Можем много лесно да изведем и нов частен случай за непробиваемостта, сигурността и каквото и да е. Винаги има един по-умен, по-силен, по-бърз... Природа. Наздраве.

Дайте ми го тоя процесор да видите ще веднага ще го пробия с Макитата... половин минута му давам от какъвто и силиций да е направен...

Това не е ли загуба на производителност, да се занимава с безсмислени неща! Отделно там въпросът е да се хване принципа и може самото хакване да се прави от програма. Милисекунди не е толкова малко време. Вадене на резултати от бази при нормално търсене са под милисекунда. Така че като хакер достигне до нещо, да задава и следващ ход в програмата и тества. Отделно че нещо дето се прави супер за дадена област, остават непредвидени други. Дори това което променя кода, да не го променя. Но иначе ми напомня на едни супер ключалки на Мерцедес, които месец по-късно се отваряха с ... топка за тенис. ;) Да не обяснявам как. То до стигане за хакване на процесор, вече не знам какво трябва да имаш.

Брато, супер ключалките на Мерцедес са комбинацията от компютрите на ключалката, на скоростната кутия и на двигателя. Като отвориш такава кола с топка за тенис, после може да играеш джобен тенис докато дойдат да те приберат ония в сините дрешки.

Говоря за едно време за хидравлични ключалки. Май казах повече от колкото трябва. ;) Така че нещо и да изглежда супер сега, после може да изглежда зле. Част от колите се отваря с удар на определени места, че го предвиждат при катастрофи, пожари и така нататък.

а, лошите руски хакери, поканихте ли? между другото, освен Деса-Поетеса, рамо или късно, всичко се пробива, дори с чук и пирон. а за пробив процесорът, не е най-интеесната вещ. той само изчислява. по-интересна е информацията на носителите

Повтарящият се поздрав "хайл Хитлер" в края на грамите е помогнал за дешифрирането на съобщенията за немските подводници в ВСВ. Има значение динамичният код.

А американците са ползвали за шифриране някакъв индиански език, дето го знаели само няколко човека.

Та така 2018 - инсталация на json connector with high level security. Разработка базирана на защитена документна система 2016. 2019 май месец новина от тази статия е публикувана като новост, защото нашите "трансмисии" са продали крадена стока на US брата. Ама това секюрити нямаше да е сигурно, ако самото то не беше защитено. Зарадваха Бойко с щаб на операциите в Черно море. Ама нещо нищо не върви като хората. Надскочиха себе си и получиха нов конектор с по-хубава защита. Флотът ни го хвана ковид и не отиде на учение. Напоследък в ситуацията се намесиха и рашънски интереси, пък американците казаха, че корупцията пречи на отношенията ни. Някъде в подмосковието са дезасемблирали конектора и са му намерили точния еквивалент. Така се е появила и тази публикация. Тъпо и скъпо откъм щети.

Мале мале.

Не само аз знам, но и Гугъл знае. Новината е от май месец 2019... Ама като гледам минусите на горния си пост четящите нито знаят конкретните детайли, нито фантазия имат да си ги представят, нито логическо мислене да ги разберат. А за опит в областта на интелектуалната собственост да не говорим. Щото там става въпрос предимно за кражби от страна на по-силните и блокиране на по-слабите.

Нищо не знаеш щото не можеш явно да разбираш прочетеното. Морфей беше представен за първи път преди няколко години. Сега американската агенция за перспективни военни разработки (DARPA) към Министерството на отбраната реши да тества процесора, като събра над 500 от най-добрите експерти по киберсигурност и им възложи задача да хакнат Морфей.

май ми е взаимствал код от една курсова работа. Там паролата беше динамична, съставена от фрагменти от /дата/ден/час. Ако занеш какво да гледаш и можеш да смяташ си генерираш паролата :)

Господа не се пробива процесора, а кода на приложението. Да пробиешш процесор означава да го накараш да изпънява инструкции различни от нрговия мащинене език. Да при нов процесор може да намериш код на инсрукция която да го забие, но това се коригира от производителете. Така че се пробива софтуера като се добавя допълнителен зловреден код, но той е реализиран на машинния език на процесора. Пробивите стават през операционната ситема или мрожови функции!!!

Процесора се пробива с бургия. ;) А на процесори са изчитали паметта от вътрешните РАМ-ове, дето са за бързи помнения.

