Хакерската атака над "Български пощи": Стотици компютри са извън строя, данните са загубени

Няма как да се възстанови изчезналата информация, обяви вицепремирът Калина Константинова в парламента и не се ангажира със срок кога ще бъдат напълно възстановени всички услуги

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

какви компютри в Български пощи, плащаш само кеш, търсят ти колета по едни листа написани с химикалка, по разни щайги. Преди година-две купих винетка и когато си дадох картата за плащане горката женица зад гишето се изприщи, ама ние не работим с карти. Казвам й отивам да изтегля на банкомата тя, горката - ама нали ще се върнете, инак трябва аз да плащам винеткат. Е, върнах се и тя си отдъхна.

Български пощи не са конкуренция нито на Еконт, нито на Спийди или Тип-топ Куриер, нито на тъпи куриери като Лео Експрес и Европът, нито на скъпи куриери като ДиЕйчЕл, Юпиес или ТиЕнТи. Български пощи нямат: 1. Технология и технологични познания (know-how) в сферата, в която работят; 2. Човешки ресурс; 3. Транспортен капацитет; 4. Клиентска база; Български пощи притежават единствено огромен воденичен камък на шията под формата на недвижима собственост, която генерира единствено разходи във вид на данъци и такси и за която собственост са необходими милиарди, за да се приведе в приличен вид. А и тогава пак ще генерира само разходи. Малките и отдалечени офиси работят почасово, а не по цял работен ден. Всички пощенски клонове приличат на сергия на амбулантен търговец - пълно е с рекламни плакати и съобщения на една камара фирми, на които пощите са комисионери и чиито продукти и услуги са меко казано далеч от пощенските. Същевременно в клоновете на пощите нямат опаковъчни материали или химикалки, с които да попълниш хартиените им бланки данните, от които лелките после преписват в информационната си система. Информацията за услугите си, която имат на място в клона се различава (понякога коренно) от информацията публикувана на Интернет страницата им. Единствената популярна услуга, която предлагат - изплащане на пенсии в брой - им генерира допълнителни разходи. Инкасото на парите извършват с външни фирми, защото не са лицензиран инкасо оператор. А и изплащането на пенсии, например, се случва веднъж в месеца за 2-3 дни. И то при комисионни, на които никой друг не би се навил - нула. Големите играчи на пазара за куриерски услуги почти не притежават недвижима собственост - офиси и складове са под наем. Доставката на 3 писма/колета седмично в някое затънтено село е икономически по-изгодно да става с кола/пикап/баничарка, вместо да има собствен офис и назначен служител. Нека някой да си спомни как изглежда софийската разменна пощенска станция при Столична митница и самата митница - сградите са долепени и с топла връзка, която прилича на портал за пътуване във времето. Дори универсалната пощенска услуга, която БГ Пощи предлагат вече има конкуренция от МБ&М или Т-Пост при по-висока цена. Под има конкуренция имам предвид, че и двете са печелили обществени поръчки за доставка на цялата кореспонденция на НАП например. Претворяването на БГ Пощи в нещо подобно на Deutsche Post (които са собственици на DHL) или UK Postal Services може да стане единствено, ако сегашното се закрие. Тотално. И се почне наново. От нулата. А и необходимите пари, които ще трябва да налеем ще са по-малко. П.П. Дълго е, но няма да го пиша втори път, който го прочете дано да проумее, че Събев е най-малко виновен. Не че изобщо не е виновен.

КОГА ЩЕ ПРОУМЕЕТЕ, ЧЕ "НАПИСАНОТО ОСТАВА"?! КАЗАЛИ СА ГО ДРЕВНИТЕ РИМЛЯНИ . ПИШЕТЕ СИ НА ХАРТИЯ И НЯМАТГЕ ПРОБЛЕМИ БЕ, СТИГА С ТАЯ ЦИФРОВИЗАЦИЯ! ЗНАЕМ ЗА КАКВО ВИ Е, ЗА НОВИЯ КОНЦЛАГЕР ! В ДЪРЖАВНИЯ АРХИВ СЕ ПАЗЯТ ДОКУМЕНТИ ОТПРЕДИ 100 ГОДИНИ, НЕПОКЪТНАТИ, А ВИЕ-НЕ МОЖЕТЕ ДА ОПАЗИТЕ ДАННИТЕ СИ ОТ ВЧЕРА!

В грешка си. Целия държавен архив отпреди 44-та година е конфискуван от СССР и не е върнат и до сега. И няма да бъде върнат...

