Коментари - Китай сменя софтуера на Microsoft със собствен | IT.dir.bg
назад

Китай сменя софтуера на Microsoft със собствен

Китай разработва собствен десктоп и мобилен софтуер, с който да замени чуждестранните конкуренти от Microsoft, Apple и Google.

Обратно в новината

Коментари - Китай сменя софтуера на Microsoft със собствен | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От експи нагоре, всичко е една шарения и напълно излишно. Операционната система трябва да е незабележима, лека и да служи само за задвижване на програмите.

око! В НРБ ДО 1992г. се произвеждаха: - процесори, - памети, - и др. ИС, - дискретни ПП елементи, - кондензатори, - резистори, - светодиоди, - многослойни печатни платки - и т.н. ...до ПК с размери и тегло като съвременните лаптопи и с възможности за обмен на данни на огромни разстояния. Запазил съм два бр. от тях. Пожелавам на всички Вас подобни и по-големи достижения. P.s. И с БГ ОС!!!!

Meteora

4500 годишен Китай си има OS барем от 2000 години. Въпрос на малко време да я намерят и изровят!

Еми нормално, тия американци си мислят, че всичкия интернет и компютърни технологии трябва да са под техен контрол. Обаче китай е 1/4 от свеотвното население и там си отглеждат мозъци не ги купуват..... Какъв ще е резултата е малко съмнително, но око да види ръка да пипне и тогава ще се коментира, а тази боза на микромозъците скоро никой няма да я ползва.... Една по-добра и лесна за работа ОС да има и всичко е заминало... А осмицата е пълна отврат на мене хич не ми харсва......

Еми незнам дали е останал някой луд който да вярва на САЩ за каквото и да е!

дори путин каза че интернет е дело на цру :)))) в европа е направен ууу но протоколи за трансфери на данни е имало и преди това но интернет е измислен от военните в сащ след това интернет правят и университети в сащ

Елементарна грамотност нямаш ли ? И какво като е казал това за ЦРУ? Ти имаш ли си идея колко неща са минали през ДАРПА под ръководството на ЦРУ ?

цитирам путлер великий питай за неговата грамотност! интернет е измислен в сащ факт

като мечтаете за китай и за тяхна доминация над америка най-малкото си спомнете тянанмън и как китай изкара танкове срещу студенти! изби 2 000 невъоръжени човека! спомнете си че китай ограничава нета и всякакви свободи! спомнете си тибет! дори не знаете какво си пожелавате!!! мислете!

Ти като си от ония дето дават примери от ДРУГО време, айде припомни си кой бесеше негри и ги ползваше за роби. След като си толкова "умен", че сравняваш днешен Китай с оня отпреди 30 години. Щото пък ако се върнем още назад - когато китайците са ползвали компас, хартия, барут и т.н. прадедите на днешните "американци" са живели в оборите в Стара Европа. И ако може дай пример за изобретение в послендите 100 години, чийто изобретател е роден в САЩ или поне някой от родителите му е роден там.

е какво друго време бе?? същите са си на власт в китай! всичко в модерния свят е измислено в западна европа и сащ! как може да предавате европа в полза на китай :)))) парламента демокрацията икономикса парната машина двигателя с вътрешно горене всичко в съвременния свят е измислено в европа и сащ! бъдете горди че сте европейци! китай та китай! китай са древна култура в миналото много неща са измислени там поне някои но в съвременността съвсем не са лидери в демокрацията и технологиите!

Ти си спомни Гуантанамо и тогава цвили как Китай ограничавал човешки права. Ако искаш, накарай някой твой приятел да те върже, да ти залепи слушалки на ушите, да ти тури торба на главата и да ти надуе музиката на макс. И стой така седнал 24 часа. Никакви почивки за тоалетна. Айде после да те видим как ще определиш това като "спазване на човешки права". И преди да си се изцепил, че това се извършвало срещу терористи си спомни за един Аct подписан от Буш преди време, според който могат да те обвинят в тероризъм на базата на ... подозрение. Без доказателства. И това са 90% от държаните в Гуантанамо. Щото на територията на САЩ нямали право да извършват подобни зверства и нарушаване на човешки права. Иначе Гуантанамо е в Куба. После си спомни кои въоръжи "бунтовниците" в Сирия и после се чуди откъде се появиха ислямистите в Ирак ...

