Коментари - Apple и Samsung искат вградени SIM карти | IT.dir.bg
назад

Apple и Samsung искат вградени SIM карти

Apple и Samsung са в напреднали разговори с телеком индустрията по отношение въвеждането на вградени SIM карти, съобщи "Файненшъл таймс".

Обратно в новината

Коментари - Apple и Samsung искат вградени SIM карти | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А тухла четворка искат ли да им вградя в тиквите?

Тия пък кога успяха да се сдушат - покрай многобройните съдебни дела ли?

Тия отдавна са се "сдушили". Епъл ги съди за огромни суми, в същото време им плащат за производството на собствените им джаджи.

Доста тъпо.Ако се повреди телефона или просто му падне батерията а трябва да се обадиш няма да можеш.Сега поне можеш да прехвърлиш сим картата в друг апарат.

Дори сега се предлагат елементарни апарати за ползване безплатно, докато твоя е на ремонт...

Корейска му работа. Баш Samsung - като му падне батерията по обед - ще се обади от дедовия.

Абе защо на мене и на останалите не ни пада батерията, а на такива като тебе? Мога да се сетя за един продукт, производство на Samsung, но под руга марка, дето е пословичен с падащата си батерия :))) Като ти пада ... батерията ползвай синьото хапче. Или смени батерията. Опс, на вашите тя е от край време несменяема, за разлика от голяма част от батериите на разните модели Samsung.

Несменяемите батерии са бъдещето (за съжаление).Не случайно флагмана на самсунг е с такава. Малък парадокс е разбира се кой първи въведе масово това.

neXus

На теб главата ти е паднала. По два дена дена изкарвам средно, а ако включа режимите за пестене - 12 дена. Иди малко се осведоми, преди да ръсиш кретенизми

да бе, 100 дена...

Колко често включваш режима на пестене?

След падането на роумигна(поне за Европа) картата няма значение от кой оператор ще е . Просто ще се пререгистрира автоматично към мрежата на съответния оператор(нещо което и сега става) и тарифата ще е същата. Всъщност при обща договореност между операторите, което вероятно ще стане, технически не е проблем на една и съща карта да се "закача" един и същи тарифен план за таксуване. Това обезмисля физическата смяна на SIM картата в апарата. Да не говорим че SIM картите и сега технически отговарят на стандарт, който се поддържа от всички оператори.

А ако си купя нов апарат от някои магазин за електроника да речем ще трябва да ходя до оператора да изключвам стария апарат и да регистрирам новия ли ? Доста мудна и времеемка процедура . освен ако телефони не се продават само от операторите които пък ще си определят цените както си искат и ние ставаме жертва на монополизъм

точно така се получава, докато не си "отпишеш" стария телефон не можеш да си пуснеш нов със същия номер, или пък докато не си отпишеш телефона от твое име/номер никои друг не може да го ползва. все пак това има едно предимство - ще спрат кражбите на телефони ;)

Абе и аз се замислих точно затова. Но технологията е доста напреднала, така че не е невъзможно да се преодолее този проблем. Примерно от оператора получаваш код, нещо като парола, която само ти си знаеш и ти активира твоят телефонен номер на който си искаш апарат, псредством UMTS командите. Желание да има, разрешение ще се намери.

Телвфона мо беше точно самсунг като му падна един винтоверт отгоре добре че си държа една нокиа 101 за резврв в колата заради батерията . с тия вградени сим верно после ще звъним от дедовия

само до преди 3-4 години в Корея всички телефони бяха без сим карти и като си купиш телефон от един оператор не можеше да се ползва с друг, после постепенно въведоха сим картите, а сега пак искат да ги махат, явно не е било от полза за големите корпорации ...

А ако искам две СИМ-карти?

Каква е идеята да имаш 2 SIM карти? Два номера? Това и сега се поддръжа от SIM картите :)

Елементарно, Уотсън! Двете СИМ-карти са улеснение не само за мен, но и за много други. Едната ти е служебния номер, а другата - личния. Не се налага да мъкнеш два телефона със себе си. Може едната да ти е на оператор, който предлага много ниски цени на разговорите, а другата - на оператор, където условията за интернет са по-добри. Едната може да е с изгодна тарифа за разговори в страната (или ЕС), а другата - за разговори в чужбина (извън ЕС). Възможностите са много. СИМ-картите и сега поддържат опцията за два номера, но само от един оператор и при това само при определени тарифи. Не може да се комбинират произволно.