на тебе все космите ти пречат. Найс.

За да бъде реализирана толкова мащабна хакерска атака,трябва компютрите фаса от поколението на "Правец8" или пък тези които са разработвали софтуера да са им "набори".Съвременните системи имат множество защити Итова не може да се случи.Аз лично мисля,че това е работа на конкуренти с помощта на помощници "от вътре".

Така - хайде да наричаме нещата с истинските им имена. Например, че докато критерии за каквото и да е било е "най-ниска цена" няма как да очакваш качество.

Нали имаме вече министър на информационните технологии, защо се случва това? Хайде, предните били глупави, затова при тях се случи атаката на НАП, тези сега нали са умни, защо пак имаме хакерска атака? И защо тази атака подозрително се случва в министерството на бизнесмена-министър, чийто бизнес е най-облагодетелстван от тази хакерска атака? А нали уж тези дойдоха със заявката да няма корупция, нали бяха почтени!?

Аз чух че и персонала даже бил заразен от тоя вирус ;) А на константинова явно и е гръмнал харда.....

300 компа не могли да се преинсталирате???Това не го разбирам! И да е изгоряла някоя част,сменя се,колкото и да са стари може да се намери.

Някой вътрешен сисадмин е пуснал умишлено вируса и сега анонимни ги изнудва за да вземе някой допълнителен лев над заплатата.

Търсят дарение за компютри, а за украинците безплатна почивка и по 40лв на ден.Петков да се обади на Бай Дън на Зеленски и на посланникък на Украйна с фалшивото писмо да пратят компютри.Заплати за Украйна,знамена на Украйна на обществени сгради където нямат място и разни други дивотий , а забравиха за България.

Браво, добре се справихте с мераците на един министър, чак и резервните файлове изтрихте. Хайде сега прехвърлете пенсиите към Еконт и мирясайте вече!

Никой не се натиска да раздава пенсии при условията, при които го правят Български пощи. Дори и при други условия не се натискат. Това е дейност на загуба.

Дебре, юбре. Някой ще гушне бая парички. Стари номера на новите юпита. Народе...

Правителството на радев вече се чуди какво да излъже народа, че да скрие, колко некадърно и крадливо е!

Ресорният министър да си депозира оставката веднага!!!!

боже боже държава която не може да си прати 300 компа

боже боже държава която не може да си прати 300 компа

Пък аз чух, че даже и служите били заразени от тоя вирус и щели дс ги префлашват...... Глупост след глупост.....

Правителството на радев вече се чуди какво да излъже народа, че да скрие, колко некадърно и крадливо е!

Прах в очите е това .... 100% този новия с брадичката - Еконта го е организирал! Даде 300к вече си ги е върнал и е в плюс. Тя държавата спира от всяка пенсия около 5 лв. такса и това всеки месец .....

Аэ си получавам пенсията по банков път на 7мо число на месеца.Тоэи месец още не съм я получил. Да не би да са хакнати компютрите на банките или вече няма пари в хаэната?

То аз съм от 10 години на югоизток (нещо като "на запад", ама по добро) Тук компютри не преинсталираме, щото всичко е в облака. Но пък от друга страна, какво пречи на един компютър поразен от рансъм атака да се преинсталира? Не знам, преди 10 години нямаше пречка. Те тези компютри са поне на толкова, та е странно... Компютарот има хардуер и софтуер. Хардуерот мое се подмени, а софтуерот мое 'а са преинсталира... Или поне така си спомням от преди 10 години.. Но пък то партийния дом също изгоре преди време и не можеха да се възстановят "данните" Аналогично...

Да пишеш, когато не си пиян или дрогиран. Нищо не ти се разбира

А най-добре да не пише

данните са изгубени нарочно, защото яко се е крало, а така се замитат следите.

Ами случайно бг-пощи са под министъра на транспорта А той случайно е собственик на Еконт ...

има.

Държавна администрация! Там се краде яко и не се работи. Ако се изхарчат парите за истински софтуер с истинска защита, няма да има какво да лапат. За това там всичко е фейк, само прилича на истинско. И парите са изхарчени. През шуробаджанашки фирми. Занм една фирма, която прави държавен и ведомствен софтуер. Хабер си нямат от софтуер, превъзлагат. Отпред стои фирма за кухненски мебели. Оборотът на тази фирмичка стигаше 100-250 милиона годишно. Поемаше държавни поръчки по времето на БСП. Сега мисля още са в играта.