не означава изобщо това . означава един 'процес' да чете данните на друг 'процес' . (в кавички е , защото не съм сигурен че това е термина) . последните уязвимости на Intel, за които май няма от-до екслойт и работят със доста условности . за мен е престараване

Инструкциите ,които изпълнява процесора са вградени от производителя , а той какви задни вратички е оставил е друг въпрос. Не случайно това им е довода на американците против 5G на хуавей мрежата с техни си чипове..Хакерите също могат да използват оставени уязвимости

Дали да не стана хакер?

целия свят тебе чака!

И какво ще спечелиш. Утрепват уж неща за милиони и може би събират някакви центове или просто нищо.

Какъв пробив на процесор?! По мое време хакерите се възползваха от уязвимост на софтуера. Кое да му "пробиеш" на асамблера ?!

Те затова Интел изреваха на умряло когато им откриха уязвимост на процесора...

Да, има такива, които официално са си описани в каталозите и водят до (вероятно) забиване на компа, просто процесорът блокира.

_Colombino

Напоследък най-неприятните пробиви бяха точно на ниво процесор - от серията Spectre. Свързани със спекулативното изпълнение на процесорните инструкции. Беше демонстрирано как с обикновена уеб страница и малко Java Script можеш да четеш памет извън адресното пространство на браузера. Аз точно заради това си смених стария комп - Майкрософт пуснаха пачове на ниво софтуер - да трашват кеша на процесора, за да не може да бъде четен с новите експлойти. Обаче това тотално скапа производителността на процесора ми от 2006 г., който до тогава не виждах особен смисъл да сменям. Та именно това ме накара миналата година да купя нов комп. Не че отдавна не беше време, ама не ми се занимаваше.

Процесор, който променя кода си десетки пъти в секунда, ще бъде пробит от програма, изпълнявана от процесор, който извършва милиарди тестови операции в секунда. Непробиваема сигурност няма. Всички механизми отлагат времето за достъп на защитената информация — някои за по-кратко, други за по-дълго време.

Имаме непробиваема защита на мрежово ниво, където компютрите са скрити, но работят в мрежа през всякакви канали включително и интернет, като един от преносште.

Едно време, в миналия век шефът на ЦРУ разправяше, че най-сигурната връзка е въздушната - посредством пренасяне на дискета.

Много човечета в Бг живеят в заблуда, че хамерикацитье много ни обичат... Е, Не е така. Имат си техните интереси, колкото и да ви боли.

Техния ли го лапаш или българския?

Всеки, който очаква някой да го обича е ГЛУПАК. Руснаците имат интереси, американците имат интереси. НИЕ трябва да имаме БЪЛГАРСКИ интереси и да го ДУ*АТ всички останали. Това е единствения начин. Въпросът е, че в момента нашия интерес е по-близък до американския от колкото до руския. Русия са назадничеви, управлявани от диктатор. Това там ням ада свърши добре. Нещо като спора дали да си към Северна или Южна Корея. Някак си пред върховното постижение на северна Корея (пиромолива) предпочитам Samsung на про американците. Всеки друг, който си мисли, че някой щото го обича и ще му помогне е будала. Всеки трябва да си помага сам и да си гледа неговия интерес.

,,Платен репортаж" ?

Т.е., ПРОПАГАНДА! Но нещо ме оплюват тук заради това ми мнение...

е заветната цел на този платен репортаж? Да си купиш някакъв продукт? Да гласуваш за някой? Да обърнеш резбата? А, извинявай, последното май вече е станало, от репортажа ще да е, да знаеш....

Епа да е непробиваем да е непробиваем, колко да е непробиваем! Според мен до момента до когато го прибият! До тогава ще е непробиваем! А и има много начини да пробиеш процесор! Единия от тях е с тесла! Ха със здраве!

РАБ ФАК ватенка:)))))

За службите отвъд океана дето ни следят и в кенефа нема нищо непробиваемо

Този процесор е разработка именно на тези служби... :)

Пропаганда! Колко сме велики, но без покритие!

То и Енигма е била непробиваема... За кратко. За времето си. Та и с този процесор ще е същото. По старото правило - ако нещо не става с чук, просто вземи по-голям чук... Или кило динамит. А нещо непробиваемо, нечупливо или идиотоустойчиво не съм видял... Въпреки рекламите.

За това говоря и аз.

И да плюете, истината е каквато е :D!