Съвсем скоро при раждане ще вграждат чип картата или сим картата в новороденото и ще си бъде с нея до края. Полека-лека на там отиват нещата. прочетох няколко коментара и се удивлявам от късогледството на някой. В момента свободата ти е да имаш определен бр. сим карти които да ги слагаш на неопределен брой телефони. Когадо сим картата е вградена нямаш този избор. Вързан си за един тел. и една карта. Ако се прецака телефона и си аут. Не мозеш да извадиш картата и да ползваш друг телефон. Освен това в самите нови вградени карти ще има със сигурност харрдуер, който да следи и предава всяко нещо. Не че сега го няма, но става по-трудно. Прокурорски решени и др. глупости. Тогава всичко ще се записва...

То и сега не е необходимо да се сменя SIM картата при смяна на оператора, просто трябва да се смени сертификата в нея, но никой не го предлага и прави :)

И що така? Та като кифлежа си изпусне телефона да не се разпада на 4 части (тяло, капак, батерия и SIM), а само на 3 ли? :)

Е как що? Помисли само какъв глобален проблем се решава от самосебе си - ами ако не знае къде и как да си надене картата!:))

Като ми се прецака телефона, няма да мога да преместя картата в друг и няма да имам телефон докато го оправят. Кофти.

Ами то това е идеята. като ти се прецака телефона да си купуваш друг :)

Много умно! а сега като ти се прецака продължаваш да си го ползваш, нали?

Назад към добрия стар мобифон :) )))

Shte minavame na Nokia mai.Kogato si idvam v Bg si vzemam Bg karta I si q izpolzvam ,sashto I kogato sam na pochivka njakade,za internet predimno,njamam jelanie da si kypyvam I 2ri tel I da nosja s men.Golemi xitreci sa tezi,njama shto.Idea sled idea balvat.; (

Дори на шльокавица не се научихте как се пише правилно, не знам има ли следващо дъно, на което да паднете...

Технически погледнато дали ще си вземете карта от един или друг оператор - няма абсолютно никакво значение. И сега не е нужно да си сменяте картата, стига операторът, към който искате да се вържете да е ОК да ви препрограмира свойте данни в притежаваната от вас карта. Тъй, че дали ще си я носите в себе си или ще седи постоянно в устройството - няма голяма разлика. Сега операторите я сменят, просто защото като я сменят на нея седи тяхното лого и нищо повече. Това което искат производителите е да накарат телекомите вместо да ви изнудват всеки път да сменяте картата си да почнат да записват нещата във вече вградената в устройството карта. Това ще спести използваните ресурси (ако използваш три оператора с едно устройство ще спестиш от направата на 2 карти), ще направи устройствата (евентуално) по-надеждни - няма да се отварят и затварят, за да се сменят картите, ще позволи на производителите да ги правят по-защитени - например водоустойчиви (тъй като ще трябва да се грижат за един отвор по-малко) и разни други такива екстри.

Така е, ама шпиономанията сред путлерастията е огромна. Нали има еврейски заговор за заробване....

Т'ва като кацна на Луната ли го разбра? А къде се изходи там? :)

Да сега като ми се прецака телефона(например заради недоклатен ъпдейт от гугъл), вадя картата и слагам в друг. После ще трябва да съм без телефон докато не си купя друг. Много голямо улеснение, да!

какъв ти е модела телефон? Явно китайски трошляк за $40

Прав си, но частично. В сим картата има две зони и там където е мрежовия сертификат обикновено е  WORM - write once ready many. Допълнително има други зони. Прав си поради причината че абсолщтно нищо не им струва да те разпознаят като своя карта - T-mobile предлага безплатен роуминг на данни в цял свят. И работи много добре. Всяка местна мрежа те тунелира обратно до тях, но това няма значение, могат и локално да ти дадат IP. Съвсем спокойно могат да го направят както с преноса на номерата, така да пренасят и сим карти. Идеята на Самсун и Епъл е съвсем друга - американските оператори не обичат да използваш телефон купен от друга мрежа в техните. При Sprint и Verizon не може. При АТТ и Т-mobile все още може защото продават карти. Когато излязат тия телефони ще спрат да продават SIM карти и щеш не щеш ще трябва да си купиш телефона от тях и ако искаш да се местиш няма да може. Не се лъжи че тия вградените ще бъдат препрограмиеруеми, няма да са.

Аз пък си мисля че Европа доста бързо ще възстане срещу това, в случай, че вградените не са препрограмируеми. В САЩ може и да мине номера, но ЕС определено няма да се изкефи. И комисиите за защита на конкуренцияа и потребителите доста бързо (за рамките ан ЕС бюрокрацията) ще наложат глоби и правила..

по-скоро обратното. ще е много трудно да се 'отключи' заключен телефон. още по рождение той ще знае, на кой доставчик е роб.

Глупости! Там е работата че телефона се връзва към оператор по избор, а не оператора да ти даде сим карта, която е само към него. Просто набираш телефона на новия оператор, казваш че искаш да си към него, те те свързват с акаунта в стария ти оператор набираш парола и си прехвърляш номера, след минута си готов и прехвърлен към новия оператор.

