Коментари - Създадоха ядрена батерия, която работи 50 години без нужда от зареждане | IT.dir.bg

Коментари - Създадоха ядрена батерия, която работи 50 години без нужда от зареждане | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хенри Мозли (на английски: Henry Gwyn Jeffreys Moseley) е британски физик, един от основоположниците на рентгеновата спектроскопия. Неговият принос към физиката е свързан с утвърждаването на понятието за атомен номер. Формулираният от него закон на Мозли подрежда химичните елементи от периодичната система в логичен ред въз основа на техните физически свойства. През 1913 г. Мозли извършва серия експерименти по измерване на рентгеновите спектри на различни химични елементи (най-вече метали), като използва метода на дифракция от кристали. Това е на практика първото прилагане на метода на рентгеновата спектроскопия във физиката, при която дължините на вълните на рентгеновите лъчи се определят чрез закона на Браг. Мозли установява, че съществува систематична математическа зависимост между честотата на спектралните линии на характеристичното рентгеново излъчване и атомния номер на излъчващия химичен елемент. Закономерността е наречена в чест на откривателя си Закон на Мозли. Това фундаментално откритие изиграва огромно значение за установяването на физическия смисъл на периодичната система на Менделеев и атомните номера и за потвърждение на верността на планетарния модел на атома. По думите на американския учен Робърт Миликан откритието на Мозли „винаги ще бъде едно от десетте най-блестящи по замисъл, изящество на изпълнението и информативност в историята на науката“. През 1913 г. той създава и представя исторически първия радиоизотопен източник на електрическа енергия (атомната батерия Beta Cell), представляваща, посребрена отвътре стъклена сфера, в чийто център на изолиран електрод е разположен радиев източник на йонизираща радиация. Електроните, които се излъчват при бета-разпада, създават потенциална разлика между сребърния слой на сферата и електрода с радиевата сол. През 1914 г. Мозли публикува статия, в която прави извод, че между елементите алуминий и злато в периодичната таблица трябва да има три (както се оказва по-късно – четири) елемента.

Междувременно у нас - прекратяват процедурата за възлагане на обществена поръчка за планиране на бюджет за съставяне на проект за изготвяне на становище за трасиране на идейна концепция за отчуждаване на документно становшище за формиране на предварително мнение за внасяне за гласуване на започване на бъдещи подготвителни действия за вземане на решение за архитектурен проект на лот 5 от магистрала Хемус!

15х15х5 кубични милиметра??? Dir, вие измислхте нова математика.

С такива като теб "математици"ще им дишаме само праха на китайците.

Фигурата не е куб, а представят обем в кубични единици. Объркан свят...

От олигофрените, ще си помислят, че утре ще им я сложат в колите. Никакъв въпрос няма да си зададат. Това е нивото на света днес. Идиокрация и Фашизъм.

Докат' не се измислят ядрени чушкопеци нИ мЪ занимай'те

Докато не се появи в амазон да си го купя, НЕ ВЯРВАМ! Поседните 15 години през 3 месеца се открива революционна батерия или вещество или квото си искате! НО до сега едниствено замениха лития с натрия (което е супер, че сол колкото искате...) и от 2 месеца има в АМАЗОН да си купиш натриево йонни батерии....почти равни на някои литиево йонни, но по тежки! Та ей тва е по батериите! Изкарайте го в амазон....или някой подобен за шир употреба и тогава ЩЕ ПОВЯРВАМ!

тая "вечна" батерия е мъртвородена! капитализЪма не работи така!

Тя е китайска, какъв капитализъм!?

В Китай само партията е комунистическа, иначе си е капитализъм от най-дивия вид.

Ще си намери приложение, според цената, ако е скъпа - например в апаратура до която няма достъп да се ходи да се сменя батерията през няколко месеца, иначе до колкото знам на базата на плутонийя има направени батерии.

Може и да има, плутония е с период на полуразпад около 24 000 години. Силно токсичен е за организмите. А има батерии направени от използвано ядрено гориво и се ползват за разни метеорологични станции в отдалечени райони. Оказало се, че наоколо е доста радиоактивно, че се наложило самите станции да бъдат позаровени в земята. Американците пък са напускали из океаните подобни подслушвателни станции, които представляват дебел стоманен балон, сфера и надеждно уплътнен за много години напред. Всички тези "опити" са правени през 50-те и 60-те години.

