Коментари - Учени: Щастието се купува с пари | IT.dir.bg
назад

Учени: Щастието се купува с пари

Всеки е чувал известната поговорка, че щастието не се купува с пари. Учени от Университета в Кеймбридж обаче може би успяха да докажат точно обратното.

Обратно в новината

Коментари - Учени: Щастието се купува с пари | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да бе да, удоволствие и приятни емоции, ама чак пък щастие. По тая логика може да се твърди, че с пари можеш да си купиш здраве - можеш да си осигуриш по-добро лечение, което понякога ти спасява живота и/или ти подобрява здравето - пример Михаел Шумахер, ако беше някой обикновен човек, вероятно щеше да загине още на пистата, но въпреки парите ...

Ето ви моята сентенция за парите и щастието - давам ви я безплатно, разпространявайте я во веки веков: "Парите не могат да купят щастие, но значително намаляват нуждата от него"

когато човек получава желаните "играчки" е по щастлив от колкото когато може да си позволи само да оцелява. така че не харченето на пари, а какво си си купил определя дали си щастлив или не... е да - когато умираш от глад едно парче хляб те прави безкрайно щастлив... докат огладнееш пак. докато ако си купиш нов лаптоп или телефон си щастлив поне докат не се появи новия модел. така че яденето те прави щастлив за часове, лаптопа за месеци. разликата?

"... даването на пари за продукти може да се окаже наистина важно ", особено ако тези продукти са продукти от първа необходимост. Нали все пак трябва да се храним поне по три пъти на ден. Интересно е каква е сумата за това проучване, как е финансирани и дали проучващите са част от доказателството. След тези реаултати, нещата за човечеството ще станат още по-добри.

само с долари и с евро ... с деньги не

е грешно и затова неистинно, защото изхожда от грешни предпоставки. "Щастието" е духовна категория и поради това не се подчинява на законите на материалния свят. С пари може да се купи (материална) вещ, да се удовлетвори физическо желание или усещане, с което се създава измамната илюзия за "щастие"... Човек зависи за щастието ис само от себе си, а не от външни фактори. Казал го е още Аристотел. Ако не си способен да изживееш щастие, нищо не може да ти го осигури. Тези учени явно не си дават с/ка, или са им платили достатъчно, за да не си дават такава, каква изкусна сатанинска манипулация разпространяват с цел зомбиране на хората, за да не могат те да се усетят какво става...

Добро утро! :)

Не знам кой бил умен и кой бил прост, но със сигурност знам, че парите могат да дават тази независимост, която е необходима на хората, за да могат да осъществят талантите си. Не само в изкуството, но и в науката и във всякакви други дейности. Ако човек има достатъчно акъл и парите за него не са самоцел, те могат да бъдат средството, чрез което да достигаш полезни цели за себе си и за всички останали. Имаше една руска книжка преди много години, в която се описваше, че всички важни открития от промишлената революция били измислени първо от руснаци- и парната машина и телефона и самолета и телеграфа и електричеството... Но светът не могъл да разбере това, защото умните руснаци, който ги измисляли, нямали средства да ги изработят и покажат на света и те останали само в главите им и в спомените на съселяните им. Та тъй с парите, успеха и щастието...

Има една тънкост тук - говорим за самото щастие. Моделът на мислене "ще бъда щастлив, ако успея да направя еди какво си" е омагьосан кръг. Щастието не е точка, до която трябва да се стигне, а нещо, което трябва да те придружава навсякъде, независимо коя житейска пътека си поел. То е у теб през цялото време, просто трябва да му дадеш свобода. Примерът с руснаците е добър. Но именно в това се заключава въпросът; за истинския учен е най-важен духовният порив и търсенето на истината. Изработването и пазарната реализация е поле за изява на бизнесмените.

Разбирам добре тази теза. Но за повечето хора на запад от Изтока има силна връзка между успеха и щастието. И те не биха могли да се чувстват щастливи, ако не са и успешни в това, в което виждат смисъла на живота си. Хората са различни...

За какво ти е талант след като вече имаш пари? Нали талантът се използва за това да печелиш пари. Трябва да спреш да мислиш за забогатяване, че явно се вманиачаваш.