И кое му е по-лесното от сега?

Българче да се наричам ... Високо платени специалисти и отдели във водещи фирми решили че е добре, но ние българите - йок. Ами чакайте да получите малко инфо па тогава се изказвайте.

Ако ти се скапе телефона, не можеш да си прехвърлиш картата на друг веднага. И оставаш без връзка за момента. :(

И за десерт ще трябва и нов тел да си купуваш. Мухихи... Не се наядоха...

Глупости! Набираш телефона на оператора от новият ти телефон БЕЗ СИМ КАРТА и сега има спешни набирания за телефони без карти, отговаряш на таен въпрос, набираш парола за акаунта ти и пускат номера на телефона от който говориш.

Че те CDMA телефоните винаги са нямали сим карти ,което е дърво за потребителите

Питай CDMA потребителите и ще разбереш...

Ами знаеме ги.. яко бобъри са.. Ако ме разбираш - гризат дръвцето.

val55

Не е много удачно, защото бъдещите СИМ карти, ще стават все по "умни". С тях може да се извършват, какви ли не операции, трансфери, безжични разплащания и т.н. Много е възможно самата карта да съдържа собствен хардуер и софтуер в зависимост, за какво се използва. За паметта може да се каже, че тя може да се увеличи не десетки, а стотици пъти. При вградените карти няма как да се се надгражда картата, както и софтуера на джаджата. Това много е вероятно да стане в близките години. При вградената карта не се споменава дали, номера, ще е постоянен или може да се сменя с който си пожелаем. При вградената карта трябва да има опция за работа с поне 4 оператора, като номера е един и същи /или не/, и как при набирането на даденият оператор трябва да се отчита, че е точно той, а не някой друг. В скоро време роуминга, ще отпадне, и как, ако си в друга държава /временно/, ще се таксува точно в момента от вас желаният оператор. Вярно, ще има някакво предимство, но с бъдещите "умни" карти това предимство тотално, ще бъде обезличено. Много вероятно е, банките да издават умни карти, които да са криптирани за работа точно с определена банка обаче това да невлияе на нормалната работа с други оператори, плащания, безконтактни плащания, трансакции и т.н.... Затова трябва да се предвиди бъдещето малко или повече, и относно това 3 пъти да се мисли и тогава да се прави. Разбира се това трябва да е в услуга на клиентите, ако някои въобще мислят за тях в по дълга перспектива, или само за печалбата на първо място. Все пак сигурно, ще има избор за клиента, койта да избира какъв вид карта да има на джаджата........

Прав си, това ще е начин да те накарат да си сменяш телефона по-често.

val55

...., че сега пита ли ни някой каква да е СИМ картата. Има стандартна СИМ- голяма и СИМ микро, нали ни питат сега, та за в бъдеще пак, ще е така. Разлика никаква в предлагането, а само в начина на мислене на производителите, които влизат в един голям бадещ картел.... така де с думи прости, ще се върви към световен стандарт в какви ли не области и производства.....икономии в милиарди.... и екото на първо място.....Какво кажат големите това, ще става, а дали ни изнася или не е отделна работа особено на нас българите. Сто човека сто различни мнения, е това вече идва в повече на другите....

Чета коментарите...и нищо... Не разбирате ли, че И В МОМЕНТА можем да си сменим оператора, без необходимост да си променяме номера. Не разбирате ли, че никоя компания не влага енергия и ресурси, без да получи възвръщаемост. казват ви това, което искате да чуете, а не виждате това, което е очевидно. Единственото, което ще донесе тази промяна, че да ви вържат към устройството, т.е. конкретната компания. Ако искате да замените Самсунг с новата Нокия, помислете пак....картата е вградена и "цената", която ще платите за смяната с апарат на друг производител е загуба на номера си и главоболия по смяната и известяване на всички приятели и институции, които го имат.

Чета ти коментарa...и нищо... Баси и тъпотията.

Номера не сменяш ама картата се сменя. Аман от разбирачи.

Ако реализират проектите си за цялостно интернет покритие на планентата, няма въобще да имат нужда от карти в един момент.

Не е за добро това, бито на сито не вярва. Успокоява ме мисълта че все ще се намери начин да се отдели карта пък била тя и вградена.

Добре, де, ама на мен ми се налага да пътувам често с дълги престои (от по месец и половина) в три различни държави и е по-удобно и по-евтино да сменям картата за местен оператор в държавата, в която съм. К'во да правя, да си купя телефон за всяка една държава ли?

А! Виж как се сети! Или си мислиш, че Епъл и Самсунг са загрижени за нещо друго, освен печалбите си?