Супер ❤️

Влезте в Уикипедиа, на англииски. Там напишете "nuclear battery". След това не ви трябва да знаете англииски, просто заредете един Гугъл Преводач. Копирате текста и в преводача си го четете на български. Превода е добър, почти отличен. И както казват някои - няма нищо ново, отдавна е вече направено. Предполагам са усъвършенствали нещо.

Нито е нова, нито революционна технология. Преди около 15г питах инженер по квантова физика, дали може да се създаде вечна батерия. Отговори ми с да.

1970-1980 Омега часовници модели с атомни батерии.....но рано или късно и другите откриват топлата вода.....а риск има ли контейнер с такива батерии да се озове на дъното на некое море или океан.....

Не четеш, а коментираш. След като мине периора на полуразпад се превръща в мед, демек безвредно.

То и сега има такива контейнери... Викат им ядрени подводници. Поне няколко има глътнали вода.

да си сложиш разпадащи се с десетилетия радиоизотопи в телефона е най великата глупост която може да се измисли. Подобна велика простотия бяха измислили в СССР когато са имали магазини за изотопи и всеки човек е можел да си купува радиоактивни елементи и след това с радост да пукне от лъчева болест.

Пълни простотии. Претоплени стари манджи. Такива батерийки по няколко микровата правеха още преди много години, сега е цели 100микровата. До 1 ват... само 10000 такива в пакет. Да не говорим че подобни изотопи не са никак от евтинките.

Искам да купя две за мобифона.

телефона ти ще работи 50 години а ти след 5 месеца ще си под земята

Подобни "батерии" са разработени още преди много години. Основно от американци и руснаци /СССР/, защото ядрените изследвания са изключително скъпи и могат да си ги позволят мощни икономики. Тези "батерии" в руската /съветската/ литература са известни като ТЕГ /термо електрически генератор/. Използва се остатъчната топлина която се отделя от използвано ядрено гориво. За да се произведе електричество се ползват термодвойки. В запдната литература са известни като Пелтие елементи. Недостатъка на тези термодвойки е, че КПД-то им е около 5-6 %. През ВСВ СССР снабдява партизанските си отряди с чайници с вградени термодвойки. Горещата страна е обикновен огън, от дърва, а "студената" страна е водата в чайника. Така са имали възможност да зареждат акумулаторите за радиостанциите. Американците също имат подобно нещо, но е на керосинова лампа и са го ползвали във виетнамската война. При "ядрените" варианти има различия. Руснаците са преработвали използвано гориво за да отделят определени елементи, изотопи. Така "батерията" е по-компактна. Американците са го правели по-евтино и са ползвали директно отработено ядрено гориво. В настоящата "новина" не виждам кой знае какво ново. Най-вероятно са се фокусирали върху определени изотопи. И преди 15-тина години имаше подобни новини за подобни батерии на тритии. Каквото и да е, тези батерии ще бъдат радиоактивни. Дори да са направени с отделни изотопи на Алфа и Бета лъчения и без термодвойки пак ще има поне Бета-излъчване. Задължително към тези батерии ще трябва да има и някаква защита поне срещу Бета-лъчението което има някаква проникваща способност, зависи от енергията. Алфа-лъчението практически не е опасно ако веществото /източника/ е изолиран надеждно. И същото Алфа-лъчение е много опасно ако източника се разхерметизира, т.е ако има възможност от попадане на веществото в организма. Вкрайна сметка боравенето с подобни батерии и тяхното съхранение ще трябва да е при по-специален режим. Просто НЕ е за шир-потреба, НЕ е за всеки.

но като проверих Никел-6 се оказа че тези батерий са описани вече в интенет-дори с подробности

Това да четеш глупостите на Гогов си е унижение .

Как ще летят вечно като падат на първия си полет свалени над Украйна. После тези батерии пръснати навсякъде и нивите ще ги ядем. Това не може да се контролира.

Ще мога ли да си я нося в джоба?

Близо до ташаците. Успех.

Поредният китайски кьорфишек !!!