"Сандра Матц от Университета в Кеймбридж, която също участва в проучването, допълва, че даването на пари за продукти може да се окаже наистина важно." Струва ми се, че това е поредния опит на разни икономисти, да провокират консуматорство и да съживят замрялото потребление. Има хора, които имат проблеми, дълбоки проблеми. Парите при тези хора са единственото нещо, което привидно ги прави "щастливи". Но реално парите запълват временно едни черни дупки. Ако погледнем нещата под друг ъгъл и приемем написаното в статията, защото ни го поднасят поредната "група учени", спонсорирани от някой с интерес в цялата работа, защото изследвания без спонсорство не се правят, то 99% от хората на земята реално никога няма да са щастливи. Защо? Ами защото всички тези хора никога няма да имат възможностите и "щастието" на хора като Бил Гейтс.

парите са необходимо, но недостатъчно условие за да е щастлив човек. Пари се печелят, пари се губят щом не знаеш как да ги управляваш. щастието може да се свърже с парите ЕДИНСТВЕНО с умението на притежателя им да ги управлява. Колкото до научните изследвания - голяма част са свързани с това кой и защо ги е финансирал - ясно е нали.....

Струва ми се, че тук е редно да цитираме един по-мъдър човек от тези учени - Ошо: "Парите са неутрален фактор. Те просто увеличават това, което имаш. Ако си щастлив, ще станеш по-щастлив. Ако си нещастен, ще станеш по-нещастен."

има истина в това като имаш къща на чист въздух и пари да си купиш здравословна храна си много по-добре и по-малко се разболяваш ако нямаш и си нервен без пари за храна

Щастие в ада НЯМА. Има само нещастие, което не е разпределено по равно. С пари не може да се купи нищо от това, което наистина има стойност.

ПРАВИЛНО!

Щастието било пари... Ако си болен,какви пари ще те направят щастлив?!? Здравето и любовта са щастието! Парите не лекуват нелечимите болести. Парите носят някакви материални блага,но не и истинското щастие!

По принцип е така, но тези, които са задоволили материалните си нужди, живеят по-спокоен живот, с по-малко стрес (е, освен ако не си го създават сами) и съответно боледуват по-малко. Факт е, че стресът разболява човека, а щом е болен, човек няма как да е щастлив. Също и ако постоянно се бори с финансов недоимък. Парите може да не са всичко, но те дават някакво спокойствие и сигурност в живота.

Да вземем за пример Стив Джобс, който несъмнено е имал много пари, които обаче не успяха да му помогнат.

Демек, ако си богат си болен, а ако си беден си здрав? Мхм...

Никакво научно проучване не е това, а езическа мантра продукт на социалният инженеринг за поклонение на златният телец, оправдаваща любовта към парите, които както казва Бог в Библията са основа за всички грехове. Такива са всички ню ейджърски мантри, които ще се леят като из ведро от световните средства за масова дезинформация.

+1 Това е ГМО щастие, изкуствен заместител, нещо с вкус на щастие... :) Като олигофреничния смях на идиотите практикуващи смехотерапия и йога на смеха :) Щастието на приматите може да бъде произведено, опаковано, парфюмирано и овкусено по желание :)

Изразяване на индивидуалност чрез пазаруване е най-мижавия начин за тази цел.

Характерно за Запада е надценяване на финансовите компоненти на живота. За бедна страна като нашата такова надценяване носи много проблеми за индивида.

Изследването им може и да е вярно, но изводите не са. Те са разбрали, че хората които харчат са по-щастливи, но дали не харчат точно защото са щастливи, а не че самото харчене ги е направило такива.

Както казва Козма Прутков:Искаш да бъдеш щастлив? - Бъди! Да припомним и какво казва И. Кант: "Човек е най-богат с онова, без което може." Явно на тези учени им трябва малко повечко обща култура и умствен капацитет, за да не стават смешни с подобни манипулативни "открития", чиято цел в крайна с/ка е да държат тълпите в дрогирано състояние на доволно мучащи потребители на материални ценности, и така да не могат да осъзнаят, че за щастието си зависят само от себе си...

Изследванията на английските учени са доказано шантави и обкновено грешни.

Капитализмът е възникнал в Англия, и пак там е написана компилацията, наречена "Капиталът".

Само примат с мечти в долната половина от пирамидата на Маслоу може да вярва, че щастие може да се купи с пари. Всеки човек с поне малко мозък, знае че щастие не може да се купи. Може евентуално само да се наеме и то за кратък период. Тези учени явно са от Магаданския филиал :)))

Който си мисли, че тая куха дума има някакъв смисъл е доста заблуден. А мантрите за щастие не се копува с пари са направо жалки. Пробвай с пари, пробвай без пари и ми кажи как ти харесва повече ;)

Шса сетите!