Коментари - SpaceX успешно приземи ракетата си (видео) | IT.dir.bg
назад

SpaceX успешно приземи ракетата си (видео)

SpaceX постигна голям успех - успешно изстреля ракета с 11 спътника и приземи на Земята първата й степен.

Обратно в новината

Коментари - SpaceX успешно приземи ракетата си (видео) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Може ли някой да ме светне, какви двигатели ползват Lada Niva, Lada Granta и други такива чудеса на руската промишленост? Може ли някой също така да ме светне, с какви двигатели летят съвременните руски самолети като Ту-204?

този път успяха да издрапат!! А честито!!Човек да не повярва направо!! След като гърмяха като пиратки Челинджър, Колумбия, Спейс Шип 2, Антарес, Фалконите на Елон Муск дето през един гърмяха..И СЕГА НАЙ-ПОСЛЕ УСПЕХ!!! Е ПО ДОБРЕ Е ОТ НИЩО ДЕ!! ЧЕ ПРЕД ПРЕД ПСОЛЕДНАТА РАКЕТА ФАЛКОН СЕ РАЗМАЗА НА ПЛАВАЩАТА ПАЛТФОРМА И ЕДВА НЕ Я ПОТОПИ:) А МИНАЛАТА НАПРАВО СИ ЕКСПЛОАДИРА ВЪВ ВЪЗДХА ХАХАХАХАХАХ:) Е СЕЛД ТОЛКОВА НЕУСПЕХИ И ЛУДИТЕ КРАВИ ИМАТ ПРАВО ДА ЕДИН УСПЕХ!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ОСНОВНО ЛЕТЯТ В КОСМОСА ДО МАРС С КЛИПЧЕТА НА НАСА:) ХАХАХАХАХА

Внимавай, че ковчезите са скъпи! Спести ли от пенсия?

Аз по дискавари гледах предаване и там като изтреляха ракетата след това 1-та степен падна в окена с един парашут един кораб я чакаше взеха си я и казаха че ще я ползват пак.Сега въпросът е кои е по евтиният метод

най-впечатляващото е че това са частни компании а когато изследването и колонизирането на космоса стане печелившо а не спонсорирано от държавата тогава ще започне големият бум в този сектор! тогава руснаците ще заемат полагащото им се последно място както във всичко останало

че кой ще е преди тях, след като всички качват съптинци и хора с руски ракети и двигатели, а и 90% от европейските спътници около орбита са произведени в Русия.

По отношение на хората - за момента е така, защото е най-евтино, работата по изграждането на МКС завърши, а САЩ изведоха от експлоатация корабите за многократно използване. По отношение на спътниците - същото, но не в такъв мащаб, защото доста страни и ЕКА си извеждат спътниците сами. Колкото до самото производство на сателити имам огромни резерви и мисля, че статистиката е повече от недобросъвестна - нуждата от такива се увеличава от година на година, а Роскосмос далеч няма такъв производствен капацитет.

Интересно е че днес , при наследника на совалката SLS , няма идея за многократно използуване на двигателите. При совалката имаше многократно използуване както на ускорителите на твърдо гориво , така и на двигателите работещи с течно гориво ( течен водород и кислород) . Единственото нещо което не беше за многократно използуване беше резервоарът на совалката , който шеше да бъде евтин. Резервоарът не се оказа евтин, но това не беше най голямата беда. Ускорителите се използуваха многократно, но както те , така и двигателите с течно гориво всъщност бяха за могократно рециклиране , което рециклиране излизаше по - скъпо от нови такива. В случая се използуват обикновенни двигатели за еднократна употреба , които обаче имат 10 пъти по голям живот от времето за еднократно използуване и това определя 10 кратното използуване на двигателите. Тества се всъщност метода за многокрсатно използуване ( 10 пъти ) на двигателите както и на цялата първа степен.