А кой ше провери дали е вярно след 50 години :) Няма нищо вечно

На vojadger работят повече от 40 години

За ГСМ не става - те морално остаряват за 1,5 години. Освен в много високия клас - да се покажеш колко си як с телефон за 20 000 долара от които 19 000 ще са за батерията...

Пак ще ги правят със сваляеми батерии, вадиш батерията от стария слагаш я на новия телефон и така до пенсия.

тя и теслАта така ...

на тях.

10000 ПЪТИ увеличение на мощността за 1 година ?! доста оптимистично

15x15x5 кубични милиметра. Ха ха ха....потребител на ядрени батерии..

Някой не вижда каква глупост пише ... Да не би редакторът?

450 кубични милиметра. За сравнение един кубичен сантиметър е 1000 куб.мм. Защо ви е смешно?

Синдром на Даун ли :-(

Просто разбрах какво иска да каже преводачът. Но, все пак ти благодаря, ако това те прави щастлив!

Упс! Сгрешил съм малко ... Батерия с размери 15х15х5 мм е 1125 куб мм., но това пак е изключително малко засега.

кога я създадоха, преди 50 години?

Браво на Китай, срам и позор за САЩ. 40% от томаховките изстреляни по цели в Иемен не са се взривили. Причината била, че те били стари с изминал срок на годност. Срам, голям срам. Евахти и НАТО-то и чудото майни.

Защо пък да е необходимо точно пък на 50 години презареждане? 63Ni се разпада на 63Cu с период на полуразпад 100 години. За половин период на полуразпад в батерията ще има още доста енергия и зависи от необходимата ти консумация дали да я сменяш или не.

Един грам Ni-63 струва около 5.000usd, произвежда се едиствено в атомен реактор..така че едва ли ще се наложат такива батерии масово. В космонавтиката или много специализирани приложения единствено.

За пейсмейкъри се ползват такива батерии. Имплантират ти я веднъж и остава в теб цял живот.

не е вярно! личен опит с роднина!

Те и суперпроводник тръбяха цяла година че са направили, на нещо си върнаха думите

то е било СУПЕР скъп ПРОВОДНИК, ама някой е имал домати на очите, докато е превеждал..

Какво ще правят тия батерии 47 години след като си хвърля хендито

лоши комунисти сър това е Шенген по въздух

Между ват, миливат и микроват има огрооооомна разлика

1w- 1000mW : 1 mW- 1000µW

Едва ли ще види бял свят. Сегашната икономика се нуждае от продукти, които издържат максимум 2 години. Ако издържат повече се нуждаят от непрекъсната поддръжка, резервни части и т.н. Представете си, завод за такива батерии. В момента в който задоволи нуждите на пазара, заводът ще трябва да бъде закрит.

Ще избият рибата и ще направят Техническа революция... ако е вярно. От кога се чака това нещо...

Колкото направиха и графеновите батерии, които предиповече от 10 години обявиха като революция в областта и за които заедно с Испания обявиха, че вече започват да строят завод.

Това ако стане наистина, ще промени бъдещето. В момента на зарядно ми стоят 5 неща (телефон, часовник, таблет, лаптоп, фотоапарат). Имам и дрон, който е за зареждане. Кабел до кабел. Представям си какво ще е бъдещето на електроника, която първо се чупи след няколко години употреба, преди да трябва да и смениш батерията.

Мноо ме кефи авторът на статията как е преписал изотопа Никел-63 като "63 изотопа". То ясно де, няма как да е гений във физиката, нямаше да драще тук, нали. Ама все пак, поне като преписваме, малко акъл може ли да вкарваме? Или няма шанс?

А, 15x15x5 кубични милиметра

това е равно на 15mm3 х 15mm3 х 5mm3 - 1125mm3 , нали ?!

Винаги е забавно да четеш статиите на Гогов. Колкото по научно-фантастична е темата, толкова по-велики бисери ръси.

Има подобни батерии, работят на въглерод 14, добиван от графитните забавителни пръти от спрени атомни реактори. Хубавото е че работя 50000г.

Какво стана с опорката, че Китай крадяли технологии от САЩ?

Se taia

"...Учените в Съветския съюз и Съединените щати успяха да разработят технологията за използване в космически кораби, подводни системи и отдалечени научни станции..." То си пише в статията...