Добре де, помисли малко, само малко. Ако се осъществи идеята следва да има приложение, към което имаш нещо като акаунти за всеки оператор. Отиваш при оператора и казваш - искам на ей това име (или акаунт) да си купя от вас еди кой си пакет. После ти го регистрират и ти само си сменяш акаунта (нещо като виртуална сим карта). Незнам кво толкоз мрънкате всички, първо ще е по удобно, и второ ако загубиш телефона или ти го откраднат, просто си инсталираш приложението на друг телефон и си готов - няма дори да ходиш до оператора. И друг голям плюс - един слот по-малко на телефоните, демек по малко прах вътре, по леки, по евтини и т.н.

Ал

Да, ама не. Ти хубу си го измислил, ама онези лапачи, телекомите, дали ще го направят точно така? Едва ли

да се сменя симкартата, нали точно това е идеята. Телефона ще се свързва с другия оператор без да го отваряш.

Много ограничено и праволинейно мислене!!! Инженерното мислене е следното: Устройството да е максимум гъвкаво, с опции за разширяване на хардуер + софтуер, да е възможно най-универсално и съвместимо. Търговското мислене е следното: Един телефон, вързан към една марка, към един софтуер... Т.е. никаква универсалност, съвместимост... САМО КОРПОРАТИВНИ ПЕЧАЛБИ :) П.П. ИТ инженер съм от 15г. и по-посредствен хардуер никога не е правен... И като качество, и като замисъл... Преди инженерите казвахме- ето, това така трябва да се направи и ще струва еди-колко си. Сега всичко е наопаки-тръгва се от цената и печалбата-CEO-тата диктуват на инженерите и се получават невероятни шир потреба боклуци...

демек без симкарти ))))

Твърдо НЕ !

Защото? За кой е това не? Аман от малолумно коментари! Целия форум е пълнен с ИДИОТИ!

Идиота си ти. Телефони без сим карти има и сега в щатите някои оператори работят с апарати с вградени карти, което означава че като тъпия оператор ти извади оферта за телефонче и ти ахнеш като кифла на силиконови цици и се изръсип n на брой финикийски знаци оставаш роб на оператора докато не си купиш друго телефонче от другия оператор. Не е истина колко американски айфончета ми носят и ми казват ми отключи го за наще карти а то картата му вградена.

усмихнат

А ти си поредният непризнат гений. Да се чуди човек какво правиш при плебса, че и тъпи коментари да четеш... :)

Ако ти се скапе телефона, не можеш да си прехвърлиш картата на друг веднага. И оставаш без връзка за момента. :(

Шшшшшт тихо, можеше и да не се досетят ;-)

Не разбирам какво толкова се пънете! То за крайния потребител вграденият сим почти няма значение, като изключим че ще можем буквално във всяка секунда да сменим оператора. Нещо което единици може би ще опитат, а за масовия потребител ще му е все едно. Разбира се на операторите подобен вариант, за мигновена смяна, много не им допада. А ако някой го притеснява че недай си боже ще го следи Биг Брадър, нека не се притеснява. И Сега сме си следени предостатъчно!

Логиката е много по-елементарна. Ако ти се счупи телефона, ти просто си преместваш СИМ картата в друг апарат. Я пробвай да направиш този номер в апарат без СИМ карта, без да опреш до услугите на оператора. :)

Още по елементарна е... Телефонния номер ти го дава оператора, а не симкартата. Като си смениш телефона си оставаш със стария договор и стария номер...

"Вградените SIM карти могат да променят коренно начина, по който потребителите се абонират за мобилни услуги от оператори" :) само се чудят какво да изсмучат от пръстите. На никой не му трябват "услуги" освен достъп до мрежата и до Интернет. Знам, знам - не им харесва, но това е положението :)

Ако може в главата да ни ги вграждат тия SIM карти най-добре!

Някой те кара да си купуваш телефон с вградена сим ?

След няколко години едва ли ще имаш избор, ако искаш телефон.

Връщаме се в ерата на мобифоните. :)

Прекрасно, ставаме крепостни. Вече се закрепостява идентификацията без проблеми, където и при който и да идеш.

И как точно това е по "закрепостено" от сегашното положение? Сега просто ще слеят слеят IMEI кода с номера на SIM картата.

така е, в момента има само илюзорно усещане за свобода, а всъщност всичко се следи както си трябва ..

Ползвай лаптоп бе. Кой те кара да ползваш телефон за сърфиране в нета и за събиране на личните данни. Кат си параноичен - нокия с фенерче с нормална СИМ карта.

Ти ако си мислиш , че нокия с фенерче е непроследима и т.н. се лъжеш много жестоко. Единствения непроследим телефон е изключения с извадена батерия и хвърлен на майната си.