в китай вчера или оня ден убиха няколко терориста изобщо нямаш идея какво е в китай! изчезват хора бият ги в офисите на ком партията преди месец изчезна известен тв водещ не си запознат всичко това е пропаганда

Ако не го бяха направили, там щеше да има гражданска война с десетки милиони жертви. Да не ревем за убитите! Вие оревахте свта, че Янукович заповядал застрелване на няколко протестъра (разговор между американска посланичка и естонски министър показа, че разстрелите са организирани от други, но това мина покрай ушите ви), а онези които дойдоха след него започнаха съвсем открито да избиват населението си, но това вие го оправдавате.

Китай с каквото се е хванал, го е направил!

Eй сега загинаха вече :)

Хайде,хайде САЩ били виновни за световната бедност.Ако утре някой доста мърляв цветнокож ви обвини за всичките си нещастия и най-вече за това че има 10-20 деца доста от които също вече са с деца а още нямат 15 а вие никога не сте виждали преди целият вряскащ смрадлив катун камо ли да сте виновни за целият този шит справедливо ли ще е?Въобще ще знаете ли за какво става въпрос?Нима американци ви плащат шепа левчета?Всички които работят във американски фирми са добре платени и щастливи хора.И колкото по-на изток вървиш толкова е по голяма мизерията.Вижте бг.Отличен пример.Със какво са ви виновни американците че вашите работодатели са алчни и зли ?

само да ви кажа, понеже съм убеден, че не знаете: бършем си дупетата благодарение, единствено и само, на братята китайци! английските търговци на опиум вкарват тази "моден навик" в европа през 17 или 18 век...

Те не бяха ли избрали Линукс за държавните си компютри?

Браво ! Крайно време беше ! На държавите им писна от хамериканският шпионаж ! И без това софтуера на МС и епъл не се пише нито от американци, нито от европейци, а от индийци и жълти !

тъп си за 200, мунио

Ама облече жълтата фланелка!!!!

първи стъпки в анализа: проектирането на исторически факти в бъдещето е най-лошият тип анализ след проба-грешка това че китай има ръст не означава че ще е винаги такъв фактически той намалява китай в някои области има вече мощности които задоволяват световното търсене и въвеждането на нови такива е неефективно не знам защо сте толкова етусазирани от това китай да победи сащ! сащ създаде интернет китай го ограничи! това ли ви харесва?????

първо най-големият шпионин през Интернет е сащ - и не само през интернет - това ли ти харесва ? Харесва ли ти да те контролират едни самодоволни и самовлюбени паразити, които живеят на гърба на останалото общество ? Какво произвежда сащ, освен оръжия, с които да напада другите държави и да ги ограбва ? Това ли ти харесва ?

китайците контролират техните хора много повече отколкото сащ!!!! сащ произвеждат всичко от селско стопанство до апарати които изследват марс в момента и извън слънчевата система! в сащ са измислени: електрическата лампа самолета хеликоптера компютъра персоналния комп телефона мобилния телефон интернет много лекарства като срещу полиото и т.н. и много други! повече такива паразити казвам аз!

КАК МОЖЕ ДА СИ ТОЛКОВА ПРОС(З)Т???

Простака е непобедим! Ти доказваш напълно и безапелационно тази максима! Да, може леко да варира ръста на китайското БВП, но вече 25 години средно е по 10% на година, докато този на САЩ е в пъти по-нисък, да не кажа, че на моменти дори е отрицателен. Няма държава в света, където да не се използват много, ама много, много, китайски стоки. А знаеш ли последното какво говори? Дори в момента съм сигурен, че огромна част от компютъра ти е произведен в Китай. Най-добре е като България, да потъваш, населението да ти бяга по света, а ти нищо да не правиш и да викаш САЩ колко са велики. Направо уникално!