Който е наредил да не се прави периодично копие е вътре в играта. И целта на операцията е точно да се загубят данните.

Компания стои зад тази дивотия.

Ма, не ви ли е срам да не знаете как да съхраните информация от компютрите ??? Нали в Бг-то са най-добрите специалисти ?! Но какво ли се учудвам, когато банките в страната работят още с Windows 98... България наистина е на дъното в Европа.

Това е държавна администрация, пич! Там се яде яко и не се работи. Ако се изхарчат парите за истински софтуер с истинска защита, няма да има какво да лапат. За това там всичко е фейк, само прилича на истинско.

Важно е да не се изгуби накопания биткойн, че като гледам какво стана с Луна, мани, мани.

Защо, аджеба, им е на великите руски хакери да хайват скапаните български пощи?!?! При наличието на толкова други апетитни цели?

За откуп.

Киро и Асан да купят компютри пари имат бил

България, след 90-те години, винаги е имала малко или много сбъркано управление. Най-лошото на българина е, че когато се случи нещо, чак тогава се вземат мерки, а не преди това - просто за икономия на пари и да има какво да се открадне. Винаги,, на финала, става ясно, че загубите са повече от икономисаните средства. От личен опит го знам - след "икономия" на средства за ИТ сектора, след загуба на ценна информация, загуба на време за възстановяване на оцелялата - едно предприятие се върна в памтивека на химикалката и молива за една седмица. След това не се питаше за пари, а само какво и кога ще го купиме. Така, че това си е типична българска черта.

и в Рим преди месеци хакнаха окръжната здравна система, чрез един техен служител. Един месец не можаха се оправят, пак руснаците набедиха.

Е нали Бойко и Герб крадяха по 8 миларда на година,до сега за 2 години протестърски рай/х да сте събрали 16 миларда? Даже има и за 3 магистарли и още 10 моста на Дунава , 1000 шиптърски екотортинетки от Ловец и поне 2 Македонци в Космоса!

Заради такива броячи като теб сме на това дередеже! Бай Хуй сдаде властта точно преди 1 година! Щом това не можеш (или не ти изнася!) да преброиш правилно, то и другите ти сметки толкова струват!

Трол малоумен, я виж тиквоний банкянски кога сдаде за пореден път властта. Тъпо копеле изглеждаш, та да ти припомня - на 12 Май 2021 г. има вече служебно правителство. СЛУЖЕБНО! Днес е 17 Май 2022 г. Та, Путьо Маринкин, я да ми кажеш според дебилните ти тролски сметки как набута 2 години в рамките на една??? Да ви сера в устите с тия две години, ГЕРБеропитеци малоумни. Едно и също ломотите. Я да се напъне Шехеразада да ви измисли нови опорки, спермосмуци вечно гладни.

М даа, защо ли щом започне някой да се обяснява надълго и широко за някоя гига-мега-хипер издънка и звучи като много удобно оправдание?! Но не и в ушите на тези, които слушат. Ами като не можете да съхранявате данни, какво се напъвате във всички иснтитуции да ги събирате от номера на обувките на прабаба ми, до това колко кариеса ще имам подогодина.

Това е напълно сбъркано управление!

Никой не оспорва.Управлението на пощите е едно тежко наследство от едни долнопробни и малоумни боклуци, които сега само слухтят като плъх в трици. Даже и по-лошо - лаят като малоумни псета и доста им се кефят.

It10d 0110011001110101011000110110101100100000011010110110100101110010011010010110110000100000

Що не питате крадливия дедо в ЕКОНТА какви PCта ползват :)

Оставка малоумници! IT сектора в цял свят ви се смее на тъпотиите! Как така нямало как да се възстанови информацията?! Вие освен некомпетентни сте и тотално малоумни идиоти! ОСТАВКА ВЕДНАГА!

Голям проблем с тея 300 щайги. Да си купят читави втора ръка за 300 с оригинален Win10. 90000 - голям проблем, те колко откраднаха...

Win 11 е задължителен!

W11 е едно голямо гАвно!

Но има поддръжка!

земи трета употреба да са ти по на далавера ,кухарче!

Windows? Е, не! Само на компютъра на секретарката на министъра и на канцеларските компютри. Тъй и тъй всичко е загубено, спрете! Като ще правите нещо - правете го професионално. Терминалите в пощите, през които се осъществяват транзакциите е лудост да са в Windows

Едно нормално PC за работна сранция струва 500 кинта! Прошляци!