Когато се установи каква икономия се постига, тогава биха се използували двигатели за многократно използуване , специално конструирани за това , като естествено се избегнат грешките от совалката. При Ариана 6 се очаква да се постигне 50 % намаление на цената като се използуват евтини ускорители на твърдо гориво и се оптимизира степените работещи на течен водород и кислород. При Атлас 5 се предвийда двигателите и всичко по скъпо да се използуват многократмо. Има идея при Ариане 6 също двигателят Vулkан да се използува многократно по един метод със сложен аkроним АДЕЛИНЕ , който щял да донесе 30 % икономия , но като се отчете загубите за самата система се очаквало икономията да е 10 % допълнително към онези 50 %. Сега успехът на New Shepard , може да доведе до подобна система на Делта IV Heavy , но за многократно използуване , като страничните ускорители са за многократно използуване , както при New Shaperd , а централният , ако не може да се спаси да се използуват само двигателите , както ще бъде при наследника на Атлас 5 Вулкан. Възможно е европейците да се опитат да спасяват ускорителите на твърдо гориво , както при бъдещата ракета Вулкан на ULA и те да бъдат леки като P 80, като се рециклират както при совалката , но рентабилно.

Супер, първи опит успешен. Да видим следващите 4-5 опита къде ще се приземи това чудо на техниката! Предполагам в bet365 вече има залагания за това!

Сто процента между хилядите учени съьдали това техническо чудо има поне един, чиято бабушка е била с руско потекло.

Е и?

Вероятно има... и какво от това... освен това потомците на бабушките са едни от най-американизираните емигранти... това от лични наблюдения..

има, има - Вернер фон Браун му викали ...

Явно са се отказали от морската платформа и са заложили на по стабилната земя. Чудех се, както и много други що искаха в морето. Предполагам при първия опит са искали за всеки случай да няма наблизо хора. След като са видяли, че проблема е само в стабилността на основата, а управлението е перфектно са преминали на твърдата земя.

Да ама рашанските бутилки за водка могат да се ползват многократно, така че не ми ги фалете говедарите.Рашките са си най-велики имат си водка и блядки бол, па и путя си имат,...а каубойте кво имат някаква първа степен на ракета щели да я ползват многократно е па голем праз........

американските Атлас3 и Атлас5 работят с руската първа степен за извеждане в орбита...двигателя на течно гориво РД-180. Само тази година САЩ купиха поредните руски двигатели за 1$млд. (при наложено ембарго от страна на САЩ ) Само преди 2 месеца, САЩ за платиха $490 млн. на Русия, за да им се извеждат товарите до МКС с "Прогрес" до 2018г. На пролетарският ти патос е замечательный, ако още имаше социализъм....щеше да си вярващ партиен секретар.

jizast

Американците вече почти век са основна движеща сила в прогреса на човечеството.

Американците това са хора от цял свят, така че целият свят движи прогреса напред. САЩ просто дават възможността за изява, което разбира се никак не е малко.

ВЪОБЩЕ НЕ Е ЦЕЛИЯТ СВЯТ, Товарищ! А хората наричащи се Американци, без значение, откъде са дошли!

краварите разсипват държави като нашата като единия от плюсовете е бягането на умове

Като не искат да бягат при свинарите в р00сия, бягат при краварите в САЩ и чудесно се развиват и живеят там.

Това ще стане значимо, когато със първата степен , изтрелят нова ракета ! За сега това е пълнеж за сорросоидите !

Оф да имаше някакъв пълнеж за глави на руските слуги пак щеше да е нещо.

Първата собачка и първата жена в космоса са най-големите савецки научни постижения. Хвала и поклон пред невероятния савецки учен.

от следното:" успя да върне на Земята първата й степен за повторно използване " става ясно ,че тези са много назад. Съвсем в началото. Всчики в този бизнес са пробвали повторно използване и са се убедили, че еглупост. А тези имат още много докато открият тази истина .

Що ли не им стигна акъл да те питат тебе майсторе. Хората не само са го опитали но и НАПРАВИЛИ. И не, не е вярно, че "всички" го били опитали, "всички" до скоро са смятали, че е невъзможно. Реалността е, че електрониката се разви достатъчно за да може да направи контрола и на такова тежко нещо като тая огромна ракета възможен до нужната точност - и хората го доказаха на практика.