100-микроватови бетаволтаични батерии има от поне 30-40 години. Не знам с какво точно се хвалят. Даже един украинец се хвалеше преди няколко години с тритиеви батерии.

айде пак глупости...щял да захранва дрон...като пишете не се излагайте...енергията от такава батерия е миниатюрна...и такива батерии има от поне 10г....но дават енергия от 0.1вата например...по полека с изхвърлянията

Да отдадем все пак заслуженото на Китай. Минимизирали са Радиоизотопният термоелектрогенератор. Докато СССР само са го откраднали през 70-80-те от САЩ, където е измислен през 1954 г,

Колко батерии, всяка от които дава 100 µW, ще ми трябват в паралел за да захранят телефон от среден клас? Да речем 20000 батерии (100 µW = 0.0001W * 20000 = 2 W). Дали ще мога да го нося този телефон? А ако захранваме дрон дали ще може да излети?

Измислил го руснака, ей!

Много яко! Съвсем малка мощност е батерията, дори следващата от 1W също е малка, но има много приложения, ако я направят и евтина. Примерно вместо да купиш 40 батерии за левче всяка, които да работят 50 години в дистанционно за телевизор - купуваш 1 батерия за 40лв, с трайност 50 години. Има и много сензори и датчици и малки устройства батерии, които ги произвеждаш директно с подобна батерия и не я мислиш никога. Ако продължат нагоре, то ще има и телефони и лаптопи с безкрайни батерии.

... с размери 15x15x5 >кубични< милиметра... Ех, тия журналисти и тия дименсии...

Слаб съм по математика, геометрия и т.н. , но когато става въпрос за височина, широчина, дълбочина, т.е. 3-те измерения, нали се пише на 3-та степен, т.е. кубични са мерките. Какво са написали грешно не разбрах??? Е, то вярно, че няма да е с точни размери куб, но... карай :)

Тъй де, слаб си по математика, потвърждавам. Когато става въпрос за височина, ширина и дълбочина, размерът е "милиметри", а не "кубични милиметри". Тва написаното са 1125 кубични милиметра, но 15, 15 и 5 са размери в милиметри.

С размери 15х15х5 милиметра или 1125 кубични милиметра, но не и 15х15х5 кубични милиметра.

Един е по-бърз от мен с 5 секунди ... сега съм Тра-ла-ла.

Това е така написано и в оригиналния текст. Не е правилно, но пък не е и грешно 15х15х5=1125 куб.мм

И цената на петрола почна полека лека да се срива

бетаволтаик(като фотоволтаика, ама вместо фотони използва електрони), т.е. използва изотоп, излъчващ бета частици или казано по-просто електрони, вероятно използва тритий(вероятно във вид на някакво съединиение, че тритиев газ трудно се съхранява дългосрочно, все пак е водород... излита през стените, защото стените са като да задържиш с оградна мрежа пясък, за молекулите на водорода) като източник на бета лъчи...

Батерията не използваникакви "63 изотопа", а използва ЕДИН изотоп на никела - никел-63, който e синтезиран изотоп (няма го в днешната природа) с перопд на полуразпад около 100 години. Характерното за този изотоп е, че се разпада изключително с бета-разпад и трансмутира в стабилен изотоп на медта Си-63. Т.е. може да се смята за "безопасен" след разпада. Бетаволтаични батерии има от поне 50 години. Въпросът е как да се добива ЕВТИНО този изотоп на никела. И, разбира се, не става дума за никаква "термоядрена" батерия.

"Стремежът към миниатюризиране и комерсиализиране на ядрени батерии беше подет от последната петилетка на Китайската народна република. Целта на плановиците е да инвестират достатъчно ресурси в създаването на практична малка ядрена батерия до 2025 година." И при нас имаше такива дето работеха вече по плана за следващата петилетка, видни тъкачи и куротрошачки....... а като изпълниш плана предсрочно взимаш и премиални. Интернет е пълен със снимки на гробища с хиляди нови електрочески коли и милиони велосипеди в Китай, разни копеленца там произвеждат всякакви боклуци, защото уж имали поръчки и ги продавали, само и само да вземат субсидии ( зашщото Партията иска количество),. След това бягат някъде по света, а произведените боклуци ги скадират на камари да доизгниват някъде.