Ако примем за вярно първото ти изречение, то определено си непобедим. Освен това си и непобедим тъпак.

Интернета е бил измислен в Европа - не се сещам къде. Това че са го приложили в САЩ е друг въпрос.

Да бе, как да не е измислен в европа! Я вземи прочети малко ве имаш ПЦ щом драскаш тука!

измислен е от англичани . дори имат нобелова награда за това . не че тази награда значи нещо след , като обонго взе за мир .

Не подценявам Китай, в никакъв случай, би било глупаво. Но те си въобразиха, че като са се научили да крадат технологии, могат и да ги създават! Науката е като изкуството, трябват традиции.

4500-годишен Китай има доста повече традиции отколкото 200-годишна Америка. Чисто статистически, Китай са 1.3 милиарда, което им дава доста повече шансове за повече интелигентни хора, отколкото в по-малките държави. В света, освен България, може би няма държава, която да не извъшва шпионаж. Защо мислиш САЩ шпионират Германия и други държави?

Не виждам някъде да съм написал САЩ или Америка, че го споменавате толкова! А и пиша за традиции, в случая, в науката. А и като поживеете толкова годинки в Китай, колкото аз, тогава се изказвайте толкова убедително!

Е в грешна посока, друже! Стига сте повтаряли като първосигнални зомбита медийни мантри! ПС. "Липсата на "индивидуалност" е най-характерната черта на жълтата раса. Всичко останало следва от това". (Когато разберете смисълът на това изречение, всичко ще си дойде на място.)

Ами чиниите в които ядеш са китайси изобретение, барута също, коприната..... да продължавам ли. В науката няма да коментирам. Когато китайците са писали книги, Европа са живеели по дърветата. Китайците са видяли и изгрева и залеза на Египетската империя, на Римската имерия и наедин куп други. Сега ще видят и залеза на американската.... Явно такава им е съдбата.

друго си е те сами да се следят, че сега им е трудно да филтрират интернета на 100%.

Прогноза на американската Ситигруп банк за световната икономика през 2050: Азия - 49 процента от световната икономика ЕС - 9 процента САЩ 12 процента Китай с два пъти по-голяма икономика от американската.

и един мармот...

мога да разбера защо може да сте против щатите и да говорите в полза на китай в този смисъл не съм съгласен но мога да разбера но не мога да проумея защо говорите против европа в полза на китай?! нали сме европейци!?!??! внимавай те с пропагандата понякога е лесна за поемане и влияе зле на мозъка! китай като ниво на живот е много по-зле от европа в технологично отношение също е по-зле! като цяло са бачкатори за малко пари за европейски фирми! над 60% от китайците живеят по селата и отглеждат ориз

Пропагандата понякога е истина. Мога да разбера защо не можеш да сложиш два припинателни знака в едно изречение, ама един? Относно Китай. Не знам откъде да започна, толкова са напред, че от позицията на България... Имат най-бързия влак в света, който е в експлоатация от няколко години и е изцяло произведен от китайската научна общност и индустрия. Имат най-бързия суперкомпютър в света, в който фронт-енда е изцяло от китайски процесори, както и мрежовото решение, също така е проектиран и сглобен от китайската научна общност и индустрия. Имат космическа програма, изграждат собствен GPS, пращат спътници. Имат техни военни разработки - самолети, кораби, МКБР с ядрени глави. Имат средно по 10% ръст на БВП за последните 25 години. Абе, повярвай, Китай е една доста мощна и постоянно развиваща се държава. И сега, къде в тая схема е България? Ти на колко години си станал и с какво можеш да се похвалиш в живота си, освен с писане на коментари?