ако имаш с какво...колко напъна бяха от САЩ за совалка и колко пъти гърмя като пуканка? И въпреки вложеното време ,усилия и търпение се отказаха, нали? Руснаците пробваха с Буран и много бързо разбраха същ0то ,че многократното не става. Китайците, като по умни въобще не стъпват на тази мотика. Но тази фирмичка не се ползва от готовия опит и ще мине през всички "мотики" на космонавтиката.

Тук долу спорят за не толкова за общочовешкото достижение в ракетната техника,колкото за флашка която пържи компютър?!?!?!С такова пишман политикани като вас май ми се ще да имам и аз такава флашка,а не компютър дето ежедневно ми промива мозъка и след това го пържи!!!

При руснаците всички открития са в бъдеще време. Ще започнат, когато другаря Путин победи злия соросоиден капитализъм в световен мащаб.

ама първия изкуствен спътник, първия мъж, първата жена в Космоса, са все руски постижения!

това не доказва нищо. Само подчертава мизерията на основната маса от народа

За вас ватенките е голяма гордост да си първи на старта и последен още в средата на надпреварата.Китай и Индия ще кацнат на луната преди русия.

Браво на хората, а тъпанарчетата които политизират тези новини са просто за оплакване, съжалявам ви.

Не ги политизираме. Интересно ни е защо няма нито едно научно постижение от най-голямата страна в света? Най-голямата и с най-много ресурси и с най-умните и трезвите хора, а единственото което измислят е флашка, която изгаря юсб порта на компютър.

На мен пък ми е интересно, луд ли си, да твърдиш, че "няма нито едно научно постижение от най-голямата страна в света? Най-голямата и с най-много ресурси и с най-умните и трезвите хора, а единственото което измислят е флашка, която изгаря юсб порта на компютър. " или "само" си много прост и невеж.

Това е голям успех за Spacex и шефа им. След предишния неуспех, компаниятa бързо се справи с проблемите. За пръв път двигателите са работили на пълна мощност - условие за постигане на всички амбициозни цели и най вече успешното меко кацане на първата степен. Успех който поставя отново конкуренцията пред изпитания. Изобщо служителите на компанията бяха обхванати от еуфория след успеха.

с тази ракета дали ще заснемат качването на обонго на слънцето

С нея ще изпратят Путлер!!!

Тук в секция Технологии имаше само една новина свързана с Русия ... и тя беше, че руснаците се опитали да спрят Интернет в Русия. БЕЗ КОМЕНТАР!!!

браво, хората мислят с главите си, не само за война и оръжия, както едни източни хуни.

Преди да дойде ред да мислят с главите си, крадат от по света и у нас с г.за си.

А путинска Россия още гледа чернобели филми за Юрий Гагарин ...

Това двуногите нямаме спирачка, ей!!! Видеото на кацането е като от sci-fi филм, това огромно нещо си уцели мястото и си кацна меко. Постижението е страхотно.

Само си мисля колко ще са тези многократни използвания на ракетата. За Совалката се оказа, че след всяко следващо изстрелване, рязко спада надежността на полета. Та да не стане и тук така. Първите летят с коефицент на късмет 0.9, следващите с 0.8 (примерно) и така бързо стигаме до варианта 50 на 50 и липсата на мераклии. За товарни полети си заслужава заради цената. Аз лично предпочитам да ми подготвят самолета или ракетата за полет с нови части, а не втора употреба.

Очаквах нещо повече. Супер малоумно е да опитваш да приземиш такова нещо. Все едно да хвърляш химикалка и да очкваш да остане права. А ако има по-силен вятър? Очевадно е, че при кацане ще трябва да има друга форма

И тия използват руски двигатели, но го правят тайно, нали са частници.

аха, правели го тайно, само Мъск и ти знаете, така ли

Оф, абе вие от ирония не разбирате ли :)

браво..