Прав си : 300 PC x 800 лв(500лв компютър + 300лв лицензи). = 250 000лв - Еднократно . 109 000 украински бежанци в БГ Х 40 лв. = 4 360 000 лв. НА ДЕН!!!!!!!!! Посне нашета държава търси ДАРЕНИЯ за компютри ! Срам нямат тези! И накрая ще кажат че заради хакерската атака и липсата на компютри може и да забавят, така и мизерните пенсии !!!!!!!!!!

Страаашни тъпаци, цуахахахахахахаааааааааааа ...

И честито на Матриала :)

от как дойдоха тия дебили уж спецове , хакерски атаки под път и над път, ама само в медиите. а иначе пълна некадърност и пробутване на няколко бездарни фирми и софтуера им на всякъде по повод писанията в медиите! идеално беше като започна войната да си намерят повод да подменят всичко в подопечните им министерства с техни некадърници , предлагащи уж софтуер и хардуер .

Квант сервиз

У лево!

Некомпетентни неандерталци значи.

сЕти се кои са ги назначили и довели до това дередже ?!

А?

Калино, моме. Ясно е че данните са чао и това можех да ви го кажа в първия ден от атаката. Решението или е нова уеб базирана система или да вдигнете старата на виртуални машини и никакви нови компютри не са ви нужни. За да не се оправите толкова време, предполагам сте процедирали с подбора на специалисти като с правителството - подбор по роднински и полов път.

че ползваш интернет от телефона си и най голямата база ти е фейсбука

Как ще инсталираш виртуална машина на 486 PC с Win 98 бе, пич космат :)

уеб базирана истема и симислиш,че си решил някакъв проблем ли смешник? и как да дигнеш старата без архиви?!?

Стига глупости! Хоствам няколко сайта на Fedora 36 Server на стар Dell работна станция, през Webmin и Task Manager-а бекъп си прави автоматично, и на файлове и на БД, ако щеш на 1-час, ако щеш на 24-часа, ако щеш на седмица, ако щеш на месец, стига диск да имаш

сега е моментът да минат на Линукс.

На лайнукс :) Та съвсем да се омотаят лелките :)

Лелките да ги пратят на полето да копат доматите, а не да ги "трудоустрояват" щот били от "нашите". Как в други куриерски компании може,ма само в пощите не може ?!

Какво си представяте, гледайки филми, е едно, реалността е друга, у нас всеки чука на дърво, но този път бг пощи не са, и няма специалисти защото тук всеки е с връзки и не знае какво точно работи и тн.

Малко като на клошар да му ‘бомбиш’ дрехите, хем няма здрава логика и смисъл, хем е крайно неприемливо от морална и всякаква друга гледна точка. Абсолютно са си за дарения, трябва да се третират като фирма в крайно неравностойно положение.

Тиражира се лъжата, че е имало хакерска атака. Само че тъпото парче Божанков се изпусна, че става въпрос за най-обикновен криптовирус, който накоя тъпа кака е стартирала, преглеждайки личната си поща от служебния компщтър. Целта е да се заблудят хораа, че е правен опит за пробив от висококвалифицирани хакери, а не за простотия от страна на неквалифицирана селска пръчка. По този начин се неглижират няколко важни въпроса: 1. Защо не е имало бекъпи на сървърите. Между другото този проблем имаше и с Търговския регистър. 2. Защо системните администратори не са направили и спазвали политика за сигурност, която да не допуска този елемнтарен за отсраняване проблем 3. Отговорността на английските педерасти от UKAS, дали сертификат за информационна сигурност ISO 27001:2013 на Български пощи. Тук са най-парливите въпроси. Един одит по ISO 27001 струва пари и те са били длъжни да констатират проблемите със сигурността, да издадат препоръки и ако драстично не се спазва стандарта, да отнемат сертификата на Български пощи.

Ами не е лъжа, не можеш да си гледаш профила, гледат те, разбра ли!?

Знаеш ли напоследък как се раздават сертификати? Лично видяно - шефа заведе хората на една мнооого известна сертифицираща фирма на "ресторант и стриптийз", сигурно е имало и нещо в плик - и хоп, сертификата е готов. А за пощите - за 700 лв. заплата, ще имаш лелка, която цъка на компютър с Win XP. Истината е, че по демократични времена пощите и БДЖ бяха умишлено оставени на самотек. А това са елементи от националната сигурност.