маглев е немска технология и немски инженери!!! суперкомпа - американски процесори БВП/глава по-нисък от нашия е така набързо

Знаците са "прЕпинателни", не "прИпинателни" - не прави забележки след като и ти грешиш ! Или не си чел онази велика обява в нета " Давам Ороци по български език "

Ето още един дърдорко. Най-бързият влак в света се намира във Франция и се нарича TGV - 574км/ч по релси. Ама дрънкаш по инерция каквото си чул на улицата, само да се направиш на интересен. Освен това сините на цвят TGVта са по вътершните линии на Франция, а другите обслужват международните дестинации. Многознайко. Поне научи един от няколкото хиляди йероглифа пък говори. Китай е мизерна страна, в която високите технологии са развити само в големите градове, иначе народа е беден. Работят в "хамбари" приличащи на нашите "супермаркети", и доста често стават жертви на производствени аварии и т.н. Можеш да изгледаш новия филм САМСАРА. Там много ясно се вижда. Освен това можеш да понаучиш и много други интересни неща от този филм, който е документален, между другото.

vinsa

Който каза че линкса бил "гаражна сглобка" ще му припомня повечето сървъри в мрежата са линукс, не уиндоус и си бачкат супер, не се дължи само на факта че са по-евтини, по-добри са.

факт по-бързи и по-сигурни

Човека е писал докторантура по въпроса, какво знаеш ти. И никакво впечатление не му прави, че компания като Facebook се базира на PHP, Linux, и подобно изцяло отворен код решения.

то тяхното пхп стана почти като С ама карай :)))

Китай прави първата стратегическа грешка и то тази, която най-малко му трябва.Да предположим, че направят операционна система, кой ще рискува да я използва, защото това също ще бъде шпионски софтуер само , че Китайски.Китай ще се изолира интелектуално от западния свят и ще му стане пъти по-трудно да краде разработки, а собствени не може да създаде по дефекти в политическата система.

Човек, отдавна Европа и САЩ не са водещи в наука и технологии. Това е вече е приоритет на Китай. Освен това не забравяйте че това е тоталитарна държава която само казва хоп и 10 милиона учени могат да работят само върху един проблем.

Европа и САЩ отдавна са и продължават да бъдат водещи в технологиите, а made in China беше и продължава да бъде синоним на евтино лошокачествени и крадено.

Е , ами много поздрави на хамериканците ... ха ха ха. Истината е че линукса е една доста добра операционна система. В момента в който някой измисли дистрибуция в която си има постъпков инсталатор така че да не ти се налага дори и да си помислиш за команден код, мога да ви кажа че тази операционна система ще излети в космоса.

vinsa

Еми пич то има отдавна - пробвай Ubuntu, никакъв проблем нямаше с намирането на драйверите при инсталацията. Ако не ползваш някакви характерни програми за WIndows като photoshop, flash IDE или други подобни специализирани програми. зЗа филми и интернет, документи и таблици, програмиране Ubuntu linux е супер и не струва 120$ като windows 8 a si e bezplaten naprawo ...

Flash IDE не спада ли към програмирането? Ако търсиш VisualStudio, под Линукс няма да го намериш. Ама Линукса дърпа, лека-полека, като се има предвид, че не е някаква корпорация, която да има хиляди програмисти и да прибира милиарди.

Ти май не си виждал Linux от 5-10 години... Инсталацията на UBUNTU e също толкова лесна, колкото е тази на WINDOWS.

Типично мислене на жичкаджия. Един архитект или художник веднага ще ти покаже колко наивно мислиш. Светът на технологиите не се състои само от програмисти, и те не са едиствените, които определят къде какво ще става. Програмистите се просто писачи, черноработници. Онзи, който задава тона е създателя на съответния език. И не си придавайте толкова важности, а се опитайте да погледнете нещата малко по-наширочко. Ха.

Почти винаги обаче създателя на съответния език е и програмист, тоест черноработник, нали така. Интересно е тогава художниците и архитектите дали не са черноработници в една фирма, защото ги има със стотици и те са просто рисувачи, нали така. Софтуерното инженерство си е инженерна специалност, която се преподава в университет, в която се учи приложна математика и ред други дисциплини. Далеч е от черноработник, смешко. Така като гледам, по-скоро ти си комплексиран черноработник, мразещ по-можещите от него.

Лека поправка. Преводачът малко се е объркал. Мобилната версия на China Operating system (COS) ще е готова в началото на следващата година, а "в рамките на три до пет години" ще трябва да стане доминираща в Китай. Също категорично е ясно, че ще е Linux базирана.

Май имаше ОС правена по документацията на Windows XP, но не си спомням името и. Бе безплатна и Microsoft търсеха дали могат да ги осъдят за нещо, но се отказаха - кода си бе на производителя, а не този на Microsoft.

да има, ReactOS се казва

Благодаря за напомнянето.

Още ми се мотае по някой диск и BadOS май беше името - още по-древна простотия, дали даже не беше работа на руски софтуерни ворове? Имам спомен, че само един път само пробвах да я инсталирам някъде, разгледах я и и теглих секирата.

а относно линукса не знам защо говорите се едно е направен от китайци само кернела е на торвалд ГНУ-то е на американци

И ти си поредния партиен "разбирач". Както Линукс ядрото, така и в ГНУ колекцията от програми, се пишат от общност, в която има хора от цял свят.

по-важното е, че GNU има много преди Linux, а BSD има десетилетия преди Linux. качеството на кода на ядрото в съвременните BSD като FreeBSD и OpenBSD е на светлинни години от тава на кода в Linux ядрото.

е какво след 5 години ще имат уиндоус 0.0.1??? до тогава сигурно на уиндоус командите ще са гласови и с поглед

Не вярвам на тия комунета! ИСкат тяхна ОС, за да си я хакват както им е удобно и да слухтят техните си човечета(около 1.5млрд) е за това е целия зор! Но понеже Майкрософт не са им дали сорс кода на някой важни компоненти за да си имплементират във Windows каквото им тярбва и за това сега ще си пишат тяхна ОС. Така ще им е по-лесно. Комунистите са долна сган и не трябва да се подценяват болните им мозъци!

Подценявате Китай ми се струва, а и най-малка представа си нямате къде са те и къде е България. Германия още поне преди 10 години махна Майкрософт. В крайна сметка кой кой има желание да използва американски шпионски софтуер, дето го хакват ежедневно.

Google search: Linux on the Desktop Fails in Germany

това се случва, защото за съжаление Linux е гаражна сглобка, ако си специалист в дадена подсистема от ядрото като аудио (ALSA), видео (V4L) и т.н. и разгледаш кода им 2 неща ще ти станат ясни - нещата са с качество на направи-си-сам и писани от неспециалисти, а ентусиасти, затова са и много назад с текущите последни развития в съответната област. знам, че коментара ми е труден за разбиране, какво точно искам да кажа, защото трябва високо ниво на квалификация и опит за думите ми бъдат очевиден факт за този, който ги чете.

освен това да добавя, че истински специалисти почти не останаха, всички самозвани или дори маймуни-за-код, както се казва на английски.

И още. Всеки захванал да пише нещо на основа Линукс ядрото е длъжен да споделя своя код на базата на лиценза, това се отнася за проекти като Android и прочие.

За да не се налага да превеждам и да пиша излишно, потърси в Гугъл: "List of Linux adopters"

Предполагам,че на Майкрософт им е все тая дали некви китайци ще ползват краден нелицензиран уиндоус или менте-копие на същия.И в двата случая пари няма да им платят.

Умнико, на Майкрософт им дреме точно за корпоративните и държавните клиенти. Когато страна от ранга на Китай се откаже на държавно и бизнес ниво да ползва продукти на Майкрософт, ония в Редмънт много добре са усетили как им влиза.

Много си прав! КАК ТАКА НЯКАКВИ СИ ТАМ МИЛИАРД КИТАЙЦИ НЯМА ДА ПЛАЩАТ НА БОГОИЗБРАНИТЕ?!?!?!

милярд китаици, от които само няколко процента имат много пари, останалите са бедни като теб.

един човек на име Торвалдс сложи в малкия си джоб софтуерни гиганти и държави. Доста народ прави милиарди благодарение на Linux.

Тази работа с един човек не става. Почти невъзможно е само човек да напише цяла операционна система. И не е нужно, защото всяка добре идея намира последователи.

Linus написа ядрото на операционната система сам.

Браво на ментето! Остава си менте!